In contextul in care peste 80% dintre asigurarile de viata sunt detinute de locuitorii capitalei, vanzarea de asigurari prin telefon vine ca solutie la asigurarea vietilor romanilor din intreaga tara in mod accesibil si simplu, la costuri reduse si cu beneficii relevante.
Afla de la Emilia Bunea, CEO Metropolitan Life si Calin Rangu, Director - Directia Protectia Consumatorilor, ASF, cum functioneaza vanzarile de asigurari de viata prin telefon, cum raspund nevoilor noastre, ce drepturi avem din perspectiva consumatorilor si care sunt principalele beneficii pe care le au clientii, intr-o discutie online care a avut loc luni de la ora 14.00.
Aceasta initiativa tine cont de nevoia de informare si educare financiara, pentru o protejare corecta a drepturilor si intereselor consumatorilor.
Nota:
- Intalnirea online s-a incheiat. Urmariti in comentarii raspunsurile celor doi invitati.
pentru ca discutia sa fie Echidistanta ar fi fost util sa fie Un reprezentant al ASF Specialist in asigurari de viata, de ce ASF nu participa cu un asemenea reprezentant ? era echilibrat sa fie si Allianz, Generali, Grawe...Uniqa...gresesc ? unde e impartialitatea Institutiei ?
Cum se poate ca dvs excludeti o despagubire pe Wiseplan daca benificiarul politiei contracteaza SIDA/HIV de exemplu 3 ani sau 4 ani dupa semnarea contractului de asigurare?
De ce doar la SIDA/HIV ? Si de ce nu despagubiti un astfel de asigurat (in cazul in care la semnarea contractului omul nu a avut SIDA?)
Cum explicati multiplele rebrand-uiri din ultimii ani? Cum comentati efectul lor asupra increderii clientilor dvs.?
Sunt un client AIG/Metropolitan Life.
Va rog sa-mi spuneti cum asigurati protectia clientilor romani fata de entitati care ofera servicii de asigurare, si au sediul in alte state ale UE.
Am pus aceasta intrebare din iulie 2016 pe site ASF si inca nu am primit nici un raspuns.
Multumesc pentru un raspuns documentat,
Bogdan Spiridon
Sunt mai multe forme de protectie. De la cele de informare si transparenta, ca exercitiul de azi, in care oamenii sa stie ce drepturi au, cum sa cumpere, de ce sa se fereasca, pana la adresarea de reclamatii la care incercam sa le solutionam in cadrul legal existent, sau garantarea la faliment. Intrebarea daca se refera la faptul ca nu toate tarile au fonduri de protectie a asiguratilor, va confirm acest lucru. Fondul de Garantare a Asiguratilor acopera doar consumatorii care iau produse de la firme inregistrate in Romania si supravegheate de ASF. Entitatile inregistrate in alte tari sunt supravegheate de autoritatile din acele tari. Daca acolo nu sunt sisteme de garantare, consumatorii nu sunt asigurati impotriva falimentului, intrand pe legea generala a falimentului. Din acest motiv e important cand cumparati sa va informati, sa vedeti daca au fond de garantare, sa vedeti daca firma e una serioasa, mare, inregistrata intr-o tara serioasa si nu in insule exotice,daca are inregistrate reclamatii (se pot vedea in rapoartele ASF). Pentru aceste entitati in situatia unei probleme ASF ajuta consumatorii prin interfatarea cu autoritatea tarii respective. Petitia se poate depune la ASF, noi ne adresam entitatii in Romania, daca nu o rezolva, ne adresam autoritatii din tara respectiva, ajutam consumatorul unde sa se adreseze si el in tara respectiva. Fiecare tara are un Ombudsman, cum este SAL-FIN in Romania. Consumatorii nemultumiti pot solutiona disputele prin acel ombudsman.
Ne puteti explica mecanismul mai exact?
Multumesc
Clientul este contactat prin telefon, i se ia acordul pentru a prezenta produsul si urmeaza prezentarea produsului (acoperiri, pret). In cazul in care clientul isi exprima acordul de a cumpara produsul, i se transmite ulterior, atat pe email cat si prin posta, un pachet continand conditiile de asigurare, un sumar al acestora, si un pliant ce descrie practic cum trebuie sa procedeze clientul in cazul aparitiei evenimentului asigurat. Asigurarea intra in vigoare la exprimarea acordului de catre client dupa primirea prin posta a pachetului. Clientul are la dispozitie 30 de zile pentru a se razgandi. Plata se face simplu, lunar, prin debitarea directa din contul bancar al clientului (daca partenerul este o banca) sau prin adaugarea pe factura (daca partenerul este un furnizor de utilitati, de pilda).
2. Cum se plateste prima de asigurare? In sensul in care sa spunem ca cel care inchieie polita nu are un cont bancar.
Multumesc!
2. Clientul contactat este deja clientul partenerului asiguratorului, fie acesta o banca, un furnizor de utilitati, etc. Prima se plateste fie prin debitare directa din cont - in cazul clientilor bancii - fie prin adaugare pe factura - in cazul furnizorului de utilitati.
2. Lucrez in grafica publicitara. E posibil sa-mi asigur doar ochii in Romania?
2. Produsele de asigurare de viata nu asigura ochii ca atare, insa astfel de produse acopera si imbolnaviri precum cele oftalmologice.
Intrebarea mea daca exista pe piata la noi (sau poate afara) polite unde la sfarsit daca nu patesti nimic sa iti primesti inapoi banii pe care i-ai dat ? fara vreun castig extra, doar banii aia sa-i iei inapoi. exista asa ceva?
Multumesc
- legea 237/2015 privind autorizarea su supravegherea activitatii de asigurare
- legea 193/2000 privind clauzele abuzive
- legea 296/2004 privind Codul Consumului
- ordonanta 85/2004 privind protectia consumatorilor la incheierea si executarea contractelor la distanta privind servicii financiare
- legea 158/2008 privind publicitatea inselatoare si comparativa
Legea va protejeaza. Important este sa semnalati prblemele, sa apelati la specialisti si sa le discutati impreuna. Protectia cea mai buna este sa puneti cat maimmulte intrebari la contractare, sa va informati, inclusiv sunand in call center ASF. Mai bine prevenim dacat sa fim reactivi. La nivel ASF analizam continuu contractele pt a identifica eventualele clauze potential incorecte, potential abuzive etc. Le comunicam asiguratorilor si ne bucuram sa vedem ca sunt luate in considerare, contractele se adapteaza la legislatia si de fapt la interesele letigime ale consumatorilor. Forma mai radicala est de a depune o petitie. Cand apare riscul atunci pot apare interpretarile, exonerarile necunoscute. Puteti apela si la SAL-FIN care concileaza astfel de probleme.
Pentru un prim contact este recomandat sa luati legatura cu reprezentantii companiei alese, prin call center sau pe website. De aici, cererea Dvs va fi directionata si vor fi stabiliti pasii urmatori, in functie de nevoile Dvs. Consultantii sunt cei care analizeaza situatia si nevoile complexe ale fiecarui client.