Omul de afaceri Dan Grigore Adamescu este inculpat intr-un dosar de coruptie care vizeaza o paguba de 795.387.999 lei produsa patrimoniului Astra Asigurari. Procurorii au dispus luarea masurii controlului judiciar pe cautiune asupra acestuia, Dan Adamescu avand la dispozitie un termen de 10 zile pentru a depune o cautiune de 40 milioane de lei, a anuntat luni DNA. Procurorii atentioneaza ca nedepunerea cautiunii atrage inlocuirea masurii cu alta mai grava.

Dan Adamescu, patronul astra asigurariFoto: Hotnews

Redam mai jos integral comunicatul transmis marti de catre DNA:

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au pus in miscare actiunea penala si au dispus luarea masurii controlului judiciar pe cautiune, pentru o perioada de 60 de zile, incepand cu data de 7 martie 2016, fata de inculpatul ADAMESCU DAN GRIGORE, presedinte al Consiliului de Supraveghere al SC Asigurare Reasigurare Astra SA si administrator in fapt al SC The Nova Group Investments Romania SA si SC Epsilon Estate Provider SR, la data faptelor, cu privire la savarsirea a infractiunilor de:

- abuz in serviciu in forma calificata

- spalare a banilor,

- complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (doua infractiuni),

Inculpatul ADAMESCU DAN GRIGORE va depune o cautiune in valoare de 40 de milioane de lei, care va fi consemnata pe numele inculpatului la dispozitia Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie sau prin constituirea unei garantii reale, mobiliare ori imobiliare, in limita sumelor respective, in favoarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie.

Cautiunea se va depune in termen de 10 zile.

Inculpatului se atrage atentia ca nedepunerea cautiunii atrage inlocuirea masurii cu alta mai grava.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

Inculpatul ADAMESCU DAN GRIGORE, presedinte al Consiliului de Supraveghere al Societatii de Asigurare Reasigurare ASTRA S.A., in perioada 2011-2013, a administrat in mod defectuos societatea ASTRA, in scopul obtinerii unor avantaje personale sau in favoarea grupului de firme afiliate. Administrarea defectuoasa a constat in utilizarea unor practici/metode ilegale pentru a cosmetiza situatia financiara a societatii ASTRA, masuri de natura sa acopere activitatea infractionala, dar care, in subsidiar, au determinat si alterarea grava a mecanismelor de functionare a pietei interne a asigurarilor.

Activitatea infractionala s-a desfasurat si in contextul presupusei complicitati a anumitor functionari cu functii de conducere din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) care a devenit din aprilie 2013 Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F.).

1. In perioada 2011-2013, inculpatul Adamescu Dan Grigore, in calitate de reprezentant, in fapt si in drept, al Societatii de Asigurare Reasigurare Astra SA, cu incalcarea unor dispozitii din Codul fiscal si a legislatiei aplicabile pietei asigurarilor si reasigurarilor, a efectuat o serie de demersuri paguboase pentru societate, in sensul ca a lipsit-o de lichiditatile necesare desfasurarii activitatii de asigurare; de asemenea, raportarile distorsionate facute i-au impiedicat pe reprezentantii ASF sa supravegheze activitatea ASTRA, astfel incat sa asigure protectia asiguratilor si sa contribuie la mentinerea stabilitatii pietei asigurarilor. Drept urmare, societatea ASTRA a intrat in procedura administrarii speciale si ulterior in faliment, paguba produsa patrimoniului acesteia fiind in suma de 795.387.999 lei.

