Hotararea de Guvern privind tarifele de prima maxime la RCA, care vor fi aplicate de catre societatile de asigurare pe o perioada de sase luni, conform propunerilor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), a fost publicata marti seara in Monitorul Oficial si va intra in vigoare in 10 zile. De la intrarea in vigoare, pentru toate politele noi incheiate, asiguratorii nu au voie sa practice tarife peste cele maxime reglementate prin acest act normativ, in caz contrar riscand amenzi intre 1.000 lei si 50.000 lei.

HG-ul privind preturile maxime la RCAFoto: Captura Monitorul Oficial
  • Tarifele maxime la RCA au fost aprobate prin Hotarare de Guvern

Guvernul a aprobat miercuri, 2 noiembrie, hotararea privind tarifele de prima maxime la RCA care urmeaza sa fie aplicate de catre societatile de asigurare pe o perioada de sase luni, conform propunerilor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Societatile de asigurare vor aplica timp de sase luni tarifele de prima notificate anterior datei de intrare in vigoare a acestei hotarari, fara insa a depasi tarifele de prima maxime prevazute in hotarare, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Tarifele de prima maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0. In functie de istoricul de dauna al asiguratului, societatile de asigurare vor aplica clasa de Bonus/Malus in care se incadreaza acesta, conform prevederilor legale.

Depasirea nivelului maxim al tarifelor de prima de catre societatile de asigurare care practica asigurarea RCA constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 50.000 lei. Pe langa sanctiunile contraventionale, in functie de gravitatea faptei, Consiliul ASF poate aplica si sanctiuni contraventionale complementare. Contraventiile se constata de catre persoanele cu atributii privind supravegherea si controlul din cadrul ASF, iar aplicarea sanctiunilor contraventionale se realizeaza de catre Consiliul ASF.

Hotararea intra in vigoare la 10 zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

In cazul tarifelor RCA maxime la autoturisme, cel mai ridicat tarif RCA care poate fi cerut de firmele de asigurari este de 3.087 lei in cazul tinerilor cu varste mai mici sau egale cu 25 de ani care detin masini puternice, cu o capacitate cilindrica de peste 2500 cmc vor avea de platit cel mai scump RCA, potrivit tarifelor maxime stabilite de ASF si detaliate in proiectul de Hotarare de Guvern supus dezbaterii publice de Ministerul de Finante. Tot la categoria autoturisme, cel mai mic pret RCA reglementat - 547 lei - va fi pentru batranii cu varste de peste 60 de ani cu masini cu o capacitate mica (sub 1200 cmc). La transportatori cel mai mare tarif RCA nu poate depasi 7.534 lei.