Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a demarat in data de 21 septembrie un proces de selectie a unui lichidator juridic in cazul falimentului Astra Asigurari si a agreat pana acum sase practicieni in insolventa din 13 candidaturi depuse, a anuntat joi autoritatea. Printre cei sase practicieni in insolventa agreati se afla si KPMG Restructuring SRL. Amintim ca administratorul special al Astra Asigurari a fost KPMG Advisory. ASF a depus in 8 septembrie la Tribunalul Bucuresti cererea de deschidere a procedurii de faliment in cazul Astra, termenul de judecata fiind 12 octombrie.

Misu Negritoiu, fost presedinte ASFFoto: Hotnews

Consiliului ASF a aprobat in data de 7 octombrie 2015, Lista practicienilor in insolventa agreati, dupa cum urmeaza:

  • 1. Cabinet Individual de insolventa Nitu Marius Ionut
  • 2. Cabinet Individual de insolventa Savoiu Iulian
  • 3. CITR Filiala Cluj SPRL
  • 4. Dascal Insolvency SPRL
  • 5. FIVE SPRL
  • 6. KPMG Restructuring SRL

In comunicatul de presa transmis joi, 8 octombrie, ASF a precizat motivele pentru care a respins celelalte candidaturi:

"Ca urmare a anuntului de participare, publicat pe site-ul Autoritatii in data de 21.09.2015, au fost depuse 13 candidaturi; conform procedurii de selectie nu s-au calificat companiile care nu au intrunit punctajul minim necesar, precum si cele care au avut fapte inscrise in cazierul fiscal".

In procedura privind agrearea si selectia practicienilor in insolventa de catre ASF, publicata aici, autoritatea de supraveghere precizeaza urmatoarele:

  • "A.S.F. va propune judecatorului-sindic si va desemna in calitate de lichidator judiciar, dupa caz, numai practicieni in insolventa dintre cei inscrisi pe Lista practicienilor in insolventa agreati de catre A.S.F. (..) Desemnarea practicianului in insolventa din lista celor selectati de catre Comisia de avizare in vederea numirii ca lichidator, se va face de catre Consiliul A.S.F".

Altfel spus, instanta judecatoreasca este cea care va decide lichidatorul judiciar in cazul Astra Asigurari, lucru care se va intampla numai dupa ce va exista o decizie definitiva in instanta cu privire la falimentul asiguratorului controlat de omul de afaceri Dan Adamescu.

ASF a depus in 8 septembrie la Tribunalul Bucuresti cererea de deschidere a procedurii de faliment in cazul Astra, termenul de judecata fiind 12 octombrie.

Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a anuntat, luni, ca a preluat, la data de 1 octombrie 2015, un numar de 57.210 de dosare de dauna, inclusiv dosare de rascumparare si 2.046.604 de contracte de asigurare in vigoare de la Astra Asigurari. In ceea ce priveste operatiunile din Romania ale Astra, FGA a preluat 1.826.483 de polite si 51.566 dosare de dauna. De asemenea, FGA a mai preluat 191.241 de polite si 4809 dosare de dauna aferente activitatii Astra in Ungaria, 22.752 de contracte in vigoare si 642 dosare de dauna aferente activitatii Astra in Slovacia, precum si 6.128 contracte in vigoare si 193 de dosare de dauna aferente activitatii Astra in Germania.