Mai multe ONG-uri cer ca randamentele pensiilor private obligatorii sa tina cont de inflatie

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 8 ianuarie 2008, 20:07 Economie | Asigurari


 documente
(08 Ian 2008) PDF, 17KB
Mai multe organizatii ale societatii civile din Romania cer autoritatilor ca legea privind pensiile private obligatorii sa prevada un randament minim anual garantat al pensiilor din pilonul II, egal cu rata anuala a inflatiei. Reprezentantii acestor organizatii sustin ca in lipsa raportarii la inflatie, valoarea reala a contributiei la fondurile de pensii private va fi afectata negativ si ca romanii vor iesi in pierdere. Acoperirea acestei garantii ar urma sa cada in sarcina administratorilor de fonduri de pensii private obligatorii, statul fiind doar garantul de ultima instanta.

Articolul pe scurt:


1. Mai multe ONG-uri cer autoritatilor romane schimbarea legii privind pensiile private obligatorii, astfel incat sa fie asigurat un randament minim anual al pensiilor din pilonul II, egal cu rata anuala a inflatiei.
2. Fostul ministru de Finante, Ionut Popescu, spune ca legea nu ar trebui modificata
3. Administratorii de fonduri de pensii private sustin ca propunerea nu este in interesul participantilor la sistemul de pensii private obligatorii
4. Arbitrul pietei de pensii private anunta ca in Parlament este deja initiat un proiect pe aceasta tema

Cateva organizatii ale societatii civile, respectiv Grupul de Economie Aplicata (GEA), Societatea Academica din Romania (SAR), Academia de Advocacy, Confederatia Patronala a Industriilor, Serviciilor si Comertului (CPSCI), Blocul National Sindical (BNS) si CNS Cartel Alfa au anuntat miercuri ca au trimis o scrisoare deschisa catre autoritatile romane (Presedintie, Guvern, Parlament, BNR si CSSPP) in care propun introducerea unui randament minim anual garantat al pensiilor private obligatorii (pilonul II), egal cu rata anuala a inflatiei. Acoperirea acestei garantii trebuie sa cada in sarcina administratorilor de fonduri de pensii private obligatorii, statul fiind doar garantul de ultima instanta.

"In acest moment, legea prevede garantarea contributiilor nominale, minus comisionul de administrare. Practic, daca dai 10 lei la pilonul II in 2008, ti se garanteaza ca peste 30-40 de ani vei primi inapoi tot 10 lei, minus comisionul de administrare. Dar 10 lei de astazi nu au aceeasi valoare cu 10 lei de peste 3 decenii. Chiar la o rata de inflatie modesta, de 2 – 2,5% (media din zona euro), in 30 de ani valoarea reala a unei sume de bani din prezent se injumatateste", se arata in scrisoare.

Argumente pentru garantarea reala (cu rata inflatiei) a randamentelor la pensiile private obligatorii

1. Pilonul II de pensii este un mijloc de economisire, pentru suplimentarea pensiei de stat – deci trebuie sa fie stabil si sa ofere o garantie minimala. Fiecare merita sa primeasca macar atatia bani cati a depus – in termeni reali, nu nominali.
2. In afara de fondurile de pensii private, cele mai putin riscante alternative de economisire ar fi titlurile de stat si dobanzile la depozitele bancare. Acestea insa nu pot fi nominal negative, in timp ce randamentul net al unor fonduri de pensii poate fi. Mai mult, randamentele titlurilor de stat si dobanzile la depozitele bancare, in conditii de concurenta pe piata, sunt in general si pe termen mediu peste rata inflatiei, deci real pozitive (pentru ca altfel populatia nu va dori sa economiseasca).
3. Capacitatea controversata a fondurilor de pensii private de a atinge randamentele promise.
4. In tarile dezvoltate, unde mecanisme asemanatoare pilonului II de pensii functioneaza de mai multa vreme, se tine cont de rata inflatiei.
5. Daca oamenii nu vor primi nici macar banii pe care i-au depus, se vor indrepta impotriva statului pentru a-i despagubi si bugetul de stat ar fi in pericol. Astfel, administratorii de fonduri din pilonul II de pensii trebuie sa fie obligati sa acopere eventualele pierderi, prin garantarea unui randament minim egal cu rata inflatiei. Statul este doar garantul de ultima instanta, daca pierderile depasesc capitalul social al administratorilor.

