'In data de 11 ianuarie 2016, incepe procedura de due dilligence, prin care Carpatica Asig va fi evaluata financiar, comercial si operational de catre investitorul strategic interesat de preluarea companiei', a anuntat luni asiguratorul controlat de omul de afaceri Ilie Carabulea. Carpatica Asig, care se afla in redresare financiara de un an si opt luni, sustine ca 'acest proces de evaluare se deruleaza in baza unui Memorandum de intelegere cu clauza de exclusivitate, ce a fost semnat in data de 21 decembrie 2015 si ca procedurile de due diligence urmeaza un calendar al tranzactiei ce a fost transmis si catre Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Ilie Carabulea (foto arhiva)Foto: Hotnews
  • "Investitorul interesat de preluarea Carpatica Asig deține o vastă experienţă în industria de asigurări și intenționează să dezvolte și să consolideze compania pe termen lung", a mai precizat luni asiguratorul, fara a da alte detalii.

HotNews.ro a scris inca de vineri, 8 ianuarie, ca asiguratorul controlat de omul de afaceri Ilie Carabulea a transmis catre ASF un calendar al tranzactiei cu un investitor strategic european, iar procesul de due-diligence (analiza a situatiei financiar-contabile) va incepe in data de 11 ianuarie din acest an.

Intrebati vineri de HotNews.ro daca au primit acest calendar, oficialii ASF au evitat sa raspunda clar, precizand ca: "Procesul de identificare a unor investitori, due diligence si negocieri este de competenta exclusiva a companiei si a actionarilor. ASF intervine numai pentru aprobarea de achizitii/fuziuni sau majorari de capital. O asemenea solicitare nu a fost depusa pina acum de niciun investitor, roman sau strain; Sectorul Asigurari este in curs de verificare si analiza a stadiului indeplinirii planului de redresare si urmeaza sa informeze Consiliul ASF care va adopta deciziile corespunzatoare".

Carpatica Asigurari nu a incheiat tranzactia cu un investitor strategic pana la data de 15 decembrie 2015, asa cum ASF a anuntat ca asiguratorul s-ar fi obligat in planul de masuri.

Mai exact, in data de 20 august 2015, ASF transmitea urmatorul comunicat:

  • "(..) societatea Carpatica a propus ASF un set de masuri suplimentare, care a fost aprobat de catre Consiliul Autoritatii, si care completeaza planul de redresare initial. Printre acestea se numara: varsarea, pana la 31 august 2015, a capitalului subscris de catre actionari, in valoare de 2,5 milioane de lei; incasarea partilor sociale cesionate de catre Carpatica catre actionari, in suma de 2,7 milioane lei, incepand cu luna septembrie a acestui an; atragerea unui imprumut subordonat in suma de cel putin 30 milioane de lei; scurtarea perioadei de atragere a unui investitor strategic astfel incat, pana la data de 15 decembrie 2015, sa poata fi incheiata tranzactia cu acesta".

In data de 15 decembrie 2015, Carpatica Asigurari a transmis in schimb un comunicat in care sustinea ca "se afla in negocieri avansate cu mai multi investitori, interesati de preluarea companiei".

Contactati de HotNews.ro in legatura cu negocierile avansate anuntate de Carpatica, oficialii ASF au precizat atunci ca: "In momentul de fata nu suntem la curent cu nicio propunere din partea vreunui investitor strategic. Carpatica Asig urmeaza sa ne prezinte stadiul realizarii actiunilor din planul de redresare avand ca termen 15 Decembrie 2015".