Dupa doua esecuri de a vinde operatiunile din Romania, francezii de la AXA au anuntat joi ca au incheiat un acord cu Vienna Insurance Group (VIG) pentru vanzarea operatiunilor sale de asigurari de viata si economisire din Romania, parasind astfel piata din tara noastra. Conform termenilor acordului semnat, Vienna Insurance Group va achizitiona 100% AXA Life Insurance Romania prin entitatile sale BCR Life si Omniasig.

Axa isi vinde operatiunile din Romania catre VIGFoto: Axa.com
  • "Partile au convenit ca termenii si conditiile tranzactiei sa nu fie facute publice. Tranzactia se supune indeplinirii conditiilor de finalizare obisnuite, inclusiv obtinerea aprobarilor din partea autoritatilor de reglementare", se arata in comunicatul de presa al AXA.

Intr-un comunicat transmis joi si de VIG, se precizeaza ca acordul de preluare a companiei AXA Life Insurance S.A. (AXA Asigurari de Viata) a fost semnat pe data de 3 august 2016. Cumparatorii sunt doua companii membre ale grupului VIG, BCR Asigurari de Viata si Omniasig. Tranzactia este conditionata de aprobarea de catre autoritatile locale.

  • AXA Asigurari de Viata a inregistrat venituri brute din prime de peste 4,5 milioane euro in 2015, in principal din politele de asigurari de viata traditionale, potrivit VIG.

In anuntul de preluare a AXA, Elisabeth Stadler, CEO al Vienna Insurance Group, subliniaza perspectivele de crestere in Romania:

  • "Piata asigurarilor de viata din Romania a crescut cu 11% in 2015. Si BCR Asigurari de Viata, companie din grupul VIG si al doilea mare jucator pe piata asigurarilor de viata din Romania, cu o cota de piata de 14,4%, a inregistrat o crestere semnificativa anul trecut. Partial datorita avansului rapid al consumului privat, expertii anticipeaza ca PIB-ul se va majora cu peste 4% in acest an. Estimarile privind cresterea economica in 2017 si 2018 se situeaza in jurul a 3,5%", a declarat Elisabeth Stadler, CEO al VIG.

AXA, la a treia incercare de a vinde operatiunile din Romania

Acesta este a treia incercare a francezilor de la AXA de a vinde operatiunile de asigurari de viata si economisire din Romania. In vara anului trecut, ASF a respins proiectul de achizitie a societatii Axa Life Insurance de catre SAI Certinvest pe motiv ca acest cumparator nu ar fi avut soliditatea financiara necesara.

In luna septembrie a anului 2014, grupul francez AXA a anuntat ca acordul cu Astra Asigurari pentru vanzarea operatiunilor de asigurari de viata si pensii ale Axa Asigurari din Romania, acord anuntat in 29 noiembrie 2013, a expirat, si AXA isi reevalueaza optiunile strategice in interesul clientilor si angajatilor din Romania.

Scurtul anunt a venit in contextul in care la cateva luni dupa anuntul tranzactiei, in februarie 2014, asupra Astra Asigurari a fost deschisa procedura de administrare speciala, iar Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) nu a mai avizat aceasta tranzactie.