Cand am dreptul sa primesc pensia mea administrata privat?

Dreptul la pensia privata se deschide de la data indeplinirii conditiilor de pensionare pentru limita de varsta in sistemul public.

Cine imi furnizeaza pensia mea administrata privat?

Un furnizor de pensii private ales de catre tine. Un furnizor de pensii nu poate refuza o cerere de pensie privata daca persoana indeplineste conditiile legale.

Cum imi stabileste furnizorul de pensii cuantumul pensiei mele administrate privat?

Pe baza calculului actuarial si a activului personal net aflat in contul tău. Activul personal net din contul tau este folosit exclusiv pentru achizitionarea unei pensii administrate privat. Suma totala cuvenita pentru pensia privata nu poate fi mai mica decat valoarea contributiilor platite, diminuate cu penalitatile de transfer si comisioanele legale. Nu se aplica penalitatea de transfer în situatia transferului de disponibilitati dintre administrator si furnizorul de pensii.

Cui i se plăteşte pensia administrata privat?

Tie, ca participant, mandatarului tau, dacă ai desemnat unul prin procura speciala, sau reprezentantului legal al acestuia. Cheltuielile ocazionate de plata pensiilor private se suporta de către participant.

Exista exceptii de la plata pensiei administrate privat de catre un furnizor de pensii?

Da, fac exceptie urmatoarele categorii:

- beneficiarii care nu au calitatea de participant

- persoanele pensionate de invaliditate pentru afectiuni care nu mai permit reluarea activitatii (Legea nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare) si al caror activ personal net la data retragerii este prea mic pentru a putea primi o pensie privată

- persoanele al caror activ personal net la data retragerii este prea mic pentru a putea primi o pensie privata

Cum se fac platile pensiilor in cazurile de exceptie de la plata pensiei de catre un furnizor de pensii?

In cazul in care te situezi in una dintre situatiile de exceptie, poţi opta pentru:

- plata unica

- plati esalonate in rate pe o durată de maximum 5 ani. In cazul nerespectarii termenului de 30 de zile calendaristice de la dovedirea incadrării in una dintre aceste situatii de exceptie, administratorul iti datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere

De unde pot afla detalii despre schema de pensii si despre contractul de administrare?

Toate informatiile le gasesti in prospectul schemei de pensii administrate privat, elaborat de fiecare administrator in parte.

Administratorul face publicitatea prospectului schemei sale de pensii numai dupa autorizarea acestuia de catre CSSPP.

Ce beneficii obtin partcipand la un fond de pensii administrat privat?

  • La implinirea varstei de pensionare, prevazuta de Legea 19/2000 poti alege ce tip de pensie vei primi lunar, cuantumul acesteia fiind stabilit in functie de suma acumulata in contul personal si de speranta de viata la varsta pensionarii.
  • Meritul sistemului - cuantumul pensiei depinde de cuantumul plaţilor individuale, de perioada cotizarii, precum si de nivelul profitului realizat de societatea de administrare prin investirea acestor contribuţii.
  • Sumele existand in contul personal sunt proprietatea ta individuala, ele putand fi mostenite.
  • Anual, societatea de administrare te va informa asupra situatiei contului tau privind: sumele virate cu titlu de contributii, numarul de unitati de fond si valoarea acestora,  informatii despre rata de rentabilitate a fondului.
  • Participantul la un fond de pensii poate in orice moment sa isi transfere valoarea contului sau individual catre alt fond. In cazul in care transferul are loc în decurs de doi ani de la aderarea la fondul respectiv se va percepe un comision de transfer.