Ministerul Apararii Nationale (MAPN) a semnat in 19 iunie 2014 un acord cadru cu Astra si Carpatica, asiguratori care la acel moment erau in redresare financiara, pentru asigurarea RCA si CASCO a 7.635 de autovehicule, contract care expira in 31 iulie 2016. Astra este aproape de a intra in faliment, iar Carpatica Asigurari a fost trimisa in judecata de catre DNA in aprilie 2014. Datele din SEAP arata ca, dupa trimiterea in judecata, Carpatica a castigat contracte de asigurare cu Banca Nationala a Romaniei (BNR), Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM ), Romsilva, Transgaz si Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov. In conditiile in care autoritatile sunt obligate sa atribuie contracte la pretul cel mai mic, seful ASF, Misu Negritoiu, spune ca asiguratii trebuie sa se uite mai putin la pret si mai mult la cat de solvabil si cum isi onoreaza obligatiile un asigurator.

Astra Asigurari, controlata de omul de afaceri Dan Adamescu, si Carpatica Asigurari, controlata de omul de afaceri Ilie Carabulea, sunt doi mari asiguratori aflati procedura de redresare financiara de mai bine de 1 an de zile. Atat Dan Adamescu, cat si Ilie Carabulea sunt trimisi in judecata de catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

Mai mult, chiar Carpatica Asigurari a fost trimisa in judecata de DNA in 25 aprilie 2014, sub aspectul savarsirii infractiunilor de cumparare de influenta (doua infractiuni) si dare de mita (doua infractiuni). Vezi aici comunicatul DNA.

  • MAPN a semnat un acord cadru cu Astra si Carpatica imediat dupa ce acestea au intrat in redresare financiara: Aproape 8.000 de masini sunt asigurate pana in vara lui 2016

Astra Asigurari a intrat in procedura de redresare financiara prin administrare speciala in 18 februarie 2014.

Carpatica Asigurari a intrat in procedura de redresare financiara pe baza de plan de redresare financiara in data de 16 mai 2014.

Motivele principale pentru care cele doua societati au ajuns aici: preturi foarte mici pe RCA fara a avea lichiditatile necesare pentru a acoperi eventualele daune, dar si o lipsa de interventie din partea unor oameni care au condus autoritatea de supraveghere a pietei asigurarilor - mai intai Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si, ulterior, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

HotNews.ro a verificat in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) ce contracte publice au castigat cele doua societati dupa intrarea in procedura de redresare financiara.

Astfel, datele din Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) arata ca Ministerul Apararii Nationale, prin Unitatea Militare 02494 din Ploiesti, a semnat in 19 iunie 2014 un acord cadru cu Astra Asigurari si Carpatica Asigurari pentru servicii de asigurare auto.

Datele din Caietul de Sarcini (vezi documentul atasat) arata ca este vorba despre asigurarea unui parc auto estimat la 7.635 de autovehicule pentru o perioada de 24 de luni. Mai exact, perioada de prestare a serviciilor este: 1 august 2014-31.07.2016.

Valoarea estimata initial fara TVA a acestui contract a fost: intre 497,9 lei si 4.103.064,05 lei. Valoarea totala finala a contractului sau a contractelor: Oferta cea mai scazuta / cea mai ridicata: 1.801.060,8 lei si 4.099.814,4 lei.

Criteriul de atribuire a fost oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic. La licitatie au participat 3 ofertanti - Omniasig VIG, Astra Asigurari si Carpatica Asigurari. MAPN a declarat castigatoare ofertele Astra si Carpatica.

  • Contractele subsecvente se vor acorda fara reluarea competitiei

In SEAP se mai mentioneaza:

  • "Acordul cadru se va incheia cu un numar maxim de 3 operatori economici, respectiv primii trei care au depus oferte admisibile si au obtinut cel mai bun punctaj in urma aplicarii criteriului de atribuire In cazul in care la finalul perioadei de evaluare nu vor exista 3 oferte admisibile autoritatea contractanta va incheia acordul-cadru cu ofertantii ale caror oferte au fost declarate admisibile. Contractele subsecvente se vor atribui, fara reluarea competitiei, ofertantului clasat pe locul I in urma stabilirii clasamentului in ordinea descrescatoare a punctajelor. In situatia in care doua sau mai multe oferte sunt clasate pe acelasi loc departajarea se va face in functie de pretul ofertei, respectiv in ordinea crescatoare a preturilor ofertelor. In cazul in care, pe parcursul derularii acordului cadru, ocupantul locului 1 se afla in imposibilitatea de a mai presta serviciile, urmatoarele contracte subsecvente se vor atribui, in ordine, ocupantilor locurilor 2 sau 3".

De la trimiterea in judecata de catre DNA, Carpatica Asigurari a castigat contracte cu BNR, ANCOM, Romsilva, Transgaz si Serviciul de Ambulanta Bucuresti Ilfov

Datele din SEAP (contracte atribuite) nu arata alte licitatii castigate de catre Astra Asigurari. Nu acelasi lucru este valabil insa pentru Carpatica Asigurari.

  • Va prezentam mai jos o lista cu astfel de contracte castigate de Carpatica Asigurari, dupa trimiterea in judecata:

I. Contracte castigate cu ANCOM

1. Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a atribuit in 20 iulie 2015 prin negociere fara anunt de participare catre Carpatica Asigurari un contract in valoare totala de 30.113 lei (fara TVA) pentru servicii de asigurare obligatorie RCA pentru 46 autoturisme Dacia Logan 1,5 dCi

Justificarea alegerii procedurii de negociere fara publicarea prealabila a aunui anunt de particopare: Noi lucrari / servicii, constituind o repetare a lucrarilor / serviciilor existente si solicitate in conformitate cu conditiile stricte conforme cu cele stabilite in directiva. Referinte cu privire la procedura initiala: 367733

2. Un alt contract atribuit de ANCOM catre Carpatica Asigurari a avut loc in 11 februarie 2015, constand in servicii de asigurare obligatorie RCA pentru ATV-uri. Valoarea finala a contractului, atribuit prin negociere fara anunt de participare, din acelasi motiv enuntat anterior, a fost de 5346 lei (fara TVA).

  • II Contracte castigate cu Romsilva

1. Regia Nationala a Padurilor - Romsilva

Directia Silvica Hunedoara a atribuit in 10 iulie 2015 catre Carpatica Asigurari un contract pentru achizitia unor servicii de asigurare CASCO pentru 19 autovehicule si R.C.A. pentru 64 vehicule. Valoarea finala a contractului a fost de 18.670 lei (fara TVA).

2. Un alt contract atribuit de Romsilva catre Carpatica Asigurari a fost semnat in 15 ianuarie 2015. Mai exact este vorva de Directia Silvica Prahova care a cumparat servicii RCA pentru parcul sau auto, contractul avand o valoare finala de 44.903 (fara TVA).

3. In 18 iulie 2014, Directia Silvica Hunedoara a atribuit un contract de servicii de asigurare CASCO catre Carpatica Asigurari, valoarea totala a acestuia fiind de 9.786 lei (fara TVA).

4. In 29 aprilie 2014, Directia Silvica Cluj a atribuit catre Carpatica Asigurari un contract de servicii asigurari auto RCA in valoare totala de 19.429 lei (fara TVA).

  • III. Contracte castigate cu Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov

1. Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov a atribuit in data de 26 februarie 2015 un contract in valoare totala de 698.310 lei (fara TVA) catre Carpatica Asigurari pentru servicii de asigurare faculatativa (CASCO)

2. In 19 decembrie 2014 Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov a atribuit un alt contract in valoare totala de 14.500 lei (fara TVA) catre Carpatica Asigurari pentru servicii de asigurare faculatativa (CASCO) pentru sase ambulante noi pentru o perioada de 3 luni.

Contractul a fost atribuit prin negociere fara anunt de participare, justificarea fiind: "Situatie de urgenta extrema survenita in urma unor evenimente care nu puteau fi prevazute de autoritatea contractanta, in conformitate cu conditiile stricte stabilite in directiva

3. In 3 decembrie 2014, Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov a atribuit un alt contract in valoare totala de 6.000 lei (fara TVA) catre Carpatica Asigurari Servicii pentru servicii de asigurare de raspundere civila auto (RCA) pentru un numar de 6 ambulante noi.

Si acest contract a fost atribuit prin negociere fara anunt de participare, avand urmatoarea justificare: Noi lucrari / servicii, constituind o repetare a lucrarilor / serviciilor existente si solicitate in conformitate cu conditiile stricte conforme cu cele stabilite in directiva. Referinte cu privire la procedura initiala: 359855"

  • IV. Contract castigat cu Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale TRANSGAZ Medias

O alta autoritate care si-a asigurat parcul auto la Carpatica Asigurari este Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale TRANSGAZ Medias. Societatea a atribuit in data de 26 noiembrie 2014 catre Carpatica Asigurari un contract in valoare totala de 254250 lei (fara TVA) pentru servicii de asigurari de tip CASCO.

