Contribuții de 1,1 miliarde de euro nu au fost virate la Pilonul II de pensii din cauza nerespectării legii: După 10 ani, românii au sume cu 12,9% mai mici în conturile personale

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 17 aprilie 2018, 11:35 Economie | Asigurari


Evolutia contributiilor virate la pilonul II de pensii
Foto: APAPR
 documente
(17 Apr 2018) PDF, 884KB
"Din cauza nerespectării legii, românii au acum, după 10 ani de Pilon II, sume cu 12,9% mai mici în contul personal decât ar fi avut dacă legea ar fi fost respectată, iar impactul la nivelul Pilonul II este de 1,1 miliarde de euro (contribuții nevirate)", arată conducerea APAPR (Asociația care reprezintă administratorii fondurilor de pensii private), într-o prezentare susținută astăzi în cadrul unor audieri în Comisia Economica din Senat.

Legea 411/2004 prevedea un calendar de creștere a contribuției virate către Pilonul II de la 2% (din venitul brut) în 2008 la 6% în 2016 (0,5pp / an). După mai multe întârzieri, contribuția a ajuns la 5,1% în 2016 și 2017 și a scăzut la 3,75% în 2018, subliniază conducerea APAPR în prezentarea susținută în Senat. (vezi documentul atașat)

Ce înseamnă pensia privată?

 • "Pensie privată reprezintă suma plătită periodic participantului sau beneficiarului, în mod suplimentar şi distinct de cea furnizată de sistemul public. Pensia privată efectivă va depinde de banii strânşi în conturile individuale din sistemul de pensii private, deci de contribuţiile efectuate în timpul vieţii active dar şi de randamentul obţinut din investiţiile făcute de către societatea de administrare a fondurilor de pensii private. În linii mari, pensia privată poate fi privită ca o investiţie financiară dar şi ca o variantă de economisire pe termen lung." (Mai multe informații despre pilonul II si pilonul III de pensii citește aici.)

Asociația administratorilor de pensii private a fost invitată marți, 17 aprilie, la audieri de către Florin Cîțu (PNL), președintele Comisiei Economice din Senat. La invitatie au raspuns Iulius Postolache (presedintele APAPR), Andreea Pipernea (vicepresedintele APAPR) si Radu Craciun (membru in Consiliul Director APAPR).

Administratorii fondurilor de pensii private reamintesc în prezentare problema demografică a României, care se accentuează din cauza sporului negativ și a emigraței:
 • România a pierdut cca. 3,5 milioane de locuitori din populația rezidentă în perioada 1989-2017. Declinul demografic a fost însoțit de o creștere a ratei de dependență demografică (vizibilă în piramida vârstelor), Sursa: INS
 • România va înregistra a șaptea cea mai drastică reducere a populației în perioada 2017-2050 la nivel mondial: de la 19,7 mil. locuitori în 2017 la 16,4 mil. locuitori în 2050 (-17%), Sursa: ONU
 • Pe lângă tendința globală de îmbătrânire a populației, 51 de state se vor confrunta și cu o reducere a acesteia, România plasându-se între statele cu cea mai accentuată reducere a populației și în următoarele decenii
Asociația subliniază că cei trei piloni de pensie au fost gândiți să fie complementari:
 • Cei trei piloni de pensii (Banca Mondială) au fost gândiți să se completeze, nu să se concureze. Pe măsură ce demografia afectează Pilonul I de stat (PAYG), sistemele complementare (Pilonul II obligatoriu și Pilonul III facultativ) vor asigura venituri suplimentare pentru români, la vârsta pensionării
 • Sistemele publice sunt sub o mare presiune în toată lumea: în perioada 1995-2017, 76 de țări au crescut contribuția la sistemul public de pensii (Franța, Norvegia, Portugalia, Rusia,etc.), 55 de țări au crescut pragul vârstei de pensionare (Germania, Italia, Olanda, Marea Britanie etc.), iar 60 de state au redus pachetul de beneficii pentru actualii pensionari (Belgia, Brazilia, Italia, Japonia, Olanda, Marea Britanie, România etc.), Sursa: Banca Mondială
 • Se estimează că la orizontul 2040, Pilonul I va acoperi cca. 25% din salariul mediu brut pe economie, iar Pilonul II poate suplimenta această sumă cu 10-15 procente, Sursa: Expert Forum (2015).

Alte detalii din prezentarea APAPR: 1,5 miliarde euro - caștigul net obținut prin investirea banilor

 • Randamentul investițional (pe baza VUAN mediu) pentru perioada mai 2008 – februarie 2018 a fost de 128,3%, adică o medie de 8,8% pe an de la lansare până în prezent.
 • Totalul activelor administrate a ajuns la 41,7 mld. RON (feb. 2018). Din această sumă, 7,2 mld. RON (1,5 mld. EUR) reprezintă câștigul net obținut de participanți prin investirea banilor lor.
 • Valoarea conturilor la data de 28 februarie 2018:
  - Valoarea contului mediu: 5.999 RON (include si conturile goale sau cu foarte putine contributii)
  - Valoarea contului mediu “activ” (alimentat luna de luna): 11.475 RON
  - Circa 1,2 milioane de romani au conturi individuale in valoare de peste 10.000 RON
 • 92% din activele de cca. 9 mld. EUR ale Pilonului II sunt investite în economia românească
 • Mandat investițional conservator (~ 75% obligațiuni și piață monetară)
 • Pilonul II deține în prezent cca. 7% din datoria publică a României
 • La Bursa de Valori de la București, fondurile de Pilon II dețin cca. 1,9 mld. EUR (20%din acțiunile liber tranzacționate), asigurând circa 15% din lichiditate
 • Fondurile de pensii reduc volatilitatea și stabilizează piețele financiare
 • Pilonul II a avut un rol decisiv în succesul ofertelor publice lansate pe BVB, fondurile de pensii cumpărând participații de până la 20%-25% în cadrul ofertelor

Teodorovici despre Pilonul II: Normal şi de bun simţ este ca statul să ofere alternative

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a declarat joi, 12 aprilie, la Antena 3, că 'este normal ca statul să ofere contribuabililor posibilitatea de a alege între Pilonul I de pensii, al statului, şi Pilonul II, administrat privat, iar temerea celor care administreaza privat pensiile este de neînţeles', potrivit News.ro.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat în aceeași zi, la începutul şedinţei de Guvern, că nicio persoană nu va avea pensia de la stat diminuată dacă va contribui la Pilonul II de pensii, o echipă de specialişti din Guvern urmând să discute cu administratorii de pensii private şi cu asociaţiile de beneficiari, pentru a se realiza un nou cadru legal.

Dăncilă a precizat că îşi propune ca până la sfârşitul trimestrului al doilea, acesta să primească avizul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru a putea fi adoptat în şedinţă de Guvern.

Teodorovici consideră este ca normal ca statul să ofere alternative contribuabililor şi trebuie să existe transparenţă şi pe Pilonul I de pensii, cum este la Pilonul II.

 • ”Normal şi de bun simţ este ca statul să ofere alternative. Cum am făcut în cadrul companiilor cu plafon sub un milion de euro, să opteze pentru una din cele două variante, impozit pe profit sau pe cifra de afaceri, aşa şi aici. Avem doi piloni: Pilonul I, al statului, şi cel privat. Lasă-l pe om să opteze. Dacă eu, ca stat, îi ofer o opţiune, în sensul că Pilonul I va deveni mai atractiv şi omul decide (...) de ce să nu o facă? Nu înţeleg care e temerea celor care sunt în zona Pilonului II. Ei vor putea să opteze între I sau II. (...) Am spus foarte clar că trebuie să existe transparenţă şi pe pilonul I de pensii, exact cum este la privat. Adică omul să ştie cu cât a contribuit, cât i s-a acumulat şi pe ce se bazează”, a spus Teodorovici, la Antena 3.

În cel mai recent raport de ţară privind evoluţia economică a României, Comisia Europeană (CE) a criticat reducerea contribuţiei virate Pilonului II de pensii administrate privat
, avertizând că această măsură va pune probleme suplimentare sistemului de pensii, a anunţat recent Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9976 vizualizari

 • -39 (43 voturi)    
  Ehh.. (Marţi, 17 aprilie 2018, 11:45)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  Lasa ca si Pilonul II e o mare teapa. Cine stie de unde mai apucam noi sa mancam o pensie si cand...
  • +32 (32 voturi)    
   esti praf (Marţi, 17 aprilie 2018, 12:01)

   tearoftime [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   pilonul 2 e singurul care iti da toti banii "in mana" la momentul pensionarii.

   Statul ti-i da cu taraita si spera sa crapi mai repede ca sa nu mai trebuiasca sa ti-i dea. Masuri ca marirea varstei de pensionare, subfinantarea sistemului medical, distrugerea invatamantului romanesc, nu fac decat sa ajute statul sa iti plateasca mai putina pensie, fie prin pensionarea tarzie, fie prin reducerea sperantei de viata.

   Asa ca m-as gandi de 2 ori inainte sa zic ceva de pilonul 2...
   • +11 (11 voturi)    
    si inca una (Marţi, 17 aprilie 2018, 12:33)

    tearoftime [utilizator] i-a raspuns lui tearoftime

    adauga si lipsa medicamentelor esentiale...
  • +7 (11 voturi)    
   Totul este o teapa (Marţi, 17 aprilie 2018, 12:01)

   bfc [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Tot sistemul de pensii din toate tarile se bazeaza pe faptul ca suma contributiilor este cel putin egala cu cea a pensiilor. Acest lucru inseamna o crestere graduala a numarului de cetateni ai unei tari.

   In concluzie, intr-o tara in care numarul celor care lucreaza (legal) este in scadere si economia nu este in crestere acest sistem nu este sustenabil; va produce un deficit bugetar continuu indiferent daca este pilonul I sau pilonul N.
   • +13 (13 voturi)    
    Nu este obligatoriu (Marţi, 17 aprilie 2018, 12:54)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui bfc

    Poți să primești o pensie mai mica. Teoretic, sistemul funcționează și cu 10 pensionari la un salariat.. doar că pensiile lor vor fi foarte mici.

    In Romania se permite deficitul sistemului de pensii. Plătim mult mai mult decât se încasează din contribuții. Din păcate, asta înseamnă deficit consolidat. Adică ne împrumutăm ca să plătim pensii. Bunicii vând viitorul nepoților. Măcar de-ar înțelege ce se întâmplă.
    • +15 (15 voturi)    
     . (Marţi, 17 aprilie 2018, 13:19)

     Ingwar [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     bunicii ne-au vindut viitorul cind masiv au votat PSDul in 2016, eu tin minte cind jurnalistii raportau ca pina la ora 11:00 au observat ca majoritar s-au prezentar femei batrine la sectii care stim noi ca voteaza comunistii care le-au promis marirea pensii cu 99999%
   • 0 (0 voturi)    
    ba (Joi, 19 aprilie 2018, 13:21)

    Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui bfc

    Ce spui e valabil doar ptr. pilonul 1. Pilonul 2 este un fond de investitii, nu este distribuit imediat dupa incasare asa cum este pilonul1.
  • +13 (17 voturi)    
   Orlando, tu esti? (Marţi, 17 aprilie 2018, 12:07)

   Keni [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Nu stiam ca ai cont pe HotNews. Lasand gluma la o parte, pune mana si informeaza-te. Nu este vina administratorilor fondurilor ca angajatorii nu au platit contributiile catre Pilonul II. Nici pentru neplatile pentru Pilonul I. Aici statul roman trebuia sa aplice legea si sa monitorizeze cine plateste sau nu, sa creeze mecanisme de verificare eficiente.
   • +15 (15 voturi)    
    o mica precizare (Marţi, 17 aprilie 2018, 12:32)

    tearoftime [utilizator] i-a raspuns lui Keni

    angajatorii platesc contributiile de pensie catre stat si statul varsa banii catre pilonul 2.
    Nu se plateste separat (ca angajator) catre pilonul 1 si catre pilonul 2.
    • -1 (1 vot)    
     Eu stiu altfel, dar poate gresesc (Marţi, 17 aprilie 2018, 13:02)

     Keni [utilizator] i-a raspuns lui tearoftime

     Prevederile Codului fiscal privitoare la acest subiect sunt cât se poate de clare: „persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora au obligația de a calcula și de a reține la sursă contribuția de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor”. Sursa https://www.bugetul.ro/trebuie-stii-contributia-pensie-datoreaza-cand-plateste/
     • +12 (12 voturi)    
      e corect (Marţi, 17 aprilie 2018, 13:19)

      tearoftime [utilizator] i-a raspuns lui Keni

      ceea ce ai scris inseamna ca angajatorul iti opreste din brut contributiile pentru CAS si CASS si iti da in mana doar netul. Pe care apoi le varsa in cele 2 gauri negre, respectiv Bugetul Asigurarilor Sociale si Bugetul de Stat.
      Insa contributia la pensie se plateste ca o suma unica, nu se plateste defalcat pentru pilonul 1 si 2.
      Statul trebuie sa verse catre pilonul 2 din ce primeste de la angajator.
      • +4 (4 voturi)    
       Corect (Marţi, 17 aprilie 2018, 17:22)

       Keni [utilizator] i-a raspuns lui tearoftime

       Nu am fost atent. Merci de explicatii. P.S. Asa cred ca ar trebui sa fie comentariile pe HotNews. Constructive! Cheers!
       • 0 (2 voturi)    
        Keni (Miercuri, 18 aprilie 2018, 9:57)

        DanielSurpateanu [utilizator] i-a raspuns lui Keni

        Sunt uimit ca nu stii lucrul de mai sus. Daca ai sub 40 de ani, e tragic. Daca ai peste, e foarte ok, nu aveai de unde sa stii. Nu ne asteptam ca persoanele peste 40 de ani sa stie pe ce lume sunt.
   • -17 (19 voturi)    
    cand a luat statul masuri v-ati plans :)) (Marţi, 17 aprilie 2018, 12:38)

    Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui Keni

    trecerea contributiilor de la angajator la angajat exact de asta s-a facut, pentru ca nu se plateau contributiile, dar va plangeati pe aici ca nu va convine
    • +10 (10 voturi)    
     a doua precizare (Marţi, 17 aprilie 2018, 12:58)

     tearoftime [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

     trecerea contributiilor de care spui e doar praf in ochi.
     Ca angajator, anul trecut plateam cu un singur OP suma contributiilor angajatului si ale mele, anul acesta platesc tot cu un singur OP contributiile angajatului (ca ale mele s-au mutat la el).
     Deloc surprinzator, e vorba si anul trecut si acest an de sume similare.
     Nimic nu s-a schimbat.
     In concluzie: cine nu a platit angajatilor anul trecut contributiile, probabil ca nu le va plati nici in acest an, pentru ca desi "contributiile s-au mutat la angajat", tot angajatorul le plateste.
    • 0 (4 voturi)    
     Pai efectele ar fi si mai grave (Marţi, 17 aprilie 2018, 12:59)

     Keni [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

     Trecerea contributiilor la angajat ar face ca aceste contributii sa fie si mai rar virate. Romanul nu are o educatie financiara, nu stie si nu vrea sa isi faca contabilitatea, fie din nestiinta, fie din rea vointa. Acest transfer ar fi, idealistic vorbind, un lucru bun. Insa nu intr-o tara ca Romania si mai ales acum.
     • -7 (11 voturi)    
      deja s-au trecut, nu stii pe ce lume esti (Marţi, 17 aprilie 2018, 14:22)

      Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui Keni

      doar ca se face stopaj la sursa, la fel ca la jocurile de noroc.
      • +3 (5 voturi)    
       Fara jigniri. (Marţi, 17 aprilie 2018, 17:24)

       Keni [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

       Am zis " ar face ca". Nu ca nu s-au facut deja. Deci, mai usor cu "nu stii pe ce lume esti". Stiu foarte bine, de-aia nici nu mai sunt in Romania (wink, wink)
    • 0 (0 voturi)    
     fugar (Joi, 19 aprilie 2018, 13:23)

     Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

     Esti fugar cu mintea...
   • +13 (13 voturi)    
    Mare atenție la detalii (Marţi, 17 aprilie 2018, 12:48)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Keni

    Angajatorii au plătit. Statul a "furat".
    Statul ia contribuția întreagă și trebuie să vireze o parte către administratorii din pilonul II. Legea a prevăzut o creștere treptată a sumei care se duce către pensia privată, dar acest grafic nu se respectă.
    • 0 (0 voturi)    
     cum sa vireze daca ... (Miercuri, 18 aprilie 2018, 12:23)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     Nu mai are de unde si tolomacu ala de la Finante nu vrea sa zica ca nu are de unde sa mai dea si sa imparta si toti care stau la masa cu PM Docila...

     Volgutza, Volgutza...

     cat des[re Teodorovici care abereaza pe la televiziuni nu inteleg de ce nu lucreaza si mai apoi sa vorbeasca...

     Multi prosti
  • +8 (8 voturi)    
   dute ma... (Marţi, 17 aprilie 2018, 12:57)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   ce tzeapa?!

   e singuru fond nominal...

   daca tu nu ai capacitatea mentala sa pricepi d c un fond nominal e mai bun decat unu la gramada in care politicienii stabilesc pensia in functie de cum s-au trezit de diminatza , te rog sa nu vb. in numele celorlalti, da?!
  • +1 (1 vot)    
   mai mult (Miercuri, 18 aprilie 2018, 3:59)

   _tudor_ [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Pilonul doi e transferat - in totalitate catre sot/sotie/partener civil ( iata o tema de gandire pentru ce inseamna parteneriatul civil).
   Penia de urmas e o gluma. Pe jumatate.
  • 0 (0 voturi)    
   dorel (Joi, 19 aprilie 2018, 13:18)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Vhiar esti "Dorel", simbol al...
 • +10 (10 voturi)    
  asta e furt! (Marţi, 17 aprilie 2018, 12:56)

  liviu_ [utilizator]

  jegurilor!
 • -10 (12 voturi)    
  parerea mea! (Marţi, 17 aprilie 2018, 13:20)

  AndreiSe [utilizator]

  Titlul de face sa crezi ca e vorba de contributii colectate de stat dar nevirate la administratorii pilonului 2 - ceea ce ar fi fost ingrozitor.
  In realitate este vorba de faptul ca statul nu a respectat cresterea graduata a nivelului contributiei fata de ce a legiferat initial. Se uita insa sa se spuna ca aceste "derogari" de la graficul initial nu s-au facut de capul lor ci pe baza uneor legi.
  Apoi, graficul arata o scadere dramatica a nivelului procentual al contributiei uitand insa se specifice ca baza de raportare este doar formal aceiasi, in realitate salariul brut nu mai reprezinta acelasi lucru. S-a spus ca 5.10 din vechiul brut nu este identic cu 3.75 din noul brut, corect, dar nu e o scdere chiar asa de mare. De altfel se poate calcula: la 100 de lei brut inainte se plateau 5.10 lei. Daca brutul a crescut cu 25% la 125 si se platesc 3.75% inseamna 4.68 lei, echivalent cu o scdere a procentului de la 5.10% initial la 4.68%. Deci o scadere, dar nu chiar de 1.35 puncte procentuale ci doar de 0.42 puncte procentuale.
  • +10 (10 voturi)    
   daca iti plac calculele (Marţi, 17 aprilie 2018, 13:46)

   tearoftime [utilizator] i-a raspuns lui AndreiSe

   ia fa tu un grafic cu cat reprezinta contributia la pilonul 2 fata de pilonul 1 in procente, inainte si dupa mutarea contributiilor exclusiv la angajat.
   O sa vezi ca ponderea pilonului 2 fata de pilonul 1 in pensia ta a scazut, pe cand legea respectiva (inca in vigoare si nemodificata) prevedea cresterea acestei ponderi.
   Pacat ca ii lasi pe altii sa mestece cifre pentru tine si ii crezi pe cuvant. Capul nu il ai doar ca sa nu iti ploua in gat.
  • +10 (10 voturi)    
   ahammm (Marţi, 17 aprilie 2018, 15:11)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui AndreiSe

   trecand peste pierderile financiare...
   tie nu ti se pare deloc ingrijorator ca statul nu respecta legile date chiar de el?!
 • +9 (9 voturi)    
  Nevirarea de catre stat = furt (Marţi, 17 aprilie 2018, 15:05)

  morometu [utilizator]

  Unii comentatori uita de ...stopajul la sursa. Adica angajatorul retine si vireaza catre stat iar statul trebuia sa vireze mai departe la Pilonul II. Dar...nu a virat! Pilonul I de pensii o mare oala comuna; pilonul II de pensii - cont individual de disponibilitati pe fiecare platitor. Pilonul I nu ajunge pentru plata tuturor pensiilor si primeste diferena de la bugetul de stat. Este un mare minus, de fapt, deficitul pe care vrea sa il"investeasca'' tovarasul play boy...Pilonul II are disponibilitatile care sunt mai departe investite de fonduri private pentru a obtine dobanda. Deci se doreste trecerea disponibilitatilor de la pilonul II in oala comuna de la Pilonul I. Adios...pensii!!!
  • +1 (1 vot)    
   jaf la drumul mare (Miercuri, 18 aprilie 2018, 12:20)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui morometu

   cam asa se numeste ..

   va dati seama ca asta intra in incidenta legii ministeriale pentru folosirea cu rea credinta a functiei???

   Volgutza alaturi de Teodorovici RASPUND PENAL
   Are chilotii rupti de tot tanti Docila si se vede... -rusinica!
 • +7 (7 voturi)    
  De unde sa mai furi (Marţi, 17 aprilie 2018, 15:25)

  ciuma.rosie [utilizator]

  Sa-ti duci fufa in Brazilia, Madagascar sau Costa Rica . Tot de la noi, daca nu mai sunt bani la buget mai gasim noi ceva de care nu ar trebuii sa ne atingem . GREVA GENERALA IN TOATA TARA si in 3 zile nu mai e un psd-ist pe nicaieri !
  • +4 (4 voturi)    
   Minciunile PSD (Marţi, 17 aprilie 2018, 18:45)

   revolution2017 [utilizator] i-a raspuns lui ciuma.rosie

   Pensiile publice marite (inclusiv unele pensii speciale si maririle anuntate) sunt platite in cea mai mare proportie din pilonul I de pensii. Veniturile la acest pilon I sunt constituite din contributiile actualilor salariati care nu au crescut la fel de rapid ca si cheltuielile (platile) de aici probabil, si masura facuta in graba de a trece contributiile de la angajator la angajat, in speranta unei colectari mai bune a acestor sume. Eu cred ca nici aceste masuri nu au acoperit deficitul actual (diferenta dintre cheltuieli si venituri) la pilonul I, ca sa nu mai vorbim de viitoarele mariri de pensii promise. De aceea, probabil PSD-ul nu a virat contributia marita in procente la pilonul II asa cum a promis atunci cand s-a initiat acest pilon II.
   Este o incalcare a promisiunii facute de stat in fata celor care s-au inrolat sa contribuie la pilonul II. Ticalosia este a PSD-istilor care vor arata cu degetul spre administratorii privati si vor face tot posibilul sa discrediteze pilonul II pentru a putea muta mai multi bani la pilonul I si astfel sa poata acoperi viitoarele cresteri de pensii anuntate. Votantii PSD trebuie rasplatiti cu orice pret chiar daca asta inseamna punerea in pericol a intregului sistem de pensii.
 • +3 (3 voturi)    
  Minciunile PSD (Marţi, 17 aprilie 2018, 19:31)

  revolution2017 [utilizator]

  Pensiile publice marite (inclusiv unele pensii speciale si maririle anuntate) sunt platite in cea mai mare proportie din pilonul I de pensii. Veniturile la acest pilon I sunt constituite din contributiile actualilor salariati care nu au crescut la fel de rapid ca si cheltuielile (platile) de aici probabil, si masura facuta in graba de a trece contributiile de la angajator la angajat, in speranta unei colectari mai bune a acestor sume. Eu cred ca nici aceste masuri nu au acoperit deficitul actual (diferenta dintre cheltuieli si venituri) la pilonul I, ca sa nu mai vorbim de viitoarele mariri de pensii promise. De aceea, probabil PSD-ul nu a virat contributia marita in procente la pilonul II asa cum a promis atunci cand s-a initiat acest pilon II.
  Este o incalcare a promisiunii facute de stat in fata celor care s-au inrolat sa contribuie la pilonul II. Ticalosia este a PSD-istilor care vor arata cu degetul spre administratorii privati si vor face tot posibilul sa discrediteze pilonul II pentru a putea muta mai multi bani la pilonul I si astfel sa poata acoperi viitoarele cresteri de pensii anuntate. Votantii PSD trebuie rasplatiti cu orice pret chiar daca asta inseamna punerea in pericol a intregului sistem de pensii.
 • 0 (0 voturi)    
  este de o gravitate maxima (Miercuri, 18 aprilie 2018, 12:09)

  ..13 [utilizator]

  teodorovici va sfarsi in inchisoare - are este constient de ceea ce face???

  Multi prosti!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by