VIDEO INTERVIU Emilia Bunea, Metropolitan Life: Orice om are dreptul la o asigurare de viata, iar un produs cu o prima de 30 de lei pe luna este ideal pentru a atinge nevoile de protectie de baza / Calin Rangu, ASF: Din pacate suntem o piata a RCA-ului in comparatie cu alte tari europene
Despre telemarketing in industria asigurarilor de viata
Emilia Bunea, CEO Metropolitan Life: Asigurarile de viata oferite prin telefon sunt asigurari de viata foarte simple care acopera cateva riscuri clare, de obicei avand rol de protectie, neavand componenta de economisire. In Romania, aceste asigurari au o misiune aparte, si anume, pot fi prima asigurare pe care o poate face un roman pentru a intelege mai bine ce inseamna sa fii asigurat. Este un serviciu ieftin, mai putin de 30 de lei pe luna, si acopera nevoile de baza.
Despre regulile celor care abordeaza clientii prin telefon in cazul asigurarilor
Calin Rangu, Director, Directia Protectia Consumatorului, ASF: Fata de serviciile generale de telemarketing, in zona financiara avem reglementari foarte clare si stricte. In primul rand, cel care suna trebuie sa fie inregistrat pe site-ul ASF, iar in al doilea rand, trebuie sa faca un curs de specializare. Clientii pot sa verifice pe site-ul ASF daca au fost sunati de persoane care sunt imputernicite in acest sens si chiar este indicat sa verifice daca persoana respectiva este autorizata sa vanda aceste servicii inainte de a contracta o asigurare. Pentru ca avem practica cu serviciile de tip Forex in care multa lume are probleme si din acest motiv, telemarketing-ul facut de firmele profesioniste se face prin oameni profesionisti. Apoi, omul care suna trebuie sa respecte clar niste legi. Cadrul legal este destul de stufos, de la legislatia sectoriala, in zona de asigurari, prin care persoana care suna trebuie sa informeze pe cine reprezinta, cine este asiguratorul, care sunt conditiile din polita, care sunt excluderile. Aici este zona cea mai importanta, pentru ce te asiguri, dar si pentru ce nu te asiguri.
In plus, trebuie sa mai informeze potentialul client despre termenii contractuali de baza, cand poate sa rezilieze, daca poate sa rezilieze. Un lucru foarte important e ca tranzactia sa se finalizeze intr-o etapa ulteriora, nu cand te suna la telefon.
Despre beneficiile vanzarilor prin telefon in cazul asigurarilor de viata
Emilia Bunea: Vorbim de o piata subdezvoltata in care inca nu avem reflexul asigurarii, pe de alta parte, orice om are dreptul la o asigurare. Iar o asigurare cu o prima de 30 de lei pe luna este ideala pentru a atinge zonele mai izolate si toate paturile sociale, acoperind cat mai larg nevoile de baza de protectie. Nevoile de baza sunt legate de situatia in care asiguratul ar deceda si familia ar ramane fara sprijin, invaliditate, boli, samd.
Calin Rangu: Telefonul este unul dintre canalele de distributie si important este sa largim cat mai mult oferta de servicii, produsele sa fie cat mai calitative, iar lumea sa inteleaga si sa cunoasca cat mai bine rolul asigurarilor de viata si sanatate. Din pacate suntem o piata a RCA-ului, fata de celelalte tari europene, acolo unde RCA-ul este la 30-40% din piata, in Romania este cam 70%. Acest balans probabil trebuie schimbat. Va dura, dar este foarte important pentru stabilitatea pietei sa ai asigurari de viata, de sanatate, agricole, samd. In general ceea ce se intampla in jur ii afecteaza pe cei mai saraci dintre noi si din acest motiv asigurarile ieftine sunt foarte importante.
Cum se va integra telemarketing-ul in piata asigurarilor de viata
Calin Rangu: ASF incearca sa deruleze campanii de educatie financiara. Oamenii trebuie sa inteleaga ca exista niste produse care le acopera niste riscuri, ca asigurarea de viata este un produs care nu reprezinta un lux, ci este o nevoie. Nu sunt niste produse deosebit de complicate.
Emilia Bunea: Clientii nostri vor sa fie contactati acolo unde sunt la un anume moment din punct de vedere al evolutiei lor, nevoilor, educatiei lor, iar un astfel de produs isi gaseste locul in acest puzzle.
Interviul integral cu Calin Rangu si Emilia Bunea

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
M-am lasat pacalit de MetropolitanLIfe si am incheiat cu ei o asigurare acum vreo 12 ani cind ei se chemau AIG(transformata ulterior in Alico si porma MetropolitanLife).
La un moment dat am cerut sa inchei socotelile cu ei si cind le-am zis ca vreau sa recuperez banii mi-au zis ca imi dau undeva la 40% din suma depusa. Ceea ce era contrar celor spuse de ei, adica dupa o anumita perioada de contribuire poti renunta si primesti undeva la 80%.
Asa ca am luat o teapa de toata frumusetea si nu voi recomanda nimanui o astfel de chestie.