Actionarii Euroins Romania, asigurator aflat in redresare financara, sunt convocati in data de 28 decembrie din acest an, pentru aprobarea planului de redresare financiara aprobat de catre ASF, potrivit unui convocator publicat marti in Monitorul Oficial. In cazul neindeplinirii cvorumului necesar, Adunarea Generala Extraordinara se va reprograma pe 29 decembrie 2015. Tot marti, Euroins a transmis presei detalii din planul de masuri aprobat de ASF, mentionand ca "masurile sunt menite sa sa conduca la restabilirea situatiei financiare si a solvabilitatii societatii pana la sfarsitul trimestrului III 2016".

Oficialii Euroins Insurance GroupFoto: Hotnews

Redam mai jos comunicatul integral transmis marti de Euroins:

"Ca urmare a aprobarii de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a planului de redresare financiara si in baza articolului 4 din decizia nr. 3428 / 19 noiembrie 2015, Euroins Romania anunta toti creditorii de asigurari cunoscuti cu privire la masurile si dispozitiile prevazute in decizia mai sus mentionata.

Planul de redresare financiara conceput si depus de Euroins Romania si aprobat de catre ASF cuprinde masuri de natura sa conduca la restabilirea situatiei financiare si a solvabilitatii societatii pana la sfarsitul trimestrului III 2016.

Pe scurt, aceste masuri se refera la:

  • Majorarea capitalului social al societatii cu 200 de milioane de lei pana la data de 31 decembrie 2015, operatiune pentru care au fost deja facute demersurile necesare la Oficiul National al Registrului Comertului.
  • Revizuirea programului de reasigurare.
  • Schimbarea auditorului extern statutar.
  • Revizuirea politicilor si a procedurilor pentru imbunatatirea cadrului de guvernanta corporativa, inclusiv pentru indeplinirea cerintelor Solvency II. 
  • Continuarea strategiei de diversificare a portofoliului de asigurari prin lansarea de noi produse si intrarea pe noi segmente de piata, respectiv reevaluarea constanta a claselor de riscuri pentru imbunatatirea indicatorilor financiari si ai performantei economice a companiei. 
  • O a doua etapa de majorare a capitalului social in suma de pana la 200 de milioane de lei, prevazuta de catre Consiliul de Administratie al Euroins sa se desfasoare in al doilea semestru al anului 2016. Cuantumul majorarii capitalului social in aceasta etapa urmeaza a fi stabilit in functie de evolutia ulterioara a indicatorilor financiari, ai performantei economice a companiei de pana la data Deciziei, precum si de adecvarea programului de reasigurare.

Planul de masuri aprobat de ASF reprezinta o garantie din partea actionarilor Euroins Romania de a sustine pe termen lung activitatea societatii si de a garanta asupra solvabilitatii acesteia in fata clientilor.

Amintim ca Autoritatea de Supraveghere Financiara a revenit asupra anuntului privind planul de masuri de redresare financiara aprobat la Euroins, precizand pentru HotNews.ro ca 'valoarea de 200 de milioane de lei reprezinta cuantumul maxim al majorarii de capital prevazuta pentru semestrul al doilea al anului 2016". Initial, ASF anuntase joia trecuta ca planul de masuri de redresare aprobat la Euroins include altele doua majorari de capital in valoare totala de 400 de milioane de lei: 200 de milioane de lei pana la data de 31 decembrie 2015, respectiv 200 de milioane de lei in semestrul al doilea 2016, fapt care a atras reactia Euroins.