​International Insurance Consortium (IIC Group BV), companie infintata pe teritoriul Uniunii Europene, 'a intrerupt finalizarea procesului de achizitie a actiunilor companiei romanesti de asigurari Carpatica Asig, fapt ce implica retragerea dosarului de achizitie depus la ASF in vederea aprobarii achizitiei a 100% din actiunile companiei' se arata intr-un comunicat de presa remis marti HotNews.ro. In motivarea deciziei, IIC acuza ca 'i-ar fi fost negat accesul la informatii importante si relevante referitoare la statusul companiei, aflate sub administrarea speciala a Fondului de Garantare a Asiguratilor' si ca 'situatia companiei Carpatica Asig se deteriora, iar cifrele prezentate noua in faza initiala nu au mai putut fi folosite ca si baza pentru redresarea ulterioara a companiei'.

Ilie CarabuleaFoto: Agerpres

Redam integral comunicatulde presa remis marti catre HotNews.ro:

  • "International Insurance Consortium / IIC Group BV companie infintata pe teritoriul Uniunii Europene, a interupt finalizarea procesului de achizitie a actiunilor companiei romanesti de asigurari Carpatica Asig. Acest fapt implica retragerea dosarului de achizitie depus la ASF in vederea aprobarii achizitiei a 100% din actiunile companiei.
  • IIC Group a avut o imagine clara asupra planului de revitalizare si redresare necesar al Carpatica Asig ceea ce ar fi creat un viitor promitator pentru companie. Datorita statutului special al Carptica Asig, care este sub adiministrarea speciala a Fondului de Garantare al Asiguratilor, lui IIC i-a fost negat accesul la informatii importante si relevante referitoare la statusul companiei.
  • In acest blocaj de comunicare neobisnuit, a fost imposibil sa stabilim un canal de comunicare eficient cu persoanele responsabile de administrarea si operatiunile companiei. In acelasi timp situatia companiei Carpatica Asig se deteriora iar cifrele prezentate noua in faza initiala nu au mai putut fi folosite ca si baza pentru redresarea ulterioara a companiei. Ca si consecinta, implementarea unui plan de redresare impunea un orizont de timp mult mai mare. IIC Group a ajuns la concluzia retragerii sale din proiectul Carpatica Asig".

Istoricul esecului preluarii Carpatica Asigurari, controlata de omul de afaceri Ilie Carabulea

In luna ianuarie a acestui an, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis aplicarea masurilor de rezolutie in cazul Carpatica Asigurari, pentru redresarea financiara a asiguratorului controlat de omul de afaceri Ilie Carabulea, evitarea falimentului si protejarea creditorilor in asigurari.

Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA), care gestioneaza deja si falimentul Astra, a fost numit administrator temporar si la Carpatica Asigurari si va superviza inventarierea portofoliului societatii si modul de atragere a unui investitor strategic. Conducerea Carpatica va trebui sa obtina acordul FGA inainte de a lua decizii ce privesc activele societatii.

In data de 3 martie, ASF a decis sa ii 'sanctioneze' cu retragerea autorizatiei pe membrii Consiliului de Administratie si ai conducerii executive a Carpatica Asigurari, inlocuind temporar conducerea asiguratorului cu Fondul de Garantare a Asiguratilor. Sanctiunea ASF vine dupa ce omul de afaceri Ilie Carabulea si fiul sau, Oprea Carabulea, impreuna cu alte cinci persoane din managementul Carpatica, respectiv Angela Toncescu, Liviu Stoicescu, Maria Cosa, Georgeta Crideanu si Gheorghe Nasarau au fost retinuti de procurorii DIICOT Sibiu pentru ca ar fi constituit un grup infractional organizat.

Curtea de Apel Alba Iulia a admis, in data de 11 martie, contestatiile formulate de Ilie Carabulea si fiul sau impotriva deciziei Tribunalului Sibiu prin care au fost arestati preventiv intr-un dosar de delapidare si spalare de bani, anunta Mediafax. Instanta a dispus, astfel, punerea de indata in libertate a acestora.

In ce le priveste pe Maria Cosa si Georgeta Crideanu, Curtea de Apel Alba Iulia a inlaturat masura arestului la domiciliul si celelalte obligatii stabilite prin incheierea atacata.

Hotararea Curtii de Apel Alba Iulia este definitiva.

Pe 5 martie, Tribunalul Sibiu emisese mandate de arestare preventiva pe 30 de zile pe numele lui Ilie Carabulea, Oprea Carabulea, Angela Toncescu, Liviu Stoicescu si Gheorghe Nasaru, intr-un dosar de delapidare si spalare de bani. De asemenea, Tribunalul Sibiu a decis arestarea la domiciliu a Mariei Cosa si a Georgetei Crideanu. Cele sapte persoane au contestat decizia Tribunalului Sibiu.

Omul de afaceri Ilie Carabulea si fiul sau, Oprea Carabulea, au fost retinuti, la inceputul lunii, alaturi de Angela Toncescu, Liviu Stoicescu, Maria Cosa, Georgeta Crideanu si Gheorghe Nasaru, de procurorii DIICOT Sibiu, in urma perchezitiilor care au avut loc la sediile Carpatica Asig S.A., intr-un dosar de delapidare si spalare de bani.

In data de 17 martie, International Insurance Consortium (IIC), o companie cu sediul in Olanda, axata pe companiile de asigurari din Europa de Est si de Sud-Est, a anuntat ca a semnat un acord cu proprietarii Carpatica Asigurari pentru achizitia integrala a pachetului de actiuni la acest asigurator aflat in procedura de rezolutie pentru evitarea falimentului. IIC spune ca vrea sa capitalizeze in mod adecvat societatea, dupa ce va primi aprobarile necesare de la autoritatea de supraveghere financiara si ca, in functie de aceste avize, ar vrea sa incheie tranzactia pana in vara acestui an.

Contactati la acel moment de HotNews.ro, oficialii ASF au precizat ca: 'Nu cunoastem detaliile tranzactiei. Asteptam dosarul pentru avizare si, in functie de cum sunt indeplinite conditiile Solvency II - experienta relevanta in domeniul asigurarilor, planul de operare pe urmatorii 3 ani, transferul pentru acoperirea cerintei de capital minim (MCR) si dovada/garantiile privind indeplinirea cerintei de capital de solvabilitate (SCR), asa cum reies pe baza evaluarii BSR din 2015 si a rezultatelor financiare finale pe anul 2015, evaluate de compania de audit Deloitte, ne vom pronunta'.

O luna mai tarziu, pe 20 aprilie, HotNews.ro a scris, pe baza informatiilor aparute in Monitorul Oficial, ca Cristian Rosu, director al Directiei de rezolutie, in calitate de reprezentant al Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA) si alti noua specialisti din FGA au fost desemnati in data de 8 martie 2016 sa asigure administrarea temporara a Carpatica Asigurari.

Contactati de HotNews.ro pentru afla detalii despre cine sunt mai exact acesti specialisti care au preluat conducerea temporara a carpatica, ce situatie au gasit acolo, ce masuri au luat si in ce stadiu se afla procesul de vanzare a companiei Carpatica Asig catre International Insurance Consortium(IIC), reprezentantii FGA au precizat urmatoarele:

  • "Specialistii FGA desemnati, prin decizia DG al FGA, detin experienta relevanta in domeniul de care se ocupa si respecta principiile de competenta cerute prin Norma 4/2016 privind administrarea Fondului de rezolutie pentru asiguratori.
  • In privinta activitatii  FGA, numit ca administrator temporar al Carpatica Asig, reprezentantul Fondului, dl Cristian Rosu, precum si echipa desemnata din partea FGA pentru asigurarea obligatiilor institutiei, isi desfasoara activitatea conform mandatului remis de ASF referitor la atributiile si competentele FGA, in calitatea de administator temporar.
  • Potrivit dispozitiilor legii 246/2015 privind redresarea si rezolutia asiguratorilor, informatiile la care FGA are acces, in indeplinarea mandatului de administrator temporar acordat de ASF, sunt confidentiale.
  • Referitor la stadiul procesului de vanzare a companiei Carpatica Asig catre International Insurance Consortium(IIC) mentionam ca, potrivit legii, orice potential investitor trebuie sa depuna documentatia necesara, la ASF. Pana in momentul de fata, din datele FGA, IIC nu a depus dosarul la Autoritatea de Supraveghere Financiara, procesul fiind in desfasurare".

Pentru detalii privind ilegalitatile depistate de ASF la Carpatica Asigurari, citeste si: Sanctiuni publicate in Monitorul Oficial: Ce ilegalitati a descoperit ASF ca ar fi facut Angela Toncescu si Liviu Stoicescu la conducerea Carpatica Asigurari