Ce pagube ar produce in Romania un cutremur similar celui din 1977: Proprietarii de locuinte sau statul ar suporta daune de peste 5,07 miliarde de euro

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Duminică, 17 aprilie 2016, 18:03 Economie | Asigurari

Ce s-ar intampla in cazul unui cutremur major
Foto: UNSAR
Un cutremur similar celui din 1977 ar afecta in prezent 846.856 de locuinte, adica aproape 10% din fondul locativ al tarii, iar valoarea daunelor ar depasi 6,5 miliarde de euro. Problema cea mare este ca aproape 700.000 dintre aceste locuinte nu sunt asigurate, pagubele estimate pentru distrugerea acestora depasind 5,07 miliarde de euro. Daca s-ar intampla o astfel de catastrofa, aceasta suma ar fi suportata de proprietari sau de stat. Acestea sunt concluziile unei analize realizate luna trecuta de catre AON Benfield, unul dintre cei mai mari brokeri de reasigurare din lume, la solicitarea UNSAR (Uniunea Asiguratorilor si Reasiguratorilor din Romania).

Datele AON arata ca din cele aproape 850.000 de locuinte care ar fi cele mai expuse in cazul producerii unui cutremur similar celui din 1977, eveniment care se produce o data la 220 de ani, aproape 700.000 nu sunt deloc asigurate, pentru restul de circa 150.000 existand contracte de asigurare obligatorie sau facultativa.

Conform calculelor AON, paguba asteptata la nivel strict al celor aproape 850.000 de locuinte este de 6,5 miliarde de euro, din care valoarea pagubelor aferente locuintelor asigurate ar fi numai de 1,5 miliarde de euro.

Suma de 1,5 miliarde de euro, care reprezinta pagube produse locuintelor asigurate, ar urma sa fie platita in cea mai mare parte (peste 1,3 miliarde de euro) de catre PAID (societatea care gestioneaza sistemul asigurarilor obligatorii din Romania), iar restul de circa 200 milioane de euro de catre asiguratorii la care proprietatii au incheiat polite facultative.

Aurel Badea
Foto: UNSAR
"Concluzia generala este ca majoritatea pagubelor nu sunt asigurate. Trebuie sa le sustina oamenii din buzunar sau statul roman. Aici vorbim de eficienta sistemului de asigurari. Daca el lasa majoritatea oamenilor neasigurati in fata unei asemenea catastrofe naturale inseamna ca sistemul nu functioneaza. Datele AON confirma problema. Trebuie regandit sistemul ca lucrurile sa se schimbe", a declarat sambata Aurel Badea, expert UNSAR, in cadrul unui seminar pe teme de asigurari organizat la Sinaia.

Aurel Badea a precizat ca aceste date sunt dintr-un raport realizat de AON la solicitarea UNSAR in cadrul grupului de lucru cu reprezentantii ASF si alti actori implicati in schimbarea legislatiei.

"In obtinerea acestor rezultate, AON a folosit un anumit model de calcul matematic si geofizic. Nu inseamna ca exact lucrul acesta se va intampla la un cutremur. Sunt mai multe modele de calcul in piata si cifrele ar putea sa fie mai mari sau mai mici", a spus acesta.

Potrivit celor mai recente date UNSAR, la 31 Decembrie 2014, aproximativ 20% din locuintele din Romania erau asigurate facultativ si 18% obligatoriu. Gradul de penetrare in mediul rural este unul extrem de scazut. In topul celor mai reduse penetrari ~ 10% sunt judetele: Gorj, Olt, Teleorman, Mehedinti, Vaslui (situatia este similara si in PAID)

Click pentru a deschide

  • Fondul de locuinte in Romania este de 8,84 milioane locuinte, in continua crestere din 2008 incoace, pe un trend de scadere a populatiei

Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), fondul locativ in Romania a ajuns anul trecut la 8,84 milioane locuinte, in continua crestere din 2008 incoace, pe un trend de scadere a populatiei. Potrivit statisticilor ONU, populatia va continua sa scada in anii care urmeaza.

Datele INS mai arata ca romanii au o mobilitate redusa. Prefera sa cumpere o locuinta si sa stea in ea, fara sa se gandeasca ca, daca se muta in alt judet, pot sa-si imbunatateasca spatiul locativ.

8 din 10 romani sunt proprietari si numai doi sunt chiriasi. In Vest procentele sunt cam invers. Dar asta tine de mentalitatea culturala si de experientele private ale fiecaruia.
Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

5000 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri