Banca Nationala a Romaniei a incheiat in data de 11 decembrie cu Carpatica Asigurari, asigurator trimis in judecata de catre DNA si care se afla si in redresare financiara, un contract de asigurare CASCO a 39 de masini pe care le detine, potrivit unui anunt publicat luni in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Valoarea contractului fara TVA este de 68.705 lei pentru o perioada de 12 luni. BNR a introdus in caietul de sarcini o clauza, potrivit careia in cazul in care una din masinile sale asigurate CASCO este avariata din vina unui alt conducator auto, asiguratorul CASCO va efectua reparatia si apoi isi va recupera banii in instanta de la asiguratorul RCA al soferului vinovat.

Masini parcate pe statiul pietonal de langa BNRFoto: Hotnews

Conform datelor din caietul de sarcini (vezi documentul atasat), autovehiculele BNR vor beneficia de extindere CASCO gratuita, in cazul deplasarii in afara granitelor Romaniei, inclusiv in tarile din afara Uniunii Europene.

Alte prevederi din caietul de sarcini:

  • Despagubirile minime pentru persoanele aflate in autovehicul in momentul accidentului vor fi de: 3000 de euro in caz de deces; 2000 de euro pentru invaliditate permanenta.
  • In cazul in care autovehiculul asigurat CASCO este avariat din vina unui alt conducator auto, asiguratorul sa accepte deschiderea unui dosar de daune in vederea efectuarii reparatiei auto pe asigurarea CASCO, fara ca valoarea asigurata a autovehiculului sa fie modificata si asiguratorul CASCO sa se ocupe de toate formalitatile de recuperare a banilor de la asiguratorul R.C.A. al conducatorului auto vinovat de producerea accidentului (regres RCA).
  • Reparatia autovehiculelor, ca urmare a aparitiei daunelor in urma producerii unui eveniment asigurat, se face  numai in unitatile service - auto din linia marcilor aferente acestora.  Decontarea contravalorii se va efectua intre unitatea reparatoare si asigurator in cel mai scurt timp posibil, pentru evitarea retinerii autovehiculelor dupa finalizarea lucrarilor.

Pentru atribuirea acestui contract, BNR a mai primit, in afara de oferta facuta de Carpatica Asigurari, alte 5 oferte din partea:

  • - Allianz-Tiriac Asigurari
  • - Omanisig VIG
  • - Asirom VIG
  • Groupama Asigurari
  • - Forte Asigurari

BNR a declarat castigatoare oferta facuta de Carpatica Asigurari in asociere cu Fast Brokers - broker de asigurare - reasigurare.

Valoarea estimata initial a contractului a fost de 135.000 de lei (fara TVA).

Carpatica Asigurari a fost trimisa in judecata de DNA in 25 aprilie 2014, sub aspectul savarsirii infractiunilor de cumparare de influenta (doua infractiuni) si dare de mita (doua infractiuni). Vezi aici comunicatul DNA.

Nefiind insa o decizie definitiva in instanta, Carpatica Asigurari are dreptul, potrivit legii, sa participe la licitatii. Carpatica Asigurari este controlata de omul de afaceri Ilie Carabulea, el insusi trimis in judecata de catre DNA.

Carpatica Asigurari se afla in procedura de redresare financiara pe baza de plan de un an si jumatate. Carpatica Asigurari are un necesar de capital de aproape 100 milioane de euro pentru a se redresa financiar.

Asiguratorul a transmis catre ASF un set de masuri de redresare financiara, care a fost aprobat de ASF si care il completeaza pe cel initial. Printre masurile asumate se numara 'scurtarea perioadei de atragere a unui investitor strategic astfel incat, pana la data de 15 decembrie 2015, sa poata fi incheiata tranzactia cu acesta'. ASF a deschis procedura de redresare financiara pe baza de plan la Carpatica Asigurari in 16 mai 2014 in conditiile in care asiguratorul nu mai indeplinea conditiile de solvabilitate.

Pentru detalii citeste si: