Carpatica Asig, societate controlata de omul de afaceri Ilie Carabulea si aflata in redresare financiara de 1 an si 4 luni, vrea sa reduca ponderea RCA in totalul subscrierilor de la 86% in prezent la 70% pana la mijlocul anului viitor, sa intre pe noi segmente de piata, precum cel al asigurarilor de sanatate, si cauta in prezent solutii pentru imbunatatirea indicatorilor financiari, a declarat miercuri Liviu Stoicescu, noul director general al companiei. Printre solutiile luate in calcul, a spus acesta, este incheierea unui program de reasigurare pe zona de rezerve tehnice, care in anumite scenarii ar putea reduce la jumatate necesarul de capital cash de care are nevoie asiguratorul pentru a se redresa financiar.

Liviu StoicescuFoto: Astra Asigurari

Liviu Stoicescu, care a preluat de o luna de zile functia de Director General al Carpatica Asigurari, a explicat miercuri intr-o intalnire cu presa ca una dintre solutiile de imbunatatire a indicatorilor financiari luata acum in calcul este cumpararea unei reasigurari pe zona de rezerve. Practic, obligatiile de plata nu se diminueaza, ci vor fi platite impreuna cu reasiguratorul intr-un sistem cota-parte. Carpatica este in discutii in prezent cu mai multi reasiguratori pentru incheierea unui astfel de program de reasigurare.

Incheierea unui astfel de program de reasigurare va trebui aprobata si de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). In plus, chiar si cu incheierea unui asemenea plan de reasigurare, Carpatica Asigurari va avea in continuare nevoie de capital prin atragerea unui investitor strategic, insa necesarul ar fi mai mic.

  • La 30 iunie 2015, activele Carpatica Asigurari acopereau doar 32,15% din rezervele tehnice constituite de asigurator pentru a onora plata daunelor

Cele mai recente date publicate duminica trecuta de catre ASF arata ca Astra, Carpatica si Forte Asigurari nu aveau la data de 30 iunie o valoare a activelor care sa acopere rezervele tehnice pe care orice asigurator este obligat sa le constituie pentru a onora plata daunelor.

  • "La 30 iunie 2015 erau 3 societati de asigurare care aveau un grad de acoperire a rezervelor tehnice constituite pentru asigurari generale subunitar si anume: Astra - 30,65%, Carpatica Asig - 32,15%, Forte Asigurari Reasigurari - 98,66%, arata datele ASF.

Contactat de HotNews.ro, Calin Rangu, presedinte al Institutului de Studii Financiare, a spus ca deficientele unor companii in ceea ce priveste gradul de acoperire a rezervelor, coeficientul de lichiditate sau gradul de solvabilitate se transforma in timp in intarzieri la plata daunelor sau in comportamente incorecte fata de asigurati.

La 30 iunie 2015, gradul de solvabilitate a Carpatica Asigurari era negativ: - 6,23

Acelasi raport ASF mai arata ca la data de 30 iunie 2015 "doua societati de asigurare Astra si Carpatica inregistreaza niveluri negative ale gradului de solvabilitate, respectiv Astra are un grad de solvabilitate de -7,55 si Carpatica de -6,23". Potrivit oficialilor ASF, acest lucru inseamna ca obligatiile (inclusiv fata de asigurati) depasesc (cu mult) valoarea activelor.

  • Carpatica Asigurari are un necesar de capital de aproape 100 milioane de euro pentru a se redresa financiar

De altfel, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a prezentat in luna iulie din acest an rezultatele unei evaluari facute de auditori independenti la 13 mari asiguratori, care in cazul Carpatica Asigurari a aratat ca acest asigurator are un deficit de capital de peste 410,9 milioane lei (aproape 100 milioane de euro) si un deficit in ceea ce priveste valoarea activelor admise sa acopere rezervele tehnice constituite. Mai exact, evaluarea, care s-a facut pe baza situatiilor financiare existente la 30 iunie 2014, arata ca la acel moment, Carpatica avea active admise in valoare de peste 251,7 milioane lei, in timp ce rezervele tehnice constituite depaseau valoarea de 640,8 milioane lei, deci un deficit de 389,1 milioane lei.

  • Carpatica Asigurari a promis catre ASF ca va incheia tranzactia cu un investitor strategic, pentru a se redresa financiar, pana in 15 decembrie 2015

Carpatica Asigurari, societate controlata de omul de afaceri Ilie Carabulea si aflata de mai bine de un an de zile in redresare financiara pe baza de plan, a transmis catre ASF un set de masuri de redresare financiara, care a fost aprobat de ASF si care il completeaza pe cel initial. Printre masurile asumate se numara 'scurtarea perioadei de atragere a unui investitor strategic astfel incat, pana la data de 15 decembrie 2015, sa poata fi incheiata tranzactia cu acesta'. ASF a deschis procedura de redresare financiara pe baza de plan la Carpatica Asigurari in 16 mai 2014 in conditiile in care asiguratorul nu mai indeplinea conditiile de solvabilitate.