  • V. Contract castigat cu Banca Nationala a Romaniei (BNR)

Si Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-a asigurat o parte din autovehiculele sale la Carpatica Asigurari. BNR a atribuit in data de 15 septembrie 2014 catre Carpatica Asigurari un contract in valoare totala de 142.741 lei (fara TVA) pentru servicii de asigurare CASCO.

  • ANRMAP: Un operator care are calitate procesuala intr-un dosar aflat in derulare poate participa la atribuirea contractelor de achizitie publica

Luand in situatie cazul Carpatica Asigurari, societate trimisa in judecata, HotNews.ro a adresat urmatoarea intrebare catre ANRMAP:

- In situatia in care o firma are o calitate procesuala intr-un dosar penal, (este trimisa in judecata, spre exemplu,) mai are dreptul acea firma sa participe la licitatii publice? Va rog sa motivati raspunsul cu prevederile legale in vigoare.

Va prezentam mai jos integral raspunsul ANRMAP:

"Referitor la solicitarea dvs., va transmitem punctul de vedere al institutiei noastre, elaborat de compartimentul de specialitate:

'Sediul materiei

Art. 180 din O.U.G. nr 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 337/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;

Consiliere metodologica

In conformitate cu dispozitiile art. 180 din O.U.G. nr. 34/2006, autoritatea contractanta are obligatia de a exclude din procedura aplicata pentru atribuirea contractului de achizitie publica orice ofertant/candidat despre care are cunostinta ca, in ultimii 5 ani, a fost condamnat prin hotararea definitiva a unei instante judecatoresti, pentru participare la activitati ale unei organizatii criminale, pentru coruptie, pentru frauda si/sau pentru spalare de bani.

Referitor la speta prezentata de domnul Adrian Vasilache, precizam ca devin incidente prevederile art. 180 din O.U.G. nr. 34/2006, doar in cazul in care exista o hotarare definitiva a unei instante judecatoresti de condamnare a operatorului economic, nefiind incadrata si situatia in care procesul intentat acestuia este pe rol.

Prin urmare, apreciem ca operatorul economic care are, deocamdata, calitate procesuala intr-un dosar penal aflat in derulare, conform celor declarate de domnul Adrian Vasilache, poate participa la procedurile pentru atribuirea contractelor de achizitie publica".

  • Misu Negritoiu, presedintele ASF: Societatile comerciale cand isi cumpara o polita de asigurare de la o societate trebuie sa stie ca societatea respectiva este solvabila si poate sa-si satisfaca obligatiile

Interesanta in toata aceasta speta este pozitia sefului ASF, Misu Negritoiu. Intr-un interviu acordat HotNews.ro in contextul noii Legi a Fondului de Garantare al Asiguratilor care a limitat la maxim 100.000 de euro despagubirea pe care ar putea-o primi un creditor al unui asigurator intrat in faliment, Misu Negritoiu a declarat urmatoarele intrebat daca nu cumva aceasta lege a fost data pentru falimentul Astra Asigurari:

  • "Cu siguranta aceasta lege nu a fost data pentru aceasta situatie. Aceasta lege face parte dintr-un pachet de reforme in piata. Trebuie sa aducem piata la o situatie sustenabila. (..)
  • Legea asigurarilor ca si Legea Fondului de Garantare prevede ca contributia la fondul de garantare sa ajunga pana la 10%. Astazi contributia este de 1%. Sunt 200 de milioane de dolari in Fondul de garantare. Ei trebuie administrati cu grija. Nu putem sa ne permitem sa ridicam contributia de la 1% la 10% numai ca sa acoperim un contract al CNADNR sau al nu stiu cui. Astea sunt contracte comerciale. Orice operatiune trebuie sa aiba un beneficiu si trebuie evaluata pe baza riscurilor.
  • Fiecare, nu zic neaparat fiecare cetatean al acestei tari cand isi cumpara o asigurare, un RCA, dar si atunci, cu atat mai mult societatile comerciale cand isi cumpara o polita de asigurare de la o societate trebuie sa stie ca societatea respectiva este solvabila si poate sa-si satisfaca obligatiile. Despre asta este vorba. (..)
  • Companiile care-si fac polite de asigurari trebuie sa se uite mai degraba la riscurile pe care le implica si la riscurile de plata sau de neplata decat la pretul politei. Daca se duc dupa preturi o sa aiba si riscuri in consecinta. Trebuie sa-si asume. (..) In asigurari, intai se primesc banii si dupa aia se fac platile.

Pentru detalii citeste si: VIDEO-INTERVIU: Cum explica Misu Negritoiu, seful ASF, de ce sprijina limitarea despagubirilor care se pot acorda din Fondul de Garantare in cazul falimentului unui asigurator/Avem bani ca sa acoperim falimentul Astra Asigurari