Veniturile din asigurarile auto ale Allianz-Tiriac, in primele noua luni din acest an, au crescut cu 19% pana la peste 576,5 milioane lei, pe fondul unei cresteri accelerate a vanzarilor de polite RCA, a anuntat miercuri asiguratorul. De cealalta parte, valoarea despagubirilor platite a depasit 123 milioane de lei, iar obligatiile de plata aferente aceleiasi linii de business, inregistrate sub forma de rezerve de dauna se situau la peste 163 milioane de lei. Oficialii Allianz-Tiriac spun ca aceasta crestere semnificativa pe RCA, in trend cu dinamica pietei, este una conjuncturala, datorata unui flux de clienti ramasi neacoperiti ca urmare a iesirii din piata a unor asiguratori cu activitate relevanta pe segmentul RCA.

Virgil Soncutean, CEO Allianz-Tiriac AsigurariFoto: Allianz-Tiriac Asigurari

Allianz-Tiriac Asigurari a inregistrat, in primele noua luni din 2016, un volum al veniturilor din prime la nivel agregat (asigurari generale si asigurari de viata si sanatate) de peste 906 milioane lei, in crestere cu aproximativ 17 procente fata de aceeasi perioada a anului precedent, a anuntat miercuri asiguratorul. In acelasi interval, despagubirile platite de companie s-au ridicat la aproximativ 375 milioane de lei, in timp ce obligatiile de plata inregistrate sub forma de rezerve de dauna erau de 328 milioane de lei. Profitul operational consolidat a ajuns la 70 milioane lei in primele noua luni din acest an, cu peste 15 milioane de lei mai mult fata de acelasi interval din 2015.

  • "In mod cert, vom inregistra o depasire a veniturilor prognozate la inceputul anului si a profitului estimat. Scaderea numarului aferent reclamatiilor coroborat cu cresterea numarului de clienti, confirma faptul ca eforturile interne de a imbunatati experienta clientilor incep sa dea roade. Forta financiara a companiei si masurile interne luate ne vor permite sa absorbim efectele plafonarii tarifelor RCA, dar nu pentru un interval mai mare de 6 luni, cat a fost prevazut in Hotararea de Guvern.", a declarat Virgil Soncutean, directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari.

Sub aspectul indicatorilor de siguranta financiara, Allianz-Tiriac Asigurari continua sa opereze cu rate de solvabilitate si de lichiditate mult superioare cerintelor minime legale (1 pentru cei doi indicatori). Astfel, rata de solvabilitate, conform Solvency II, la finele lunii septembrie, se situa la nivel agregat (asigurari generale si asigurari de viata) la 1.51, in timp ce lichiditatea la sfarsitul lunii septembrie pentru asigurarile generale se situa la 3.60, iar pentru activitatea de asigurari de viata la 6.34.

La jumatatea anului curent, Allianz-Tiriac inregistra o scadere a numarului de reclamatii cu circa 29 de procente, fata de acelasi interval al anului trecut.

  • Segmentul asigurarilor generale: Crestere accelerata a vanzarilor de polite RCA

La nivelul asigurarilor generale, valoarea veniturilor a ajuns, la finele primelor 9 luni ale anului, la 817 milioane lei, inregistrand o crestere de aproape 18% fata de perioada corespondenta a anului trecut (694 milioane lei 9M 2015). Avansul subscrierilor a fost sustinut atat de segmentul asigurarilor auto (+19%), cat si de evolutia afacerilor non-auto (+14%).

Asigurarile auto au generat venituri in primele 9 luni ale anului de 576,5 mil. lei, sustinute de cresterea accelerata a vanzarilor de polite RCA.

  • "Cresterea semnificativa la nivelul acestei linii de business, in trend cu dinamica pietei, este una conjuncturala, datorata unui flux de clienti ramasi neacoperiti ca urmare a iesirii din piata a unor asiguratori cu activitate relevanta pe segmentul RCA. Asa cum am mentionat in varii ocazii, avem o abordare prudentiala in legatura cu aceasta linie de business, in ultimii ani concentrandu-ne eforturile in directia limitarii pierderilor aferente RCA. Recentele masuri legal - administrative ne-au zadarnicit planurile, fiind nevoiti sa refacem prognozele, in contextul introducerii masurilor de limitare a tarifelor. Efecte semnificative ale normarii preturilor RCA vom vedea incepand cu anul 2017," a declarat Aurel Badea, Directorul Directiei Tehnice in cadrul Allianz-Tiriac.

