​La o prima analiza a valorii despagubirilor aferente dosarelor de dauna preluate de la Astra (57.210 dosare), aceasta ar fi de aproximativ 650 milioane de lei, a declarat miercuri pentru HotNews.ro Carmen Radu, sefa Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA). Dosarele urmeaza sa fie verificate si avizate de Comisia speciala din cadrul FGA in conformitate cu prevederile legale urmand ca doar creantele certe, lichide si exigibile sa fie platite in limita plafonului stabilit prin legea 213/2015 si numai dupa ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de deschidere a procedurii de faliment, a mai precizat aceasta.

Carmen Radu, sefa Fondului de Garantare a AsiguratilorFoto: Arhiva personala

Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a anuntat recent ca a preluat, la data de 1 octombrie 2015, un numar de 57.210 de dosare de dauna, inclusiv dosare de rascumparare si 2.046.604 de contracte de asigurare in vigoare de la Astra Asigurari. In ceea ce priveste operatiunile din Romania ale Astra, FGA a preluat 1.826.483 de polite si 51.566 dosare de dauna. De asemenea, FGA a mai preluat 191.241 de polite si 4809 dosare de dauna aferente activitatii Astra in Ungaria, 22.752 de contracte in vigoare si 642 dosare de dauna aferente activitatii Astra in Slovacia, precum si 6.128 contracte in vigoare si 193 de dosare de dauna aferente activitatii Astra in Germania.

Saptamana trecuta, Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a publicat online o lista cu clienti ai Astra care ar putea beneficia de despagubiri/indemnizatii din disponibilitatile sale, potrivit evidentelor predate de asigurator. Momentan sunt afisate peste 44.000 de dosare de dauna. Din cauza preturilor mici RCA practicate in trecut, numarul institutiilor si companiilor de stat cu dosare de dauna la Astra este foarte mare. Se remarca Ministerul Afacerilor Interne (circa 50 de dosare), Senatul (18 dosare), RATB (circa 200), ANCOM (circa 30 de dosare) sau CNADNR (circa 60 de dosare). Printre firme se remarca GDF Suez Energy (peste 370 de dosare), RCS&RDS (circa 40 de dosare) si firmele de leasing - Porsche Leasing are peste 1300 de dosare de dauna.

FGA precizeaza ca aceasta lista, in care sunt afisate momentan peste 44.000 de dosare de dauna la data de 13 octombrie 2015, va fi actualizata periodic, pe masura ce evidentele predate de Astra Asigurari vor fi prelucrate de catre Fondul de garantare a asiguratilor.

  • "Ulterior inregistrarii, analizarii cererilor de plata ale petentilor si a documentatiei aferente precum si avizarii dosarelor de dauna de catre directiile de specialitate din cadrul Fondului, se va intocmi lista creditorilor de asigurari care va fi supusa spre aprobare comisiei speciale constituita din specialisti din cadrul Fondului de garantare a asiguratilor, conform art. 23 alin. (2) din Legea nr. 503/2004 republicata, cu modificarile ulterioare. Dupa aprobarea listelor creditorilor de asigurari de catre comisia speciala si numai dupa ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de deschidere a procedurii de faliment impotriva asiguratorului, Fondul de garantare a asiguratilor va efectua plata sumelor cuvenite acestora", se mentioneaza in comunicatul de presa al FGA.

Pentru detalii citeste si: Cine se afla in lista potentialilor creditori ai Astra Asigurari: MAI, Senatul, RATB, RCS&RDS, ANCOM, GDF Suez, Porsche Leasing