De unde a pornit si cat adevar este in scandalul nationalizarii a 7,26 miliarde euro din pensiile private? 300.000 de romani au fost indemnati sa urmareasca permanent ce se intampla cu pensia lor

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 12 aprilie 2017, 16:19 Economie | Asigurari


Radu Craciun, Viorel Stefan si Catalin Predoiu
Foto: Colaj foto
 documente
(12 Apr 2017) OpenOfficeDocument, 48KB
Dupa ce prim-vicepresedintele PNL, Catalin Predoiu, a atentionat la inceputul acestei luni, ca 'in culisele Guvernului Grindeanu-Dragnea se discuta din ce in ce mai apasat de nationalizarea pensiilor private pentru a acoperi derapajele deficitului bugetar', ministrul Finantelor, Viorel Stefan, a reactionat: 'Aberatie!'. Sub presiunea mesajelor venite de la clienti, NN Pensii, cel mai mare fond de pensii private obligatorii din Romania, a transmis pe e-mail catre 300.000 de clienti o scrisoare in care-i indeamna sa urmareasca permanent ce se intampla cu pensia lor. Intrebat de HotNews.ro cum s-a ajuns aici, Catalin Predoiu a spus ca plecand de la ce a scris pe blogul sau Radu Craciun, director general al BCR Pensii, a inceput sa intrebe si o sursa din PSD i-a confirmat ca se discuta nationalizarea pilonului II.
 • Ion Giurescu, vicepresedinte ASF responsabil de sectorul pensiilor private: "Discutiile mele informale si cu Ministerul Finantelor si cu BNR si in ASF, discutii care au avut loc dupa declaratiile facute de Catalin Predoiu, nu duc la concluzia ca este posibil sa se nationalizeze pensiile. Am avut discutii astazi si cu cei din pensiile private, inclusiv cu sefa NN, Raluca Tintoiu, i-am lamurit si nu cred ca vor mai urma alte nemultumiri sau discutii legate de acest subiect. Mesajul pentru oameni este sa stea linistiti ca nu se va intampla nimic din ce se spune acum de pilonul II de pensii".

Mesajul NN Pensii catre 300.000 de clienti pe fondul discutiilor privind o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private

NN Pensii, cel mai mare fond de pensii private obligatorii din Romania, care la sfarsitul anului trecut administra economiile a peste 1,92 de milioane de clienti, respectiv active in valoare de 11,5 miliarde de lei, a transmis in aceasta saptamana, pe fondul discutiilor publice privind posibila nationalizare a fondurilor de pensii private, o scrisoare de informare avand, printre altele, urmatoarele mesaje:

 • "In ultimele saptamani, au existat discutii in spatiul public, cu privire la o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private.
 • Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influentate de decizii politice precum inghetarea valorii procentului din venitul brut aferent contributiei la fondul de pensii, blocarea partiala sau integrala a virarii acestei contributii sau nationalizarea sumelor acumulate pana acum in conturile viitorilor pensionari. De aceea, este important sa urmaresti permanent ce se intampla cu pensia ta si sa te implici activ in demersurile de economisire suplimentara pentru un trai decent la batranete.
 • Speram ca aceste detalii sa contribuie la o mai buna informare despre pensia ta viitoare.
 • In eventualitatea unor masuri care ar afecta pensia administrata privat, vom face toate demersurile posibile pentru a apara dreptul tau la proprietate asupra acestor bani.
 • De asemenea, prin canalele pe care le avem la dispozitie (site, mass-media, e-mail), te vom tine la curent cu informatiile ce pot avea impact asupra viitoarei tale pensii" se arata in scrisoarea NN Pensii (vezi documentul atasat).


Scrisoare NN Pensii refeirtoare la posibilitatea nationalizarii pilonului by Victor Cozmei on ScribdContactati de HotNews.ro, oficialii NN Pensii au precizat ca 'scrisoarea de informare (n.a vezi documentul atasat) a fost transmisa catre toti cei 300.000 de clienti care aveau inregistrata o adresa de email in baza de date, pe fondul declaratiilor din spatiul public.

 • "Scrisoarea trimisa de NN catre participantii la fondul de pensii are un rol exclusiv informativ cu privire la contextul actual al pensiilor private. Mesajul vine ca urmare a solicitarilor pe care le-am primit de la clienti in ultimele 10 zile, ulterior discutiilor din mediul public pe acest subiect. Astfel, avand in vedere interesul, am decis sa oferim informatii la o scara mai larga, in spiritul actiunilor noastre de comunicare transparenta de pana acum.
 • In prezent, 5,1% din salariul brut al angajatilor din Romania, parte din contributia catre asigurarile sociale platite de angajatorii acestora, se redirectioneaza catre fondul de pensii obligatorii la care participa. Acest procent a fost initial de 2% si ar fi trebuit sa creasca cu 0,5 puncte procentuale pe an pana la 6% in 2016, insa cresterile au fost amanate in mod repetat pe fondul presiunilor asupra bugetului public.
 • Sumele acumulate in cont vor intra in posesia participantilor la implinirea varstei legale de pensionare sau, in situatia unui eveniment nefericit, acestea vor reveni mostenitorilor, retragerea lor nefiind permisa in alte conditii de legislatia actuala", a declarat pentru HotNews.ro Raluca Tintoiu, director general NN Pensii si presedinte al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Cum a aparut scandalul posibilei nationalizari a fondurilor de pensii private

Postare Predoiu despre nationalizarea pensiilor private
Foto: Captura Facebook

Distribuind un articol publicat in 31 martie in Ziarul Financiar, cu titlul: "Radu Craciun, seful BCR Pensii, cere guvernantilor sa nu se atinga de pensiile private ale romanilor, si sa nu faca ceea ce au facut Polonia si Ungaria prin nationalizarea lor", prim-vicepresedintele PNL, Catalin Predoiu, a scris in data de 1 aprilie, pe Facebook, urmatorul mesaj:

"Denunt un asasinat financiar cu autor... cunoscut!
In culisele Guvernului Grindeanu-Dragnea se discuta din ce in ce mai apasat de nationalizarea pensiilor private pentru a acoperi derapajele deficitului bugetar.
Consecintele pentru milioane de romani ar fi dramatice.
Conform unei modelari facute de un studiu al Expert Forum evolutia pensiilor in cazul nationalizarii pilonului 2, pe termen mediu si lung, este urmatoarea:

2032: pensiile vor fi mai mici cu o treime fata de evolutia normala, fara nationalizare;

2040: pensia medie va reprezenta doar 17% din salariul mediu pe economie. Ca sa va faceti o imagine pensia medie in 2016 a fost de 931 lei, la un salariu mediu pe economie de 3131 lei. Deci, pensia medie este aproximativ 30% din salariu mediu pe economie.

Daca pilonul II se confisca, atunci pensia medie va mai reprezenta doar 17% din salariul mediu pe economie. Adica in momentul de fata ar trebui sa traiti cu o pensie de 532 lei!

Cum vi se pare?!"


Mesajul a fost transmis si printr-un comunicat de presa din partea PNL, citat de News.ro.

 • Ministrul de Finante, Viorel Stefan a reactionat, in data de 3 aprilie: 'Aberatie!'

"Aberatie mai mare ca aceasta nu am auzit. Dimpotriva, si eu am transmis mesaje in acest sens, fondul public de pensii, Pilonul I, este intr-un proces de consolidare. Deci, sarcina de transfer dinspre bugetul de stat catre pilonul public de pensii este una in scadere. Deci, este un semnal foarte bun, evolutiile sunt foarte bune, deci nu exista absolut nicio ratiune ca sa vorbim despre nationalizarea Pilonului II", a declarat ministrul Viorel Stefan (PSD), citat de Digi 24.

Si Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a negat vehement miercuri, 12 aprilie, posibilitatea nationalizarii pensiilor private, informeaza Romania TV.

 • Si Ion Giurescu, vicepresedinte ASF responsabil de sectorul pensiilor private, neaga posibilitatea nationalizarii fondurilor de pensii private

Contactat de HotNews.ro, si Ion Giurescu, vicepresedinte ASF responsabil de sectorul pensiilor private, a negat posibilitatea nationalizarii fondurilor de pensii private, precizand ca toate discutiile au inceput dupa declaratiile facute de Catalin Predoiu.

 • "Discutiile mele informale si cu Ministerul Finantelor si cu BNR si in ASF nu duc la concluzia ca este posibil sa se nationalizeze pensiile. Am avut discutii astazi si cu cei din pensiile private, inclusiv cu sefa NN, Raluca Tintoiu, i-am lamurit si nu cred ca vor mai urma alte nemultumiri sau discutii legate de acest subiect.

Cand au avut loc aceste discutii informale cu Ministerul de Finante, BNR si in ASF?

 • "Dupa ce au aparut aceste informatii date de domnul Predoiu, care nu stiu de unde a avut dansul informatiile, si de aici a inceput totul sa se rostogoleasca. Dupa parerea mea acestea sunt atacuri politice si nu sunt fundamentate pe o baza reala economica", a precizat Ion Giurescu..

Ce ar insemna pentru romani nationalizarea fondurilor stranse in conturile de pensii?

 • "De ce sa spunem ce ar insemna, daca nu se nationalizeaza? Ar insemna ca se duc la pilonul I de pensii, atat. Dar nu se nationalizeza. Cresterea contributiei la pilonul II de pensii a fost blocata de mai multe ori. Mai intai in 2009 de Guvernul Boc, a doua oara a fost blocata de Guvernul Ciolos si anul acesta a fost mentinut nivelul ca si anul trecut de 5,1%, deci nu e o noutate si nu a facut-o Guvernul actual special. Pentru la anul vom negocia pe bugetul care se va face.
 • Banii din pilonul II nu se pot retrage, conform legii. Banii raman acolo si sunt administrati privat pana iesi la pensie. Mesajul pentru oameni este sa stea linistiti ca nu se va intampla nimic din ce se spune acum de pilonul II de pensii", a mai declarat pentru HotNews.ro Ion Giurescu, vicepresedinte ASF responsabil de sectorul pensiilor private.

Catalin Predoiu: Eu am vazut informatia pe blog la Radu Craciun si de acolo am inceput sa-mi intind antenele si o sursa din PSD mi-a spus ca intr-adevar se discuta asta

In contextul scandalului si a incertitudinii iscate printre contribuabili si administratorii de fonduri de pensii, HotNews.ro l-a contactat pe Catalin Predoiu pentru a aduce mai multe lamuriri.

 • "Au si ei (n.a NN Pensii) semnalele lor. Eu nu cred ca au pornit de la declaratiile mele. Cum aveti si d-voastra surse PSD, asa am si eu. Nu va pot da sursa. Am dat o precizare pe care o am din PSD si am si spus asta. Eu nu oblig pe nimeni sa creada", a precizat initial Catalin Predoiu.

Acesta a revenit ulterior cu inca un telefon precizand urmatoarele:

 • "Vedeti ca acelasi lucru l-a scris si Radu Craciun, inaintea mea. Eu plecand de acolo am inceput sa intreb. Am vazut informatia pe blog la Radu Craciun si de acolo am inceput sa-mi intind antenele si o sursa din PSD mi-a spus ca intr-adevar se discuta asta. Mi-au confirmat si ca se discuta si cota unica si mai multe", a spus acesta.

Intrebat daca se simte cumva vinovat de situatia creata, acesta a precizat:

 • "Noi suntem considerati vinovati si daca tacem si daca vorbim. Nu ma consider vinovat cata vreme eu am aceasta informatie din PSD, este obligatia mea sa o ridic. Sa dezminta PSD. Inteleg ca Ministrul Finantelor a spus ca nu e adevarat. Vom vedea cum va fi. Eu n-am luat din eter aceasta opinie politica. Am citit-o pe blogul unui economist redutabil, am verificat-o in PSD si mi-am exprimat aceasta temere si opinie. Cred ca mi-am facut datoria", a declarat Catalin Predoiu.

Ce spune Radu Craciun, Presedinte Director General al BCR Pensii: Mesajul meu a fost si ramane unul de incurajare pentru pastrarea sistemului. Atat si nimic mai mult

Radu Craciun a avut in data de 31 martie, pe blogul sau, o postare cu titlul: 'Pensia noastra- de la rusinea de a o primi la rusinea de a o pierde', opinie preluata in mai multe publicatii, inclusiv HotNews.ro.

Daca pe HotNews.ro postarea a fost preluata ca atare, articolul din ZF, care a si fost distribuit de Catalin Predoiu, introduce cateva aprecieri si informatii proprii.

Astfel, cu titlul: "Radu Craciun, seful BCR Pensii, cere guvernantilor sa nu se atinga de pensiile private ale romanilor, si sa nu faca ceea ce au facut Polonia si Ungaria prin nationalizarea lor", Cristian Hostiuc, directorul editorial al ZF, scrie in data de 31 martie:

"Intr-o opinie publicata pe site-ul lui, raducraciun.ro, el spune ca o asemenea decizie ar avea efecte ireparabile pe termen lung pentru romani.

 • 'Nationalizarea fondurilor de pensii private din Ungaria si Polonia a dus la pierderi certe in cel putin doua planuri: lasarea si in viitor a pensionarilor la cheremul unui stat din ce in ce mai sarac si vaduvirea economiei nationale de importante fonduri de dezvoltare. Nu pot decat sa doresc decidentilor romani sa stea departe de iluzia solutiilor pe termen scurt, care produc daune ireparabile pe termen lung pentru cei care, prin impozitele pe care le platesc, fac tara sa mearga'.

Este pentru prima data cand un administrator de pensii private iese public cu o asemenea opinie, pozitia lui fiind determinata de faptul ca in culisele puterii se discuta varianta nationalizarii pilonului 2 in cazul in care va exista un derapaj bugetar major".

Contactat miercuri de HotNews.ro in legatura cu toate aceste informatii care conduc catre opinia publicata pe blogul sau, Radu Craciun a precizat urmatoarele:

 • "Singurele locuri in care textul meu a putut fi citit integral au fost blogul personal si republica.ro. Mesajul meu a fost si ramane unul de incurajare pentru pastrarea sistemului. Atat si nimic mai mult", a declarat pentru HotNews.ro Radu Craciun, Presedinte Director General al BCR Pensii.

De notat si o declaratie facuta marti, 11 aprilie, de Radu Craciun, in emisiunea "Ora de Risc" de la RFI.

 • "Din fericire, eu, cel putin, nu am auzit astfel de declaratii facute de oficiali, ceea ce pentru mine este o veste foarte buna, pentru ca avem deja exemplele nefericite din Ungaria si Polonia, unde banii au fost confiscati, fie total, fie partial. Sper ca, in pofida presiunilor care apar pe buget, cele 7,3 miliarde de euro care s-au strans in conturile romanilor activi sa ramana acolo, pentru ca, in esenta, acesti bani au doua utilitati majore. Toata lumea se gandeste, in primul rand, la cea evidenta, anume ca banii vor ajunge la participanti, in momentul in care acestia ies la pensie", a declarat Radu Craciun.

Situatia pensiilor private la 31 decembrie 2016. Valoarea activelor totale aflate in administrare la nivelul intregului sistem de pensii private a crescut pe parcursul anului 2016 atingand, la 31 decembrie 2016, 32,99 miliarde de lei (7,26 miliarde de euro), in crestere cu 27,16% fata de anul 2015. Ponderea pensiilor private in Produsul Intern Brut a fost, la sfarsitul anului trecut, de 4,35% comparativ cu 3,64% in decembrie 2015.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13101 vizualizari

 • +21 (29 voturi)    
  PSD vegheaza asemeni FNI (Miercuri, 12 aprilie 2017, 16:25)

  sorin2011 [utilizator]

  Romani , dormiti in PACE , PSD vegheaza la banii vostri asa cum si FNI a vegheat la banii cetatenilor !
  AMintiti va , tot PSD a spus ca nu se atinge de cota unica si acum cocheteaza cu impozit progresiv ! -
  • -19 (21 voturi)    
   Comment sters de user (Miercuri, 12 aprilie 2017, 17:19)

   Reticentul [anonim] i-a raspuns lui sorin2011

   • +5 (5 voturi)    
    deci tu crezi in miracole (Miercuri, 12 aprilie 2017, 20:09)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Reticentul

    si balivernele PSD-ului?
   • +2 (2 voturi)    
    Scădere? Poate a IQ-ului... (Joi, 13 aprilie 2017, 11:31)

    Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Reticentul

    Când va ajunge deficitul până la cer, tot acolo vor ajunge și birurile. Dacă tu crezi altceva, îți sugerez Petre Inspirescu, Basme fiscale pentru votaci....
  • -8 (12 voturi)    
   adica fondurile de pensii =FNI? (Miercuri, 12 aprilie 2017, 17:20)

   MConstantin [utilizator] i-a raspuns lui sorin2011

   Daca vreun roman are incredere intr-o firma de administrare de fonduri, atunci e cam cazut in cap.

   Pilonul 2 exista doar ptr ca e obligatoriu sa ne lasam banii adminstrati de altii. De ce nu ma lasa Statul sa imi administrez eu banii cum cred eu. De ce ma obliga sa ii depun la altii? Daca se intimpla ceva si activele scad la jumate? Cine imi plateste paguba? Tot Statul? Pai Nationalizarea Pierderilor?
   Bravo ipocrizie.

   Pilonul care nu e obligatoriu e ca. 0 (zero) ca si valoare.

   In realitate fondurile de administrare saliveaza la o sursa de venit nemuncita.
   • 0 (4 voturi)    
    cine te opreste sa iti pui deoparte niste bani (Miercuri, 12 aprilie 2017, 20:14)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui MConstantin

    ca oricum deductibilitatea e limitata la 400 euro pe an. Iar eu cred ca tu poti sa pui deoparte si sa administrezi singur sume mult mai mari.
  • +10 (12 voturi)    
   Dormi linistit (Miercuri, 12 aprilie 2017, 17:32)

   DigitalTruth [utilizator] i-a raspuns lui sorin2011

   FNI vegheaza pentru tine! Exact asa era reclama la tv prin anii 90. Ce fericit era bunicu meu avand peste 100 de milioane la fni. Iti luai vreo 2 dacii cu banii aia pe atunci. Si ce sa vezi : intr-o noapte cand dormea linistit s-au inmultit cu 0. Ce am mai ras. Comedie mare pe banii nostrii. Aia urmeaza sa faca corporatia mafiota condusa de dragnea si cu banii vostrii de pensii. O sa traiti din nou bine!
 • +25 (29 voturi)    
  Stim cu totii: (Miercuri, 12 aprilie 2017, 16:27)

  Cosanzeana9 [utilizator]

  nu iese fum fara foc!
  • -2 (10 voturi)    
   sper sa fie foc (Miercuri, 12 aprilie 2017, 17:26)

   MConstantin [utilizator] i-a raspuns lui Cosanzeana9

   Nu am incredere nici in banci, nici in fonduri de administrare. Nici in ASF sau CNVM sau BNR.

   De aceea pilonul 2 trebuie desfiintat.

   Nu vreau sa imi dau banii sa ii admistreze cineva. Doar ca Statul (corupt de marile fonduri financiare) ne obliga sa ne dam banii unor terti sa ni-i administreze ( fondurile castigand comisioane de adiminstrare + spagi).

   Mai devreme sau mai tarziu, fondurile vor da faliment. Cine preia pierderea? Cetateanul o preia.
   AIG a dat faliment, practic toate bancile din lume au fost insolevente. A trebuie sa le salveze banul cetateanului.
   • +1 (1 vot)    
    Administrare (Joi, 13 aprilie 2017, 11:09)

    Encounter [utilizator] i-a raspuns lui MConstantin

    De principiu nu am o problemă cu propunerea ta, dar realitatea spune că cea mai mare parte a românilor nu ar fi în stare să pună un leu de-o parte dacă nu ar fi forțați. Iar cei care aleg să o facă, ar trebui să dea o declarație pe propria răspundere că nu vor cere ajutor de la stat dacă la bătrânețe nu mai au nici un leu din care să trăiască. Ce zici?
   • 0 (0 voturi)    
    Tovarase cetatean(postac?) (Joi, 13 aprilie 2017, 16:16)

    -dan [utilizator] i-a raspuns lui MConstantin

    Daca ai avea habar, ai sti ca intrarea in faliment al unui administrator de fonduri(NN de ex) nu are legatura cu fondul. NN poate da faliment ca nu i-a ajuns comisionul incasat lunar sa plateasca o amenda de exemplu, dar fondul(contributiile lunare acumulate) ramane intact.

    Mai usor cu dezinformarea pe scari...
 • +10 (18 voturi)    
  da (Miercuri, 12 aprilie 2017, 16:30)

  iooo [utilizator]

  Si peste 6 luni, 1 an cand va apare OUG sau un proiect de lege pe tema asta o sa zica ca scandalu' asta le-a dat idea....
 • -21 (25 voturi)    
  Postacii rusi dau fake news pentru a pacali! (Miercuri, 12 aprilie 2017, 16:31)

  Miky60 [utilizator]

  Postacii rusi dau aceste fake news-uri cum ar fi ideea ca statul vrea nationalizarea pensiilor private pentru a pacali multinationalele sa dea vesti cutremuratoare si sa le scada apoi increderea! Trebuie sa ne dam seama de la inceput ca sunt doar fake news-uri ale postacilor rusi si sa nu le credem. Imi pare rau ca NN a cazut in plasa si au mers dupa fenta.
  Nu va lasati influentati de stirile de pe site-urile de dezinformare ruseasca si cititi doar ce se spune pe site-urile anti-rusia!
 • +24 (28 voturi)    
  sa stea ma-ta linistita. (Miercuri, 12 aprilie 2017, 16:39)

  ouyang [utilizator]

  increderea in orice institutie condusa de monstruoasa coalitie mafiota este zero.
 • +20 (24 voturi)    
  mda (Miercuri, 12 aprilie 2017, 16:39)

  SoulSearcher [utilizator]

  oricum se va ajunge la asta, cand vor fi cateva miliarde bune de euro... vine urmatorul baron PSD si nationalizeaza.. ca e acum, ca este peste 10 ani..
 • +24 (26 voturi)    
  Stim noi (Miercuri, 12 aprilie 2017, 16:50)

  Primul [utilizator]

  cum acționează ciuma rosie, adică #noapteacahotii deci oricât ar dezminți guvernul, asf sau orice alt limbric d-asta, sigur sunt puși pe prăduit. Așa ca mailul ING este perfect valabil. Să fim cu ochii pe ei că ne fură nu doar viitorul pe 10 ani, ci și cel de peste 20-30 de ani.
  • -11 (13 voturi)    
   vezi ca deja ti-a scapat (Miercuri, 12 aprilie 2017, 17:30)

   MConstantin [utilizator] i-a raspuns lui Primul

   ca poate ING te face la buzunare.

   Esti ciudat daca ai incredere in vreo banca sau fond de "investitii".
   Daca mergem pe incredere sa desfiinteze pilonu 2 sa lase doar pilonul 3.
   Dar ING nu vrea asta, vrea ca statul sa ma oblige sa imi las banii administrati de ING.
   NU ii e rusine ING-ului!!!

   Cu siguranta bancile au postaci. Se vede mereu cand apare un articol despre Prima Casa, Darea in Plata, ordnonata 50, etc.
 • +15 (15 voturi)    
  psd o sa va dea pomeni din banii vostri (Miercuri, 12 aprilie 2017, 16:57)

  Parzivall [utilizator]

  Votacilor. Hahahahaha.
  Pariu ca se nationalizeaza? Asa a fost si cu taxa golaneasca 7centi pt autostrazi. A trecut, lumea a tacut. Falimentul Bancorex stiti ca e inclus in pretul benzinei? 1%. Astia au furat, poporul sau oricine alimenteaza la poampa in Romania, plateste.
 • +12 (12 voturi)    
  pai e cumva normal sa se intimple asha (Miercuri, 12 aprilie 2017, 17:21)

  bogdan1477 [utilizator]

  Pe de o parte nimeni nu mai are incredere in guvern dupa "noaptea ca hotii"

  Pe de alta parte programul de guvernare e atit de aberant incit toti se intreaba care va fi reactia cind, peste citeva luni, va deveni clar ca incasarile nu au cum creste cu 14% (deocamdata dupa 2 luni sunt la -1.4%). Cred ca e prima oara dupa '90 cind nici macar sindicatele nu iau in serios dublarile salariale propuse de Olguta. Oricit si-ar dori venituri mari pentru proprii salariati, e prea evident ca nu se pot dubla salariile fara o sursa de venit.

  Si atunci care vor fi optiunile guvernului? Sa nu mai mareasca salariile? Ii fugareste propriul electorat de la putere? Sa le mareasca facind imprumuturi? Nici o banca nu-ti da bani atit de multi ca sa te destrabalezi. Si atunci de ce n-ar face precum ceilalti populisti inconstienti de prin europa centrala, sa nationalizeze pilonul 2.

  Cind te comporti atit de iresponsabil precum guvernul dragnea, e greu sa te mai creada careva.
 • +11 (11 voturi)    
  mda, evident ca au fost informatii (Miercuri, 12 aprilie 2017, 17:26)

  g01an [utilizator]

  am ascultat si declaratia ministrului de finante cum ca nu este posibila o "nationalizare" a fondurilor de pensii.

  dracu' sa va creada! voi v-ati pierdut singuri credibilitate prin actiunile guvernului.

  in contextul aderarii la UE, sunt sigur ca nu se poate face o astfel de nationalizare, dar asta nu inseamna ca nu se poate incerca de catre un guvern condus de hotomani sau ca nu pot fi inrautatite conditiile legale prin care functioneaza momentan - si asa subrede, sa nu uitam de unde plecam.
 • +10 (12 voturi)    
  stiu ei mersul lucrurilor (Miercuri, 12 aprilie 2017, 17:29)

  gwolf [utilizator]

  Parca vad:

  O baga noaptea pe la 11:45 in vreo ordonanta iar a doua zi este publicata in MO si toti ridica din umeri.
  Dupa care primim si explicatii de genul:
  "Daaaa, nu era pe lista de zi dar a fost adaugata, e mai bine asa. De ce banii romanilor sa fie controlati de fonduri straine iudeo-masonice-olandeze? Mai si platiti comision pentru fiecare subscriere". Dati aici sa administreze Olguta - centurista ca stie ea mai bine.
 • +1 (1 vot)    
  pilonul 2 (Joi, 13 aprilie 2017, 1:30)

  nelu_controcelu [utilizator]

  pot sa-l retrag in acest moment, inaintea nationalizarii? asta e intrebarea ...
  • 0 (0 voturi)    
   ar fi frumos sa poti (Joi, 13 aprilie 2017, 14:21)

   MoemBius [utilizator] i-a raspuns lui nelu_controcelu

   din pacate ai o singura sansa
   sa iesi la pensie :(
 • -2 (2 voturi)    
  din cate vedem (Joi, 13 aprilie 2017, 1:59)

  MoemBius [utilizator]

  daca tragem o concluzie logica
  Tov Draqnea are ceva cu Multinationalele si cu ING si olandezii zburatori in special
  si ING u pe de alta parte (prin fratii lor mai mici mascati sub numele NN) arunca cu cacat din partea opusa
  In ceea ce l priveste pe TOV DRAQNEA nu cred ca e ceva nou
  dar faptul ca o banca de talie sau de ne talie care se comporta ca atare .....inseamna ca se simte amenintata...de ceva ....pierde nishte bani? multi?
  de la fraierii de rand? ....asa bine e intelegerea cu statu roman ca se pot nationaliza fondurile de pensii private asa ....chiar si peste noapte?
  interesanta idee aruncata in public
  ar trebui sa ne dea de gandit
  ce "frumos" e cind se spala rufe in public asa
  si bagam publicu la mijloc
  ce conteaza
  a trimis 30.000 de emailuri
  Intamplator noi chiar nu avem posibilitatea tehnica sa trimitem atatea mailuri
  da avem nishte baieti intr-o firma de apartament care poate sa o faca
  nu intru in detalii amanuntite ....cunoscatorii ar trebui sa stie si in principiu nu e greu de gasit
  • +2 (2 voturi)    
   Pentru cele două cazuri (Joi, 13 aprilie 2017, 11:40)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui MoemBius

   Cazul 1. Ești așa din naștere și nu există cură. Explicația în acest caz este:
   La Pilonul 2 de pensii pierzi cu timpul banii prin comisionul de administrare. După țșpe ani rămâi cu ceva. Dacă ți-l naționalizează, pierzi 100%, că nu știi ce pensie vei primi peste aceeași țșpe ani, oricum nu ai multe șanse la o pensie decentă, având în vedere raportul natalitate/mortalitate.
   Cazul 2. Ești postak și faci pe prostul.
   Și mă-ta poate să trimită 30 000 de emailuri. Se numește spam și este tipic pentru escroci. NN a trimis emalurile la clienți, care clienți riscă să piardă banii - vezi Cazul 1. Bineînțeles că și NN îi pierde de clienți, și când riști să pierzi clienți, iei măsuri, că așa este în capitalism. Apropo, știi că suntem în capitalism și nu în comunism, nu? Spre regretul matare de zvoner/răspândak/postak/trol de PSDeu.
   • 0 (0 voturi)    
    amice Spikjy (Joi, 13 aprilie 2017, 14:20)

    MoemBius [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

    cu tot respectul cuvenit
    eu unul nu m-am luat de ma-ta
    pot sa o fac dar prefer sa nu
    intamplator ma gandesc ca s-ar putea sa nu ai dreptate si sa nu ti creeze pre mari placeri
    dar ma rog
    daca zici tu asta e
    mi ar trebui prea mult sa iti explic care e diferenta intre noi si tie probabil ti-ar lua o eternitate sa intelegi
    Pentru cunostinta dvs proprie te inseli amarinic
    nu am si nici nu am avut vreodata apucaturi comunistoide
    da asa cum zicea altcineva paici fiecare cu ce l ajuta mansarda
    • 0 (0 voturi)    
     Imi cer scuze (Vineri, 14 aprilie 2017, 14:40)

     Spiky [utilizator] i-a raspuns lui MoemBius

     În loc de .... se poate citi ... oricine...
     Dacă nu apucături comunistoide, te încadrezi la cazul 1.
   • 0 (0 voturi)    
    PS (Joi, 13 aprilie 2017, 14:24)

    MoemBius [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

    in cunostinta de cauza uita-te sa vezi cine trimite emailul ala cu pricina .....NN......sau cineva in numele NN?
    asta era intrebarea si referirea la faptul ca NN nu poate trimite atatea emailuri
    mai vorbim
    poate te razgandesti
    • +1 (1 vot)    
     NN poate trimite câte e-mailuri dorește (Vineri, 14 aprilie 2017, 14:43)

     Spiky [utilizator] i-a raspuns lui MoemBius

     Asta ține de sistemul lor de CRM ( Customer Relationship Management ), adică gestionarea relațiilor cu clienții. Nu a trimis nimeni emailul în locul NN. Iar primul care a tras semnalul de alarmă a fost Radu Crăciunescu de la Fondul BCR
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 13 aprilie 2017, 15:03)

  [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
   eu subliniam doar ca nu i sufar pe P$D isti deloc (Joi, 13 aprilie 2017, 15:48)

   MoemBius [utilizator] i-a raspuns lui

   Cu alte cuvinte
   Tu ai reusit sa definesti mai bine
   Din pacate am fost declarat P$D ist
   si cineva care nu are loc de ..... mai sus
   asa e
   ma bucur ca cineva a reusit sa expuna chiar mai bine ca mine ce anume incearca Draqnea si ai lui adica sa fure bani .......banii nostri ai tuturor cu care am cotizat la Pilonul 2 ....doar pentru ca pot sa o faca ....adicatelea mai "scot" o lege si nationalizeaza fondu de pensii private pilon 2
   si incercam sa explic ca din ambele parti s-ar parea ca e o problema acolo
   aia de la NN nu trimiteau emailu ala daca nu aveau un "feeling" ....sa fi primite ei oarece informatii ...pe "supt" masa asa ? (off the record)


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by