Carpatica Asigurari, controlata de omul de afaceri Ilie Carabulea, a transmis catre ASF un calendar al tranzactiei cu un investitor strategic european, iar procesul de due-diligence (analiza a situatiei financiar-contabile) va incepe in data de 11 ianuarie din acest an, au precizat pentru HotNews.ro surse din cadrul asiguratorului. La sfarsitul lunii trecute, asiguratorul a anuntat ca actionarii Carpatica Asig au semnat in data de 21 decembrie 2015 un Memorandum de intelegere cu clauza de exclusivitate cu un investitor strategic european, calendarul tranzactiei urmand sa fie pus la dispozitia ASF in perioada urmatoare.

Ilie CarabuleaFoto: Agerpres
  • HotNews.ro a solicitat ASF sa precizeze daca a primit acest calendar si vom reveni cu raspunsuri imediat ce le vom primi.
  • UPDATE Intrebati de HotNews.ro daca au primit acest calendar, oficialii ASF au evitat sa raspunda clar, precizand ca: "Procesul de identificare a unor investitori, due diligence si negocieri este de competenta exclusiva a companiei si a actionarilor. ASF intervine numai pentru aprobarea de achizitii/fuziuni sau majorari de capital. O asemenea solicitare nu a fost depusa pina acum de niciun investitor, roman sau strain; Sectorul Asigurari este in curs de verificare si analiza a stadiului indeplinirii planului de redresare si urmeaza sa informeze Consiliul ASF care va adopta deciziile corespunzatoare".

Carpatica Asigurari nu a incheiat tranzactia cu un investitor strategic pana la data de 15 decembrie 2015, asa cum ASF a anuntat ca asiguratorul s-ar fi obligat in planul de masuri.

Mai exact, in data de 20 august 2015, ASF transmitea urmatorul comunicat:

  • "(..) societatea Carpatica a propus ASF un set de masuri suplimentare, care a fost aprobat de catre Consiliul Autoritatii, si care completeaza planul de redresare initial. Printre acestea se numara: varsarea, pana la 31 august 2015, a capitalului subscris de catre actionari, in valoare de 2,5 milioane de lei; incasarea partilor sociale cesionate de catre Carpatica catre actionari, in suma de 2,7 milioane lei, incepand cu luna septembrie a acestui an; atragerea unui imprumut subordonat in suma de cel putin 30 milioane de lei; scurtarea perioadei de atragere a unui investitor strategic astfel incat, pana la data de 15 decembrie 2015, sa poata fi incheiata tranzactia cu acesta".

In data de 15 decembrie 2015, Carpatica Asigurari a transmis in schimb un comunicat in care sustinea ca se afla in negocieri avansate cu mai multi investitori, interesati de preluarea companiei.

Contactati de HotNews.ro in legatura cu negocierile avansate anuntate de Carpatica, oficialii ASF au precizat atunci ca: "In momentul de fata nu suntem la curent cu nicio propunere din partea vreunui investitor strategic. Carpatica Asig urmeaza sa ne prezinte stadiul realizarii actiunilor din planul de redresare avand ca termen 15 Decembrie 2015".

Carpatica Asigurari si-a majorat capitalul social cu 10 milioane lei in 5 ianuarie 2016

La inceputul acestui an, Carpatica Asig a anuntat ca si-a majorat capitalul social cu 10 milioane lei, suma ce a fost virata in conturile companiei in data de 5 ianuarie 2016. Decizia privind aceasta infuzie de capital a fost aprobata in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor din data de 15 decembrie 2015. Astfel, capitalul social al companiei a ajuns la nivelul de 34.300.000 lei.

"Cu sprijinul actionarilor sai, managementul Carpatica Asig a reusit, in ultimul semestru al anului 2015, sa imbunatateasca coeficientul de lichiditate cu 36% fata de nivelul minim atins anul trecut si sa plateasca daune de aproximativ 382 milioane lei. Cash flow-ul inregistrat de companie in 2015 este unul pozitiv si in crestere, iar aceasta tendinta se va pastra si in 2016", a declarat Liviu Stoicescu, director general Carpatica Asig.

Intr-un mesaj publicat in 6 ianuarie 2016pe pagina proprie de Facebook, Carpatica Asigurari trece in revista cateva din realizarile din 2015:

- primele brute subscrise zilnic au crescut cu 43%, la aproximativ 2,900,000 lei/zi

- indicatorii de daunalitate si dauna combinata pe anul financiar au scazut cu 3%

- s-au platit despagubiri in valoare de aproximativ 382.000.000 lei

- sumele lunare platite pentru despagubiri au crescut, incepand cu septembrie 2015, cu 10% si au atins o medie lunara de 34.000.000 lei

- indicatorul de lichiditate s-a imbunatatit cu aproximativ 36% fata de nivelul minim atins in prima parte a anului trecut

- s-au lansat asigurarile agricole si au fost incheiate primele 100 de polite

- valoarea medie lunara a politelor facultative vandute in ultimele luni ale anului a crescut cu 16,5%, datorita dezvoltarii si consolidarii portofoliului de asigurari facultative incepand cu septembrie 2015

- cash-flow pozitiv si in crestere

  • Carpatica Asigurari, asigurator trimis in judecata de DNA si aflat in redresare financiara pe baza de plan de 1 an si 8 luni

Carpatica Asigurari se afla in procedura de redresare financiara pe baza de plan din 16 mai 2014 in conditiile in care asiguratorul nu mai indeplinea conditiile de solvabilitate. La 30 iunie 2014,Carpatica Asigurari avea un necesar de capital de aproape 100 milioane de euro pentru a se redresa financiar.

La 30 iunie 2015, potrivit datelor ASF, activele Carpatica Asigurari acopereau doar 32,15% din rezervele tehnice constituite de asigurator pentru a onora plata daunelor, iar gradul de solvabilitate a Carpatica Asigurari era negativ: - 6,23, fapt care, potrivit oficialilor ASF, insemna ca obligatiile (inclusiv fata de asigurati) depaseau (cu mult) valoarea activelor.

Carpatica Asigurari a fost trimisa in judecata de DNA in 25 aprilie 2014, sub aspectul savarsirii infractiunilor de cumparare de influenta (doua infractiuni) si dare de mita (doua infractiuni). Vezi aici comunicatul DNA.