ASF a revizuit formula de calcul pentru tarifele RCA maxime, care vor fi stabilite pana pe 19 octombrie. In colectarea si analiza datelor, ASF va fi asistata si de consultantul Milliman

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 6 octombrie 2016, 10:57 Economie | Asigurari

Conducerea ASF
Foto: ASF
 documente
ASF a anuntat miercuri seara ca a aprobat metodologia de calcul a tarifelor de prima maxime pentru politele RCA, rezultata dupa analiza observatiilor primite din partea UNTRR, FORTE, APULUM, APTE, UNSAR, UNSICAR, Asociatia Romana de Actuariat si mai multor persoane fizice. In urma propunerilor primite, ASF a revizuit formula de calcul. Autoritatea spune ca va stabili tarifele de prima maxime pe categorii de vehicule pana pe 19 octombrie 2016 si ca in zilele urmatoare va proceda la colectarea si agregarea datelor, precum si la analiza primara individuala, proces in care va fi asistata si de consultantul Milliman, care a centralizat baza de date initiala.

  • Comunicatul de presa transmis miercuri seara de ASF:

"Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat, in sedinta de miercuri, 5 octombrie 2016, metodologia de calcul, de catre ASF, al tarifelor de prima maxime pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru pagube produse tertilor prin accidente de autovehicule.

In perioada de consultare publica au transmis comentarii si observatii UNTRR, FORTE, APULUM, APTE, UNSAR, UNSICAR, Asociatia Romana de Actuariat, cat si mai multe persoane fizice. In urma propunerilor primite, Consiliul ASF a operat urmatoarele amendamente:

  • A fost eliminat  coeficientul 'Delta' si s-a definit o incarcare de siguranta care sa asigure acoperirea cheltuielilor cu daunele cu o probabilitate de cel putin 95%;
  • Rata cheltuielilor va include si costul capitalului;
  • A fost adaugata, in determinarea tarifelor de prima maxime (inclusiv la propunerea transportatorilor), si marja de profit, aceasta urmand a fi cuantificata;
  • A fost revizuita formula de calcul.
 
Metodologia de calcul respecta atat legislatia aplicabila (OUG 54/2016 art. 18 alin. 1 si art. 36 alin. 3), cat si practicile actuariale general acceptate.
 
Metodologia se va aplica pe baza de date solicitate de la toate societatile de asigurari, inclusiv de la societatea Carpatica, actualizata la data de 30 iunie 2016. In zilele urmatoare, ASF procedeaza la colectarea si agregarea datelor, precum si la analiza primara individuala etc, potrivit art.6 din metodologie. In acest proces, ASF va fi asistata si de consultantul Milliman, care a centralizat baza de date initiala.
 
Potrivit OUG 54/2016, ASF va stabili tarifele de prima maxime pe categorii de vehicule in termen de 30 zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei (pana pe 19 octombrie 2016). Conform art. 4 alin. 3 din Legea concurentei nr.21/1996 (republicata), acestea vor fi adoptate prin hotarare de Guvern, urmand ca apoi sa fie facute publice.

  • Vezi atasata forma finala a metodologiei de calcul a tarifelor RCA, forma trimisa spre publicare in Monitorul Oficial.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

1074 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri