​INTERVIU Dan Adamescu: KPMG a facut tot posibilul sa blocheze vanzarea Astra. Allianz si Generali vor prelua toata tara si la anul se vor dubla preturile

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 27 august 2015, 15:34 Economie | Asigurari


Dan Adamescu
Foto: AGERPRES
Dan Adamescu, patronul Astra Asigurari, sustine intr-un interviu acordat HotNews.ro ca scopul ASF si KPMG a fost blocarea unui posibil investitor in Astra si nu acela de a atrage un investitor strategic. Adamescu spune ca au existat investitori care au avut acces la camera de date a companiei, dar nici unul nu a depus o oferta pentru ca administratorul special KPMG a facut tot posibilul sa blocheze vanzarea prin cifrele prezentate investitorilor. Adamescu mai spune ca preluarea AXA Life ar fi adus pentru Astra 35 milioane de euro, bani care ar fi relansat societatea, si acuza ca "tranzactia a fost oprita de Rusanu, de Negritoiu, de toti, pentru ca stiau ca daca Astra preia AXA se relanseaza si va merge extraordinar. Acesti oameni au vrut de fapt sa omoare Astra".

 • Reporter HotNews.ro: Cum comentati oficial anuntul facut miercuri de ASF privind intrarea in faliment a Astra Asigurari? Cum comentati declaratiile ca ati fost extrem de lacomi?

Dan Adamescu: Nu am primit nici o oferta. Sunt niste declaratii ca sa se acopere. Daca Misu Negritoiu poate sa spuna ca a fost pe masa o oferta de la unul din investitori, atunci da. Dar nu a fost nici o oferta.

 • Reporter HotNews.ro: Misu Negritoiu spunea ca KPMG a contactat peste 30 de investitori strategici si institutionali..

Dan Adamescu: Da, da.. A fost foarte moale afluenta de investitori. Astra este una din singurele companii de asigurari care mai sunt nationale si care ar trebui sa fie mandria poporului respectiv. Astra in Romania si PZU in Polonia. Restul este globalizat, este in mana gigantilor. Si de aceea pentru economia romaneasca, Astra era o perla si trebuiau facute toate eforturile sa ne-o mentina. Era mandria noastra. Eu am facut-o pentru Romania si pentru romani. Am vrut sa le arat ca suntem in Europa si ca suntem la fel de buni ca ceilalti. Ne-am dus in Ungaria, unde suntem in top 10 pe aceasta piata. Suntem in Slovacia, suntem in Germania.. Ei si atunci, la un moment dat, romaneste, nu s-a mai vrut. Nu stiu din ce cauza, eu sunt extrem de dezamagit..

Investitori au fost. Problema este ca KPMG a facut tot posibilul sa blocheze vanzarea, aducand aceste cifre. Ati vazut. Am plecat de la o gaura in rezerve. Rezervele sunt discutabile, in sensul ca firmele de asigurare au actuari (n.a specialist in calcule statistice privitoare la asigurari si, in general, la probleme financiare, potrivit Dex Online) care calculeaza ce rezerve trebuie sa aiba la vanzarea pe care o fac. O data pe un an sau o data la doi ani sau de doua ori pe an vine regulatorul, si au si ei actuarii lor care calculeaza, si este o discutie in care asiguratorul spune ca are nevoie de o suma si regulatorul spune ca trebuie mai mult. Ca regulator, sigur are intotdeauna dreptate. Avem unele discutii, dar pana la urma spunem, bine, aducem banii. De-a lungul anilor toti au adus banii - ca a fost Omniasig, ca a fost Allianz - toti au adus bani. Asiguratorii maresc capitalul, ca sa acopere lipsa rezervelor, dar niciodata aceasta lipsa de rezerve nu a fost tema de administrare speciala, ci discutii amicale si noi am adus banii.

In cazul Astra, domnul Rusanu (n.a Dan Radu Rusanu, fostul presedinte ASF, care a decis deschiderea procedurii de redresare financiara la Astra), cand a aflat ca am cumparat AXA, aceasta cumparare care era de fapt un apogeu al Astra, numarul unu din Romania cumpara numarul unu francez AXA, a fost o chestie de imagine extraordinara, domnul Rusanu a facut un control fulger la noi si a gasit 52 de milioane lei ca ar fi rezerve prea mici si a hotarat sa ne bage in faliment..

 • Reporter HotNews.ro: In redresare financiara...

Dan Adamescu: Nu, nu, a vrut in faliment. Si s-a dus la Ponta. Si el cu Ponta s-au dus la Consiliul suprem de supraveghere financiara de la Banca Nationala si acestia le-au spus ca Astra este firma sistemica, care are 4 milioane de clienti si ca daca se prabuseste Astra se duce toata economia romaneasca. Si li s-a explicat ca nu pot sa faca asta.

Si atunci a iesit domnul Ponta si a spus ca a vazut un film: too big to fail. Asa a interpretat el. Astra e prea mare ca sa cada. Au lucrat doi ani, dupa Rusanu, care a trebuit sa plece, a venit acest alt geniu, Negritoiu, si aceasta a fost tema cred ca de atunci. Ponta a declarat ca punem pe butuci TAROM-ul. Astra asigura TAROM-ul de 9 ani. Asigurarea TAROM-ului era facuta de reasiguratori. Noi primeam numai un comision, eram doar in fronting. Niste aberatii, niste minciuni. Ne-a interzis sa asiguram TAROM.

Aceasta administrare care s-a bagat prin KPMG a strangulat Astra. Tema lor a fost sa distruga Astra si au distrus-o. Ieri, nu ati vazut, fata aceea, Speranta Munteanu, ce fericita era? Ea si-a ratat mandatul. KPMG a venit, trebuia sa relanseze firma si nu a reusit, deci este o ratare. Si ea era fericita de parca a dat lovitura, pentru ca ea nu si-a ratat, ci si-a indeplinit, de fapt, mandatul.

 • Reporter HotNews.ro: Ea, cine?

Dan Adamescu: Speranta Munteanu, directoarea KPMG.

 • Reporter HotNews.ro: Bun, dar Misu Negritoiu spunea, in urma cu o zi, ca planul de redresare financiara de majorare a capitalului social cu 490 milioane de lei a fost aprobat inclusiv de actionarii Astra. Negritoiu spunea ca ati avut 18 luni sa faceti propuneri de redresare, sa participati la majorarea de capital etc. Intrebarea este: de ce nu ati facut-o? De ce nu ati adus banii in Astra?

Dan Adamescu:
Era vorba ca vin investitorii. Semnalul pentru mine era sa vand si sa plec. Si atunci, acum in ultima clipa, cand am vazut ca nu au reusit cu investitorii, am depus si eu acest plan. Ca dau eu banii. Si ati vazut - nu au luat in considerare propunerea noastra. Dumnealui stie de ce.

 • Reporter HotNews.ro: Puteti sa ne dati detalii despre acesti investitori? Spuneti ca nu ati primit nici o oferta. Pe de alta parte spuneti ca au fost niste investitori, dar discutiile au fost moi. Este putin contradictoriu..

Dan Adamescu: Nu e nimic contradictoriu. Daca KPMG spune ca Astra are o gaura in rezerve de 400 de milioane, dupa 6 luni spune 800 de milioane si acum s-a ajuns la 1 miliard. Ati vazut si ce se balbaia si Negritoiu, nu mai stia unde a ajuns. Daca era nevoie ajungeau la 2 miliarde. Adica erau sume ca sa nu vina nici un investitor. Ce investitor vine sa aduca 200-300 de milioane de euro in Romania? Nimeni. Fiindca nu a fost scopul sa vina cineva, ci sa nu vina nimeni. Si in ziua cand au deschis data room-ul, si au dat date, in ziua aceea cand au vazut ca este interes, s-a dat ultima lovitura - decizia ASF 999 (n.a vezi aici detalii despre aceasta decizie ASF care a restrictionat la jumatate nivelul de subscriere a Astra Asigurari).. Asta a fost ultima decizie politica de a omori Astra.

 • Reporter HotNews.ro: Dar cine are interesul sa omoare Astra? Ponta?

Dan Adamescu: Nu stiu..

 • Reporter HotNews.ro: Sunt voci in piata care afirma ca Sebastian Ghita ar fi fost interesat sa cumpere Astra. Confirmati?

Dan Adamescu: Da, a fost.. Dupa informatiile care exista in piata, publice, fiindca eu nu am alte posibilitati. A fost, a inceput Ponta-Ghita, asta a fost axul. Ideea lor era sa..200 de milioane au zis ca Adamescu are 200 de milioane. Trebuie luate..

 • Reporter HotNews.ro: Ce 200 de milioane?

Dan Adamescu: De euro. Au zis ca la Astra s-au furat 200 de milioane, trebuie gasite. Uitati-va la ce a aparut in presa..

 • Reporter HotNews.ro: Nu. Spuneti-mi d-voastra. Vi s-a propus ceva de catre Sebastian Ghita?

Dan Adamescu: Nu, nu mi s-a propus nimic. Punct. Inchidem. Nimic. Si nu inteleg de ce a fost distrusa aceasta perla a industriei romanesti. Asta o spun toti marii, de la Isarescu pana la... Astra era una din mandriile acestei tari si ideea mea a fost, fiindca am o varsta, sa o privatizez peste bursa, ca toti romanii sa aiba Astra, si ea sa fie un asigurator national, puternic, exact ca PZU-ul. Toti polonezii se asigura la PZU. Astra este la fel, asigurarea de inima a romanilor. Asta deranjeaza, nu stiu pe cine..

 • Reporter HotNews.ro: Credeti ca Ponta-Ghita ar fi vrut sa cumpere Astra?

Dan Adamescu: Nu, nu. Nu pot sa spun asta. Ponta a iesit sa spuna ca Astra pune pe butuci TAROM-ul. Noi eram numarul unu, cea mai puternica societate de asigurari din Romania, si a iesit sa spuna ca punem TAROM-ul pe butuci. Asta este o minciuna. (Rade..) Noi am asigurat 9 ani TAROM-ul, nu am avut nici o problema, am platit toate daunele. Si a iesit si a spus ca 200 de milioane lipsesc. Si ieri a dat o scrisoare, ati vazut pe blog, (n.a pe Facebook) fericit ca in sfarsit buboiul de la Astra s-a spart. Ce buboi?

4 milioane de oameni care vor incepe sa mearga la Fond si o sa inceapa sa ceara banii.

 • Reporter HotNews.ro: Misu Negritoiu spunea de 1,8 milioane de asigurati..

Dan Adamescu: Da, bine, astea sunt jocuri. Cine o sa le prelucreze? Unde sa mearga? Habar nu au nici unde sa mearga. Nu stiu nimic..

 • Reporter HotNews.ro: Chiar asa, in perioada urmatoare cum..

Dan Adamescu: Nu stie nimeni. Nu ma intrebati. Eu nu mai am acces la firma de 2 ani. KPMG conduce firma..

 • Reporter HotNews.ro: Negritoiu spunea ca a discutat cu actionarii, ca s-a ajuns la un acord ca actionarii sa vanda la pachet, nu stiu ce inseamna asta, dar ca in procesul acesta de atragere a unui investitor, actionarii au fost extrem de lacomi.

Dan Adamescu: Asta este aberatia. A fost intrebat daca exista o oferta. Si ati vazut ce a zis. Ai uitat. S-a intrebat de 3 ori: Domnule este o oferta? S-a facut o oferta lui Adamescu?

Si a zis..'Ah..nu va pot spune'.. Domnule Negritoiu, iar, s-a facut oferta? "dar nu am voie, e confidential.." Asta e. E o minciuna. Nu a existat nici o oferta, fiindca au avut grija sa blocheze  orice oferta.

