​Actionarii Euroins au hotarat in data de 9 octombrie din acest an majorarea cu 200 milioane de lei a capitalului social al societatii, de la suma de 230.525.765 lei la suma de 430.525.765 lei, prin aport numerar al actionarilor, precum si prin marirea corespunzatoare a numarului de actiuni ale societatii, potrivit unei Hotarari a Adunarii generale extraordinare a actionarilor, care a fost publicata luni in Monitorul Oficial. Actionarii au obligatia sa-si exercite dreptul de preferinta, proportional cu actiunile pe care le detin, si sa verse capitalul social in termen de 30 de zile de la publicarea acestei decizii in Monitorul Oficial, adica incepand de astazi.

Oficialii Euroins Insurance GroupFoto: Hotnews
  • '1. S-a aprobat, prin vot deschis, cu unanimitatea voturilor celor prezenti, majorarea capitalului social al societatii cu suma de 200 milioane de lei a capitalului social al societatii, de la suma de 230.525.765 lei la suma de 430.525.765 lei, prin aport numerar al actionarilor, precum si prin marirea corespunzatoare a numarului de actiuni ale societatii. Actiunile vor fi oferite actionarilor proportional cu actiunile pe care le detin, cu obligatia acestora sa-si exercite dreptul de preferinta, in termen de 30 de zile de la data publicarii prezentei in Monitorul Oficial si sa verse capitalul social pana la expirarea acestui termen, in contul BCR - Sucursala Libertatii, (...).
  • 2. S-a aprobat, prin vot deschis, cu unanimitatea voturilor celor prezenti, imputernicirea Consiliului de Administratie, ca la expirarea perioadei de exercitare a drepturilor de preferinta sa stabileasca valoarea cu care se majoreaza capitalul social, conform subscrierilor, precum si sa decida daca actiunile ramase nesubscrise dupa expirarea perioadei de exercitare a drepturilor de preferinta, vor fi anulate sau oferite spre subscriere actionarilor, pretul acestora si tipul de subscriere, daa este cazul, precum si sa gesitoneze orice operatiune legata de majorarea capitalului social", se arata in decizia publica luni, 9 noiembrie in Monitorul Oficial.

La Adunarea generala extraordinara a actionarilor din data de 9 octombrie 2015 a participat actionarul majoritar al Euroins Romania, respectiv Euroins Insurance Group PLC, care detine 96,54% din actiuni.

  • Euroins, societatea impotriva careia ASF a deschis luna trecuta procedura de redresare financiara pe baza de plan

ASF a hotarat in sedinta din 14 octombrie deschiderea procedurii de redresare financiara pe baza de plan a societatii Euroins, avand ca obiectiv restabilirea situatiei financiare in termen de un an.

Euroins are in continuare dreptul de a desfasura activitatea de asigurare (subscriere de riscuri noi, lichidare daune etc.), iar toate politele deja emise raman valabile pana la data expirarii.

Decizia ASF s-a bazat pe concluziile unui raport de control privind activitatea si managementul financiar al Euroins, care a scos in evidenta o serie de deficiente privind solvabilitatea si nivelul capitalului. De asemenea, Consiliul ASF a avut in vedere identificarea, pe baza situatiilor financiare de la 30 iunie 2015, a unui necesar minim de capital insuficient acoperit prin aportul de 200 milioane de lei asumat de actionarii societatii pentru luna octombrie a acestui an, in contextul cerintelor suplimentare de lichiditate si de capital rezultate din aplicarea, de la 1 ianuarie 2016, a noilor norme de supraveghere Solvabilitate II.

In cel mult 20 de zile de la data comunicarii acestei decizii, Consiliul de Administratie al Euroins avea obligatia de a depune la ASF planul de redresare care sa includa atat o estimare a resurselor financiare cu care se intentioneaza corectarea marjei de solvabilitate, programele de reasigurare, cat si un program de stingere a datoriilor.

Acest plan a fost transmis si este momentan analizat de ASF, dupa cum au comunicat pentru HotNews.ro oficialii autoritatii.

Dupa ce va fi aprobat de ASF, Euroins va avea obligatia de a transmite lunar catre ASF un raport privind stadiul realizarii masurilor pe care societatea si le va asuma prin planul de redresare.