Ministerul Finantelor Publice a elaborat un Proiect de Hotarare care stabileste modalitatea de plata a despagubirilor in cazul producerii daunei totale pentru autoturismele achizitionate prin Programul de stimulare a cumpararii de autoturisme noi, a anuntat joi Ministerul. Masura clarifica atat cazurile in care Ministerul Finantelor Publice a platit finantatorului suma rezultata din executarea garantiei, precum si pe cele in care valoarea despagubirilor, inainte de depunerea de finantator la F.N.G.C.I.M.M. a cererii de plata, acopera integral sau doar partial soldul finantarii garantate restante.

Proiectul de Hotarare pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi.

In primul trimestru din 2016, a fost inregistrat primul caz de dauna totala a unui autoturism achizitionat prin Program, pentru care nu a fost solicitata executarea garantiei de stat.

Atat institutia de credit, cat si beneficiarul i-au solicitat Ministerului Finantelor Publice acordul pentru folosirea sumei primite ca despagubire pentru dauna totala, in vederea stingerii creantei datorate de beneficiar. Ministerul Finantelor Publice nu si-a putut da acordul, pentru ca nu exista aceasta posibilitate in Normele de aplicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 66/2014. (Pentru detalii vezi proiectul atasat articolului)

Programul de stimulare a cumpararii de autoturisme noi este un program guvernamental care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achizitia unui autoturism nou, prin contractarea de credite garantate de stat.