 • Reporter HotNews.ro: Iarasi, o chestie foarte importanta, Misu Negritoiu spune ca d-voastra ati tot cerut de fiecare data sa iesiti din starea de supraveghere financiara, dar ca legea nu le da voie sa scoata un asigurator din starea de administrare financiara fara refacerea indicatorilor financiari si de prudentialitate. De ce ati mai cerut acest lucru?

Dan Adamescu: Ca sa salvez firma, ca o strangulau zi pe zi. O omorau. KPMG nu o relansa. O omora. Este normal. De aceea spune el asta. Acum vor fi facuti responsabili. Si astea sunt intrebarile care se pun. Domnule, o firma care avea 52 de milioane de lei lipsa la rezerva (..) sa se ajunga la 1 miliard de lei gaura de catre KPMG care a trebuit sa o administreze, sa fie bine, si o omori.

 • Reporter HotNews.ro: Ce intentionati sa faceti in perioada urmatoare..

Dan Adamescu: Nimic. Nimic.

 • Reporter HotNews.ro: Pai ASF va solicita intrarea in faliment, nu?

Dan Adamescu: Da. Nu am ce sa mai... Aceasta este cea mai mare lovitura economica pe care a dat-o un regulator in istoria globala a asigurarilor. O societate de asigurari care era numarul 1 intr-o tara nu a fost niciodata bagata in administrare. Astia au dat lovitura la Astra.

 • Reporter HotNews.ro: Am vazut in ZF ca ati declarat ca vreti sa va luptati in justitie ca sa salvati Astra de la faliment. Este adevarat?

Dan Adamescu: Nu stiu. Eu sunt obosit. Am 67 de ani. Am crezut ca fac ceva pentru tara asta. Nu stiu. Managementul va decide.

 • Reporter HotNews.ro: Mai spuneti-ne putin despre investitori. Cat de "moale" a fost oferta din partea lor? Spuneati ca au existat niste investitori.

Dan Adamescu: Nu a fost nici o oferta. Au fost in data room. Cand se face o licitatie, se pregatesc datele, care sunt controlate mereu de catre management, in cazul asta de KPMG, nu se dau orice date, insa se dau niste date ca investitorul sa vada cum arata firma. Si aceste date se dau in mod normal cat mai elegante, nu? Ca este vorba de o vanzare. Si cei de la KPMG au rupt. Nu aveai ce sa vezi in datele acelea. In datele acelea, Astra era super moarta. Investitorii s-au uitat si pe urma au spus "Multumim". Nici un investitor nu a facut nici o oferta, fiindca nu se poate face o oferta pentru Astra in conditiile in care iei hotararea ca ii tai vanzarile la jumatate, ca nu are voie sa vanda pe anumite clase de asigurari. Asta este moarte si un asigurator care este sub administrare este mort. Cine se mai asigura la Astra? Dumneata ti-ai face asigurare la Astra cand afli ca are probleme mari? Nu iti faci domnule, mergi la altcineva. Si totusi, lumea s-a asigurat. Astra este foarte iubita ca asigurator. De un an si jumatate Astra rezista.

Si dupa ce au bagat-o sub administrare speciala, pe urma cand au vazut ca nu moare au inceput sa scoata cifrele alea ingrozitoare, care cresteau pe zi ce trece. Astra face bani. Anul trecut, Astra a castigat bani, dar dupa cifrele lor s-a marit gaura.

 • Reporter HotNews.ro: Pai am spus acest lucru. Am dat stire cu raportul KPMG care a spus ca anul trecut Astra Asigurari a obtinut profit, dar indicatorii de solvabilitate si lichiditate s-au inrautatit.

Dan Adamescu: Gaura s-a dublat. Astra a facut bani, dar a murit. Astea sunt lucrurile care sunt de neinteles. Ce nu e de inteles este ce multumita este, dupa rateul asta international, KPMG. Orice om normal trage concluziile astea. Aceasta cadere a Astrei va zgudui lumea financiara.

Tara asta a vandut tot ce avea de vandut. Si acum vinde - fiindca proprietatea este un moft - si ceea ce nu este al tarii. Vinde ceea ce este a romanilor.

 • Reporter HotNews.ro: Tot nu mi-e clar de ce nu ati adus nici un ban. Un om normal isi pune intrebarea: Domnule au fost 18 luni. D-voastra spuneti ca ati asteptat un investitor..

Dan Adamescu: Nu, domnule. Am adus bani. Uitati-va la planul de redresare.

 • Reporter HotNews.ro: Ati adus 65 milioane lei atunci.

Dan Adamescu: Conform planului de redresare.

 • Reporter HotNews.ro: Da, dar trebuia sa mai aduceti inca 425 milioane lei si nu ati mai adus.

Dan Adamescu: Da, dar trebuia sa-mi dea AXA. In planul de redresare sunt niste puncte si au refuzat sa-mi dea si in momentul acela mi-am dat seama ca ceva nu este in ordine. Preluarea AXA imi aducea bani si ei au zis nu. Nu mi-au aprobat preluarea AXA, cu toate ca aprobasera planul de redresare.

 • Reporter HotNews.ro: Si in acel plan era aprobata preluarea AXA?

Dan Adamescu: Sigur, sigur. Si atunci ce incredere ai sa mergi mai departe sa bagi bani? Ca astia ti-i mananca.

 • Reporter HotNews.ro: Misu Negritoiu spune ca tranzactia Astra AXA nu a existat.

Dan Adamescu: Este contract semnat, domnule. Cereti la management. Trebuia numai ASF sa zica 'da'. Cum nu exista?

 • Reporter HotNews.ro: Si de ce castiga Astra prin preluarea AXA? Spuneti ca d-voastra castigati bani. De ce? Cum?

Dan Adamescu: Pai cititi contractul domnule. Noi cumparam AXA cu 1 euro si ei ne dadeau 35 milioane de euro.

 • Reporter HotNews.ro: Cum asa?

Dan Adamescu: Scrie in contract.

 • Reporter HotNews.ro: Cum sa cumparati cu 1 euro? Este greu de inteles pentru un om normal.

Dan Adamescu: Pai asta este problema domnule, ca voi toti nu intelegeti nimic. Exact asta mi-a spus Rusanu: 'Le-ai dat teapa celor de la AXA, celui mai mare concern de asigurari din lume!' Este o chestie tehnica. Francezii voiau sa inchida AXA Romania pentru ca aveau pierderi si pentru binele AXA erau dispusi sa dea bani Astrei sa preia AXA si sa se retraga. Si le-am dat 1 euro, dar este contractul. Trebuie sa existe. Uitati-va in contract. Banii acestia ar fi relansat Astra. Aceasta tranzactie a fost oprita de Rusanu, de Negritoiu, de toti pentru ca stiau ca daca Astra preia AXA se relanseaza si va merge extraordinar. Dar acesti oameni au vrut de fapt sa omoare Astra.

Sa vedeti contractul acesta. Era public.

 • Reporter HotNews.ro: Unde era public, domnule Adamescu? l-am cerut.

Dan Adamescu: A fost si comunicat de presa: Astra cumpara AXA

 • Reporter HotNews.ro: Stiu. Am dat acea stire, dar acolo nu erau detaliile aceste despre care spuneti d-voastra.

Dan Adamescu: Este o chestie de confidentialitate, dar intre timp contractul asta a fost trimis de Rusanu la ANAF, peste tot. Domnule Vasilache, sunt oameni care nu inteleg nimic. Politicieni care se baga in niste functii si nu inteleg nimic. Vorbesc numai tampenii, se inteleg si tara se duce de rapa. In orice caz, ziua de ieri este o zi istorica. Asa o bomba nu a mai fost niciodata.

 • Reporter HotNews.ro: Revin. Este interesant de aflat cine ar fi avut interesul sa omoare Astra?

Dan Adamescu: Pai luati declaratiile lui Ponta. Trebuie sa ma intrebati pe mine? Ca a zis Adamescu? Nu, a zis Ponta. Nu Adamescu. Sunt zeci de declaratii pe care le-a zis despre Astra..

 • Reporter HotNews.ro: Eu v-am sunat pe d-voastra pentru ca sunteti patronul si stiti mai bine ce presiuni s-au facut.

Dan Adamescu: Bine, domnule Vasilache. Eu v-am spus cat am putut, restul nu inteleg. Nici nu stiu cine intelege. Poate sunt unii care inteleg, oricum este o pierdere uriasa pentru Romania. Tara asta nu va mai putea avea un asigurator local. Daca in anii 2000 cand am luat-o iti trebuia 100 de milioane, acum iti trebuie miliarde sa faci un asigurator. Ce se va intampla acum? Allianz si Generali vor prelua toata tara, si clientii Astra, si la anul se vor dubla preturile. Pentru ca cine a tinut preturile jos a fost Astra. Noi am fost foarte concurentiali, am luptat si ca sa fim numarul unu am avut preturi foarte competitive. Astea vor dispare. Vom plati cu totii".

 • UPDATE (joi, 27 august, ora 23:00) Reactia KPMG la acuzatiile lui Dan Adamescu, potrivit caruia acest Administrator Special ar fi facut tot posibilul pentru a bloca vanzarea Astra Asigurari

Redam mai jos, integral, reactia transmisa de reprezentantii KPMG, in urma unei solicitari HotNews.ro:

"Situatiile financiare ajustate si importanta lor in cadrul procesului de atragere de investitori

Una dintre principalele atributii ale KPMG ca si administrator special a fost intocmirea unei analize asupra starii financiare odata cu intrarea in procedura de administrare speciala. Astfel, pornind de la situatiile financiare la data de 31 decembrie 2013 raportate de catre societate sub conducerea fostului Consiliu de Supraveghere si a Directoratului, echipa KPMG a analizat situatia de fapt si a ajustat situatiile financiare semnificativ, aratand practic un necesar de capitalizare de 940 mil RON. Aceleasi cifre au fost ulterior auditate de catre Deloitte, ajustarile rezultate in urma auditului financiar fiind nesemnificative, validand practic concluziile asupra situatiei financiare reale a companiei. De asemnea, situatiile financiare la data de 30 iunie 2014 au fost revizuite si de catre Mazars, ca urmare a exercitiului BSR (Balance Sheet Review) organizat de catre ASF si EIOPA, rezultatele validand deasemnea necesarul de capital identificat initial de catre KPMG.

Cu toate ca situatia financiara a Astra a fost identificata a fi deosebit de vulnerabila, KPMG a considerat pe intrega durata a procedurii de administrare speciala ca societatea poate fi salvata, motiv pentru care a promovat si sustinut planul de redresare dar mai ales procesul de atragere de investitori. Este adevarat ca, pe parcursul procesului de atragere de investitori, actionarii, care negociau, in paralel cu procesul de majorare de capital, tranzactionarea pachetelor proprii de actiuni, nu au aprobat situatiile financiare si au insistat ca informatia sa fie prezentata pe baza situatiilor financiare neajustate. Trebuie subliniat ca acuratetea datelor prezentate intr-un proces de atragere de investitori este cruciala pentru sansele de succes ale acestuia, orice investitor solicitand un acces detaliat la informatiile financiare si operationale pe care sa le poate corela si interpeta.

Procesul de prezentare a oportunitatii de investitie si discutiile cu potentialii investitori


Bazat pe informatiile prezentate catre potentialii investitori, noi am considerat ca situatia financiara a Astra dar si oportunitatile de dezvoltare viitoare ar fi fost suficiente pentru a atrage interes investitional, atragerea de capital si redresarea societatii fiind fezabile. Acest fapt a fost confirmat in cadrul discutiilor cu mai multi potentiali investitori internationali care au perceput valoarea companiei Astra relativ similara cu necesarul de capitalizare. Dar evident efortul investitional presupunea din partea lor asigurarea majorarii de capital si achizitionarea pachetului detinut de actionarii semnificativi existenti ceea ce nu a putut fi realizat".