In aceasta ipoteza, profitul administratorilor de fonduri de pensii scade

Autorii scrisorii recunosc ca daca aceasta propunere ar fi luata in calcul, atunci administratorii de fonduri de pensii private ar avea de pierdut.

"Desigur, aceasta ar duce la cresterea costurilor pentru acesti administratori, care ar trebui sa constituie rezerve mai mari, iar profitul contabil ar scadea. De aici si contra-argumentul ca introducerea unei astfel de obligativitati ar duce la iesirea de pe piata a multor administratori, si deci ar reduce interesul pentru pilonul II. Insa experienta din toate celelalte tari demonstreaza ca oricum, indiferent de modificarea sau nu a legislatiei, numarul administratorilor de fonduri de pensii private obligatorii a scazut de la momentul introducerii pilonului II si pana in prezent", se mentioneaza in scrisoare.

Nu in cele din urma, reprezentantii societatii civile spun ca mecanismul fondurilor de pensii din pilonul II "trebuie sa functioneze anual nu doar la sfarsitul perioadei de economisire, astfel ca daca randamentul dintr-un an a fost inferior ratei inflatiei, contul fiecarui participant la pilonul II sa fie alimentat cu diferenta respectiva".

Ionut Popescu: Pe perioade lungi, este foarte posibil ca randamentele sa fie peste rata inflatiei

Contactat de HotNews.ro, fostul ministru de Finante, Ionut Popescu, declara ca este imposibila garantarea deplina a investitiilor si ca o astfel de modificare la actuala lege nu este necesara.

"Cine sa-ti garanteze acest lucru? Tu poti sa fii investitor de buna credinta si nu poti garanta pentru acele investitii. Chiar daca iti investesti banii proprii nu poti avea garantii depline. Ce garantii? Ca nu vor scadea preturile actiunilor sau la imobiliare? Este foarte posibil ca pe perioade lungi (15-20 de ani) sa se obtina randamente peste rata inflatiei, dar la un moment dat, in lumea asta, poate aparea o criza, ca apoi lucrurile sa se indrepte. Nu cred ca este necesara o modificare in acest sens a legii privind pensiile private obligatorii. Nu am cum sa fiu sigur, spun doar ca sunt foarte mari sanse ca randamentul sa fie peste rata inflatiei", a declarat pentru HotNews.ro, Ionut Popescu.

Allianz-Tiriac Pensii Private: Propunerea nu este in interesul participantilor la sistemul de pensii private obligatorii


Directorul general (CEO) al companiei Allianz-Tiriac Pensii Private, Crinu Andanut, a precizat pentru HotNews.ro ca demersul este inoportun si ca va duce la randamente scazute si pierderi.

"Acest demers nu face decat sa arunce o umbra de neincredere asupra sistemului pensiilor private, intr-un moment destul de delicat, respectiv pe ultima suta de metri a campaniei de aderarare initiala la fondurile de pensii obligatorii. Si acest lucru in conditiile in care aceasta discutie a avut loc deja, cu o perioada de timp in urma, dezbaterea fiind solutionata prin actuala forma a legii elaborata de catre CSSPP, aprobata de Parlament si promulgata de catre Presedinte. Nu este pentru prima oara cand persoane sau organizatii care isi insusesc rolul de "protectori ai participantilor la sistemul de pensii " fac de fapt un mare deserviciu acestora, incercand sa compromita sistemul. Nu pot sa nu constat ca falsele argumente, plecand de la premise trunchiat prezentate, sunt demontate de chiar semnatarii scrisorii, in ultima ei parte", declara Andanut.

Ce efecte ar genera aceasta propunere, daca va fi acceptata, in viziunea Allianz-Tiriac Pensii Private:

1. restrangerea portofoliului de investitii ale fondurilor de pensii catre instrumentele cele mai sigure, dar cele mai putin profitabile, impotriva interesului participantilor
2. restrangerea concurentei intre administratori pentru randamente mari, cu efect negativ asupra randamentelor medii de piata
3. randamente scazute si pierderi ca urmare a fenomenului de " pierdere de oportunitate de piata " prin comportamentul excesiv de prudent al Fondurilor pe piata.

"In cazul acceptarii propunerii, cand se va trage linia la final se va constata ca pierderile mentionate mai sus sunt mult mai mari decat gastigul garantat prin metoda propusa. Sistemul de pensii administrat privat garanteaza integral ca romanii nu vor iesi in pierdere, in plus administratorii care au decis sa investeasca in acest sistem aduc garantia propriilor "branduri" a puterii financiare si a experientei lor internationale, ca romanii sa se bucure de aceleasi beneficii la pensie ca si toti ceilalti cetateni europeni", a mai spus Crinu Andanut.

ING Fond de Pensii: Propunerea va schimba dramatic politica administratorilor

O atitudine asemanatoare are si directorul general al ING Fond de Pensii, Radu Vasilescu, care spune ca daca aceasta propunere va trece va schimba radical politica administratorilor de fonduri de pensii.

"Investitiile fondurilor de pensii se fac pe perioade foarte lungi de timp, astfel incat ele sa acopere si perioadele economice mai putin bune. Impunerea unui randament minim anual la nivelul ratei inflatiei va schimba de o maniera dramatica politica de investitii a administratorilor, acestia orientand investitiile catre instrumente pe termen scurt, numai spre categoria instrumentelor cu venit fix, care le vor garanta administratorilor obtinerea acelui randament minim egal cu rata inflatiei. Per ansamblu, randamentul fondului de pensii va ramane doar la acest nivel al inflatiei, vaduvind participantii de castigurile de care ar fi putut beneficia pe termen lung, prin realizarea de investitii si pe piata de capital", a spus Radu Vasilescu.

Arbitrul pietei de pensii private: Parlamentul analizeaza in prezent o propunere legislativa privind si aspectele din scrisoare

Oficialii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) au precizat pentru HotNews.ro ca problemele semnalate in scrisoarea de astazi sunt luate deja in vedere de o propunere legislativa care se afla spre dezbatere in Parlament.

"In prezent exista deja o propunere legislativa, care se afla in dezbaterea Parlamentului, la Senat, si care are in vedere aspectele mentionate de reprezentantii organizatiilor societatii civile", a declarat pentru HotNews.ro, Marina Marin, seful serviciu Comunicare in cadrul CSSPP.
Propunerea care vrea sa modifice si sa completeaze Legea 411/2004, privind fondurile de pensii administrate privat, se afla in lucru la comisiile permanente ale Senatului. In cuprinsul ei se mentioneaza ca:

"dupa articolul 1, se introduce un nou articol cu urmatorul cuprins: Banii depusi de catre cetateni la un fond privat de pensii si un castig minim care sa depaseasca indicele de inflatie sunt garantati integral de catre administrator la o societate de asigurari".

Propunerea legislativa a fost initiata la sfarsitul anului trecut si poate fi consultata aici.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1388 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Initiativa f laudabila (Miercuri, 9 ianuarie 2008, 11:15)

  Bogdan [anonim]

  Initiatva foarte laudabila. Ramane de vazut ce sorti de izbanda are considerand ca, cu siguranta firmele care au primit "cadou" legea si baza de clienti captivi (prin obligativitatea contributiilor catre firemele respective) au un lobby foarte puternic la factorii decizionali din Romania.
  Daca initiativa nu va avea succes, eu cred ca in mod rational fiecare persoana nu ar trebui sa se bazeze prea mult pe posibila pensie urmare a contributiei. Au pierdut in fapt 2% si mai mult in viitor.....
 • 0 (0 voturi)    
  Totusi (Miercuri, 9 ianuarie 2008, 12:40)

  Carcotasu' [anonim]

  puteati sa gasiti alta exprimare in titlu. Nu poti cere pensiilor nimic. indiferent de cat de metaforici vreti sa fiti.
 • 0 (0 voturi)    
  ce aberatie (Miercuri, 9 ianuarie 2008, 13:12)

  kiss [anonim]

  dar n-ar vrea mai bine sa ne intoarcem la comunism, sa ne garanteze casa, masina, slujba si 2 copii frumosi?:)
  Ce aiureala. Ce economistii lu' peste sunt astia?
  • 0 (0 voturi)    
   ar fi fost aberatie daca... (Miercuri, 9 ianuarie 2008, 16:57)

   iosiP [anonim] i-a raspuns lui kiss

   ...era vorba de o contributie _voluntara_.
   Intrucit este _obligatorie_ este normal sa fie garantata.
   Vrei capitalism ? Si eu: sa ma lase sa investesc banii cum vrea muschiul meu si daca pierd macar pierd pe mina mea, nu pe a administratorilor (carora, in plus, le umplu oricum buzunarele).
 • 0 (0 voturi)    
  sa garanteze societatea civila! (Miercuri, 9 ianuarie 2008, 14:29)

  UnulDinCanada [anonim]

  Ceea ce cere societatea civila e imposibil asa cum a fost conceputa legea. Ar trebui modificata legea sa se prevada posibilitatea de a depune contributiile pentru pensie privata in depozite la termen. In general pe termen lung depozitele la termen au randamentul cel mai scazut. Urmeaza obligatiunile de stat, municipale, emise de companii, etc si la varf sunt actiunile.

  Toate acestea pot inregistra pierderi... depozitele la termen datorita inflatiei (dobanda < inflatia ca in anii 90), obligatiunile pot creste cand apar altele cu dobanda mai mica sau pot scadea cand apar altele cu dobanda mai mare, iar cu actiunile pare a fi cel mai complicat . Din cate-mi aduc aminte fondurile vor investii in actiuni din Romania, tara considerata in categoria "emerging market" care are potential ridicat si riscuri pe masura!

  Daca mai adaugam si riscul valutar ecuatia devine si mai complicata. Anul trecut aceleasi fonduri in US$ au inregistrat cresteri iar cele in Can $ au inregistrat pierderi (dolarul canadina s-a apreciat cam cu 20% in comparatie cu dolarul american)

  Mult succes
  Unul din Canada
 • 0 (0 voturi)    
  Ceea ce se cere e inaplicabil (Miercuri, 9 ianuarie 2008, 16:49)

  zorro [anonim]

  Nu stiu cine a venit cu ideea, dar daca se va aplica prin decizie guvernamentala, eu pun un pariu :
  Toate fondurile serioase, multinationale, se vor retrage de pe piata romaneasca.
  Nu cumva Cartel Alfa e nemultumita de numarul mic de fraieri care s-a dus la AG2R ?
  Prietenii stiu de ce zic asta .....
  Poate tocmai asta se urmareste. Daca nu au fost credibili sa atraga clienti, atunci forteaza mana guvernantilor sa le mai pice cate o pleasca !
  Dupa care, legea se va re-modifica, dar fondurile protejate vor avea deja ceea ce si-au propus : clienti !
 • 0 (0 voturi)    
  Ceea ce se cere e rezonabil (Miercuri, 9 ianuarie 2008, 22:54)

  Mishu [anonim]

  Simt in comentariile anterioare interesele mascate ale fondurilor private care nici nu vor sa auda de asa ceva.
  Si, la urma urmei, de ce sa nu existe nici un criteriu de performanta pentru acestea !?
  Ia cititi colea <a href="http://www.azi.ro/arhive/2007/11/28/interviu.htm">ce crede LIiviu Voinea</a> despre pensiile private din Romania.
  Tot Liviu Voinea isi exprima <font color="#0000ff"><u><a href="http://www.ghiseulbancar.ro/articole/62/8678/Contributiile_la_fondurile_de_pensii_obligatorii.htm">intr-un alt articol</a></u></font>, pozitia fata de performantele minime ce ar trebui impuse fondurilor de pensii private, iar eu cred ca omul asta stie ce spune.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu ai control, mai istetilor ! (Joi, 10 ianuarie 2008, 9:46)

   buub [anonim] i-a raspuns lui Mishu

   Rata inflatiei este determinata de politica guvernului si de contextul international.
   Daca vine un guvern catastrofal si iti impinge tara intr-o inflatie de 140 %, nimeni in lumea asta nu isi va asuma responsabilitatea de a avea un randament de 140 %, decat daca incepe sa vanda droguri si arme cu banii vostri, mai istetilor !!!

   Ganditi putin, atat va cer !!!
   • 0 (0 voturi)    
    Hai sa gandim, daca putem (Joi, 10 ianuarie 2008, 20:35)

    Mishu [anonim] i-a raspuns lui buub

    In parte ai dreptate buub, dar se stie din trecut ca rata dobanzii bancare urmareste si depaseste in 90% din timp rata inflatie. Asa ca fondurile de pensii pot obtine randamente cel putin egale cu rata inflatiei si in aceste situatii.
    Totusi, aceste situatii (de inflatie peste cea prognozata de BNR) pot fi prevazute ca exceptii in reglementarile privind performanele fondurilor de pensii; dar sa lasam randamentul la voia fondurilor de pensii mie nu imi surade. Dar poate fi tipic romanesc. Las' ca merge si asa!
    Impunerea unor criterii de performanta privind randmanetele obtinute trebuie realizata deoarece participarea la Pilonul 2 este una obligatorie.
    Romanii trebuie sa inteleaga ca cei 2% de acum vor deveni 6% in 2016. Asta inseamna ca pensia cea mai insemnata pentru multi dintre noi (cei mai tineri in special) va fi cea privata obligatorie si nu cea de stat, mica dar cel putin garantata.
    Am introdus Pilonul2 ca sa avem pensii mai mari atunci sa obligam CSSPP sa impuna criterii decente de performanta pentru fodurile de pensii. Asta e tot ce isi doreste un tanar de 33 de ani.
    Cei care ma contrazic sa argumenteze de ce apara asa indarjit pozitia fondurilor de pensii.
    Si nu trebuie sa judecam totul in negru si alb. Mereu se gasesc solutii adaptate pentru situatii aparent nerezolvabile.
    Pentru ca aici nu ne jucam; vorbim de pensiile a peste 3,5 milioane de romani. Multi bani de administrat pentru fonduri; insa pentru romani trebuie sa fie rasplata dupa o viata de munca.
 • 0 (0 voturi)    
  pensii private (Marţi, 22 ianuarie 2008, 17:04)

  sony64 [anonim]

  cred ca ar trebui inca o revolutie si apoi sa mai facem o scoala in care pentru anumite persoane sa se predea doar educatie financiara .
  vrem sa traim ca-n occident dar sa ne garanteze statul totul .
  nu fratilor - in vest statul imi garanteze accesul la invatatura , servici de sanatate fara spaga, pentru pensie am un nivel minim al pensiei care il garanteaza statul care oricum nu ajunge ,eu decid daca ma multumeste acel nivel si stau la batrinete prin ghetouri sau trebuie sa fac si eu ceva ca sa am o batrinete linistita
  • 0 (0 voturi)    
   ajunge o maciuca la un car de oale (Joi, 24 ianuarie 2008, 22:51)

   mishu [anonim] i-a raspuns lui sony64

   bunicul meu avea o vorba atunci cand voia sa ne astamparam din nazdravanii: "ajunge o maciuca la un car de oale".

   asta spun si eu celor care posteaza comentarii in folosul fondurilor de pensii. acestia s-au lepadat cu totul de semenii lor si acum slujesc marilor interese.

   cand va avea loc revolutia de care vorbea sony64 ce mici dar multi vor fi cu adevarat in stare sa isi apere interesele, ca un intreg indistructibil. pana atunci nu mai e mult...

   pana atunci ni se spun "lectii " despre educatie financiara si ni se vorbeste de inflatia pe 2007 cum ca ar fi fost de 7%.

   deocamdata in tara asta nu raspunde nimeni pentru nimic. deocamdata


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by