Gafa a autoritatilor in Ordonanta care plafoneaza tarifele RCA: Au introdus obligatia asigurarii carutelor/ASF: Cel mai probabil vorbim despre o eroare materiala, care va fi discutata
Contactati de HotNews.ro pe aceasta tema, oficialii ASF au transmis ca 'normele RCA, care urmeaza a fi adoptate in scurt timp, in urma finalizarii procesului de consultare publica, vor lamuri toate aspectele legate de implementarea OUG 54/2016. In privinta informatiei conform careia trebuie incheiate contracte RCA si pentru vehicule cu tractiune animala (ex. carute), cel mai probabil vorbim despre o eroare materiala, care urmeaza a fi discutata in contextul finalizarii normelor de aplicare a ordonantei de urgenta'.
Profit.ro a scris marti ca sutele de mii de carute care circula pe drumurile din Romania vor avea nevoie de asigurare RCA, daca autoritatile vor aplica intocmai prevederile OUG 54/2016 privind asigurarea de raspundere fata de terti.
In aceasta situatie absurda s-a ajuns prin modificarea definitiei termenului de 'vehicul', dar si a paragrafelor din vechea lege care defineau obligativitatea asigurarii.
Concret, la articolul 2, OUG defineste vehiculul ca fiind 'mijloc de transport cu sau fara propulsie proprie, destinat deplasarii pe uscat, inclusiv orice tip de remorca, indiferent daca este cuplata sau nu, cu exceptia celor care se deplaseaza pe sine, bicicletelor sau vehiculelor cu tractiune animala, pentru care nu exista obligatia legala de inmatriculare sau inregistrare'.
In Romania, proprietarii carutelor sunt obligati sa isi inregistreze caruta la Primaria comunei de care apartin si, mai mult, platesc si o taxa anuala pentru aceasta. Asadar, potrivit definitiei din OUG, carutele sunt inregistrate, deci nu sunt excluse din categoria 'vehiculelor'.
Mai departe, la articolul 4, OUG arata pentru cine este obligatorie incheierea contractului RCA. 'Persoanele fizice sau juridice care au in proprietate vehicule supuse inmatricularii sau inregistrarii in Romania (nr: deci si carutele), precum si tramvaie au obligatia sa se asigure pentru cazurile de raspundere civila care urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule...', arata Ordonanta de Urgenta.
In baza acestor doua articole, Politia poate oricand sa treaca la amendarea celor care circula cu carute, inclusiv pe drumurile comunale. Surse din piata au aratat, pentru Profit.ro, ca aceasta aberatie a fost sesizata inclusiv la nivelul ASF, care nu a luat inca nicio masura in acest sens.
Amintim ca in urma protestelor transportatorilor rutieri fata de explozia tarifelor RCA, Guvernul Ciolos si Consiliul Concurentei au considerat necesara instituirea unui mecanism de control al pietei asigurarilor obligatorii auto din Romania, manifestat in prima etapa, prin stabilirea de catre ASF a unor tarife de plafonare aferente primelor RCA.
Astfel, Guvernul a adoptat in luna septembrie Ordonanta de Urgenta 54/2016 care prevedea mecanismul plafonarii tarifelor RCA. ASF a stabilit tarife maxime RCA la toate tipurile de vehicule.
Guvernul a aprobat apoi, in data de 2 noiembrie, hotararea privind tarifele de prima maxime la RCA care urmeaza sa fie aplicate de catre societatile de asigurare pe o perioada de sase luni, conform propunerilor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Societatile de asigurare vor aplica timp de sase luni tarifele de prima notificate anterior datei de intrare in vigoare a acestei hotarari, fara insa a depasi tarifele de prima maxime prevazute in hotarare.

ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Cum se circulă pe liniile principale de cale ferată și cât au scăzut vitezele față de anii 80' și 90'
VIDEO Watchkeeper X - Drona militară din Armata Britanică ce ar putea ajunge să fie produsă în România pentru Armata Română
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade
O dee foarte buna!
1) șoferul nu se uita cînd făcea stînga. S-a oprit să vadă dacă mă ridic, dar în cele 10 secunde cît am verificat dacă mi-am rupt ceva, el era deja la următoarea intersecție, ca să nu-mi plătească roata făcută 8.
2) un șofer a vrut „să mă învețe o lecție” și a calculat greșit apropierea
3) am luat prost curba la dreapta și am agățat mașina care stătea la semafor pt înainte. M-am oprit și i-am cerut scuze degeaba, că nu se vedea zgîrietura.
De nenumărate ori am compensat eu pentru greșelile automobiliștilor, rareori au compensat alții pentru mine (și de fiecare dată s-a lăsat cu claxoane îndelungi). Dintre evenimentele prietenilor, toate au fost din culpa șoferilor neatenți sau care vorbeau la telefon.
Așa că prefer să fie bicicliștii fără RCA, ca să încurajăm oamenii să meargă pe bicicletă. Dacă stă la sat, n-are mașină, și autobuzul vine de 3 ori pe zi, tocmai l-ai pus pe drumuri să-și facă RCA.
Iar costurile adiministrative cu RCA-ul pentru biciclete (și probabil și la căruțe) va depăși de sute de ori pagubele pe care le produc acestea într-un an.
1) ori e poveste inventata ori nu cunosti codul rutier ceea ce ar fi grav pt un ciclist urban. Pt. propria lui siguranta. Un accident in care ai cazut pe jos si "ti-a facut roata 8" lasa urme pe masina. Daca n-a catadicsit sa opreasca ii iei numarul si te prezinti cu un martor sau cu bicicleta turtita la prima sectie de politie. Cu juliturile te duci la medicina legala si scoti certificat. Ce relatezi tu e cel putin accident usor cu pagube materiale. In legatura cu "nu s-a uitat cand a facut stanga" ori veneai din sens invers si ai avut bushai frontal din care ieseai coafat bine, nu te ridicai in 10 secunde ori erai in spatele lui si ai vrut sa-l depasesti desi ala semnaliza stanga, caz in care esti si tu vinovat. Aia care fac stanga se depasesc prin dreapta.
3) orice atingere cu un corp dur (bicicleta) lasa urme pe vopseaua/lacul masinii. Se repara dupa caz cu polishare sau vopsirea elementului. Intre 100 si 600 lei. Nu cred ca ajung scuzele. Ar fi fost indicat sa ai RCA. Dar nu inteleg cum naiba l-ai "agatat" daca el statea la semafor pt. inainte si tu faceai dreapta. Traseele voastre nu aveau de ce sa se intersecteze ca sa ai premisa de accident. Aaa, probabil depasirea "smechera" printre bordura si masina. Aia o faci pe riscul tau. Un minim curs de legislatie rutiera ar fi necesar pt. toti care se afla pe carosabil.
Nici nu vreau sa aud de biciclisti si legislatie rutiera. Toti sunt daltonisti.
A doua chestie elementara care ma scoate din sarite la biciclisti e lipsa celor mai minimale masuri de iluminare pe timp de noapte/crepuscul: nu vesta, nu catadioptri, de faruri nici nu mai vorbesc (mai au acum porcariile alea cu 3 leduri stroboscopice) de te miri cu ce naiba urmeaza sa te intalnesti. Mai are rost sa mai spun de casca?