Contribuții de 1,1 miliarde de euro nu au fost virate la Pilonul II de pensii din cauza nerespectării legii: După 10 ani, românii au sume cu 12,9% mai mici în conturile personale

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 17 aprilie 2018, 11:35 Economie | Asigurari


Evolutia contributiilor virate la pilonul II de pensii
Foto: APAPR
 documente
(17 Apr 2018) PDF, 884KB
"Din cauza nerespectării legii, românii au acum, după 10 ani de Pilon II, sume cu 12,9% mai mici în contul personal decât ar fi avut dacă legea ar fi fost respectată, iar impactul la nivelul Pilonul II este de 1,1 miliarde de euro (contribuții nevirate)", arată conducerea APAPR (Asociația care reprezintă administratorii fondurilor de pensii private), într-o prezentare susținută astăzi în cadrul unor audieri în Comisia Economica din Senat.

Legea 411/2004 prevedea un calendar de creștere a contribuției virate către Pilonul II de la 2% (din venitul brut) în 2008 la 6% în 2016 (0,5pp / an). După mai multe întârzieri, contribuția a ajuns la 5,1% în 2016 și 2017 și a scăzut la 3,75% în 2018, subliniază conducerea APAPR în prezentarea susținută în Senat. (vezi documentul atașat)

Ce înseamnă pensia privată?

 • "Pensie privată reprezintă suma plătită periodic participantului sau beneficiarului, în mod suplimentar şi distinct de cea furnizată de sistemul public. Pensia privată efectivă va depinde de banii strânşi în conturile individuale din sistemul de pensii private, deci de contribuţiile efectuate în timpul vieţii active dar şi de randamentul obţinut din investiţiile făcute de către societatea de administrare a fondurilor de pensii private. În linii mari, pensia privată poate fi privită ca o investiţie financiară dar şi ca o variantă de economisire pe termen lung." (Mai multe informații despre pilonul II si pilonul III de pensii citește aici.)

Asociația administratorilor de pensii private a fost invitată marți, 17 aprilie, la audieri de către Florin Cîțu (PNL), președintele Comisiei Economice din Senat. La invitatie au raspuns Iulius Postolache (presedintele APAPR), Andreea Pipernea (vicepresedintele APAPR) si Radu Craciun (membru in Consiliul Director APAPR).

Administratorii fondurilor de pensii private reamintesc în prezentare problema demografică a României, care se accentuează din cauza sporului negativ și a emigraței:
 • România a pierdut cca. 3,5 milioane de locuitori din populația rezidentă în perioada 1989-2017. Declinul demografic a fost însoțit de o creștere a ratei de dependență demografică (vizibilă în piramida vârstelor), Sursa: INS
 • România va înregistra a șaptea cea mai drastică reducere a populației în perioada 2017-2050 la nivel mondial: de la 19,7 mil. locuitori în 2017 la 16,4 mil. locuitori în 2050 (-17%), Sursa: ONU
 • Pe lângă tendința globală de îmbătrânire a populației, 51 de state se vor confrunta și cu o reducere a acesteia, România plasându-se între statele cu cea mai accentuată reducere a populației și în următoarele decenii
Asociația subliniază că cei trei piloni de pensie au fost gândiți să fie complementari:
 • Cei trei piloni de pensii (Banca Mondială) au fost gândiți să se completeze, nu să se concureze. Pe măsură ce demografia afectează Pilonul I de stat (PAYG), sistemele complementare (Pilonul II obligatoriu și Pilonul III facultativ) vor asigura venituri suplimentare pentru români, la vârsta pensionării
 • Sistemele publice sunt sub o mare presiune în toată lumea: în perioada 1995-2017, 76 de țări au crescut contribuția la sistemul public de pensii (Franța, Norvegia, Portugalia, Rusia,etc.), 55 de țări au crescut pragul vârstei de pensionare (Germania, Italia, Olanda, Marea Britanie etc.), iar 60 de state au redus pachetul de beneficii pentru actualii pensionari (Belgia, Brazilia, Italia, Japonia, Olanda, Marea Britanie, România etc.), Sursa: Banca Mondială
 • Se estimează că la orizontul 2040, Pilonul I va acoperi cca. 25% din salariul mediu brut pe economie, iar Pilonul II poate suplimenta această sumă cu 10-15 procente, Sursa: Expert Forum (2015).

Alte detalii din prezentarea APAPR: 1,5 miliarde euro - caștigul net obținut prin investirea banilor

 • Randamentul investițional (pe baza VUAN mediu) pentru perioada mai 2008 – februarie 2018 a fost de 128,3%, adică o medie de 8,8% pe an de la lansare până în prezent.
 • Totalul activelor administrate a ajuns la 41,7 mld. RON (feb. 2018). Din această sumă, 7,2 mld. RON (1,5 mld. EUR) reprezintă câștigul net obținut de participanți prin investirea banilor lor.
 • Valoarea conturilor la data de 28 februarie 2018:
  - Valoarea contului mediu: 5.999 RON (include si conturile goale sau cu foarte putine contributii)
  - Valoarea contului mediu “activ” (alimentat luna de luna): 11.475 RON
  - Circa 1,2 milioane de romani au conturi individuale in valoare de peste 10.000 RON
 • 92% din activele de cca. 9 mld. EUR ale Pilonului II sunt investite în economia românească
 • Mandat investițional conservator (~ 75% obligațiuni și piață monetară)
 • Pilonul II deține în prezent cca. 7% din datoria publică a României
 • La Bursa de Valori de la București, fondurile de Pilon II dețin cca. 1,9 mld. EUR (20%din acțiunile liber tranzacționate), asigurând circa 15% din lichiditate
 • Fondurile de pensii reduc volatilitatea și stabilizează piețele financiare
 • Pilonul II a avut un rol decisiv în succesul ofertelor publice lansate pe BVB, fondurile de pensii cumpărând participații de până la 20%-25% în cadrul ofertelor

Teodorovici despre Pilonul II: Normal şi de bun simţ este ca statul să ofere alternative

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a declarat joi, 12 aprilie, la Antena 3, că 'este normal ca statul să ofere contribuabililor posibilitatea de a alege între Pilonul I de pensii, al statului, şi Pilonul II, administrat privat, iar temerea celor care administreaza privat pensiile este de neînţeles', potrivit News.ro.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat în aceeași zi, la începutul şedinţei de Guvern, că nicio persoană nu va avea pensia de la stat diminuată dacă va contribui la Pilonul II de pensii, o echipă de specialişti din Guvern urmând să discute cu administratorii de pensii private şi cu asociaţiile de beneficiari, pentru a se realiza un nou cadru legal.

Dăncilă a precizat că îşi propune ca până la sfârşitul trimestrului al doilea, acesta să primească avizul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru a putea fi adoptat în şedinţă de Guvern.

Teodorovici consideră este ca normal ca statul să ofere alternative contribuabililor şi trebuie să existe transparenţă şi pe Pilonul I de pensii, cum este la Pilonul II.

 • ”Normal şi de bun simţ este ca statul să ofere alternative. Cum am făcut în cadrul companiilor cu plafon sub un milion de euro, să opteze pentru una din cele două variante, impozit pe profit sau pe cifra de afaceri, aşa şi aici. Avem doi piloni: Pilonul I, al statului, şi cel privat. Lasă-l pe om să opteze. Dacă eu, ca stat, îi ofer o opţiune, în sensul că Pilonul I va deveni mai atractiv şi omul decide (...) de ce să nu o facă? Nu înţeleg care e temerea celor care sunt în zona Pilonului II. Ei vor putea să opteze între I sau II. (...) Am spus foarte clar că trebuie să existe transparenţă şi pe pilonul I de pensii, exact cum este la privat. Adică omul să ştie cu cât a contribuit, cât i s-a acumulat şi pe ce se bazează”, a spus Teodorovici, la Antena 3.

În cel mai recent raport de ţară privind evoluţia economică a României, Comisia Europeană (CE) a criticat reducerea contribuţiei virate Pilonului II de pensii administrate privat
, avertizând că această măsură va pune probleme suplimentare sistemului de pensii, a anunţat recent Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).


