Pilonul II de pensii: Radu Crăciun, președintele BCR Pensii, discuta online despre pensiile private cu cititorii HotNews.ro joi, 26 aprilie, de la ora 10.00

de Redactia     HotNews.ro
Marţi, 24 aprilie 2018, 13:25 Economie | Asigurari


Radu Craciun
Foto: Hotnews
​De ce e bine sa fii participant si la pilonul public si cel privat? Care e diferenta dintre cele doua sisteme? Este obligativitatea o virtute sau un abuz?Cum alegi un fond de pensii private? Răspunsurile la aceste întrebari le poți afla de la Radu Crăciun, președintele BCR Pensii și vicepreședinte al Asociației Administratorilor Independenți, care vine la o întâlinire online cu cititorii HotNews.ro, joi 26 aprilie , începând cu ora 10.00.

·         Puneti intrebari folosind formularul de comentarii de la finalul articolului.

·         Nota redactiei: Pentru coerenta si relevanta discutiei, nu vom aproba comentariile care nu contin intrebari sau care nu se refera la temele anuntate.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3589 vizualizari

 • Durată (Marţi, 24 aprilie 2018, 17:27)

  Encounter [utilizator]

  Cât timp poate primi cineva pensie din Pilonul 2, presupunând că a cotizat de la împlinirea vârstei de 35 ani până la pensionarea pentru limită de vârstă?
  • 1 (Joi, 26 aprilie 2018, 9:56)

   Radu Craciun [hotnews.ro] i-a raspuns lui Encounter

   Legea platii pensiilor private ar fi trebuit sa existe inca de acum cativa ani. Nu pot decat sa sper ca pentru parlamentul actual aceasta va fi o prioritate. In aceste conditii, celor care sunt indreptatiti sa primeasca astazi sumele (participanti sau mostenitori) sumele le sunt platite la alegere intr-o suma fixa sau esalonata lunar pe maxim 5 ani.

   In ce priveste plata pensiilor, ca sa ne facem o idee, in lipsa unei legi care sa reglementeze aceste aspect, ne putem uita cum se face in alte tari. In momentul pensionarii, participantul are o suma acumulata. Cu aceasta suma el merge la o firma specializata in plata pensiilor. Sa discutam doua din variantele pe care ar putea sa le aiba.

   Una ar fi aceea conform careia isi doreste o pensie viagera. Deci o pensie pana la moarte indiferent cat de mult sau putin traieste. Firma, pe baza calculelor actuariale ce tin cont de speranta medie de viata si probabilitati va oferi o anumita pensie lunara. Daca respectivul traieste foarte mult, firma va plati diferenta, daca participantul traieste prea putin atunci banii neplatiti nu vor mai fi primiti.

   O a doua este cea in care participantul decide numarul de ani pentru care vrea sa primeasca pensia. Daca traieste mai mult decat perioada solicitata atunci la un moment dat va ramane fara veniturile din pensia privata, banii epuizandu-se. Daca traieste prea putin, banii care mai sunt de primit vor fi dati mostenitorilor.

   Ramane de vazut ce variante va oferi legea platii pensiilor in Romania.
 • Limita superioara a pensionarii (Marţi, 24 aprilie 2018, 22:30)

  Raluca Vasilescu [anonim]

  1. Care este limita superioara obligatorie? Cea generala prevazuta de lege? Exista conditii in care se poate beneficia de pensie inainte de aceasta limita?
  2. Statul mai ia impozit pe pensie odata ce o plateste, in momentul platii? Sau si-a rezervat acest drept de a hotari la o data ulterioara? Multumesc.
  • 2 (Joi, 26 aprilie 2018, 9:58)

   Radu Craciun [hotnews.ro] i-a raspuns lui Raluca Vasilescu

   Pe pilonul 2 banii se primesc la varsta de pensionare pentru limita de varsta .

   Sumele platite ca pensie private sunt impozitate conform legilor in vigoare la data platii. Tineti cont ca sumele care intra in pilonul 2 nu sunt impozitate.
 • Sub ce forma se va acorda pensia aferenta pilon II (Miercuri, 25 aprilie 2018, 7:49)

  Johnny1980 [utilizator]

  Buna ziua! Sunt interesat de forma sub care se va acorda pensia privata pilon II si care sunt criteriile care disting intre o forma sau alta:
  - se va acorda la varsta pensionarii de exemplu 65 ani barbati ca o suma totala acumulata pana in acel moment;
  - se va acorda sub forma unei rente lunare dupa implinirea varstei de 65 ani si in aceste conditii cum se va calcula aceasta renta lunara si cat timp se va acorda.
  Varsta la care se va acorda depinde de acumularea unuii numar minim de ani de experienta in munca sau este conditionata strict de implinirea varstei de 65 de ani.

  Cu stima, Ionut
  • 3 (Joi, 26 aprilie 2018, 9:59)

   Radu Craciun [hotnews.ro] i-a raspuns lui Johnny1980

   vedeti raspunsul de mai sus
 • retragere (Miercuri, 25 aprilie 2018, 9:08)

  vali [anonim]

  Daca ti-ai pierdut jobul ce se intampla cu sumele acumulate, pot fi retrase?
  • 4 (Joi, 26 aprilie 2018, 10:01)

   Radu Craciun [hotnews.ro] i-a raspuns lui vali

   Daca nu mai aveti o slujba, banii raman in contul dvs. si continua sa fie investiti in conditiile in care nu mai intra fonduri noi. Ii veti putea accesa in aceleasi conditii (in cazul pensionarii pentru limita de varsta, in caz de invaliditate permanenta). In cazul decesului mostenitorii vor beneficia de ei.
 • Randament, comisioane (Miercuri, 25 aprilie 2018, 9:44)

  Cosmin Dobre [anonim]

  Exista un randament minim prevazut prin lege pentru Pilonul II?

  Cum este impartit riscul intre participanti si administratorii de fonduri? Comision fix sau in functie de randament?
  • 5 (Joi, 26 aprilie 2018, 10:03)

   Radu Craciun [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cosmin Dobre

   Exista un randament minim relativ. Cu alte cuvinte un fond nu poate performa cu mult mai rau decat media pietei. In caz ca se intampla acest lucru timp de patru trimestre consecutive acesta intra sub supraveghere speciala si in caz de neredresare este dat unui alt administrator.

   Administratorii isi asuma riscul neperformantei prin garantarea faptului ca la pensionare veti primi cel putin suma banilor adusi mai putin comisoanele platite. Pentru aceasta garantie administratorii constituie an de an rezerve (provizioane) care constituie un cost important in bugetul anual.

   In plus comisionul anual perceput procentual din valoarea activelor va varia valoric si in functie de succesul cu care activele au fost inmultite prin investire.
 • deces participant (Miercuri, 25 aprilie 2018, 9:57)

  andrei iorga [anonim]

  Buna ziua
  In cazul decesului titularului, suma depusa in cont poate fi retrasa de catre reprezentantii familiei, in cazul in care nu exista mostenitori de drept, sau in acest caz suma depusa se pierde si este redistribuita catre ceilalti participanti din pilon ?
  • 6 (Joi, 26 aprilie 2018, 10:03)

   Radu Craciun [hotnews.ro] i-a raspuns lui andrei iorga

   Plata activului detinut de catre participantul decedat se plateste in baza certificatului de mostenitor beneficiarilor legali sau testamentari ai participantului. Suma ramane in fond.
 • Pilonul II (Miercuri, 25 aprilie 2018, 10:11)

  falcoind [utilizator]

  Daca se introduce cota de 0% participare obligatorie la pilonul II ce se întâmpla cu sumele strânse pâna acum ?
  • 12 (Joi, 26 aprilie 2018, 10:22)

   Radu Craciun [hotnews.ro] i-a raspuns lui falcoind

   Daca singura modificare preconizata este cota 0%, atunci nu vor mai intra noi contributii si veti ramane cu banii stansi pana acum in cont.
 • pilonul 2 (Miercuri, 25 aprilie 2018, 10:23)

  Florin Oprea [utilizator]

  De ce considerati pilonul2 un fond privat din moment ce el este constituit din trecerea banilor colectati la CAS NUMAI PENTRU UNELE PERSOANE? Explicati va rog cazul a doua persoane intre care exista numai o zi diferenta intre datele nasteri si care au contribuit identic la CAS in timpul vietii dar numai cel nascut mai tirziu CU O ZI avea DREPTUL sa i se transfere bani in pilonul 2. De ce cel nascut mai tirziu va incasa aceeasi pensie de stat dar va lua in plus in si pensie de la pilonul 2? Au contrubuit la fel dar vor avea pensii diferite, fara ca cel cu pensia mai mare sa fi contribuit in plus din banii personali. La emiterea unui raspuns va rog sa va detasati de pozitia de reprezentat al caselor de asigurari.
  • 7 (Joi, 26 aprilie 2018, 10:05)

   Radu Craciun [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florin Oprea

   Din momentul in care banii intra in conturile individuale ale participantilor acestia devin fonduri private. Dovada acestui fapt este dreptul mostenitorilor dvs. de a beneficia de bani acumulati, ceea ce nu s-ar fi intamplat in cazul in care erau in continuare bani publici.

   Diferenta intre o persoana care contribuie doar la pensia publica (P1) si una care contribuie si la P1 si la P2 este ca, in cazul primeia, toti banii se duc in bugetul de asigurari sociale pentru plata pensiilor actuale, pe cand in al doilea caz, doar o parte iau acest drum, deci mai putine puncte de pensie acumulate, in timp ce restul se strang in contul de pensie privata.

   Deci pensia publica nu va fi identica in cele doua cazuri.
 • concurență (Miercuri, 25 aprilie 2018, 10:53)

  Mazeta [utilizator]

  Dacă Statul va veni cu fond alternativ, aveți în vedere noi oferte pentru a convinge lumea să rămână la Pilonul II privat?
 • Nationalizare Pilon 2 (Miercuri, 25 aprilie 2018, 12:53)

  Paticipant_Pilon2 [anonim]

  Buna ziua,

  1.Avand in vedere vehicularile din presa legate de nationalizarea pilonului 2, ce demersuri o sa intreprindeti(in calitate de președintele BCR Pensii și vicepreședinte al Asociației Administratorilor Independenți)pentru a opri/ataca decizia Guvernului de a nationaliza acest sistem de pensii?
  2.Ce va face APAPR in acest sens?
  3.Ce se va intampla cu randamentul in cazul nationalizarii? Se va transfera si acesta catre stat?
  4.Credeti ca statul va putea sa imi transfere sumele acumulate la pilonul 2 catre pilonul 1 in cazul in care nu imi exprim optiunea de a ramane in sistemul privat?

  Va multumesc anticipat pentru raspunsuri punctuale!
  • 8 (Joi, 26 aprilie 2018, 10:07)

   Radu Craciun [hotnews.ro] i-a raspuns lui Paticipant_Pilon2

   Nu cunoastem care sunt planurile din momentul de fata in ce priveste P2. La momentul in care vom avea o legislatie ne vom putea forma un punct de vedere.
 • Avantaje (Miercuri, 25 aprilie 2018, 12:58)

  adi_69 [utilizator]

  Va rog sa explicati avantajele Pilonului II fata de Plionul I pentru in pensionar care va avea sansa sa traiasca cel putin 15 ani peste varsta de pensionare, avand in vedere ca au filosofii total diferite:
  - Pilonul I se bazeaza pe solidaritate, pensionarul primeste o renta, functie de cat a contribuit, pe tot parcursul vietii. Iar aceasta renta creste in timp, o data cu valoarea punctului de pensie
  - Pilonul II este, de fapt, un fond de acumulare. Pensionarul va primi o renta lunara, cat timp sunt bani in contul respectiv. Iar acestia se vor epuiza la in moment dat, fix cand va fi mai neputincios...
  • 8 (Joi, 26 aprilie 2018, 10:09)

   Radu Craciun [hotnews.ro] i-a raspuns lui adi_69

   Plata pensiei publice va depinde de doua variabile: ce salariu ati avut si cati oameni vor mai fi in campul muncii care sa va plateasca acea pensie. Astazi banii dvs nu se strang nicaieri in sistemul public. Ei sunt folositi pentru plata pensiilor actuale.

   Problema este ca datele demografice ne arata ca vor fi din ce in ce mai multi pensionari si din ce in ce mai putini tineri care sa le plateasca pensia. In urmatoarele decenii 30% din populatia Romaniei va fi de pensionari. Acesta este motivul pentru care a fost introdus si sistemul de pensii private unde banii depusi astazi raman, sunt investiti, si ii primiti la pensie.
   In ce priveste plata pensiilor private am dat mai sus doua exemple despre cum se intampla in unele tari. Si pensia privata poate fi platita pana la moarte.
 • impozitare pensie privata (Miercuri, 25 aprilie 2018, 13:53)

  476 hope [anonim]

  Buna ziua.
  Puteti va rog sa explicati in ce mod vor fi impozitate pensiile din pilonul 2, respectiv pilonul 3? vor fi tratate ca un venit si ca atare se vor aplica taxele corespunzatoare sau impozitul se va aplica numai pe randamentul obtinut?
  Multumesc anticipat
  • 9 (Joi, 26 aprilie 2018, 10:10)

   Radu Craciun [hotnews.ro] i-a raspuns lui 476 hope

   Astazi ele sunt impozitate ca venituri din pensie in conditiile legii.
 • pensia legata la contributie (Miercuri, 25 aprilie 2018, 14:21)

  un domn [utilizator]

  buna ziua
  un contributor la fondul de pensii BCR din momentul Startului Pilonului 2, cere la varsta legala a pensiuonarii incasarea pensiei. Va solicit sa imi comunicati tinand cont de varsta de pensionare care va fi suma decontata la varsta pensionarii NUMAI din contributia la Pilonul 2 fara alte contributii (gen Pilonul 3)
 • Prezent si viitor... (Miercuri, 25 aprilie 2018, 14:58)

  dodoi [anonim]

  M-am uitat sumar pe structura portofliului de investitii a fondurilor de investitii BCR pentru piloanele II si III si am remarcat ca stilul de investitii e unul conservator, mai degraba potrivit pentru cineva mai aproape de pensie, cu circa 60% in titluri de stat si obligatiuni emise de administratia publica locala din Romania. La actiuni din circa 23% din valoarea fondurilor peste 16% erau investite in companii din Romania.
  -Exista vreo limita fixata de ASF sau de vreo alta organizatie cu privire la structura si ponderea investitiilor in Romania? Daca nu cum comentati ponderea atat de mare a investitiilor alocate Romaniei, cunoscand ca de-a lungul timpului Romania s-a confruntat cu stabilizari monetare, perioade de inflatie galopanta, cea mai recenta din anii 1990 pana pe la inceputul anilor 2000 sau de crestere brusca a cursului euro (ian 2008 circa 3.5 lei/euro si in ian 2009 circa 4.3 lei/euro)?

  Se discuta posibilitatea ca o persoana sa poata renunta la contributiile pentru pilonul II si sa contibuie numai la pilonul I.
  -Din discutiile de pana acum, considerand ca cineva ar renunta sa contribuie la pilonul II, pensia primita pentru pilonul I ar fi mai mare decat pensia pentru pilonul I primita de altcineva care contribuie la ambele piloane?

  cu multumiri,
  • 9 (Joi, 26 aprilie 2018, 10:14)

   Radu Craciun [hotnews.ro] i-a raspuns lui dodoi

   Aveti dreptate. Structura investitionala este mai degraba conservatoare. Acesta este profilul de risc pe care si l-a dorit legiuitorul si ASF prin normele de investire. Ca urmare, activitatea noastra de investire trebuie sa se desfasoare in aceste limite. Este bine de specificat acest lucru pentru cei care au impresia ca investim in titluri de stat din motive de comoditate. Un profil de risc scazut nu poate fi realizat decat investind cea mai mare parte a activelor in titluri de stat.

   De ce sunt ele majoritar ale Romaniei? Pentru ca ofera cele mai bune randamente raportate la risc si pentru ca nu ai un risc valutar in momentul in care investesti. Adica investim tot in lei. Sigur, nu suntem obligati sa facem asta si exista administrator care de-a lungul timpulului au investit si in titlurile de stat ale altor tari.

   Si aici am un mesaj pentru cei care ne acuza ca “recirculam” banii reinvestind banii in bugetul Romaniei. Sa inteleg ca ar fi de preferat sa finantam mai degraba datoriile externe ale altor tari? Pentru ca legea ne permite… Sunt convins ca intr-un astfel de caz s-ar auzi un alt cor (sau acelasi!) de nemultumiti.

   Legea imi interzice sa fac previziuni, dar ce pot spune este ca noi nu am inventat nimic nou prin crearea unui sistem de pensii private. Facem ceea ce fac altii de decenii in contextul crizei demografice severe cu care se confrunta toate tarile dezvoltate. Iar a noastra va fi chiar mai severa decat a lor. Cifrele o arata nu trebuie sa ma credeti pe cuvant.
 • transparenta (Miercuri, 25 aprilie 2018, 15:10)

  alexu [anonim]

  Pe ce este bazat comisionul la depunere , care este enorm ?!
  De unde stim ca nu va exista un comision de retragere de 20 % daca retragi toata suma ?
  Ce garantii ofera administratorul privat in caz de faliment ?
  De ce nu solicita aministartorii de fonduri de pensii o lege clara cu privire la plata sumelor stranse ? Astfel incat sa stim de acum ce ne asteapta! Nu as vrea sa refuz trecerea la stat pentru ca e mai bine ( asa cred eu acum) sa am o suma identificabila pe numele meu , dar nu imi va conveni sa vad ca s-au schimbat/adaugat reguli gen: nu puteti scoate banii decat cu comision mare , nu puteti scoate banii decat in transe pe nu stiu ce perioada
  • 10 (Joi, 26 aprilie 2018, 10:16)

   Radu Craciun [hotnews.ro] i-a raspuns lui alexu

   Marimea comisioanelor este o tema predilecta vehiculata in spatiul public. Atunci cand cineva afirma ca avem comisioane mari sau “enorme” ma astept sa se raporteze la ceva. “Enorm” in raport cu ce anume?

   Eu sustin ca de fapt sunt foarte mici. Iar cand spun asta ma raportez la practica europeana. Exista studii independente la care APAPR a facut referinta in spatiul public, care arata ca sistemul de pensii din Romania are printre cele mai scazute comisioane din Europa. De altfel un calcul recent facut la solicitarea presei de catre APAPR arata ca in ultimii ani valoarea comisioanelor platite pe an catre administrator a fost usor peste 1% din valoarea activelor si in scadere constanta de la un an la altul.

   Comisioanele sunt predictibile si specificate in prospect. Fiind vorba de o pensie ar fi normal ca in viitor ea sa fie platita mai degraba lunar decat intr-o plata unica.
 • Masuri de protecție împotriva politicienilor (Joi, 26 aprilie 2018, 1:54)

  ilprezidente [utilizator]

  Bună ziua,

  Va rog, dacă se poate, răspuns la următoarele 3 întrebări :

  1. As dori sa stiu in ce masura legislatia Europeana protejeaza (sau nu) cetatenii uniunii de masuri de nationalizare /confiscare a sumei acumulate în pilonul 2?

  2. Este posibila "forțarea" contributorului in a alege pilonul 1 sau 2 (cu renunțare definitiva la cel pe care nu îl alege)?

  3. Exista posibilitatea de "transfer" a contributiilor de pana acum la pilonul 2 intr-un alt stat din UE (către una din subsidiarele grupului administrator) - la cererea clientului - in asa fel incat sa existe o masura de protecție împotriva politicienilor care au făcut liceul la seral și facultatea la distanță... iar în fiecare an lovesc în contribuabil cu tot felul de legi?

  Legat de ultima întrebare, redau mai jos răspunsul primit de la unul din fondurile care administrează pilonul 2. Ce recomandați ca se poate face în direcția aceasta?

  "Din pacate, desi la nivel teoretic, legea 411/2004 (art. 35, alin 4) reglementeaza posibilitatea de a transfera activul acumulat la pensia obligatorie intr-un alt stat, in practica, transferul este imposibil deoarece cadrul legislativ aplicabil „nu prevede dispozitii privind activitatea transfrontaliera in ceea ce priveste transferul sumelor aferente activelor acumulate la fondurile de pensii administrate privat din Romania in strainatate”, conform raspunsului ASF primit la o adresa privind posibilitatea transferarii de active in alte tari."

