Allianz-Tiriac Asigurari a anuntat miercuri ca la nivelul anului trecut a inregistrat venituri de peste 1,2 miliarde de lei, similare cu cele din anul anterior, dar ca, in ciuda acestui nivel constant al veniturilor, a crescut rezerva de daune brute cu peste 140 de milioane de lei fata de 2016. In ceea ce priveste platile realizate catre clienti sau tertii pagubiti sub forma de daune platite, maturitati sau rascumparari, valoarea totala ajunge la aproape 500 de milioane de lei, in crestere cu aproximativ 60 de milioane de lei fata de cele achitate in 2016, a mai anuntat asiguratorul. Peste noua milioane de lei au fost achitati in contul celor mai mari 5 daune.

Aurel Badea, director Allianz TiriacFoto: Hotnews
  • "In 2017, am achitat clientilor nostri daune ce reprezinta, ca valoare totala, echivalentul venitului mediu pe un an al tuturor locuitorilor unui oras de dimensiunea orasului Comarnic, cu circa 11 mii de locuitori. Rolul nostru este sa ii degrevam pe clienti de o parte dintre grijile legate de finantele necesare in anumite situatii de urgenta, fie de natura medicala, fie legate de locuinta, masina sau afacerea proprie.", a declarat Aurel Badea, Director Aria Tehnica Allianz-Tiriac

Profitul operational consolidat din activitatea de asigurari a crescut la finalul anului trecut, cu peste 40 de milioane lei, ajungand la mai mult de 130 de milioane de lei, ca urmare a procesului de eficientizare a costurilor care a impactat rata cheltuielilor la nivel de companie, scazand-o pana la circa 26%.

Potrivit companiei, cu exceptia segmentului RCA, rata combinata inregistrata la finalul anului trecut se situeaza la o valoare de sub 100%, ceea ce demonstreaza ca avem un business sanatos, capabil sa sustina toate angajamentele prezente si viitoare. Allianz-Tiriac Asigurari inregistra, la finalul anului 2017, o rata de solvabilitate de 129%, conform Solvency II.

Segmentul Asigurarilor Generale:

In ceea ce priveste activitatea de asigurari generale, subscrierile au atins, la finalul anului trecut, o valoare totala de peste 1 miliard de lei, similar cu valoarea inregistrata la final de 2016. Asigurarile facultative au fost cele care au sustinut dinamica pozitiva atat pe segmentul asigurarilor auto, cat si pe segmentul asigurarilor non-auto.

La nivelul segmentului auto, asigurarile Casco au inregistrat cresteri ale subscrierilor de peste 12 milioane de lei fata de valoarea inregistrata la finalul anului 2016, ajungand la peste 400 de milioane de lei.

Asigurarile RCA au inregistrat, la nivelul primelor brute subscrise, o dinamica negativa ca urmare a scaderii primei medii, in contextul schimbarilor legislative. In contrapartida, in 2017, comparativ cu 2016, un numar mai mare de clienti au ales sa achizitioneze asigurari RCA de la Allianz-Tiriac.

In ceea ce priveste segmentul non-auto, dinamica pozitiva a fost sustinuta de toate liniile de business, asigurarile de proprietate si cele de sanatate contribuind cu cele mai importante venituri in valori absolute.

La nivelul segmentului asigurari de proprietate, subscrierile s-au situat la peste 200 de milioane de lei, cu peste 19 milioane de lei in plus fata de anul 2016.

In 2017, Allianz-Tiriac a achitat daune pe acest segment de aproape 60 de milioane de lei (mai mult cu peste 66% fata de 2016), ca urmare a fenomenelor meteo violente din vestul tarii, petrecute in a doua parte a anului.

In linie cu dinamica pietei, asigurarile de sanatate isi continua ritmul pozitiv de crestere. Allianz-Tiriac a inregistrat, in 2017, o crestere cu peste 20 de milioane de lei a volumului de afaceri, comparativ cu 2016, ajungand la subscrieri de peste 60 de milioane de lei.

Anul trecut, compania a platit clinicilor partenere/nepartenere si asiguratilor peste 29 de milioane de lei, in contul serviciilor prestate de acestea clientilor beneficiari ai politelor de asigurari de sanatate de la Allianz-Tiriac.

Pe aceasta linie de business se constata o crestere de 8pp a preferintei clientilor nostri de completare a acoperirii standard cu clauza de preventie, care presupune un set de investigatii pentru evaluarea anuala a starii de sanatate.

Segmentul Asigurarilor de Viata:

In ceea ce priveste activitatea de asigurari de viata, Allianz-Tiriac a inregistrat o crestere a volumului de prime cu peste 26 milioane lei fata de anul 2016, depasind 140 de milioane de lei.

In 2017, Allianz-Tiriac a platit clientilor despagubiri sau alte beneficii aferente asigurarilor de viata in valoare totala de aproape 21 de milioane de lei, cu aproximativ 1 milion de lei mai mult fata de 2016.

Compania a achitat in 2017 peste 900 de indemnizatii de maturitate in contul asigurarilor de viata ajunse la final, mai mult decat dublu comparativ cu 2016.