Actionarul majoritar al Astra Asigurari, The Nova Group Investments (TNG), firma controlata indirect de omul de afaceri Dan Adamescu, a anuntat miercuri ca 'urmeaza sa dea in judecata statul roman la un tribunal international de investitii". "Statul roman prin ASF si alte institutii a falimentat compania Astra. Singura sansa pentru a demonstra acest adevar este un arbitraj in fata unei Curti de Arbitraj International, motiv pentru care TNG a transmis Guvernului Romaniei o notificare la mijlocul lunii decembrie 2015", sustine Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu. TNG estimeaza ca 'pagubele se ridica la mai multe sute de milioane de euro, in compensatie pentru falimentarea Astra si sechestrarea mai multor active'.

Dan Adamescu, patronul astra asigurariFoto: Hotnews
  • Redam mai jos comunicatul de presa transmis miercuri de catre TNG Romania:

"TNG urmeaza sa dea in judecata statul roman la un tribunal international de investitii pentru incalcarea drepturilor sale, in conformitate cu o serie de tratate bilaterale de investitii.

  • 'Statul roman prin ASF si alte institutii a falimentat compania Astra. Singura sansa pentru a demonstra acest adevar este un arbitraj in fata unei Curti de Arbitraj International, motiv pentru care TNG a transmis Guvernului Romaniei o notificare la mijlocul lunii decembrie 2015. Raspunsul a venit prompt: s-a construit un dosar penal impotriva Astra, care ignora in totalitate datele reale si pune vina in exclusivitate pe doua persoane: Dan si Alexandru Adamescu', atrage atentia Alexandru Adamescu.

Adamescu aminteste ca a fost ceruta public arestarea sa, dupa doi ani, in acelasi dosar de coruptie deschis tatalui sau, Dan Adamescu. Dosarul, de altfel puternic criticat de comunitatea internationala, s-a terminat pe 8 mai anul acesta. Intrebarea este: se repeta acum un proces care s-a sfarsit de fapt?

'Am devenit subit 'pericol public' care n-are voie sa se apere tocmai cand indraznim sa cerem tragerea la raspundere a adevaratilor vinovati ai falimentului Astra.'

Reamintim ca, la sfarsitul anului 2013, Astra a achizitionat Axa Romania. Achizitia si fuziunea ulterioara cu Astra ar fi imbunatatit in mod semnificativ pozitia financiara a companiei Astra si ar fi consolidat pozitia de lider in piata de asigurari din Romania.

In scopul de a impiedica fuziunea, in februarie 2014, statul a plasat Astra Asigurari sub administrare speciala. Cu toate ca Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat ulterior un plan de restructurare care includea fuziunea Axa, iar TNG a majorat capitalul Astra, asa cum solicita ASF in luna octombrie 2014, statul roman si-a incalcat ulterior angajamentele.

  • 'TNG a epuizat toate posibilitatile pentru a salva compania Astra. A injectat capital in companie, a propus planuri de redresare. Totul a fost in zadar, pentru ca ASF stia de la bun inceput ca Astra trebuia sa fie preluata ostil sau sa dispara. Nu se doreste aflarea adevarului in acest caz si, din pacate, zeci de mii de romani sufera ca urmare a distrugerii companiei Astra. Arestarea mea abuziva are ca scop eliminarea oricarei opozitii la doctrina oficiala, la preluarea ostila a activelor TNG si a brandului media Romania Libera', spune Alexander Adamescu.

In ciuda numeroaselor incercari ale TNG de a gasi o solutie impreuna cu statul, cu scopul de a-si indeplini planul de restructurare si de a scoate Astra Asigurari de sub administrarea speciala, autoritatile romane au refuzat sa-si onoreze propriile angajamente si astfel, in vara lui 2015, a fost impiedicata o noua majorare de capital.

Statul roman a ridicat in cele din urma licenta companiei de asigurari, in august 2015, fortand falimentul companiei Astra si cerand de asemenea falimentul ziarului Romania Libera.

Autoritatile romane incearca acum sa dea vina, in intregime, pe membrii Consiliului de Supraveghere (non-executiv) al Astra si ii acuza exclusiv pe actionari ca fiind responsabili de falimentul companiei.

In acelasi timp, statul roman a luat hotararea de a pune sechestru pe cele mai valoroase bunuri TNG, fara proces echitabil, in scopul exproprierii lor si a cerut falimentul ziarului Romania Libera, in scopul preluarii lui.

TNG estimeaza ca pagubele se ridica la mai multe sute de milioane de euro, in compensatie pentru falimentarea Astra si sechestrarea mai multor active apartinand TNG din Romania".

  • Sechestru-record de peste 850 de milioane de lei pus de procurorii DNA pe actiuni si parti sociale care apartin omului de afaceri Dan Adamescu

Procurorii anticoruptie au pus in data de 25 martie 2016 sechestru asigurator asupra sumei record de 857.301.363,37 lei din averea lui Dan Grigore Adamescu, reprezentand 435.759.255 de actiuni si 20.406 parti sociale pe care omul de afaceri le detine la diferite societati comerciale.

  • "Aceasta masura asiguratorie a fost dispusa de procurorii anticoruptie in vederea confiscarii speciale si a recuperarii pagubei produse prin savarsirea de catre inculpat a infractiunilor de abuz in serviciu, spalare a banilor si complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (doua infractiuni)", informeaza DNA, intr-un comunicat.

Omul de afaceri Dan Grigore Adamescu este inculpat intr-un dosar de coruptie care vizeaza o paguba de 795.387.999 lei produsa patrimoniului Astra Asigurari. Procurorii au dispus luarea masurii controlului judiciar pe cautiune asupra acestuia, Dan Adamescu avand la dispozitie un termen de 10 zile pentru a depune o cautiune de 40 milioane de lei, a anuntat, in data de 7 martie 2016, DNA.

Ulterior, in data de 17 martie 2016, DNA a anuntat ca a incuviintat cerera omului de afaceri Dan Adamescu de a depune garantii imobiliare si mobiliare in contul cautiunii de 40 de milioane de lei. Procurorii anticoruptie "au incuviintat cererea inculpatului Adamescu Dan Grigore de constituire a cautiunii in limita sumei 40.000.000 lei, prin depunerea de garantii reale imobiliare si mobiliare asupra unui imobil compus din teren (14.065 mp) si doua corpuri de cladire (5.197 mp si 4.931 mp), situate in municipiul Bucuresti si asupra mai multor bunuri mobile constand in echipamente tehnologice tipografice, toate in valoare totala de 12.124.679 euro".

Tribunalul Bucuresti a decis luna trecuta arestarea preventiva in lipsa a fiului lui Dan Adamescu pentru dare de mita

Intr-un dosar separat, Bogdan Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu, este acuzat de dare de mita. In data de 4 mai 2016, Tribunalul Bucuresti a emis un mandat de arestare preventiva in lipsa pe numele lui Bogdan Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu, fiind acuzat de dare de mita, potrivit Mediafax.

In luna martie, procurorii DNA au cerut arestarea in lipsa a lui Bogdan Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu, acesta fiind acuzat de doua infractiuni de dare de mita.

In ordonanta procurorilor se arata ca "in cursul lunilor iunie si decembrie 2013, inculpatul Adamescu Bogdan Alexander impreuna cu tatal sau a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro respectiv 23.000 lei magistratilor Stanciu Ion si Roventa Elena, judecatori la Tribunalul Bucuresti - Sectia VII Civila pentru ca in schimb, acestia sa dispuna, in dosare privind procedura insolventei, solutii favorabile unora dintre societatile la care actionar era Adamescu Grigore Dan".

Procurorii au anuntat ca au fost facute numeroase demersuri pentru a asigura prezenta acestuia in fata organelor judiciare, "insa a urmarit tergiversarea cercetarilor fata de el si in final sustragerea de la urmarirea penala".