Valoarea despagubirilor platite tertilor pagubiti in baza politelor RCA emise de Allianz-Tiriac Asigurari au depasit 123 milioane de lei in primele 9 luni din 2016, cu aproape 22 milioane lei mai mult fata de anul trecut. In acelasi timp, obligatiile de plata aferente aceleiasi linii de business, inregistrate sub forma de rezerve de dauna se situau, la 30 septembrie a.c. la peste 163 milioane de lei.

De altfel, in topul celor mai mari despagubiri achitate de Allianz-Tiriac in 2016, primele 3 pozitii sunt ocupate de indemnizatii acordate in baza politelor RCA: este vorba de peste 7 milioane lei, 1,4 si respectiv 1,2 milioane de lei indemnizatii acordate ca urmare a unor accidente in trafic produse in Romania sau in strainatate.

In ceea ce priveste activitatea de asigurari non-auto, subscrierile au atins, la finele lunii septembrie, o valoare de 241 milioane lei, fata de 212 milioane lei cu un an in urma (9M 2015).

Toate liniile principale de asigurari non-auto au contribuit la aceasta dinamica pozitiva.

Linia de asigurari vedeta continua sa fie linia asigurarilor private de sanatate dedicate persoanelor fizice si juridice, Allianz-Tiriac inregistrand o crestere de peste 50 de procente in primele noua luni ale anului curent.

De asemenea, fata de anul trecut, numarul clientilor care au incheiat o asigurare privata de sanatate in nume personal sau prin intermediul angajatorului a crescut cu peste 70%. Allianz-Tiriac avea in portofoliul asigurarilor de sanatate, la finele celor 9 luni de activitate in curs, aproape de 85.000 de clienti.

De la inceputul anului si pana la finele lunii septembrie, clientii Allianz-Tiriac au efectuat peste 74.000 de accesari ale serviciilor medicale in baza asigurarilor private de sanatate, beneficiind astfel de peste 250.000 de servicii medicale.

Allianz-Tiriac a platit clinicilor partenere si nepartenere peste 14 milioane de lei, in contul serviciilor prestate de acestea clientilor beneficiari ai politelor de asigurari de sanatate.

Reteaua de parteneri medicali a Allianz-Tiriac, la care clientii companiei pot apela in toata tara, a ajuns la 245 contracte si 696 puncte de furnizare de servicii medicale, cu peste 20 de contracte, respectiv 35 puncte de lucru mai multe decat la finele anului trecut, facilitand astfel accesul la servicii medicale de cea mai buna calitate.

In egala masura, subscrierile din asigurarile de bunuri si proprietati au urcat pana la 136 milioane de lei, evidentiind o crestere de aproape 7 procente.

Cele mai multe solicitari de despagubire au avut ca si cauze daune provocate de inundatii de la apa de conducta sau avarii accidentale la instalatii.

Dintre cele aproximativ 4800 de dosare de daune deschise de catre clientii AZT pentru daune produse la cladiri si continutul acestora, circa 90% au fost inchise intr-un termen mediu de 13 zile, 48% dintre acestea fiind inchise in maxim 7 zile.

De asemenea, majoritatea clientilor care au apelat la Clauza privind asistenta tehnica de urgenta la domiciliu (ATU), au primit despagubirea de maxim 150 euro, prevazuta in contract, in aceeasi zi in care au facut notificarea.

  • Segmentul asigurarilor de viata: a crescut interesul pentru o protectie suplimentara

Vanzarile de polite de asigurari de viata au inregistrat, de asemenea, o crestere de 9,2 procente, pana la 89,3 milioane lei, cu 7,5 milioane mai mult fata de primele 9 luni ale anului trecut.

Asigurarile de tip unit linked (cu componenta investitionala) detin o pondere de aproape 45% din totalul vanzarilor de asigurari de viata, in timp ce asigurarile traditionale - individuale si de grup - au contribuit cu restul de 55%.

Politele de grup au inregistrat o crestere de aproape 2 milioane lei fata de anul precedent.

La nivelul acestui segment, in primele noua luni ale anului, au fost platite indemnizatii ce insumeaza aproape 16 milioane lei, jumatate dintre aceste plati facandu-se in contul politelor de grup incheiate de angajatori in beneficiul angajatilor.

Totodata, valoarea totala a conturilor clientilor aflate in administrarea companiei se ridica, la finele lunii septembrie 2016, la suma de 374,8 milioane lei. Se remarca un interes accentuat pentru contractarea clauzelor suplimentare atasate politelor de viata, prin intermediul carora clientii sau mostenitorii legali primesc suport financiar in cazul producerii unor accidente, in cazul unor boli sau in situatii in care intervine necesitatea spitalizarii. Fata de anul trecut, veniturile generate de contractarea acestor acoperiri au crescut cu 36%, avand o pondere de 12% in volumul total al veniturilor pe acest segment.