International Insurance Consortium (IIC), o companie cu sediul in Olanda, axata pe companiile de asigurari din Europa de Est si de Sud-Est, a anuntat joi ca a semnat un acord cu proprietarii Carpatica Asigurari pentru achizitia integrala a pachetului de actiuni la acest asigurator aflat in procedura de rezolutie pentru evitarea falimentului. IIC spune ca vrea sa capitalizeze in mod adecvat societatea, dupa ce va primi aprobarile necesare de la autoritatea de supraveghere financiara si ca, in functie de aceste avize, ar vrea sa incheie tranzactia pana in vara acestui an.

Ilie CarabuleaFoto: Agerpres
  • UPDATE1 ASF: 'Nu cunoastem detaliile tranzactiei. Asteptam dosarul pentru avizare si, in functie de cum sunt indeplinite conditiile Solvency II  - experienta relevanta in domeniul asigurarilor, planul de operare pe urmatorii 3 ani, transferul pentru acoperirea cerintei de capital minim (MCR) si dovada/garantiile privind indeplinirea cerintei de capital de solvabilitate (SCR), asa cum reies pe baza evaluarii BSR din 2015 si a rezultatelor financiare finale pe anul 2015, evaluate de compania de audit Deloitte, ne vom pronunta'.
  • UPDATE 2 Mirsanu.ro: Grupul de investitori olandezi de la International Insurance Consortium a semnat ieri la Sibiu contractul de achizitie al Carpatica Asig. Valoarea totala a tranzactiei ar putea depasi 100 milioane de euro. Printre avocatii implicati, austriecii de la Wolf Theiss de partea cumparatorului, iar familia Carabulea a lucrat cu Voicu Filipescu.
  • 'Grupul de investitori privati olandezi, reprezentat de Jacob Vesterlaken si care actioneaza prin consortiul International Insurance Consortium, a semnat ieri la Sibiu contractul de achizitie pentru 100% din actiunile Carpatica Asig, afacere detinuta de catre familia Carabulea, au declarat pentru jurnalul de tranzactii MIRSANU.RO surse din piata. Sursele citate afirma ca valoarea tranzactiei se situeaza sub 100 milioane Euro si include pe langa o majorare de capital de aproximativ 75 mil. Euro si plata unui pret catre vanzatori, estimat in jurul valorii de 10 - 12 mil. Euro. Valoarea tranzactiei este de asteptat sa depaseasca 100 mil.euro in conditiile in care majorarea de capital va depasi nivelul stabilit in prezent. Cumparatorul este un grup de investitori olandezi, care investesc in industria de asigurari din regiune si care fac parte din board-ul mai multor companii'. 
  • UPDATE 3 Casa de avocatura Wolf Theiss a anuntat joi ca "a acordat asistenta juridica fondului de investitii olandez International Insurance Consortium in procesul de achizitie a Carpatica Asig. Finalizarea tranzactiei este conditionata de aprobarea de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a cumparatorului ca nou actionar al Carpatica Asig SA. Echipa Wolf Theiss formata din Ileana Glodeanu (Partener, Corporate M&A), Adelina Iftime-Blagean (Avocat Senior, Corporate M&A), Luminita Olteanu (Avocat, Litigii) si Monica Tinteanu (Avocat, Corporate) a asistat clientul atat in procesul de due diligence legal, cat si la structurarea tranzactiei si negocierea contractului de vanzare-cumparare"
  • UPDATE 4 Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) pentru HotNews.ro: "FGA, in calitate de administrator temporar, nu avizeaza sau aproba tranzactiile incheiate de catre actionarii Carpatica pentru vanzarea actiunilor, doar ASF fiind in masura sa aprobe sau sa respinga schimbari in structura actionariatului unui asigurator.

    FGA va primi in perioada imediat urmatoare documentatia necesara dosarului privind schimbarea actionariatului Carpatica si majorarea de capital, le va analiza urmand sa parcurga etapele prevazute de legislatia ASF aplicabila si in limitele mandatului primit de la ASF.

    Atributiile si competentele Fondului de garantare a asiguratilor, in calitate de administrator temporar al societatii Carpatica Asig S.A. sunt cele mentionate in decizia nr. 603/07.03.2016 publicata in M.O. nr. 177/2016, precum si cele stabilite de art. 30 alin. (3) din Legea nr. 246/2015 si art. 27 si art. 33 din Norma ASF nr.4/2016."

Jacob Westerlaken, managing director la IIC

Jacob Westerlaken, managing director la IIC

Foto: Profil LinkedIn

"Carpatica a fost in atentia media in ultimele luni din cauza problemelor de capital. As vrea sa subliniez ca IIC intentioneaza sa capitalizeze in mod adecvat societatea dupa ce va primi toate aprobarile necesare", a declarat Jacob Westerlaken, managing director of IIC, (vezi aici profilul acestuia pe LinkedIn) intr-un comunicat de presa remis HotNews.ro.

Iata comunicatul in limba engleza transmis joi presei de IIC:

Press Release IIC

International Insurance Consortium (IIC), a Netherlands based company focussed on Eastern and South eastern European insurance companies, has reached and signed an agreement with the owners of the Romanian insurance company Carpatica Asig concerning the transfer of 100% of the shares of Carpatica Asig to IIC.

IIC firmly believes in the growth potential of the company and the Romanian market in general. Jacob Westerlaken, managing director of IIC, 'Carpatica has been in the news the last few months as a result of capital issues. I would like to emphasize that IIC intends to adequately capitalize the company, after receiving all the necessary approvals. At the same time IIC will invest in the future of the company and proof the trust of our clients by providing the solutions they look for!'

The intention is to execute the transaction before the summer, depending on regulatory approval.

Amintim ca in luna ianuarie din acest an Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis aplicarea masurilor de rezolutie in cazul Carpatica Asigurari, pentru redresarea financiara a asiguratorului controlat de omul de afaceri Ilie Carabulea si protejarea creditorilor in asigurari. Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA), care gestioneaza deja si falimentul Astra, a fost numit administrator temporar si la Carpatica Asigurari si va superviza inventarierea portofoliului societatii si modul de atragere a unui investitor strategic. Conducerea Carpatica va trebui sa obtina acordul FGA inainte de a lua decizii ce privesc activele societatii.

Mai mult, in data de 3 martie, ASF a decis sa ii 'sanctioneze' cu retragerea autorizatiei pe membrii Consiliului de Administratie si ai conducerii executive a Carpatica Asigurari, inlocuind temporar conducerea asiguratorului cu Fondul de Garantare a Asiguratilor. Sanctiunea ASF vine dupa ce omul de afaceri Ilie Carabulea si fiul sau, Oprea Carabulea, impreuna cu alte cinci persoane din managementul Carpatica, respectiv Angela Toncescu, Liviu Stoicescu, Maria Cosa, Georgeta Crideanu si Gheorghe Nasarau au fost retinuti de procurorii DIICOT Sibiu pentru ca ar fi constituit un grup infractional organizat.

Curtea de Apel Alba Iulia a admis, in data de 11 martie, contestatiile formulate de Ilie Carabulea si fiul sau impotriva deciziei Tribunalului Sibiu prin care au fost arestati preventiv intr-un dosar de delapidare si spalare de bani, anunta Mediafax. Instanta a dispus, astfel, punerea de indata in libertate a acestora.

In ce le priveste pe Maria Cosa si Georgeta Crideanu, Curtea de Apel Alba Iulia a inlaturat masura arestului la domiciliul si celelalte obligatii stabilite prin incheierea atacata.

Hotararea Curtii de Apel Alba Iulia este definitiva.

Pe 5 martie, Tribunalul Sibiu emisese mandate de arestare preventiva pe 30 de zile pe numele lui Ilie Carabulea, Oprea Carabulea, Angela Toncescu, Liviu Stoicescu si Gheorghe Nasaru, intr-un dosar de delapidare si spalare de bani. De asemenea, Tribunalul Sibiu a decis arestarea la domiciliu a Mariei Cosa si a Georgetei Crideanu.

Cele sapte persoane au contestat decizia Tribunalului Sibiu.

Omul de afaceri Ilie Carabulea si fiul sau, Oprea Carabulea, au fost retinuti la inceputul lunii, miercuri, alaturi de Angela Toncescu, Liviu Stoicescu, Maria Cosa, Georgeta Crideanu si Gheorghe Nasaru, de procurorii DIICOT Sibiu, in urma perchezitiilor care au avut loc la sediile Carpatica Asig S.A., intr-un dosar de delapidare si spalare de bani.