Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a solicitat vineri autorităților să prezinte în mod transparent și responsabil scenariile privind viitorul Pilonului II de pensii și să răspundă solicitărilor repetate de a iniția un dialog instituțional cu toate părțile implicate în această dezbatere. Asociația mai cere autorităților să prezinte public și să justifice intențiile de a schimba actualul sistem de pensii obligatorii administrate privat astfel încât fiecare participant la Pilonul II să poată decide în mod conștient și informat cu privire la siguranța sa financiară în viitor.

Evolutia contributiilor virate la pilonul II de pensiiFoto: APAPR
  • "APAPR consideră că vehicularea în spațiul public a unor scenarii contradictorii neasumate de nicio instituție creează confuzie și neîncredere, ceea ce poate aduce prejudicii intereselor financiare legitime ale unei întregi generații de angajați din mediul public și privat. Luând în considerare faptul că siguranța financiară a 7 milioane de români va depinde de diversificarea surselor de venit la pensionare, APAPR își exprimă încă o dată în mod public invitația la dialog și consultare publică cu privire la viitorul Pilonului II de pensii private, conform legilor care guvernează activitatea decizională în România.", se arată în comunicatul transmis vineri de APAPR, asociație care reprezintă administratorii fondurilor de pensii private.

Scenariu al Guvernului Dăncilă pentru a convinge oamenii să opteze pentru sistemul public de pensii: Contribuții zero de la 1 iulie 2018 către Pilonul II de pensii

Surse guvernamentale au declarat joi, 19 aprilie, pentru HotNews.ro că Guvernul "lucrează la un scenariu potrivit căruia pilonul II de pensii să devină opțional și niciun ban să nu mai fie virat în acest sistem, de la 1 iulie 2018 pentru a forța astfel cele șapte milioane de participanți la fondurile de pensii private de pensii să opteze pentru sistemul public de pensii".

Și senatorul PNL Florin Cîțu a declarat miercuri, 18 aprilie, la Digi24 că "Informația care circulă în prezent în acest sector este că se lucrează la un proiect de lege care va reduce contribuția virată către Pilonul II de la 3,75% (n.a din venitul brut) în prezent la 0, în partea a doua a acestui an".

În 12 aprilie, premierul Viorica Dăncilă a anunțat pregătirea unui „cadru nou” pentru Pilonul II de pensii, afirmând că „nicio persoană nu va avea o pensie diminuată de la stat dacă contribuie la pilonul II de pensii”.

„Ne vom asigura că nicio persoană nu va avea o pensie diminuată de la stat dacă contribuie la Pilonul II de pensii”, a spus Dăncilă.

Premierul a anunțat tot atunci formarea unei „echipe” care va discuta cu administratorii de pensii private și cu reprezentanții beneficiarilor „pentru a crea un cadru nou, european”.

Pentru detalii citește: