Euroins Romania a anuntat luni ca in trimestrul doi din acest an a inregistrat numai 254 de petitii de la clienti, o scadere dramatica de la 1393 de petitii in aceeasi perioada a anului trecut. Asiguratorul aminteste ca a adus la capitalul social 100 milioane de lei, ca s-a angajat sa aduca inca 200 milioane de lei, marire care asteapta aprobarea Adunarii Generale a Actionarilor, care va avea loc in octombrie 2015 si sustine ca aceste cresteri actuale si viitoare ii vor permite sa indeplineasca criteriile Solvency II, in ciuda concluziilor ASF potrivit carora majorarea capitalului social al Euroins cu 200 milioane de lei, in calendarul propus de asigurator, este insuficienta.

Evolutia reclamatiilor impotriva EuroinsFoto: Euroins Romania

Euroins Romania a mai anuntat ca a imbunatatit procentajul de petitii intemeiate din total petitii in ultimele 12 luni. Mai mult, incepand din aprilie 2015, numarul de petitii intemeiate a fost in mod constant mai mic decat numarul celor catalogate ca fiind nefondate, (in aprilie 2015: 39 intemeiate si 40 neintemeiate; in mai: 36 intemeiate si 51 neintemeiate; in iunie: 39 intemeiate si 49 neintemeiate; in iulie: 65 intemeiate si 70 neintemeiate; in august: 30 intemeiate si 45 neintemeiate).

In consecinta, numarul de petitii in scadere a condus la un raport foarte mic intre numarul de polite de asigurare si cel al petitiilor. Astfel, in trimestrul doi din acest an au fost 114 reclamatii intemeiate, care au reprezentat 0,017% din numarul total de polite in vigoare.

  • "O alta performanta obtinuta de Euroins Romania in ultimele luni este scaderea ratei frecventei daunei cu 41%, respectiv a valorii medii a daunei cu 20%, ca efecte ale implementarii unei strategii bazate pe segmentarea mai detaliata si mai corecta a portofoliului, identificarea cu mai  mare acuratete a factorilor de risc, precum si introducerea de noi indici de rating bazati pe factori de risc semnificativi din punct de vedere statistic si, nu in ultimul rand, cresterea fata de anul trecut cu 50% a numarului de service-uri auto, la aproape 300 in toata tara, cu care societatea are acorduri de decontare directa", se mai arata in comunicatul Euroins.

Euroins sustine ca majorarile de capital anuntate ii vor permite sa indeplineasca cerintele Solvency II, in ciuda concluziilor ASF

Asiguratorul subliniaza in comunicatul de presa transmis luni ca a luat toate masurile pentru a respecta criteriile Solvency II:

  • "Pe langa evolutia portofoliului si a bazei de clienti, Euroins Romania a adus la capitalul social suma de 100 de milioane de lei s-a angajat sa aduca inca 200 de milioane de lei, marire care asteapta aprobarea Adunarii Generale a Actionarilor, care va avea loc in octombrie 2015. Cresterile actuale si viitoare ale capitalului, impreuna cu celelalte masuri de management, permit Euroins Romania sa indeplineasca criteriile SII", se arata in comunicatul Euroins.

Mesajul Euroins vine in contradictie cu ceea ce a constatat Autoritatea de Supraveghere Financiara in cazul situatiei financiare a acestui asigurator

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a prezentat, in 16 iulie 2015, rezultatele unei evaluari facute de auditori independenti la 13 mari asiguratori, care a relevat ca Astra, Carpatica, Euroins si Exim au un deficit de capital agregat de 356 milioane euro, ultimele doua trebuind sa prezinte ASF, pana la 4 august, planuri prin care stabilesc masurile pe care le vor lua pana la 15 octombrie 2015.

Planul de masuri de redresare financiara pe care Euroins era obligata sa-l trimita catre ASF prevedea doua majorari de capital social de cate 100 milioane de lei, cu termene de realizare 31 decembrie 2015, respectiv 30 iunie 2016, precum si un nou contract de reasigurare pentru RCA, dar ASF nu a fost de acord cu acesta. De ce? Termenele propuse de Euroins in calendarul majorarilor de capital social depasesc termenul de 3 luni de la data publicarii rezultatelor exercitiului BSR (15 octombrie 2015), iar suma totala prezentata de companie in acest calendar de majorari este insuficienta pentru restabilirea atat a deficitului de capitaluri proprii (Solvabilitate I), cat si a fondurilor proprii (Solvabilitate II), a anuntat in 20 august ASF.