Prima evaluare a despagubirilor aferente celor 57.210 dosare de dauna de la Astra: Aproximativ 650 milioane de lei

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 21 octombrie 2015, 18:44 Economie | Asigurari

Carmen Radu, sefa Fondului de Garantare a Asiguratilor
Foto: Arhiva personala
​La o prima analiza a valorii despagubirilor aferente dosarelor de dauna preluate de la Astra (57.210 dosare), aceasta ar fi de aproximativ 650 milioane de lei, a declarat miercuri pentru HotNews.ro Carmen Radu, sefa Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA). Dosarele urmeaza sa fie verificate si avizate de Comisia speciala din cadrul FGA in conformitate cu prevederile legale urmand ca doar creantele certe, lichide si exigibile sa fie platite in limita plafonului stabilit prin legea 213/2015 si numai dupa ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de deschidere a procedurii de faliment, a mai precizat aceasta.

Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a anuntat recent ca a preluat, la data de 1 octombrie 2015, un numar de 57.210 de dosare de dauna, inclusiv dosare de rascumparare si 2.046.604 de contracte de asigurare in vigoare de la Astra Asigurari. In ceea ce priveste operatiunile din Romania ale Astra, FGA a preluat 1.826.483 de polite si 51.566 dosare de dauna. De asemenea, FGA a mai preluat 191.241 de polite si 4809 dosare de dauna aferente activitatii Astra in Ungaria, 22.752 de contracte in vigoare si 642 dosare de dauna aferente activitatii Astra in Slovacia, precum si 6.128 contracte in vigoare si 193 de dosare de dauna aferente activitatii Astra in Germania.


Saptamana trecuta, Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a publicat online o lista cu clienti ai Astra care ar putea beneficia de despagubiri/indemnizatii din disponibilitatile sale, potrivit evidentelor predate de asigurator. Momentan sunt afisate peste 44.000 de dosare de dauna. Din cauza preturilor mici RCA practicate in trecut, numarul institutiilor si companiilor de stat cu dosare de dauna la Astra este foarte mare. Se remarca Ministerul Afacerilor Interne (circa 50 de dosare), Senatul (18 dosare), RATB (circa 200), ANCOM (circa 30 de dosare) sau CNADNR (circa 60 de dosare). Printre firme se remarca GDF Suez Energy (peste 370 de dosare), RCS&RDS (circa 40 de dosare) si firmele de leasing - Porsche Leasing are peste 1300 de dosare de dauna.

FGA precizeaza ca aceasta lista, in care sunt afisate momentan peste 44.000 de dosare de dauna la data de 13 octombrie 2015, va fi actualizata periodic, pe masura ce evidentele predate de Astra Asigurari vor fi prelucrate de catre Fondul de garantare a asiguratilor.

 • "Ulterior inregistrarii, analizarii cererilor de plata ale petentilor si a documentatiei aferente precum si avizarii dosarelor de dauna de catre directiile de specialitate din cadrul Fondului, se va intocmi lista creditorilor de asigurari care va fi supusa spre aprobare comisiei speciale constituita din specialisti din cadrul Fondului de garantare a asiguratilor, conform art. 23 alin. (2) din Legea nr. 503/2004 republicata, cu modificarile ulterioare. Dupa aprobarea listelor creditorilor de asigurari de catre comisia speciala si numai dupa ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de deschidere a procedurii de faliment impotriva asiguratorului, Fondul de garantare a asiguratilor va efectua plata sumelor cuvenite acestora", se mentioneaza in comunicatul de presa al FGA.

Pentru detalii citeste si: Cine se afla in lista potentialilor creditori ai Astra Asigurari: MAI, Senatul, RATB, RCS&RDS, ANCOM, GDF Suez, Porsche Leasing


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

1300 vizualizari

 • -1 (1 vot)    
  real (Miercuri, 21 octombrie 2015, 19:11)

  dada [anonim]

  inmultiti cu 12 si iese realitatea :)
 • 0 (0 voturi)    
  un calcul al furtului (Joi, 22 octombrie 2015, 13:57)

  mishu [anonim]

  Cei 650 milioane de lei sunt de fapt banii pe care i-am platit fiecare dintre noi atunci cand am cumparat RCA. Famiglia Adamescu ne-a furat pe toti cu 650 milioane de lei.

  Adica 2 milioane de cetateni u platit famigliei Adamescu contravaloarea politelor RCA ("sunt 2.046.604 de contracte de asigurare in vigoare de la Astra Asigurari"), famiglia Adamescu i-a păpat pe toti, astfel ca daunele se platesc din fondul FGA creat din banii nostri, ai asiguratilor.


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri