Consiliul de Administratie al Carpatica Asig, impreuna cu administratorul temporar numit prin decizie a Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), respectiv cu Fondul de Garantare a Asiguratilor, este mandatat sa finalizeze procedura de atragere de capital si sa incheie procesul de due diligence, aflat in plina desfasurare la sediul companiei, a anuntat marti asiguratorul impotriva caruia ASF a deschis procedura de rezolutie pentru a preveni falimentul acestuia. Carpatica Asig a mai anuntat ca isi desfasoara activitatea zilnica fara dificultati si ca va continua sa plateasca despagubiri catre clienti.

Ilie Carabulea (foto arhiva)Foto: Hotnews
  • "Istoricul ultimelor 6 luni arata ca valoarea medie lunara a despagubirilor platite de Carpatica Asig se situeaza la peste 35 milioane lei. Aceeasi atentie o aratam si pentru plata catre furnizori sau catre partenerii de afaceri. (..) programul de introducere a unor produse noi sau de revizuire a celor existente va continua in acelasi ritm ca si pana acum", se arata in comunicatul de presa al asiguratorului.

Carpatica Asigurari a inceput in data de 11 ianuarie 2016 procedura de due dilligence, prin care societatea va fi evaluata financiar, comercial si operational de catre investitorul strategic interesat de preluarea companiei'. Asiguratorul a anuntat ca 'acest proces de evaluare se deruleaza in baza unui Memorandum de intelegere cu clauza de exclusivitate, ce a fost semnat in data de 21 decembrie 2015 si ca procedurile de due diligence urmeaza un calendar al tranzactiei ce a fost transmis si catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

Amintim ca ASF a decis aplicarea masurilor de rezolutie in cazul Carpatica Asigurari, pentru redresarea financiara a asiguratorului controlat de omul de afaceri Ilie Carabulea si protejarea creditorilor in asigurari. Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA), care gestioneaza deja si falimentul Astra, a fost numit administrator temporar si la Carpatica Asigurari si va superviza inventarierea portofoliului societatii si modul de atragere a unui investitor strategic. Conducerea Carpatica va trebui sa obtina acordul FGA inainte de a lua decizii ce privesc activele societatii.

Legea privind redresarea si rezolutia asiguratorilor (Legea 246/2015) permite ASF sa initieze mecanisme de prevenire a falimentului, precum vanzarea activelor, totala sau partiala, catre o entitate viabila, in termeni comerciali, sau transferarea activelor sanatoase catre o entitate-punte special creata, cu durata limitata.

Legea 246/2015 a fost adoptata de Guvern in luna mai 2015, iar in luna noiembrie a anului trecut a fost publicata in Monitorul Oficial. Initiativa legislativa a apartinut ASF, care a urmarit stabilirea unor noi parghii legislative care sa previna falimentul unui asigurator, in situatia in care planul de redersare financiara pe baza de plan sau prin administrator special da gres. Carpatica Asigurari a fost in procedura de redresare financiara pe baza de plan timp de 1 an si 8 luni, insa conducerea companiei nu a reusit sa redreseze financiar societatea, astfel incat ASF a aplicat in premiera procedura de rezolutie la acest asigurator.

Carpatica Asig si-a inceput activitatea in 1996, cu capital integral privat, sub denumirea ASA Asigurari Atlassib. Compania si-a schimbat denumirea in Carpatica Asig, in anul 2004. Parte a grupului financiar Carpatica, compania are la nivel national peste 60 de unitati, colaboreaza cu peste peste 5.000 de intermediari si practica doar asigurari generale (non-viata).