Citeste mai multe despre   


9559 vizualizari

 • -39 (43 voturi)    
  Ehh.. (Marţi, 17 aprilie 2018, 11:45)

  Talibanu' cu turban Armani [utilizator]

  Lasa ca si Pilonul II e o mare teapa. Cine stie de unde mai apucam noi sa mancam o pensie si cand...
   #showComment#showComment#showComment#showComment#showComment#showComment
 • +10 (10 voturi)    
  asta e furt! (Marţi, 17 aprilie 2018, 12:56)

  liviu_ [utilizator]

  jegurilor!
 • -10 (12 voturi)    
  parerea mea! (Marţi, 17 aprilie 2018, 13:20)

  AndreiSe [utilizator]

  Titlul de face sa crezi ca e vorba de contributii colectate de stat dar nevirate la administratorii pilonului 2 - ceea ce ar fi fost ingrozitor.
  In realitate este vorba de faptul ca statul nu a respectat cresterea graduata a nivelului contributiei fata de ce a legiferat initial. Se uita insa sa se spuna ca aceste "derogari" de la graficul initial nu s-au facut de capul lor ci pe baza uneor legi.
  Apoi, graficul arata o scadere dramatica a nivelului procentual al contributiei uitand insa se specifice ca baza de raportare este doar formal aceiasi, in realitate salariul brut nu mai reprezinta acelasi lucru. S-a spus ca 5.10 din vechiul brut nu este identic cu 3.75 din noul brut, corect, dar nu e o scdere chiar asa de mare. De altfel se poate calcula: la 100 de lei brut inainte se plateau 5.10 lei. Daca brutul a crescut cu 25% la 125 si se platesc 3.75% inseamna 4.68 lei, echivalent cu o scdere a procentului de la 5.10% initial la 4.68%. Deci o scadere, dar nu chiar de 1.35 puncte procentuale ci doar de 0.42 puncte procentuale.
   #showComment#showComment
 • +9 (9 voturi)    
  Nevirarea de catre stat = furt (Marţi, 17 aprilie 2018, 15:05)

  morometu [utilizator]

  Unii comentatori uita de ...stopajul la sursa. Adica angajatorul retine si vireaza catre stat iar statul trebuia sa vireze mai departe la Pilonul II. Dar...nu a virat! Pilonul I de pensii o mare oala comuna; pilonul II de pensii - cont individual de disponibilitati pe fiecare platitor. Pilonul I nu ajunge pentru plata tuturor pensiilor si primeste diferena de la bugetul de stat. Este un mare minus, de fapt, deficitul pe care vrea sa il"investeasca'' tovarasul play boy...Pilonul II are disponibilitatile care sunt mai departe investite de fonduri private pentru a obtine dobanda. Deci se doreste trecerea disponibilitatilor de la pilonul II in oala comuna de la Pilonul I. Adios...pensii!!!
   #showComment
 • +7 (7 voturi)    
  De unde sa mai furi (Marţi, 17 aprilie 2018, 15:25)

  ciuma.rosie [utilizator]

  Sa-ti duci fufa in Brazilia, Madagascar sau Costa Rica . Tot de la noi, daca nu mai sunt bani la buget mai gasim noi ceva de care nu ar trebuii sa ne atingem . GREVA GENERALA IN TOATA TARA si in 3 zile nu mai e un psd-ist pe nicaieri !
   #showComment
 • +3 (3 voturi)    
  Minciunile PSD (Marţi, 17 aprilie 2018, 19:31)

  revolution2017 [utilizator]

  Pensiile publice marite (inclusiv unele pensii speciale si maririle anuntate) sunt platite in cea mai mare proportie din pilonul I de pensii. Veniturile la acest pilon I sunt constituite din contributiile actualilor salariati care nu au crescut la fel de rapid ca si cheltuielile (platile) de aici probabil, si masura facuta in graba de a trece contributiile de la angajator la angajat, in speranta unei colectari mai bune a acestor sume. Eu cred ca nici aceste masuri nu au acoperit deficitul actual (diferenta dintre cheltuieli si venituri) la pilonul I, ca sa nu mai vorbim de viitoarele mariri de pensii promise. De aceea, probabil PSD-ul nu a virat contributia marita in procente la pilonul II asa cum a promis atunci cand s-a initiat acest pilon II.
  Este o incalcare a promisiunii facute de stat in fata celor care s-au inrolat sa contribuie la pilonul II. Ticalosia este a PSD-istilor care vor arata cu degetul spre administratorii privati si vor face tot posibilul sa discrediteze pilonul II pentru a putea muta mai multi bani la pilonul I si astfel sa poata acoperi viitoarele cresteri de pensii anuntate. Votantii PSD trebuie rasplatiti cu orice pret chiar daca asta inseamna punerea in pericol a intregului sistem de pensii.
 • 0 (0 voturi)    
  este de o gravitate maxima (Miercuri, 18 aprilie 2018, 12:09)

  ..13 [utilizator]

  teodorovici va sfarsi in inchisoare - are este constient de ceea ce face???

  Multi prosti!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version