Peste 50 de soferi de camioane au protestat marti in jurul orei 11:00 in Piata Constitutiei, in fata Ministerului de Finante, impotriva cresterii tarifelor RCA. Protestul a fost organizat de UNTRR (Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania). Alte sase organizatii din domeniul transporturilor au anuntat ca vor organiza in 17 decembrie in Bucuresti, in fata Guvernului, un amplu protest impotriva cresterii tarifelor RCA in care vor fi mobilizate aproape 10.000 de camioane, autobuze, autocare si taxiuri.

Protest impotriva cresterii tarifelor RCAFoto: Hotnews

VIDEOProtest al micilor transportatori (UNTRR):

Peste 50 de soferi de camioane au protestat marti, in jurul orei 11:00, in Piata Constitutiei, in fata Ministerului de Finante, impotriva cresterii tarifelor RCA. Protestul a fost organizat de Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), fiind anuntat pentru marti, ora 10:00, in Piata Constitutiei.

  • Alte sase organizatii din transporturi anunta un protest cu 10.000 de autovehicule in data de 17 decembrie

Sase organizatii din domeniul transporturilor au anuntat marti, 15 decembrie, organizarea unui amplu protest in data de 17 decembrie 2015 la care vor fi mobilizate aproximativ 9.000 de mijloace de transport persoane - autobuze, autocare si taxiuri. De asemenea, aproape 1.000 de camioane vor fi parcate in locuri stabilite de comun acord cu Primaria Municipiului Bucuresti.

Detalii din comunicatul de presa:

"Cele sase organizatii sunt: Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT), Asociatia Patronala a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002), Asociatia Romana pentru Transporturi Rutiere Internationale (ARTRI), Asociatia Nationala a Transportatorilor si Taximetristilor Independenti (ANTTI) si Asociatia Operatorilor de Transport (APULUM).

Protestul se va desfasura intre orele 10.00 - 15.00, in fata sediului Guvernului Romaniei. Organizatiile spun ca cererea de autorizare a mitingului de protest a fost inregistrata in data de 11 decembrie la Primaria Municipiului Bucuresti si a fost aprobat luni 14.12.2015

  • "Suntem decisi sa facem aceasta actiune de protest in orice conditii. ASF-ul condus de Misu Negritoiu trebuie sa raspunda pentru dezastrul din piata de asigurari. Firmele de asigurari achita daunele dupa 4-6 luni si atunci doar partial. In schimb, ni se cere sa platim polite de asigurari obligatorii care depasesc in multe cazuri pe cele achitate in Germania sau Austria", a declarat Mircea Grigore, membru COTAR.

Potrivit presedintelui COTAR, Vasile Stefanescu, o polita RCA pentru un autobuz nou cu 30 de locuri si fara sa fi inregistrat daune a ajuns sa fie ofertata la 88.806 lei (aproximativ 20.000 de euro).

Cele 4 revendicari comune ale celor 6 organizatii initiatoare ale protestului:

1. Solicitam interventia autoritatii pentru un cost al primei RCA suportabil de catre transportatori, in conditiile in care tariful RCA a ajuns sa creasca cu peste 300% in ultimele 6 luni pentru activitatea de transport persoane si transport marfa, inclusiv taxi.

2. Eliminarea supraacizei incepind cu data de 1 ianuarie 2016.

3. Interventia Guvernului Romaniei pentru modificarea actelor normative (decizii ORDA) prin care operatorii de transport sunt obligati sa plateasca sume enorme pentru drepturile de autor, desi obiectul lor de activitate il constituie transportul de persoane si nu difuzarea operelor muzicale sau a muzicii ambientale in autobuze;

"Solicitam sprijin pentru modificarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, astfel incat operatorii de transport sa fie exonerati de obligatia de a plati lunar drepturile de autor numai pentru simplu fapt ca autovehiculul este dotat cu un aparat de radio. Sa se procedeze ca in Uniunea Europeana, sa fie platita o singura taxa la inmatricularea autovehiculului care va fi folosit la activitatea de transport persoane;

4. Urgentarea parcursului legislativ din partea Ministerului Transporturilor pentru proiectele actelor normative discutate si aprobate in Comisiile de dialog social (modificarea HG 69), documente care ar trebui inaintate la Guvern sau la Monitorul Oficial pentru publicare".

  • ASF admite ca sunt asiguratori cu tarife RCA incorecte si ca le-a cerut refacerea calculelor, fara a nominaliza asiguratorii respectivi

Ce face Autoritatea de Supraveghere Financiara? Intr-un comunicat de presa transmis joi, dupa ce a fost anuntat protestul UNTRR, ASF a comunicat urmatoarele:

  • "Consiliul ASF a aprobat modificarea Normei nr. 23/2014 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila prin eliminarea prevederii conform careia tarifele de prima pot contine reduceri comerciale pana la un nivel maxim de 10%.
  • In urma notificarilor primite de la asiguratori privind schimbarea tarifelor de prima au fost identificate probleme in ceea ce priveste corectitudinea calculului actuarial ce a stat la baza stabilirii nivelului acestor prime, astfel incat a fost solicitata, in anumite cazuri, refacerea acestor calcule.
  • In cadrul controalelor care se desfasoara la asiguratori pe parcursul lunii decembrie va fi urmarit modul de calcul al primelor RCA si, in cazul in care se vor constata incalcari ale prevederilor legislatiei aplicabile, ASF isi rezerva dreptul de a sesiza si Consiliul Concurentei", se arata in comunicatul ASF.

La sfarsitul lunii trecute, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat ca, incepand cu luna decembrie a acestui an, va demara mai multe controale la societatile de asigurari pentru verificarea cauzelor cresterii tarifelor fata de perioadele precedente.

'Incepand cu lunile octombrie - noiembrie 2015, ASF a primit din partea asiguratorilor notificari de modificare a primelor RCA. In unele cazuri, modificarile de tarif constau in majorari cuprinse intre 300 si 400% ale primelor RCA pentru categoria societatilor care opereaza in domeniul transportului auto', spunea atunci ASF.