​Angela Toncescu, fosta presedinte a Consiliului de Administratie la Carpatica Asigurari, si Liviu Stoicescu, fostul director general al asiguratorului controlat de omul de afaceri Ilie Carabulea, au savarsit mai multe contraventii in mandatul lor printre care si neinregistrarea in contabilitate a unor dosare de dauna pentru care ar fi trebuit fi facute rezerve de dauna in valoare de 44.794.334,97 lei, se arata in deciziile ASF de revocare a acestora din functie care au fost publicate in Monitorul Oficial. Alaturi de acestia, au mai fost revocati si Constantin Degeratu, director general adjunct, Crideanu Georgeta si Maria Cosa - membri ai Consiliului de Administratie.

Angela Toncescu, presedintele CSAFoto: AGERPRES

ASF a decis in data de 3 martie sa ii 'sanctioneze' cu retragerea autorizatiei pe membrii Consiliului de Administratie si ai conducerii executive a Carpatica Asigurari, inlocuind temporar conducerea asiguratorului cu Fondul de Garantare a Asiguratilor. Sanctiunea ASF a venit dupa ce omul de afaceri Ilie Carabulea si fiul sau, Oprea Carabulea, impreuna cu alte cinci persoane din managementul Carpatica, respectiv Angela Toncescu, Liviu Stoicescu, Maria Cosa, Georgeta Crideanu si Gheorghe Nasarau au fost retinuti de procurorii DIICOT Sibiu pentru ca ar fi constituit un grup infractional organizat.

ASF nu a motivat decizia luata, comunicatul din 3 martie precizand doar urmatoarele:

  • "Consiliul a hotarat sa ii sanctioneze pe membrii Consiliului de Administratie si ai conducerii executive a societatii Carpatica Asig S.A cu retragerea aprobarii, precum si inlocuirea temporara a organului de conducere al asiguratorului cu Fondul de Garantare a Asiguratilor, in calitate de administrator temporar al societatii, in sensul detinerii competentei de a reprezenta asiguratorul. Consiliul a hotarat demararea selectiei celui de-al doilea administrator temporar, potrivit Legii 246/2015".

Liviu Stoicescu

Liviu Stoicescu

Foto: Astra Asigurari

Ulterior insa, in data de 16 martie 2016, deciziile de sanctionare ale conducerii Carpatica au fost publicate in Monitorul Oficial. Potrivit acestor date, deciziile ASF au fost semnate de presedintele autoritatii Misu Negritoiu in data de 14 martie, fiind sanctionati cu retragerea autorizatiei in functiile detinute pentru: Liviu Stoicescu, care fusese numit director general la Carpatica in data de 24 ugust 2015, Constantin Degeratu, care era director general adjunct, Angela Toncescu - care era presedinte al Consiliului de Administratie, Crideanu Georgeta - care era membru al Consiliului de Administratie, Maria Cosa - care era membru al Consiliului de Administratie.

  • Reprezentantii ASF contactati de HotNews.ro au precizat ca aceste documente nu pot fi facute publice, ci doar transmise si publicate la Monitorul Oficial, asa ca atasam capturi de ecran cu deciziile de sanctionare din Monitorul Oficial si transcriem o parte din informatiile prezentate in acestea.

Din aceste date reiese ca sanctiunile ASF au venit in urma unui control inopinat al autoritatii la aceasta companie.

De ce ilegalitati se face responsabil Liviu Stoicescu, din functia de director general:

Ilegalitati imputabile lui Liviu Soicescu

Ilegalitati imputabile lui Liviu Soicescu

Foto: Captura Monitorul Oficial

"1. In anul 2015 s-au constatat diferente semnificative intre evidenta tehnic-operativa a societatii si evidenta contabila cu privire la rezerva de daune avizata in sold la sfarsitul fiecarei luni

2. La nivelul aplicatiei IT IRIS a societatii au fost efectuate in luna decembrie 2015 operatiuni de ajustare in sensul diminuarii rezervei de daune avizate cu un procent de 7%, printr-un proces automat realizabil doar la nivelul directiei IT, operatiuni care au fost ulterior 'eliminate' din baza de date si totodata necuprinse in 'log-urile' aplicatiei puse la dispozitia echipei de control, dovada fiind operatiunile identificate de echipa de control in acest sens.

Pe statia de lucru pusa la dispozitie in vederea vizualizarii informatiilor aferente daunelor in aplicatiile IT a fost identificata o aplicatie prin care documentele in format PDF primite de la corespondenti pot fi editate, fiind identificate documente asupra carora exista indoiala privind veridicitatea acestora.

La data controlului exista documente intrate in societate in cursul anului 2015, cu referire la dosarele de dauna neinregistrate si neevidentiate in aplicatiile IT de gestiune a daunelor, cu efect direct asupra cuantumului rezervei de daune avizate la data de 31 decembrie 2015, in sensul neconstituirii acesteia (diminuare prin neinregistrare), subadecvarea constatata la dosarele analizate/testate prin sondaj fiind de 44.794.334,97 lei, ceea ce a condus la denaturarea semnificativa a acestui element patrimonial al societatii.

Ilegalitati imputabile lui Liviu Stoicescu_2

Ilegalitati imputabile lui Liviu Stoicescu_2

Foto: Captura Monitorul Oficial

3. nu au fost efectuate verificarile necesare/Nu exista masuri intreprinse de conducerea executiva a societatii menite sa asigure controlulsi adecvarea rezervei de daune avizate la nivelul obligatiilor asumate fata de asigurati/pagubiti. In fapt, operatiunile de diminuare a rezervei de daune avizate si/sau neconstituirea acesteia, ca urmare a neinregistrarii documentelor aferente dosarelor de dauna, atat pe parcursul anului 2015, cat si la sfarsitul anului 2015, s-au realizat in cunostinta de cauza si/sau cu acordul/la solicitarea conducerii societatii.

4. Nu au fost puse la dispozitia echipei de control procesele-verbale de sedinta ale consiliului de administratie din anul 2015.

Astfel pentru deficientele constatate in activitatea asiguratorului in perioada supusa verificarii responsabil este Liviu Stoicescu.

Drept urmare, in 3 martie ASF i-a retras aprobarea in functia de director general al Carpatica Asigurari. Impotriva acestei decizii, Liviu Stoicescu poate formula plangere prealabila adresata ASF, in termen de 30 de zile de la data comunicatii deciziei si poate sesizaCurtea de Apel Bucuresti in termen de 6 luni. Plangerea adresata Curtii de Apel Bucuresti nu suspenda, pe timpul solutionarii acesteia, executarea masurii sanctionatoare",se arata in decizia de sanctionare a lui Liviu Stoicescu luata in data de 14 martie 2016 si publicata in Monitorul oficial in data de 16 martie.

De aceleasi fapte, care sunt contraventii, se face vinovat si Constantin Degeratu, care era director general adjunct al Carpatica Asigurari.

Angela Toncescu, presedintele Consiliului de Administratie la Carpatica Asig, este acuzata in mare parte de aceleasi ilegalitati, la care se adauga urmatoarele:

Ilegalitati imputabile Angelei Toncescu

Ilegalitati imputabile Angelei Toncescu

Foto: Captura Monitorul Oficial

In decizia de sanctionare a Angelei Toncescu, presedinte al Consiliului de Administratie la Carpatica Asigurari, acesteia ii sunt imputate aceleasi ilegalitati prezentate mai sus, mai putin faptul ca 'nu au fost puse la dispozitia echipei de control procesele-verbale de sedinta ale consiliului de administratie din anul 2015'.

Totusi, exista si ilegalitati suplimentare imputabile Angelei Toncescu, respectiv:

"In cursul anului 2015 a fost efectuata inventarierea rezervei de daune avizate pentru data de 31 decembrie 2014, proces finalizat in data de 7 mai 2015, iar la aproximativ o luna de la data luarii la cunostinta a rezultatelor inventarierii, Consiliul de administratie al societatii a dispus reflectarea in evidenta contabila a diferentelor constatate cu ocazia inventarierii si corectarea rezervei de daune in conformitate cu realitatea faptica, fara a se asigura ca:

  • exista un proces-verbal de inventariere intocmit in conformitate cu reglementarile legale in vigoare;
  • exista un aviz al conducatorului compatimentului financiar-contabil si al conducatorului compatimentului juridic cu privire la modul de solutionare a propunerilor facute ca urmare a inventarierii;
  • drept urmare a reflectarii in evidenta contabila si tehnica a rezultatelor inventarierii, se asigura ca posturile bilantului societatii la data de 31 decembrie 2014, ca parte componenta a situatiilor financiare anuale, trebuie sa corespunda cu datele inregistrate in contabilitate, puse de acord cu situatia reala a elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, avand in vedere faptul ca in cadrul inventarului nu a fost luata in considerare/nu au fost evidentiate taxele de instrumentare a corespondentilor cu 12% din daune, rezerva de aproximativ 6 milioane de euro aferenta unui dosar de dauna, precum si faptul ca soldul comunicat de corespondentul CED la sfarsitul lunii martie 2015 (deficit de aproximativ 10.000.000 euro) nu a fost reconciliat".

Angela Toncescu_2

Angela Toncescu_2

Foto: Captura Monitorul Oficial

De aceleasi fapte imputabile Angelei Toncescu, care sunt contraventii, se fac vinovate si Georgeta Crideanu si Maria Cosa - membri ai Consiliului de Administratie.

Angela Toncescu, fosta sefa a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), a fost avizata in vara anului trecut de catre conducerea ASF in pozitia de Presedinte al Consiliului de Administratie a Carpatica Asigurari, asigurator impotrica caruia a fost deschisa in acest an procedura de rezolutie pentru a preveni falimentul acestuia.