Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, a fost numit, pentru un mandat de doi ani, presedinte al Comitetului pentru Analize Economice si de Piata din cadrul Autoritatii Europene pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA), institutia independenta a UE responsabila cu reglementarea si supravegherea pietelor de capital, a anuntat vineri ASF. Decizia de numire a fost luata in cadrul reuniunii de la Paris, din data de 24 septembrie 2015, a Consiliului Supraveghetorilor ESMA, forul de conducere al autoritatii.

Misu Negritoiu, fost presedinte ASFFoto: Hotnews

Comitetul pentru Analize Economice si de Piata este format din reprezentanti ai autoritatilor competente in supravegherea pietei de capital din cadrul UE si beneficiaza de expertiza unui grup de profesori in finante si economie din mari universitati europene si analisti specializati in domeniul pietelor financiare. Principalele linii de actiune pe care se concentreaza comitetul sunt identificarea pro-activa si evaluarea la nivel micro-prudential a evolutiilor si potentialelor riscuri si vulnerabilitati de pe pietele financiare, alaturi de realizarea unor analize cost-beneficiu si de impact privind initiativele de reglementare si supraveghere a pietelor.

  • "Dezvoltarea unor capacitati de excelenta in domeniul analizelor de piata si al monitorizarii evolutiilor din sectorul financiar a devenit o cerinta esentiala pentru exercitarea in mod eficient a rolului de supraveghere a entitatilor participante si de protejare a consumatorilor, pe masura provocarilor crescande din ultimii ani. Eforturile pe care le-am initiat in acest sens si la nivelul ASF se reflecta deja in coagularea unui corp de profesionisti a carui capacitate analitica s-a putut vedea atat in Raportul anual al ASF pe 2014, cat si in primul Raport semestrial integrat de prezentare a evolutiilor de pe cele trei piete pe care le supraveghem - asigurari, piata de capital si pensii', a spus Misu Negritoiu, presedintele ASF.

ASF isi propune sa ofere astfel sectorului financiar si publicului adevarate instrumente de intelegere a miscarilor de pe pietele supravegheate si sa devina, in acelasi timp, un furnizor recunoscut de analize economice si financiare pentru partenerii sai europeni.

Comitetele permanente ale ESMA sunt coordonate de reprezentanti ai autoritatilor nationale in Consiliul Supraveghetorilor ESMA, desemnati pe baza experientei profesionale acumulate in domeniul de activitate al fiecarui comitet.

Infiintata in 2011, ESMA este unul dintre pilonii Sistemului European de Supraveghere Financiara, aflandu-se intr-o cooperare stransa cu Autoritatea Bancara Europeana si cu Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale.

Membru cu drepturi depline al ESMA, ASF este reprezentata in Consiliul Supraveghetorilor la nivel de presedinte si participa la activitatea de reglementare prin implicarea in activitatile comitetelor permanente si ale grupurilor de lucru.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) este institutia care autorizeaza, reglementeaza, supravegheaza si controleaza entitatile care activeaza pe piata financiara non-bancara din Romania. Infiintata in 2013 prin preluarea si reorganizarea tuturor atributiilor si prerogativelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (C.N.V.M.), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (C.S.A.) si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (C.S.S.P.P.), ASF supravegheaza trei piete care insumeaza peste 10 milioane de participanti.