Concret , actiunile paguboase ale acestuia au constat in aceea ca:

  • a dispus acordarea de imprumuturi societatilor afiliate, in suma de 105.999.859 lei (reprezentand imprumut nerestituit), fara a manifesta vreun interes in evaluarea riscului de credit si fara sa ia masuri prudentiale, astfel incat sa fie protejate resurselor financiare ale societatii de asigurare ASTRA, resurse necesare desfasurarii activitatii sale autorizate.
  • a dispus semnarea unui contract de cesiune prin care societatea ASTRA SA, in calitate de cesionar, prin care s-a obligat sa plateasca integral datoria unei firme catre o banca, in conditiile in care firma respectiva era in procedura de faliment. De mentionat este faptul ca firma respectiva facea parte din grupul firmelor afiliate societatii ASTRA. Datoria respectiva era de 1.594.564,89 euro si 10.000 USD, la care se adauga o dobanda de 6%/an. In cadrul procedurii de faliment a firmei, societatea ASTRA a incasat doar suma de 358.768 lei. 
  • a transferat in mod fictiv riscurile de reasigurare catre o alta societate inregistrata intr-un paradis fiscal si, pe cale de consecinta, a  distorsionat raportarea  pozitiei, a performantei financiare si a indicatorilor de prudentialitate (marja de solvabilitate si coeficientul de lichiditate). Astfel, s-a creat aparenta de conformitate la regulile de prudentialitate in vigoare, ceea ce a permis subscrierea in continuare de polite al caror risc nu era acoperit, nici din resurse proprii, nici prin programe adecvate de reasigurare.

2. Intr-un alt context, in perioada iunie-iulie 2011, inculpatul Adamescu Dan Grigore, in calitate de reprezentant, in fapt si in drept, al SC EPSILON ESTATE PROVIDER SA, a folosit suma de 68.322.510 lei la achizitionarea unor actiuni, reprezentand 17% din capitalul social al Societatii ASTRA SA, cunoscand ca suma respectiva provenea din acordarea, in mod abuziv, a unor imprumuturi catre SC MEDIEN HOLDING SRL (societate afiliata societatii ASTRA).

La data de 21 iunie 2011, la cererea lui Adamescu Dan Grigore, la nivelul conducerii Comisiei de Supraveghere al Asigurarilor s-a aprobat intentia societatii EPSILON ESTATE PROVIDER SRL de a achizitiona un pachet de actiuni Astra SA., desi SC EPSILON ESTATE PROVIDER SRL nu indeplinea conditiile financiare pentru a deveni actionar semnificativ la o societate de asigurari.

3. Inculpatul Adamescu Dan Grigore in calitate de reprezentant, in fapt si in drept, al Societatii de Asigurare Reasigurare Astra SA, la data de 14.08.2008, a solicitat si obtinut de la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA )(actuala Autoritate de Supraveghere Financiara), luarea in calculul marjei de solvabilitate disponibile, ca rezerve nete ascunse provenite din evaluarea activelor detinute la o alta societate de asigurare, a sumei de 118.342.090,30 lei, in vederea imbunatatirii artificiale a indicatorilor de prudentialitate. In lipsa acesteia, s-ar fi impus capitalizarea reala a societatii ASTRA pentru a nu se ajunge la intrarea in insolventa a acesteia.

Inculpatului i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie".

Tribunalul Bucuresti a acceptat, in 3 decembrie 2015, cererea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) de intrare in faliment a companiei Astra Asigurari.

Anterior, in data de 26 august 2015, Autoritatea de Supraveghere Financiara a decis sa retraga autorizatia de functionare pentru Astra Asigurari si sa solicite intrarea in procedura de faliment a acestui asigurator.

Decizia ASF a fost luata in baza raportului facut de Administratorul Special, KPMG Advisory, care a stabilit incapacitatea vadita de plata a datoriilor exigibile cu disponibilitatile banesti ale Astra, scaderea valorii marjei de solvabilitate sub jumatate din limita minima legala si imposibilitatea restabilirii situatiei financiare a societatii. La 30 iunie 2015, Astra avea un coeficient de liciditate de 0,03 si un necesar de capital de 968 de milioane lei. Datoriile pe termen scurt ale Astra erau de peste 200 milioane lei, a spus atunci presedintele ASF.