Biroul national Carte Verde (BAAR) a primit, in perioada 1 septembrie 2015 - 11 ianuarie 2016, un numar de 1750 de cereri de despagubiri in valoare de circa 8,5 milioane de euro in contul accidentelor provocate in strainatate de asiguratii Astra din Romania, au declarat pentru HotNews.ro oficialii BAAR. Din cele 1750 de cereri, Biroul a achitat pana la ora actuala un numar de 533 de cereri in valoare totala de circa 4,65 milioane de euro. BAAR spune ca este foarte posibil sa creasca nivelul contributiilor asiguratorilor la fondul pe care-l gestioneaza, in conditiile in care in luna decembrie, mai avea in cont doar 10,5 milioane de euro.

Sucursala Astra AsigurariFoto: AGERPRES
  • Scurta informatie de context - Ce este si ce rol are BAAR:

Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (B.A.A.R.) este o asociatie profesionala constituita din societatile de asigurare din Romania autorizate sa practice asigurarea de raspundere civila auto obligatorie (R.C.A./Carte Verde) si indeplineste atributiile de Birou National Carte Verde in Romania in conformitate cu prevederile Recomandarii nr. 5 de la Geneva din 1949.

Rolul sau de baza este acela de a garanta despagubirea persoanelor prejudiciate prin accidente produse pe teritoriul celorlalte state membre ale Sistemul Carte Verde, prin intermediul autovehiculelor inmatriculate si asigurate in Romania si de asemenea de a garanta despagubirea persoanelor prejudiciate prin accidente produse pe teritoriul Romaniei de autovehiculele inmatriculate si asigurate in celelelte state membre ale sistemului.

In conditiile declansarii falimentului la Astra Asigurari, HotNews.ro a solicitat BAAR sa precizeze care este situatia despagubirilor cerute in contul prejudiciilor facute de asiguratii Astra din Romania in tarile membre ale Sistemului Carte Verde.

Mai jos va prezentam integral atat intrebarile cat si raspunsurile primite:

  • Intrebare HotNews.ro: Care este cea mai recenta estimare privind despagubirile cerute de cetatenii straini pentru prejudiciile facute de asiguratii Astra din Romania in tarile membre ale Sistemului Carte Verde?

Raspunsul BAAR: "In perioada 01.09.2015 - 11.01.2016, B.A.A.R. a primit in numele si pentru societatea Astra, un numar de 1.750 cereri de despagubire in valoare de cca. 8.500.000 euro din care au fost achitate pana la ora actuala un numar de 533 de cereri in valoare totala de cca. 4.650.000 euro".

  • Intrebare HotNews.ro: Ce disponibilitati are in prezent fondul BAAR din Romania? Sunt suficiente pentru a acoperi despagubirile solicitate?

Raspunsul BAAR: "La data de 31.12.2015, fondul B.A.A.R. avea un disponibil de cca. 10.500.000 euro. Fondul B.A.A.R. se reface in permanenta (conform hotararii Adunarii Generale), prin contributii ale membrilor atunci cand disponibilul acestuia scade sub 15.000.000 euro".

  • Intrebare HotNews.ro: Cu cat cotizeaza in prezent asiguratorii din Romania la fondul BAAR? Cati asiguratori cotizeaza si care sunt acestia?

Raspunsul BAAR: "Pentru luna decembrie, contributia membrilor la fondul B.A.A.R. a fost de 1% din primele brute incasate la asiguraea R.C.A./Carte Verde. Contributia este achitata de toti membrii B.A.A.R., adica de toate societatile de asigurare care au dreptul sa practice in Romania asigurarea R.C.A./Carte Verde, respectiv de Allianz, Asirom, Carpatica, City, Euroins, Generali, Groupama, Omniasig si Uniqa".

  • Intrebare HotNews.ro: Credeti ca va fi nevoie de o majorare a acestei cotizatii din cauza daunelor de la Astra?

Raspunsul BAAR: "Atata timp cat disponibilul fondului B.A.A.R. se va situa sub nivelul de 15.000.000 euro, membrii vor trebui sa achite contributii. Este foarte posibil ca nivelul contributiilor sa creasca pana cand vor fi achitate obligatiile de despagubire ale societatii Astra. Nivelul contributiilor va fi in functie de refacearea fondului si de cererile de despagubire pe care B.A.A.R. le va primi pentru Astra".

  • Intrebare HotNews.ro: Se va inscrie BAAR la masa credala pentru a recupera daunele platite in contul Astra?

Raspunsul BAAR: "BAAR va face toate demersurile legale pentru recuperarea despagubirilor platite pentru societatea Astra (in masura in care este posibil), inclusiv prin inscriere la masa credala".

  • Lichidarea Astra Asigurari: KPMG cauta sa vanda afacerile Astra si a transmis date catre peste 100 potentiali cumparatori/Aproape 250 de potentiali creditori solicita despagubiri mai mari de 100.000 de euro

Amintim ca Tribunalul Bucuresti a hotarat in data de 3 decembrie 2015 deschiderea procedurii falimentului impotriva Astra Asigurari, companie controlata anterior de omul de afaceri Dan Adamescu.

Decizia nu este definitiva, dar este executorie pentru Astra Asigurari, unde instanta a numit ca lichidator judiciar provizoriu pe KPMG Restructuring SPRL, care poate acum sa vanda activele si portofoliile asiguratorului catre investitori interesati.

HotNews.ro a scris in premiera vineri, 8 ianuarie, ca KPMG Restructuring, lichidatorul judiciar provizoriu de la Astra Asigurari, a efectuat o analiza preliminara a portofoliilor asiguratorului si a transmis acest document catre peste 100 potentiali cumparatori (societati de asigurare si reasigurare, fonduri de investitii), consultanti de investitii si brokeri de asigurare si reasigurare - din Romania si internationali.

Lichidatorul a mai comunicat ca a identificat si notificat aproximativ 3.600 de potentiali creditori, iar aproximativ 250 dintre acestia solicita despagubiri peste plafonul de 450.000 de lei, garantat de Fondul de Garantare a Asiguratilor.