  Mulțumesc
  • 23 (Joi, 26 aprilie 2018, 11:14)

   Radu Craciun [hotnews.ro] i-a raspuns lui ilprezidente

   Sigur, proprietatea este protejata de lege. Conform legislatiei, suma acumulata in contul individual al fiecarui participant este proprietatea acestuia.
 • Despre pilonul II... (Joi, 26 aprilie 2018, 9:03)

  Mitrache mugur nelu [anonim]

  Buna ziua! Sunt interesat de forma sub care se va acorda pensia privata pilon II si care sunt criteriile

  1. se va acorda sub forma unei rente lunare dupa iesirea la pensiei, in aceste conditii cum se va calcula aceasta renta lunara si cat timp se va acorda.

  Varsta la care se va acorda depinde de acumularea unuii numar minim de ani in munca sau este conditionata strict de implinirea varstei de 65 de ani.
  2. Suma acumulata la ,,retrocedare" se va mai impoza?
  3.Daca se va acorta printr-o renta ,perioada pana se va termina , suma detinuta de Fond va fi in continuare reinvestita

  Multumesc.
 • Pilonul 2 (Joi, 26 aprilie 2018, 9:08)

  Mitrache mugur Nelu [anonim]

  Cât timp poate primi cineva pensie din Pilonul 2, presupunând că a cotizat de la împlinirea vârstei de 35 ani până la pensionarea pentru limită de vârstă?
 • Transfer de valoare de la tineri catre batrani (Joi, 26 aprilie 2018, 9:35)

  Adrian [anonim]

  La nivelul unui salariu mediu net (2,500 lei) contributia la CAS (25% dntr-un brut de circa 4,275 lei) reprezinta 1069 lei pe luna .
  Daca acesti 1,069 lei pe luna ar fi investiti periodic timp de 40 de ani o rata reala a dobanzii de 1% am obtine la sfarsitul celor 40 de ani o suma de 631,000 lei (in valoarea banilor de azi).
  Aceasta suma ar ajunge timp de 21 de ani dupa pensionare (cate 2,500 lei pe luna si tinand cont de un randament real de 0% dupa momentul pensionarii), ceea ce ar duce la o rata de inlocuire a salariului de 100%.
  Cu toate aceastea la statul iti ofera o rata de inlocuire de circa 40-45% prin contravaloarea unui punct de pensie, deoarece ia banii astazi ca sa plateasca pensionarii de astazi cu aceste contributii.
  Ce parere aveti de acest transfer de valoare de la generatia tanara catre generatia actualilor pensionari?
  • 11 (Joi, 26 aprilie 2018, 10:21)

   Radu Craciun [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian

   Acesta este motivul pentru care optim este sa "nu punem toate ouale in acelasi cos" si pentru ca la pensie sa avem o sursa diversificata de venituri, atat din sistemul public cat si din cel privat.
 • Comisioane de administrare (Joi, 26 aprilie 2018, 9:43)

  Adrian [anonim]

  Ce parere aveti de comisioanele de administrare percepute de fondurie de pensii?

  Majoritatea fondurilor (printre care si BCR) percep 2,5% din contribuțiile brute plătite lunar, acelasi nivel ca in anul 2008, desi intre timp nivelul ratelor de dobanda a scazut semnificativ.

  Nu considerati ca ati gresit nescazand acest comision? Ati fi aratat ca va pasa de clienti si ,in plus, asa ati devenit vulnerabili la atacul politicienilor asupra pilonului 2.
  • 13 (Joi, 26 aprilie 2018, 10:25)

   Radu Craciun [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian

   In legatura cu subiectul marimii comsioanelor am raspuns mai sus.

