​Falimentul Astra: Din cele peste 57.200 de dosare de dauna preluate, Fondul de Garantare a Asiguratilor a aprobat pana acum la plata numai 100 de dosare in valoare de 450.000 de lei

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 4 decembrie 2015, 10:48 Economie | Asigurari


Sucursala Astra Asigurari
Foto: AGERPRES
Decizia Tribunalului Bucuresti privind deschiderea procedurii de faliment la Astra Asigurari nu este definitiva, conditie fara de care Fondul de Garantare a Asiguratilor nu poate efectua momentan plati, precizeaza vineri Fondul, care la 1 octombrie a preluat peste 57.200 de dosare de dauna de la acest asigurator. Mai mult, pentru a-si primi banii, pagubitii trebuie sa faca cereri de plata catre Fond. Pana la data de 3 decembrie, FGA a primit 7500 de cereri de plata, inclusiv pentru dosarele noi, din care 700 de dosare au fost inaintate Comisiei Speciale a FGA, entitate care emite avizul final de plata. Pana acum, au fost aprobate la plata un numar de 100 de dosare, in valoare de circa 450.000 de lei.

Fondul de Garantare a Asiguratilor a anuntat vineri, intr-un comunicat de presa, ca a luat act de hotararea instantei, de deschidere a procedurii de faliment pentru compania Astra Asigurari, dar ca decizia nu este insa una definitiva.

Alte detalii din comunicatul FGA:

 • "Potrivit legii, art. 266 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, Fondul de garantare este in drept sa efectueze plati din disponibilitatile sale catre creditorii de asigurari doar dupa ramanerea definitiva a hotararii de deschidere a procedurii falimentului.
 • In momentul de fata, FGA continua actiunea de verificare a dosarelor de dauna receptionate de la Astra Asigurari, pentru care s-au primit, conform legii, Cereri de plata.
 • Pana la data de 03.12. 2015, FGA a primit  7500 de astfel de solicitari, inclusiv pentru dosarele noi, din care 700 de dosare au fost inaintate Comisiei Speciale a FGA, entitate care emite avizul final de plata. Au fost aprobate la plata un numar de 100 de dosare.
 • De asemenea, FGA a primit 5200 de cereri pentru deschidere de dosare noi de dauna. Pana in prezent, Fondul a deschis 3800 de dosare noi de dauna.
 • Hotararea de astazi, 03.12.2015,  nu modifica activitatea de primire si procesare a Cererilor de plata ori a Cererilor de deschidere a dosarelor de dauna, din partea pagubitilor Astra Asigurari.
 • Fondul de Garantare a Asiguratilor a preluat de la societatea Astra Asigurari 57.200 de dosare de dauna la data de 01.10.2015".

La solicitarea HotNews.ro, oficialii FGA au precizat ca valoarea despagubirilor aferenta celor 100 de dosare aprobate pana acum la plata este de aproximativ 450.000 de lei.

Urmarile deciziei Tribunalului Bucuresti privind deschiderea falimentului la Astra Asigurari

Tribunalul Bucuresti a decis joi, 3 decembrie, deschiderea procedurii de faliment la Astra Asigurari, decizie care nu este definitiva, dar este executorie pentru Astra Asigurari. Ce inseamna acest lucru?

Instanta a ridicat practic administratorilor asiguratorului dreptul de a reprezenta societatea, de a administra bunurile acesteia si a dispus dizolvarea societatii. De asemenea, Tribunalul a dispus si indisponibilizarea actiunilor detinute de actionarii semnificativi si a numit ca lichidator judiciar provizoriu al soxietatii pe KPMG Restructuring SPRL, cu o remuneratie provizorie de 10.000 lei/lunar din averea debitoarei.

Prin hotararea sa, Tribunalul da dispozitie tuturor bancilor la care debitoarea are disponibil in conturi sa nu dispuna de acestea fara un ordin al judecatorului sindic sau al lichidatorului judiciar, obligatia de instiintare a bancilor revenindu-i lichidatorului judiciar. Acesta va trebui de asemenea sa sigileze toate bunurile din averea Astra Asigurari.

KPMG Restructuring SPRL trebuie sa trimita o notificare tuturor creditorilor Astra Asigurari si la fel ca la Fondul de Garantare a Asiguratilor va trebui sa faca liste cu potentialii creditori, dar si una cu creante certe.

Instanta a impus in acest sens si niste termene limita:
a) termenul limita pentru inregistrarea cererii de admitere a creantelor asupra averii debitoarei - 18.01.2016;
b) termenul de verificare a creantelor, de intocmire si publicare in BPI a tabelului preliminar de creante - 29.01.2016;
c) termenul de definitivare a tabelului creantelor - 24.02.2016;
d) data primei sedinte a adunarii generale a creditorilor - 04.02.2016.

Impotriva acestei decizii a Tribunalului Bucuresti, Astra Asigurari are drept de apel in termen de 7 zile de la comunicarea hotararii.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3469 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  FGA minte prin omisiune (Vineri, 4 decembrie 2015, 11:42)

  CADE [anonim]

  Conform legii, daca asiguratul nu-si primeste despagubirea poate apela la Fondul de Protectie a Victimelor Strazii. Este irelevant daca decizia privind falimentul Astra este sau nu definitiva. Singura conditie este ca asiguratul sa depuna la FGA documentele care formeaza dosarul de dauna, inclusiv cererea de despagubire, sa astepte 10 (zece) zile si, daca n-a primit banii, sa sesizeze FPVS.

  Simplu, rapid, eficient, european!

  - Adica, ce: eu, CADE (Cetateanul Amăriucăi cu Drepturi Europene), dupa ce sunt obligat sa cumpar RCA, mai trebuie sa si suport depasirea termenului legal de 10 zile in care am dreptul sa fiu despagubit?
  - Poţi!
  - Nu, nu pot!
  • +1 (1 vot)    
   Iar induci in eroare... (Vineri, 4 decembrie 2015, 11:57)

   The_Dude [utilizator] i-a raspuns lui CADE

   Persoanele prejudiciate prin accidente de vehicule neasigurate pentru riscuri de răspundere civilă sau produse de autori neidentificaţi se pot adresa Fondului de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS) pentru plata despăgubirilor.

   Retinem: vehicule neasigurate / autori necunoscuti. Pot presupune ca o foarte mica parte din dosarele de la Astra...

   Este de pe saitul ASF...
   http://www.asfromania.ro/component/content/article?id=563
   • 0 (0 voturi)    
    Pot presupune ... (Vineri, 4 decembrie 2015, 12:18)

    Kata [anonim] i-a raspuns lui The_Dude

    Pot presupune ca daca are polita ASTRA iar ASTRA nu mai plateste / deschide dosare, nu are asigurare. Adica .. are RCA de la o firma care nu mai activeaza pe piata ... sau nu are RCA .. e cam acelasi lucru.
    Personal sint in situatia in care sint pagubit si stau dupa toti sa-mi repar masina ... eu ce fac?
    • 0 (0 voturi)    
     daca esti pagubit, atunci (Vineri, 4 decembrie 2015, 13:52)

     CADE [anonim] i-a raspuns lui Kata

     nu lua in seama ce spun diversionistii, citeste art. 12 din Ordinul CSA nr. 8/2008 de aici: http://www.fpvs.ro/legislatie

     "Art. 12. - In cazul in care Fondul este avizat pentru solutionarea unui caz de dauna
     ca urmare a faptului ca asiguratorul R.C.A. nu recunoaste valabilitatea contractului
     de asigurare, Fondul va proceda la instrumentarea si lichidarea pretentiilor de
     despagubire respective".
 • 0 (0 voturi)    
  Golania si hotiile asiguratorilor !!! (Vineri, 4 decembrie 2015, 13:31)

  andreesanu [utilizator]

  Legea care te obliga sa te asiguri nu-i valabila si pentru asigurator ???
  Orce firma de asigurare trebuie la randul ei sa se asigure .
  Unde-s auditurile financiare ale ASF facute ASTREI ??
  De la depunerea documentelor pentru plata despagubirilor de catre asigurator orce intirziere la plata mai mare de 30 de zile trebuie penalizata ,calculate penalitati de intirziere .
  Ce se intimpla azi pe piata asigurarilor se chiama GOLANELI .


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by