CONTEXT

 • Misu Negritoiu, despre esecul atragerii unui investitor strategic la Astra Asigurari: Actionarii au fost extrem de lacomi/Presedintele ASF desfiinteaza si planul de redresare propus recent de actionari: Astra are nevoie de 1 miliard de lei pana la sfarsitul lui 2015, nu de 150 milioane de lei

Misu Negritoiu, presedintele ASF, a laudat miercuri activitatea KPMG, administratorul special pe care l-a numit la Astra Asigurari, pentru activitatea de identificare a investitorilor potentiali pentru salvarea asiguratorului controlat de Dan Adamescu. "Au contactat peste 30 de investitori strategici si institutionali. Am avut cel putin 5 investitori in ultima faza. Nu ma retin a mentiona ca in ultima faza au fost discutii cu ERGO, PZU si cu Fosun Group (n.a din China), care are investitii in asigurari in Portugalia de 4 miliarde de euro. Am discutat si am ajuns la un acord cu actionarii sa vanda la pachet. In proces insa au fost extrem de lacomi, drept pentru care intentiile de majorare a capitalului social, de infuzie de capital si preluarea societatii de catre un investitor strategic au esuat", a spus Misu Negritoiu.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

23152 vizualizari

 • +18 (30 voturi)    
  Mai lasati-ne cu borfasul asta (Joi, 27 august 2015, 15:41)

  SergiuPanait [utilizator]

  Un borfas ordinar, care a facut bani din legaturi cu fostii securisti (dintre care face si el parte)... Chiar asa s-a ajuns ca toti nemernicii care isi dau foc la hoteluri si isi falimenteaza afacerile sa fie mari eroi ai capitalismului, plansi de presa??
  • +10 (16 voturi)    
   Bocitoare (Joi, 27 august 2015, 16:41)

   Mitica [anonim] i-a raspuns lui SergiuPanait

   Asa sunt bocitoarele la tara: le platesti si vin sa boceasca de mama focului la capataiul decedatului.
   In cazul de fata platesti ziaristul si boceste el cu articolul de ti se rupe sufletul.
   • +3 (3 voturi)    
    Securist miliardar de carton (Vineri, 28 august 2015, 8:56)

    dorel [anonim] i-a raspuns lui Mitica

    Toata viata lui a trait din a plimba bani furati sau pe datorie dintr-o firma in alta, ma mir cand va incepe ANAF sau RISE project sa descurce misterele grupului de firme Nova.
    Omul nu stie o iota de asigurari, va spun de la prima mana. Cel mai mare dusman pt piata din Romania sunt patronii romani ca el: platesc angajatii cu salarii minime, evita sa plateasca taxe, tin oamenii in conditii mizerabile in timp ce ei plimba masini de sute de mii de euro, te trateaza ca pe un rahat. Atitudine de nigerian, acolo unde i-e si locul.
    Ar fi frumos ca SPP sa dezvaluie in presa incidentul in care domnul a fost prins la intrarea in Parlament cu o geanta plina de valuta. Cui ii era destinata?
  • +10 (24 voturi)    
   Un borfas (Joi, 27 august 2015, 16:50)

   Gogu [anonim] i-a raspuns lui SergiuPanait

   Furat de altii. Nu mi-e mila de el dar are dreptate. Este singurul moment cand borfasii sunt sinceri: atunci cand sunt furati si tradati de alti borfasi. Atunci cand vedeti un hot aratatn cu degetul la alti hoti sa fiti sigur ca are dreptate.

   Cat timp afacerile merg si se fura "in grup" toti se acopera unii pe altii. Dar cand unul e exclus se duce si "onoarea" si varsa tot. Asa ca are perfecta dreptate: Ponta, Ghita, KPMG, ototi sunt in aceeasi oala de hotie pana in panzele albe. E vorba de bani si interese si coincidenta face ca toata lumea sa caute acelasi lucru, deci sa lucreze impreuna.
  • +7 (13 voturi)    
   un penibil (Joi, 27 august 2015, 19:51)

   ValiPiros [anonim] i-a raspuns lui SergiuPanait

   Astra a avut pierderi de 900 mil lei in 2012 si cica ASAF-ul si politicienii l-au falimentat, cand de fapt el a vandut la preturi de dumping si a sifonat toti banii.
   si mai voia sa cumpere AXA Romania, care avea pierderi de 10 mil euro pe an....
   un comportament identic cu al lui Vantu, care falimenta tot ce prindea, ca sa-si umble buzunarele.
   o sa faca si asta 2-3 ani de parnaie si ramane cu sutele de milioane.
   statul va plati, prin Fondul de asigurare, exact ca la FNI-ul lui Vantu, iar asigurarile se vor scumpi corespunzator.
   si mai sunt unii care se uita la escrocii astia ca la niste mari genii
   • +9 (9 voturi)    
    si tot Vantu (Joi, 27 august 2015, 20:53)

    ValiPiros [anonim] i-a raspuns lui ValiPiros

    a furat 20 de milioane de euro de la Astra, inainte sa i-o paseze lui Adamescu...
 • +11 (19 voturi)    
  falitul nostru (Joi, 27 august 2015, 15:59)

  Mazeta [utilizator]

  Mafioții naționali sunt înlocuiți de mafioții internaționali. Nu e nici primul, nici ultimul caz.

  Vorba lui Cațavencu: „Până când să n-avem și noi faliții noștri?”
  • 0 (0 voturi)    
   ce s-a (Vineri, 28 august 2015, 8:12)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   intamplat cu dvs.???
   a doua oara cand luati "+" pe plus???
   :))
  • 0 (0 voturi)    
   se maresc preturile (Vineri, 28 august 2015, 9:00)

   Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   pt ca vor cumpara Allianz si Generali ?!... dar tu compari Astra cu cele 2 de mai sus... ?! penibil... normal ca Astra dadea mai ieftin avand in vedere ca nu despagubea niciun leu... era o bataie de joc... te bucuri cand dai 300 de lei pe asigurare in loc de 500 dar sa vezi cand ai probleme ca iti vine sa le dai foc...
 • +9 (17 voturi)    
  Sa se dubleze preturile (Joi, 27 august 2015, 16:02)

  aladdin [utilizator]

  Si sa dispara toate harburile de pe strazi. Iar in caz de accident, sa fim despagubiti corect (asa cum despagubesc allianz si generali) iar nu sa ne tocam nervii, timpul si banii pentru dreptul nostru, asa cum pateam la astra/carpatica/euroins. Din partea mea, RIP.
 • -4 (20 voturi)    
  asa cum suspectam... (Joi, 27 august 2015, 16:07)

  demaGOGU [utilizator]

  ...se doreste, si se reuseste!, eliminarea capitalului romanesc din asigurari dupa modelul sistemului bancar

  Mishu si KPMG joaca ptr marele kapital.
  • +8 (12 voturi)    
   Nu te arunca (Joi, 27 august 2015, 17:18)

   RaduMischie [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Asigurarile sunt un business care cere din ce in ce mai mult capital. Pe care strainii il au, dar romanii nu prea.
   Plus ca, daca era un roman cinstit, poate ma gandeam ca imi pare rau de Adamescu si de disparitia Astra. Dar asa, era un smen, era o societate de care sa fugi daca erai un asigurat normal.
   Poate imi pare rau de oamenii aia care lucreaza la Astra si care raman fara slujbe. Dar de Adamescu in nici un caz nu.
  • +8 (10 voturi)    
   astra (Joi, 27 august 2015, 17:28)

   addd [anonim] i-a raspuns lui demaGOGU

   gogule, te-a prostit Adamescu la alo comanda, a zis doua vrajelute cu astra companie romaneasca pentru romani (desi el face parte din neamul ales si il cam doare in fund de goimii romani- dovada cea mai clara este ce a facut cu capitalul 100% romanesc de la Otelul Galati) si ti-a gadilit orgoliul de neam prost
 • +8 (18 voturi)    
  nu pricepe saracul (Joi, 27 august 2015, 16:11)

  Motanul_incaltat [utilizator]

  Ce nu pricepe acest individ este ca figurile si tupeul care functioneaza de minune cand ai de a face cu "autohtonii", nu merg cu alde KPMG.
  Li se rupe la KPMG ca tu iti faci vacantele cu ministrul X sau ca iti datoreaza o favoare procurorul Y. Ei vin cu temele facute iar matematica nu iarta pe nimeni.
  • -3 (3 voturi)    
   Asa zic toti angajatii... (Vineri, 28 august 2015, 0:43)

   Victtor [utilizator] i-a raspuns lui Motanul_incaltat

   Cei de la multinationale isi spala firmele, vor sa fie imaculate in ochii publicului.
   Economia nu este doar matematica, are si parti subiective.
 • +14 (16 voturi)    
  saracul de el ... (Joi, 27 august 2015, 16:16)

  AntonPann [utilizator]

  "Eu am facut-o pentru Romania si pentru romani." Saracul de el cum i se rupe inima de tarisoara noastra. Un roman adevarat, pe placul lui Ponta. El nu avea absolut nici un interes, nu a incasat nici un ban de la Astra, a facut-o din patriotism ....
 • +12 (16 voturi)    
  un jeg ordinar, o scursura (Joi, 27 august 2015, 16:24)

  ovidiu [anonim]

  In 2012 am fost lovit de o masina asigurata de mincinosul asta. Refuz de plata, chipurile=frauda. ASF in mana cu ei, dupa ce am facut plangere mi-au zis ca nu pot face nimic = niste ordinari si astia (practic sunt platiti de asiguratori sa faca ordine intre asiguratori :) ).
  Apoi aflu de la un Astra insider ca ordinul lui Adamescu era simplu: in excel se punea filtru la 10.000 lei si se incerca refuz de plata, cel mai adesea cu frauda (simularea accidentului). Un gunoi Adamescu, sper ca nu are copii ca si aia put ca el, a gunoi!
  • 0 (0 voturi)    
   copil (Vineri, 28 august 2015, 16:07)

   cucu [anonim] i-a raspuns lui ovidiu

   are copil: Alexander Adamescu si locuieste la Londra cu familia; I-a cumparat tata vila din banii de la ASTRA - deci ai vostrii!
   si sa nu uitam ca in 2012 nu era ASF ci CSA - cu ai sai conducatori!
 • +15 (17 voturi)    
  Extraordinar, cine se plange.... (Joi, 27 august 2015, 16:30)

  Un mic subcontractor tzepuit de dl Adamescu [anonim]

  Ce mila mi se face de dl Adamescu....
  Imi dau lacrimile....
  Sa povesteasca putin dansul cum a procedat la constructia Centrului Logistic Lidl din Iernut, unde a dat o tzeapa totala estimate la 15 - 20 milioane de Euro, neplatind toti subcontractorii care au lucrat acolo, de la firme de curatenie si catering, si pana la cele care au realizat inchiderea cu panouri metalice a depozitului...
  A nenorocit familii, a lasat oameni pe drumuri etc...
  Sunt firme care au rams cu peste 2 milioane de Euro neplatiti de firma controlata de DOMNUL Adamescu, Baumeister SRL si respective Baumeister SA....

  La mai mare dle Adamescu !

  P.S.: de unde ati dat interviul ? De acasa sau din inchisoare ???
  • +11 (13 voturi)    
   si cu politele rca (Joi, 27 august 2015, 17:21)

   manoman [utilizator] i-a raspuns lui Un mic subcontractor tzepuit de dl Adamescu

   iti lovea masina in parcare un asigurat astra (cumparau polite ca erau cele mai ieftine si de calitate cea mai proasta) iar astra dadea culpa comuna.
   pai de nea adamescule! ne bucuram de ce ti se intampla.

   sa curga sampania!
  • 0 (0 voturi)    
   tepar nenorocit (Vineri, 28 august 2015, 9:14)

   alt subcontractor tzepuit [anonim] i-a raspuns lui Un mic subcontractor tzepuit de dl Adamescu

   stai calm ca n-a facut-o de capul lui. lidl a stiut ce se va intampla. cineva de sus de acolo de la lidl si-a luat niste bani probabil.
 • +10 (12 voturi)    
  Uite (Joi, 27 august 2015, 16:39)

  rutger [utilizator]

  asa se faulteaza securistii intre ei si mai rau ca mafiotii isi dau la gioale, iar noi, boborul, stam capra ca prostii, da'i votam cu veselie ! Traiasca si infloreasca scumpa noastra patrie, Hotia si Prostia !!
 • -9 (19 voturi)    
  Falimentul lui Astra (Joi, 27 august 2015, 16:41)

  m.cobzaru [utilizator]

  Falimentul lui Astra este o eroare.
  Fără să fac "aprecieri" asupra acestui "domn", îmi exprim părerea că "are dreptate"
 • +14 (14 voturi)    
  Business model (Joi, 27 august 2015, 18:11)

  123_utilizator [utilizator]

  Se ia o firma de asigurări cu nume, se încasează cele mai mici prime de pe piata, evident la prețul asta sunt multi clienti, se scot banii din firma prin intermediul celorlalte firme din Grup, se plângă cu lacrimi naționaliste in Romania, cu lacrimi nemțești in Germanica si cu ce mai rămâne in Israel. Se face pușcărie proporțional cu prejudiciile in Romania. Inca un om de afaceri de succes...sau JEFUITOR ca sa fim scurți si precisi
 • +4 (4 voturi)    
  Mda... (Joi, 27 august 2015, 20:57)

  Rollo [anonim]

  Alta marmota...
 • +6 (10 voturi)    
  maybe (Joi, 27 august 2015, 21:19)

  gnd [anonim]

  Stiu ca este un mafiot si el si nu-l inghit insa partial ii dau dreptate.
  In ceea ce priveste problemele cu despagubirile pe RCA, dupa parerea mea este de condamnat ASF-ul nu Astra. Astra ca societate comerciala face tot ce poate sa-si majoreze profitul, in schimb ASF si fostul CSA ca regulatori exista sa vegheze asupra lor si sa-i puna la punct. In schimb au asistat pasivi cum Astra si altii ca ei au facut ani la rand abuz cu despagubirile. CSA si ASF trebuiau sa intervina si sa-i sanctioneze usturator pt acest comportament si se regla si problema despagubirilor si inclusiv problema preturilor de dumping pentru ca Astra nu ar mai fi vandut la preturi de dumping daca era obligata de ASF sa-si onoreze despagubirile.
  Din acest motiv, in opinia mea cine se bucura pt ce s-a intamplat greseste. Nu poti sa ai pretentia de la cineva sa cumpere RCA scump cand il cumpara pentru a despagubi pe altul, e normal sa cauti ce e mai ieftin. Era treaba ASF sa vegheze ca astia nu fac abuzuri si preturile si abuzurile se reglau automat.
 • +4 (4 voturi)    
  Belea (Joi, 27 august 2015, 21:57)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  Asteptam puscaria si dislocarea tuturor surselor de venit ale acestui escroc, mare om de afaceri autohton!
 • +7 (7 voturi)    
  Hai sa fim seriosi (Joi, 27 august 2015, 22:05)

  coco04 [utilizator]

  Un investitor cu adevarat interesat si-ar fi facut propriul
  due-diligence,indiferent de ce ziceau Negritoiu sau altii.
  E bine ca se curata piata de companii care cand ii suni la telefofon,nu raspund desi trebuie sa te despagubeasca.
 • +4 (4 voturi)    
  Am diabet financiar :D (Joi, 27 august 2015, 23:17)

  Clop [utilizator]

  Cine vrea sa pompeze insulina?

  *Prefer un facies a la Steve Jobs - RIP, decat un gandac umflat cu pompa financiara de gradina.

  Domnul are prea mule fripturi la activ si active fara acoperire.
 • 0 (2 voturi)    
  Se face dreptate (Vineri, 28 august 2015, 7:54)

  Vasi [anonim]

  Sa speram ca are dreptate si or sa ajunga Generali si Allianz pe primele 2 locuri. Sunt societatile cu cele mai putine plangeri. Am platit 6 ani o asigurare Casco si primul incident minor (mi-a agatat cineva oglinda si a zgariat putin masina fara sa se opreasca) m-au purtat de mi-am reparat-o pana la urma din banii mei (nu ca as considera ca asigurarea nu tot din ei ar fi fost platita).
 • 0 (2 voturi)    
  Afacerile lui Adamescu (Vineri, 28 august 2015, 8:34)

  misu [anonim]

  ... arata toate la fel de rau. Pai sa ne uitam la Unirea Shoping Center, este vai mama ei, ti e si scarba sa intri in ea. Parca e balci nu mall in punctul 0 al Capitalei. Soarta va fi similara ca a Astrei.
  Intercontinental iarasi e vai steaua lui. Primit tot prin combinatii securistice cu fratii Paunescu.
  Hotelul de la mare, "perla litoralului romanesc" in trecut, i a dat foc si cu banii luati din Astra ca despagubire nu a facut nimic. Omul este un distrugator al neamului romanesc si ne abureste ca pe fraieri cu textele lui de gradat.
  Asa tara asa oameni de afaceri !!!
 • +2 (2 voturi)    
  Pt cine n-a citit articolul! (Vineri, 28 august 2015, 8:46)

  Martinezu [utilizator]

  "Misu Negritoiu spune ca tranzactia Astra AXA nu a existat.

  Dan Adamescu: Este contract semnat, domnule. Cereti la management. Trebuia numai ASF sa zica 'da'. Cum nu exista?

  Reporter HotNews.ro: Si de ce castiga Astra prin preluarea AXA? Spuneti ca d-voastra castigati bani. De ce? Cum?

  Dan Adamescu: Pai cititi contractul domnule. Noi cumparam AXA cu 1 euro si ei ne dadeau 35 milioane de euro.

  Reporter HotNews.ro: Cum asa?

  Dan Adamescu: Scrie in contract.

  Reporter HotNews.ro: Cum sa cumparati cu 1 euro? Este greu de inteles pentru un om normal.

