Astra Asigurari, firma care va intra in procedura de faliment, avea 842.026 de polite RCA la sfarsitul lunii iunie 2015, dintre acestea 150.941 fiind polite detinute de persoane juridice si 691.085 de polite fiind detinute de persoane fizice, a declarat intr-un interviu online cu cititorii HotNews.ro Calin Rangu, directorul Directiei de Protectia Consumatorilor din Cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Cifra reprezinta aproape 18% din totalul politelor RCA din piata, in conditiile in care la nivelul pietei RCA erau in vigoare peste 4,68 milioane polite la finele lunii iunie din acest an.

Accident Centura BucurestiFoto: Mediafax.ro
  • "Indiferent unde pe teritoriul Romaniei aveti un accident auto al carei vinovat se face o persoana cu RCA la Astra, trebuie sa mergeti la Politie sau sa intocmiti constatarea amiabila. Dupa aceea va adresati FGA (n.a Fondul de Garantare al Asiguratilor) pentru constatarea daunei si deschiderea (si instrumentarea) dosarului de dauna. FGA va va indruma in aceasta situatie neplacuta. FGA va va plati despagubirile cuvenite, conform legii, in baza aprobarii cuantumului cuvenit, in limita plafonului legal (n.a 450.000 lei pentru fiecare creditor de asigurare). Pe site-ul ASF sunt prezentate etapele legale din momentul depunerii cererii de despagubire si pana la efectuarea platii (dupa momentul deciziei finale a tribunalului referitoare la faliment). Termenele pot fluctua numai datorita perioadelor de eventuala contestare a deciziilor ASF sau ale tribunalului. Dupa ramanerea definitiva a sentintei, FGA va demara platile. Avand in vedere ca dosarele sunt instrumentate de catre FGA, suma este stabilita cu d-voastra pe baza documentelor justificative, nu vad motive pentru a nu se face plata in cel mai scurt timp. Daca aveti dispute referitoare la suma, se poate depune petitie la ASF si vom interveni cu prioritate pentru analiza si instrumentarea petitiei d-voastra", a declarat pentru HotNews.ro Calin Rangu, director al Directiei Protectia Consumatorilor din cadrul ASF.

Acesta a mai precizat si ca la data de 30 iunie 2015, Astra Asigurari avea in vigoare 46.388 polite CASCO.

Intrebat daca asiguratii Astra Asigurari pot sa-si denunte politele RCA pe care le au si sa se mute la alt asigurator, Calin Rangu a spus:

  • "Referitor la denuntare, conform deciziei ASF de incheiere a procedurii de redresare financiara, publicata in Monitorul Oficial, cf art. 5 (2), Astra este obligata a notifica asiguratii cu privire la posibilitatea acestora de a denunta contractele. In legislatia generala nu exista prevederi pentru rezilierea unilaterala a RCA de catre asigurat. Polita se reziliaza de exemplu cand vindeti masina, ea fiind legata mai mult de masina. In acest caz puteti cere la FGA diferenta de valoare a politei pentru perioada ramasa pana la expirare. Pana la comunicarea din partea Astra si de catre lichidatorul care va fi stabilit prin instanta, referitor la rezilierea politelor, politele raman valabile si eventualele despagubiri generate de producerea riscurilor asigurate, vor fi platite de catre FGA. (...)
  • Politele RCA raman valabile pana la o denuntare ulterioara conform vointei asiguratului si a comunicarilor Astra si/sau ale lichidatorului. Legea nu interzice a avea doua polite RCA. Anumite companii verifica si nu permit a se vinde o a doua polita daca deja exista o asigurare (prin verificare in baza de date CEDAM). Alte companii permit. Atat in general cat si in acest caz, daca ai doua asigurari pentru acelasi risc, la doua societati, acest lucru trebuie declarat si despagubirea va fi proportionala, daca se produce riscul. In cazul nostru, cu doua RCA-uri, jumatate ar fi acoperite de noul asiguratorul, dar cealalta jumatate de catre FGA pe baza unei cereri in acest sens".

Un alt cititor HotNews.ro a intrebat:

  • "FGA are o limita de despagubire de 450.000 RON. Este aceasta o limita per dosar de asigurare sau per asigurat?
  • Sa presupunem ca e vorba de o firma de taximetrie cu sute de masini si zeci de dosare de asigurare deschise care se incadreaza in limita de 450.000 RON individual, dar cumulat depasesc cu mult aceasta suma (sa zicem ca e o suma de 1.5 mil RON) - cum se vor face despagubirile de catre FGA? Daca limita de 450.000 RON este per asigurat cum se recupereaza diferenta pana la 1.5 mil RON?"

La aceste intrebari, oficialul ASF a precizat urmatoarele:

  • "Plafonul este per asigurat, conform legii. Recuperarea diferentelor, intre plafonul de 450.000 lei si suma totala de incasat, se poate obtine prin inscrierea la masa credala in cadrul procedurii de faliment".

Pentru alte intrebari si raspunsuri legate de situatia Astra Asigurari citeste si: