Tribunalul Bucuresti a amanat pentru data de 14 decembrie luarea unei decizii in dosarul in care Astra Asigurari cere insolventa Medien Holding, editorul ziarului Romania Libera, pentru recuperarea unui imprumut intra-grup de peste 119 milioane de lei. Solutia de amanare a fost emisa in 26 octombrie. In aceeasi zi, in dosarul in care ASF cere deschiderea falimentului la Astra Asigurari, Tribunalul Bucuresti a amanat luarea unei decizii pentru data de 9 noiembrie, dupa cum a declarat pentru Bursa.ro avocatul Gheorghe Piperea, potrivit caruia definitivarea in instanta a deciziei privind falimentul Astra ar putea dura cel putin 8 luni.

Dan Adamescu, patronul astra asigurariFoto: Hotnews

Un dosar in care Astra Asigurari cere insolventa Medien Holding, editorul ziarului Romania Libera, pentru recuperarea unui imprumut intra-grup de peste 119 milioane de lei a avut ca termen de judecata la Tribunalul Bucuresti data de 26 octombrie. Atat Astra cat si Medien Holding sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, iar procesul a fost deschis in luna mai din acest an, cand la Astra era administrator special KPMG Advisory. Pe de alta parte, tot in 26 octombrie, Tribunalul Capitalei a judecat si solicitarea facuta de ASF pentru deschiderea procedurii falimentului la Astra Asigurari.

Ce s-a intamplat in aceste dosare? In ambele cazuri, Tribunalul a decis amanarea luarii unor decizii si a fixat noi termene.

  • 14 decembrie 2015: Noul termen in dosarul in care Astra Asigurari cere insolventa Medien Holding

In acest dosar, solutia data de Tribunalul Bucuresti a fost urmatoarea:

  • "Tip solutie: Amana cauza
  • Solutia pe scurt: Pentru atasarea dosarului nr. 23742/3/2015, conform art. 114 indice 22 din ROI si pentru ca creditoarea sa depuna certificat constatator, in dovedirea calitatii de reprezentant".

Datele de la Tribunalul Bucuresti arata ca partile in acest dosar sunt urmatoarele:

- Astra Asigurari - creditor

- Astra Asigurari, prin administrator special KPMG Advisory - creditor

- Societatea profesionala notariala 'Marina Sergiu Sorin si Asociatii' - creditor

- Medien Holding - debitor

Dosarul cu numarul 23742/3/2015 este un dosar separat in care societatea profesionala notariala 'Marina Sergiu Sorin si Asociatii' ii cerea insolventa Medien Holding, care are termen de judecata data de 28 octombrie 2015.

HotNews.ro a contactat reprezentantii societatii profesionala notariala 'Marina Sergiu Sorin si Asociatii' , care ne-au explicat ca din punctul lor de vedere litigiul cu Medien Holding s-a stins, deoarece editorul Romania Libera a achitat sumele datorate.

  • "Medien Holding a facut la noi acte notariale pe care nu ni le-a platit. Pana sa ni le plateasca, cineva a facut cerere de faliment si atunci noi am facut cerere de interventie in acest dosar, pentru a ne recupera creanta. Intre timp insa, ne-am recuperat datoriile de la Medien Holding, astfel ca din punctul nostru de vedere litigiul s-a stins", au precizat pentru HotNews.ro reprezentantii profesionala notariala 'Marina Sergiu Sorin si Asociatii'.

In conditiile in care KPMG Advisory nu mai este administrator special la Astra Asigurari rezulta ca singurul creditor care solicita in prezent insolventa Medien Holding este Astra Asigurari.

HotNews.ro a solicitat in repetate randuri un punct de vedere din partea conducerii Astra Asigurari in legatura cu acest dosar, insa pana in prezent nu am primit nici un raspuns.

  • 9 noiembrie 2015: Noul termen in dosarul in care ASF cere falimentul Astra Asigurari

Decizia dosarul in care Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) cere deschiderea falimentului pentru Astra Asigurari a fost amanata, din nou, inca doua saptamani, pentru data de 9 noiembrie, dupa ce la termenul din 12 octombrie fusese inregistrata o amanare similara, potrivit declaratiilor facute pentru Bursa.ro de avocatul Gheorghe Piperea.

HotNews.ro a scris in premiera ca Gheorghe Piperea a intrat in acest proces ca partener colaborator al Rominsolv SPRL, administratorul judiciar al Oltchim, societate aflata in insolventa, care are de recuperat 10 milioane de euro de la Astra. In afara de recuperarea sumei, Piperea vrea sa obtina un lichidator judiciar independent, acuzand ca cele doua societati de insolventa propuse de ASF, ca lichidatori la Astra, respectiv KPMG Restructuring SPRL si Dascal Insolvency SPRL, au mari probleme de incompatibilitate.

Avocatul Piperea a mai declarat pentru Bursa.ro ca "unul dintre motivele care au stat la baza deciziei instantei a fost o cerere de interventie din partea unui asigurat Astra" si ca "reprezentantii Astra nu au reusit sa demonstreze ca noul directorat al companiei este inregistrat la Registrul Comertului".

  • "Ar fi foarte interesant de vazut daca mai vine cineva cu o cerere de interventie. Problema este ca, daca instanta o tot tine asa, din amanare in amanare, pentru cereri de interventie, s-ar putea sa nu se mai deschida curand procedura de faliment. (..) Cred ca dureaza cel putin opt luni pana la definitivarea in instanta a deciziei privind falimentul Astra", a mai spus pentru Bursa.ro Gheorghe Piperea.

Amintim ca decizia ASF privind retragerea autorizatiei de functionare si solicitarea intrarii in procedura de faliment a Astra Asigurari a fost publicata luni, 31 august, in Monitorul Oficial.

Din acest moment,asiguratii care au de recuperat bani de la acest asigurator pot solicita deschiderea dosarului de dauna printr-o cerere adresata Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA). Trebuie stiut insa ca falimentul unui asigurator este hotarat de catre o instanta judecatoreasca si ca FGA va efectua platile catre creditorii de asigurari de la data ramanerii definitive a hotararii privind deschiderea procedurii de faliment in limita plafonului legal (450.000 lei/creditor de asigurare).

Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a publicat online o lista cu clienti ai Astra care ar putea beneficia de despagubiri/indemnizatii din disponibilitatile sale, potrivit evidentelor predate de asigurator. Momentan sunt peste 44.000 de dosare de dauna. Din cauza preturilor mici RCA practicate in trecut, numarul institutiilor si companiilor de stat cu dosare de dauna la Astra este foarte mare. Se remarca Ministerul Afacerilor Interne (circa 50 de dosare), Senatul (18 dosare), RATB (circa 200), ANCOM (circa 30 de dosare) sau CNADNR (circa 60 de dosare). Printre firme se remarca GDF Suez Energy (peste 370 de dosare), RCS&RDS (circa 40 de dosare) si firmele de leasing - Porsche Leasing are peste 1300 de dosare de dauna.