Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a platit in perioada 3 mai-6 iunie, din disponibilitatile proprii, 23.922.000 de lei pentru 5.543 de dosare apartinand pagubitilor Astra Asigurari, asigurator aflat in faliment, a anuntat marti Fondul. In total, FGA a aprobat la plata, pana la data de 6 iunie, 8034 de dosare de dauna in valoare de 25.650.009 lei. In aceiasi perioada, FGA a respins 58 de dosare, in cuantum de 245.100 lei.

Pagubitii Astra incep sa-si primeasca baniiFoto: Hotnews

Fondul de Garantare a Asiguratilor mai spune ca a receptionat 37.705 cereri de plata, pana la data de 6 iunie 2016, atat pentru dosarele preluate de la Astra Asigurari, cat si pentru dosarele nou deschise de catre Fond.

FGA a inceput sa efectueze plati din disponibilitatile sale, catre creditorii de Asigurari ai Astra Asigurari, din data de 3 mai 2016.

Tribunalul Bucuresti a hotarat in data de 3 decembrie 2015 deschiderea procedurii falimentului impotriva Astra Asigurari, actionarii Astra au atacat aceasta decizie si dupa mai multe amanari, joi, 28 aprilie, Curtea de Apel Bucuresti a respiuns apelul acestora, falimentul ramanand practic definitiv.

Incepand cu 28 aprilie, Fondul de Garantare a Asiguratilor poate face plati insa numai catre pagubitii care au depus cereri de plata si care au dosarele complete. Plata despagubirilor se va face in limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor. Atentie! Un creditor poate avea mai multe dosare de dauna, dar nu poate primi de la FGA decat maxim 100.000 de euro.

FGA a atentionat in numeroase ocazii potentialii creditori ai Astra Asigurari asupra faptului ca potrivit potrivit art. 266 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, FGA este in drept sa efectueze plati din disponibilitatile sale doar catre creditorii de asigurari care au depus cereri de plata si care au dosarele complete. Plata despagubirilor se va face in limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor de asigurare al societatii aflate in faliment.

Decizia instantei din data de 28 aprilie 2016 nu modifica activitatea de primire si procesare a Cererilor de plata (Anexa 6) din partea potentialilor creditori de asigurari ai companiei Astra Asigurari. Aceasta activitate, conform legislatiei, se va desfasura timp de 90 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de faliment sau de la data nasterii dreptului de creanta, atunci cand acesta s-a nascut ulterior.

Pentru detalii privind primele plati catre pagubitii Astra, citeste si: