Exclud o crestere exploziva a preturilor RCA, dar in cazuri individuale, nu exclud o crestere graduala si diferentiata a preturilor, din cauza daunalitatii si a vatamarilor corporale in crestere, a precizat miercuri Misu Negritoiu, presedintele ASF, referindu-se la perioada ulterioara plafonarii tarifelor RCA, perioada care expira in data de 18 mai. Conform datelor ASF, in primul trimestru din acest an, prima medie RCA anualizata a scazut cu aproximativ 3%, comparativ cu intervalul similar al anului precedent, atingand valoarea de 727 lei. Pentru persoane fizice, prima medie anualizata a fost de 533 lei, in timp ce pentru persoane juridice aceasta a ajuns la 1.340 de lei.

Accident AutoFoto: 0-100.ro

Datele prezentate miercuri de ASF arata ca in primul trimestru din acest an a avut loc o usoara crestere a tarifelor RCA pe categoriile de transport de persoane care au avut si cele mai multe victime, si pe masinile puternice.

Pe de alta parte, Misu Negritoiu a precizat miercuri ca din datele ASF 'nicio societate de asigurari nu depaseste in prezent tarifele maxime RCA" si ca "in tarifele maximale exista spatiu suficient de ajustare, daca este cazul, si singurele exceptii sunt situatiile cu risc ridicat".

Negritoiu a mai spus ca "a discutat cu toate societatile de asigurari care practica RCA si nici una nu are in plan sa intre cu tarife anterioare perioadei de plafonare a preturilor RCA".

Guvernul a aprobat anul trecut, la presiunile patronatelor din transportul rutier, o Ordonanta de Urgenta (OUG) care impune inghetarea preturilor RCA pentru sase luni, prin fixarea unor preturi maxime de catre ASF.

Perioada de plafonare a inceput in 18 noiembrie 2016 si va expira in 18 mai, dupa care ar urma sa fie stabilite in lege tarife de referinta.

Seful ASF a precizat ca autoritatea pe care o conduce a calculat deja tarifele de referinta, care vor fi sub cele maximale, dar peste tarifele efective platite de asigurati.

  • "Tarifele noastre de referinta asa cum le avem simulate sunt sub tarifele maximale, dar peste tarifele efective din cauza cresterii daunalitatii", a spus Negritoiu.

Inghetarea politelor RCA a fost salutata de transportatori, dar criticata de companiile de asigurari active pe segmentul RCA, care se plang ca inregistreaza pierderi si cer revenirea la tarife libere.

  • Detalii ASF privind piata RCA si masurile ce vor fi luate dupa sfarsitul perioadei de plafonare a tarifelor RCA:

"Piata politelor auto obligatorii (RCA) a atins, la sfarsitul primului trimestru al anului 2017, valoarea de 1,06 miliarde lei, nivel similar cu cel consemnat in aceeasi perioada a anului trecut (1,07 miliarde lei).

In perioada analizata, pe ansamblul intregii piete, prima medie RCA anualizata a scazut cu aproximativ 3%, comparativ cu intervalul similar al anului precedent, atingand valoarea de 727 lei. Pentru persoane fizice, prima medie anualizata a fost de 533 lei, in timp ce pentru persoane juridice aceasta a ajuns la 1.340 de lei.

Numarul contractelor anuale a ajuns, in primele trei luni ale anului, la 1,46 milioane unitati, fata de 1,44 milioane in trimestrul I al anului 2016, cea mai mare pondere fiind reprezentata de politele cu o valabilitate de 6 luni. Totodata, analiza datelor preliminare raportate de societatile de asigurare releva faptul ca ponderea politelor cu durata pe o luna a crescut de la 6,46% la 14,37%.

Dauna medie RCA platita pentru vatamari corporale, in primul trimestru din 2017, a crescut cu 48%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce pentru pagube materiale a scazut cu 3%. De asemenea, rata combinata a scazut pentru prima data sub pragul de 100%, ajungand la 97%, in scadere de la 106%, nivel consemnat in primele trei luni ale anului 2016.

In acelasi timp se observa o concentrare semnificativa la nivelul cotei de piata a asiguratorilor din top, astfel incat primele doua societati concentreaza circa 60% din portofoliul RCA din Romania.

Pe agenda de astazi a Consiliului ASF s-a aflat si subiectul pachetului de masuri pentru stabilizarea in continuare a pietei RCA:

  • Reglementarea categoriilor de riscuri ridicate
  • Norma privind metodologia calcularii tarifelor de referinta
  • Tarifele de referinta
  • Amendamente la Norma nr. 39/2016 (RCA)
  • De asemenea, se mai au in vedere in aceasta privinta si alte propuneri, precum:
  • Revizuirea sistemului bonus-malus
  • Constituirea de asociatii/societati de asigurare mutuale (prevazute in Legea asigurarilor)
  • Realizarea unui Ghid de protectie a consumatorului

Analiza detaliata a evolutiei pietei RCA poate fi accesata aici.