Firmele care activeaza pe piata asigurarilor si a pensiilor private vor avea de platit tarife si taxe mai mici catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), incepand cu 1 ianuarie 2016. ASF a anuntat joi ca a decis, printre altele, diminuarea de la 1% la 0,8% a cotei asupra primelor brute incasate pentru RCA aferente contributiei la dezvoltarea si intretinerea bazei de date CEDAM si pentru exercitarea supravegherii si controlului activitatii de asigurari de raspundere civila auto datorate de societatile de asigurare. Pe pilonul III de pensii, ASF a decis reducerea de la 0,5% la 0,25% a taxei lunare din valoarea contributiilor brute incasate de fondurile de pensii facultative.

Sediu ASFFoto: AGERPRES

Decizia face parte din strategia ASF de sprijinire si de dezvoltare a pietelor reglementate si supravegheate prin diminuarea efortului financiar al entitatilor din aceste sectoare.

Regulamentul modificat, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016, prevede printre altele reducerea cu 50% a unor taxe si cote pentru fondurile de pensii si scaderea cu 20% a unor cote si tarife pentru societatile de asigurari.

Consiliul ASF a aprobat modificarea regulamentului privind veniturile ASF dupa cum urmeaza:

  • Diminuarea de la 0,02% la 0,01% a cotei din valoarea activului net al fondurilor de pensii facultative (Pilon III);
  • Diminuarea de la 0,5% la 0,25% a taxei lunare din valoarea contributiilor brute incasate de fondurile de pensii facultative (Pilon III);
  • Diminuarea de la 10% la 5% a taxei de functionare aplicabila depozitarilor fondurilor de pensii administrate privat;
  • Diminuarea de la 1% la 0,8% a cotei asupra primelor brute incasate pentru RCA aferente contributiei la dezvoltarea si intretinerea bazei de date CEDAM si pentru exercitarea supravegherii si controlului activitatii de asigurari de raspundere civila auto datorate de societatile de asigurare.

Impactul financiar anual al actualelor modificari de cote, comisioane si tarife asupra bugetului de venituri si cheltuieli al ASF este estimat la aproximativ noua milioane lei.

ASF a mai operat, de la 1 ianuarie 2015, o serie de reduceri ale taxelor, cotelor si tarifelor aplicate societatilor de pe piata financiara non-bancara. Cele mai importante dintre acestea au fost:

  • Reducerea cotelor aferente sectorului de pensii private (doar pentru fondurile de pensii administrate privat - Pilon II) cu 21% pentru cota din contributii brute incasate de fond, respectiv cu 6,25% pentru cota din valoarea activului net al fondului de pensii administrat privat;
  • Diminuarea cotelor aferente pietei de capital cu 10% pentru fondurile de investitii (OPC), dar si eliminarea cotei minime, stabilirea unui plafon maxim de incasare si a unei cote unice diminuate pentru ofertele de vanzare, respectiv cumparare/preluare.

De asemenea, in luna septembrie 2014, ASF a aprobat si reducerea cotei aplicate la valoarea tranzactiilor derulate pe pietele reglementate de la 0,08% la 0,06%.