Actionarii majoritari ai Astra Asigurari, companie controlata de omul de afaceri Dan Adamescu, propun catre ASF un nou plan de redresare financiara, care va consta intr-un aport de 150 milioane de lei la capitalul social al societatii pana la 31 decembrie 2015 si a inca 275 milioane de lei pana la 30 septembrie 2016, concomitent cu indeplinirea unor conditii. Actionarii Astra solicita revocarea administrarii speciale, incetarea mandatului KPMG ca administrator special, preluarea AXA Life de catre Astra si revocarea deciziei luate in luna mai de catre ASF care a limitat activitatea de subscriere a asiguratorului.

Dan Adamescu, patronul Astra AsigurariFoto: Hotnews
  • Comunicatul de presa transmis luni de catre The Nova Group Investments Romania, actionarul majoritar al Astra Asigurari:

"The Nova Group Investments Romania S.A si Epsilon Estate Provider SRL, actionarii majoritari ai ASTRA S.A considera ca, in contextul limitarii activitatii ASTRA conform deciziei ASF nr.999 din data de 26 mai 2015, era predictibila inchiderea fara succes a Etapei III a majorarii de capital a ASTRA adresata investitorilor institutionali.

Devine astfel evident ca redresarea financiara a companiei ASTRA depinde de suportul financiar acordat de catre actionarii majoritari si de buna colaborare si sprijinul institutional al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Prin urmare, The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider, actionarii majoritari ai ASTRA propun urmatorul plan de redresare financiara:

- Aducerea ca aport la capitalul sumei totale ce a facut obiectul ofertei publice esuate, si anume suma de 425 milioane de lei, intr-un temen de aproximativ un an, astfel:

  • Suma de 150 milioane de lei pana la data de 31 decembrie 2015;
  • Restul sumei de 275 milioane de lei pana la data de 30 septembrie 2016;

- Propunerea trebuie coroborata de sprijinul institutional al ASF, dupa cum urmeaza:

  • revorcarea administrarii speciale, incetarea mandatului KPMG ca administrator special;
  • preluarea AXA Life Insurance S.A. de catre ASTRA;
  • revoarea Deciziei ASF nr.999 din data de 26 mai 2015, care are ca obiect limitarea activitatii de subscriere de catre ASTRA.

In conditiile aprobarii planului de redresare financiara, actionarii sunt pregatiti sa sustina nevoile urgente ale companiei cu fonduri, ca etapa preliminara si temporara pana la finalizarea demersurilor privid majorarea de capital".

The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, aflat in arest la domiciliu.

  • In ultima etapa a majorarii capital al Astra, prin care s-a incercat atragerea a 425 milioane de lei, s-au vandut 0 actiuni

Reactia actionarilor majoritari ai Astra Asigurari vine dupa ce, majorarea de capital de 425 milioane de lei de care avea nevoie Astra Asigurari, aflata in administrare speciala de un an si jumatate, s-a incheiat, miercuri, 19 august, cu un esec. KPMG Advisory, administratorul special, care nu concepea un plan B pentru redresarea asiguratorului detinut de omul de afaceri Dan Adamescu fara acest aport masiv de capital, a anuntat ca procedura s-a incheiat fara subscrieri de capital semnificative si fara sa fie investitori care sa solicite o prelungire a procesului de majorare de capital. Autoritatea de Supraveghere Financiara a anuntat ca va lua o decizie in privinta Astra Asigurari, in data de 26 august, dupa ce va analiza concluziile unui raport pe care KPMG trebuie sa i-l transmita cu privire la derularea intregului proces de redresare la aceasta societate.

Datele publicate pe Bursa de Valori Bucuresti de catre SSIF Broker, societatea care a intermediat operatiunea de majorare de capital, arata ca in ultima etapa, incheiata in data de 19 august, s-au vandut 0 actiuni.

Ce restricitii a impus ASF asupra activitatii Astra Asigurari prin decizia din luna mai 2015:

Prin decizia nr. 999/2015, a carei revocare este ceruta de actionarii majoritari ai Astra Asigurari, ASF a impus urmatoarele restrictii asupra activitatii Astra Asigurari:

  • interzicerea subscrierii unor noi contracte de asigurare si a incasarii primelor aferente pentru clasa de asigurari B15 (n.a este vorba de asigurari de garantii)
  • limitarea primelor brute subscrise, ale Societatii de Asigurare-Reasigurare ASTRA - S.A., la nivelul de 50% din totalul primelor brute subscrise existente la data intrarii societatii in administrare speciala pentru o perioada de 6 luni."

Decizia ASF din luna mai 2015 a avut la baza o nota privind activitatea operationala si analiza rapoartelor de activitate operationale ale Administratorului Special KPMG intocmite in data de 15 ianuarie 2015 si 17 martie 2015 prezentate de catre directia de specialitate in sedinta Consiliului ASF din data de 01 aprilie 2015, care a constatat urmatoarea situatie de fapt:

  • in cursul anului 2014, Societatea Asigurare-Reasigurare ASTRA - S.A. a subscris semnificativ polite de asigurare aferente clasei "Asigurari de raspundere civila pentru vehicule" (61% din total subscrieri si cu o crestere de 15% fata de anul 2013) si polite de asigurare aferente clasei "Asigurari de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare" (15% din total subscrieri si cu scadere de 27% fata de anul 2013), clase de asigurare cu nivel ridicat al daunalitatii, expuneri pentru care Societatea nu detine active lichide pentru a le sustine;
  • avand in vedere faptul ca Societatea nu dispune de un program de reasigurare pentru clasa "Asigurari de garantii", necesarul de lichiditate curent al Societatii Asigurare-Reasigurare ASTRA - S.A. nu permite asumarea de riscuri pentru acest tip de polite;
  • deterioarea semnificativa a coeficientului de lichiditate la data de 31.12.2014 aferent activitatii de asigurari generale fata de momentul deschiderii procedurii de redresare financiara prin administrare speciala a Societatii Asigurare-Reasigurare ASTRA - S.A., sub limita prevazuta la art. 6 din Normele privind activele admise sa acopere rezervele tehnice brute pentru asiguratorul care practica activitatea de asigurari generale, dispersia activelor admise sa acopere rezervele tehnice brute, precum si coeficientul de lichiditate, puse in aplicare prin Ordinul Presedintelui CSA nr. 9/2011, cu modificarile si completarile ulterioare;
  • deteriorarea semnificativa a valorii marjei de solvabilitate disponibile la data de 31.12.2014 fata de momentul deschiderii procesului de redresare financiara prin administrare speciala a Societatii Asigurare-Reasigurare ASTRA - S.A., aceasta inregistrandu-se sub valoarea marjei de solvabilitate minima aferenta activitatii de asigurari generale la data de 31.12.2014, nefiind in conformitate cu art. 2 alin. (1) din Normele privind metodologia de calcul al marjei de solvabilitate de care dispune asiguratorul care practica asigurari generale, al marjei de solvabilitate minime si al fondului de siguranta, puse in aplicare prin Ordinul Presedintelui CSA nr. 3/2008, cu modificarile si completarile ulterioare".

Pentru detalii citeste si: Actionarii Astra Asigurari au decis suspendarea procedurii de majorare a capitalului social