  Dan Adamescu: Pai asta este problema domnule, ca voi toti nu intelegeti nimic. "
  Asta cred ca este chintesenta interviului.
 • 0 (2 voturi)    
  astra la vista!!!... (Vineri, 28 august 2015, 8:58)

  tepes [anonim]

  Borfasul e borfas pana la capat. Astra nu este singura teapa pe care a dat-o excrocul asta, sa ne amintim si de clubul Otelul Galati care a fost si el jefuit. Din pacate sunt foarte muti ziaristi de doi bani care apar pe la tot felul de televiziuni si care il bocesc de mama focului pe acest excroc nenorocit. Cred ca si acei ziaristi si el merita cate o teapa fine.
 • 0 (2 voturi)    
  Adamescu Interlop (Vineri, 28 august 2015, 9:24)

  TOnci [anonim]

  Cat tupeu poate avea acest adamescu !
 • +1 (1 vot)    
  ce tupeu (Vineri, 28 august 2015, 9:28)

  titi_rulment [utilizator]

  practic toata chestia asta se reduce la un singur lucru: au vrut sa minta in datele financiare aratate potentialilor intestitori in data room si aia de la kpmg nu au vrut. Asta e singurul aspect care conteaza cel putin pt acest ultim episod cu vanzarea.
  Un big four n-o sa faca niciodata chestia asta; nu pt ca sunt ei ingerasi ci pur si simplu pt ca imaginea pt ei e capitala...daca fac asa ceva isi taie singuri craca de sub picioare.
  Iar toata chestia asta cu Adamescu spune, din nou, acelasi lucru: bisnitarii din romania anilor 90 cred ca sunt si oameni de afaceri. Ceea ce evindet in cavarsitoare majoritate a cazurilor este fals.
  Pacat totusi pt aceasta societate ca n-a incaput pe mana altor oameni mai capabili de la inceput.
 • 0 (0 voturi)    
  mda (Vineri, 28 august 2015, 10:45)

  cri [anonim]

  Ha ha ha ,sa nu uitam service-urile..anu trecut am avut dauna pe o masina a firmei urmatoarele aripa spate,spoiler spate si stopul dreapte spate...bineinteles firma de asigurari m-a tinut o luna pe tusa,vezi domnule frauda etc etc..in sfirsit dupa amenintari cu dare in judecata etc,etc mi se repara masina(sa nu intram in amanunte cum)si mi se trimite un fel de factura pe firma(in care se precizeaza ca o achita asiguratorul) in valoare de 85milioane vechi pt un kk-at de opel corsa...8500 ron pt o aripa un stop si un spoiler...ba ma lasi?tot lantul asta e o mafie de la a la z cu acordul tuturor autoritatilor statului pornind de la asf si terminind cu anaf...asa ca singura solutie pe care o vad este desfiintarea obligativitatii rca-ului ,iar cine comite un accident sa primeasca o amenda de 10-20 de ori maimare ca acum(macar banii intra in bugetul statului)...iti e frica de accident sau ai masina de j-de mii de euro,iti faci casco sau celalalt tip de polita,obligativitate prin lege de a se rezolva un dosar deschis in justitie in 15 zile(in caz ca se apeleaza la justitie etc).alternative exista ,daca se vrea
 • 0 (0 voturi)    
  PERLA care nu platea! (Vineri, 28 august 2015, 10:56)

  serban [anonim]

  Pai daca esti perla perlelor care esti de ce nu platesti la CNADNR unde ai hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila? Sa zicem (desi asta e smecherie cu AXA) ca avea de luat de la AXA 35 mil euro, dar avea de achitat la CNADNR 21 mil euro, tot nu are de unde sa vina cu restul de capital social... Asta ca sa nu zicem ca inainte de administrarea speciala multe service-uri au refuzat sa lucreze cu PERLA din cauza neplatii datoriilor. Iar in Ungaria PERLA noastra a luat amenda ca nu-si achita datoriile RCA la timp.
 • 0 (0 voturi)    
  allianz =generali =astra (Vineri, 28 august 2015, 12:35)

  vig [anonim]

  multe pareri de mai sus sunt neavenite.
  ce nu stie multa lume este ca toate companiile din piata inclusiv Allianz si GEenrali nu sunt cu nimic mai presus decat ASTRA. toate isi repatriaza capitalurile pana la ultimul Ron in tarile mama. nu va imaginati ca ce raporteaza Allianz si GEnerali si Groupama in realitate exista...nicidecum. se folosesc de inginerii finaciare si de reasigurarea in grup pentru scoaterea capitalurilor...in realitate toate sunt niste baloane de sapun. Diferenta fata de Astra e ca atunci cand au nevoie de capital Compania mama le da cu imprumu banii care sunt returnati a doua zi dupa iesierea extrasului bancar. asa se "coafeaza" situatiile financiare...Astra din pacate nu a gasit niste bani care sa-i bage si sa-i scoata luna urmatoare asa cum fac ceilalti. pacat!
  • 0 (0 voturi)    
   ce ne asteapta la rca un exemplu (Vineri, 28 august 2015, 12:52)

   ce ne asteapta [anonim] i-a raspuns lui vig

   Astra B4 428.76 816.72 6 luni12 luni
   Carpatica B4 554.09 1052.77 6 luni12 luni
   Omniasig B4 716.43 1432.85 6 luni12 luni
   Asirom B4 799.30 1438.70 6 luni12 luni
   Uniqa B4 1157.16 2103.92 6 luni12 luni
   Euroins B4 1174.28 2348.56 6 luni12 luni
   Allianz B4 1188.00 1639.00 6 luni12 luni
   Generali B4 1228.00 1636.00 6 luni12 luni
   GroupAma B4 1309.49 1540.53 6 luni12 luni


   traiasca ASF...mama lor!
 • 0 (0 voturi)    
  Adamescule, (Vineri, 28 august 2015, 21:22)

  John M. [utilizator]

  Cand ai 1.8 milioane de clienti si dai faliment, ori esti prost, ori esti escroc.
  In cazul tau aud clinchet de catuse...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by