   Este de asteptat ca, pe masura ce marimea fondurilor creste, comisioanele sa continue sa scada. Miscari in acest sens au inceput sa apara si pe P2 si pe P3.
 • Accesare sume acumulate Pilon II (Joi, 26 aprilie 2018, 10:04)

  B [anonim]

  Am fost pentru o perioada de timp contributor la Pilonul II si inca mai achit contributii pentru Pilonul III . Nu mai locuiesc si lucrez in Romania si probabil nu voi mai plati contributii la Pilonul II pana la implinirea varstei de pensionare.
  Care este modalitatea prin care voi putea accesa sumele acumulate in cadrul Pilonului II, avand in vedere ca voi ramane probabil cu un stagiu de vechime in munca in Romania de doar 15 ani si 10 ani de cotizare la Pilonull II. Aceeasi intrebare este valabila si pentru Pilonul III.

  Multumesc.
  • 13 (Joi, 26 aprilie 2018, 10:29)

   Radu Craciun [hotnews.ro] i-a raspuns lui B

   Astazi nu exista o lege a platii pensiilor private cu toate ca ar fi trebuit sa exista de acum cativa ani. La acest moment plata activului acumulat se face la pensionarea pentru limita de varsta, in caz de invaliditate permanenta sau mostenitorilor in cazul decesului.
 • mostenire (Joi, 26 aprilie 2018, 10:10)

  Adrian [anonim]

  Mostenitorii legali cind beneficiaza de banii titularului de la pilon 2: imediat cind prezinta ceritf de deces sau cind acel mostenitor ajunge la rindul lui la pensie ?
  • 14 (Joi, 26 aprilie 2018, 10:32)

   Radu Craciun [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian

   In proprietate, intra in baza certificatului de mostenitor.

   Daca mostenitorul are cont de pilonul 2 banii vor intra in contul lui si vor putea fi accesati in conditiile legii.

   Daca nu este participant la pilonul 2 i se vor plati banii.
 • impozitare pilon 3 (Joi, 26 aprilie 2018, 10:17)

  adrian [anonim]

  vreau sa atrag atentia, ref la un raspuns dat anterior, ca sumele pe care eu le depun la pilon 3 sint din salariul meu net si nu e corect sa fie iar impozitate la pensie !

  Aici nu vorbim de aceaa deducere de 400 euro de care beneficiaza angajatuil/angajatorul....
  Vorbim ca eu din net depuin lunar bani la bilonul 3, cit imi permit, minim suma contractata.
  • 15 (Joi, 26 aprilie 2018, 10:34)

   Radu Craciun [hotnews.ro] i-a raspuns lui adrian

   Va sfatuiesc sa faceti demersurile necesare pentru a beneficia de deductibilitate deoarece, la plata, toti participantii sunt impozitati la fel, indiferent daca sumele cu care au contribuit au beneficiat sau nu de deductibilitate.
 • comision depunere (Joi, 26 aprilie 2018, 10:23)

  comison depunere [anonim]

  Cred ca 'alexu' cind a intrebat de comis de depunere, s-a referit la comis de depunere numerar platit de o pers fizica, cind depune bani pt pilonul 3 la ghiesul bcr, in contul administratoruilui BRD (pt ca BCR este depozitarul lui BRD pt pilon 3)
 • comisioane (Joi, 26 aprilie 2018, 10:27)

  cristian [anonim]

  Spuneati mai inainte ca nu sunt mari comisioanele,dar raportat la randament sunt mari.De pilda la pilonul 3 comisionul e 4,95,iar randamentul in jur de 3,5.
  • 16 (Joi, 26 aprilie 2018, 10:42)

   Radu Craciun [hotnews.ro] i-a raspuns lui cristian

   Ratele de rentabilitate publicate de fondurile de pensii sunt obtinute dupa scaderea comisionului de administrare din activul fondului si a altor costuri suportate de fond.

   Mai exista un cost de administrare din valoarea contributiei primite inainte ca aceasta sa intre in fond si sa fie investita. Acest comision insa, daca il repratizati pe un termen lung precum 10, 15 sau 20 de ani, scade substantial in contributia pe care o are la costul total.
 • firme private-P3 (Joi, 26 aprilie 2018, 10:38)

  cristian [anonim]

  De ce credeti ca firmele private nu acorda angajatilor acei 400 euro/an,pentru ca inteleg ca acei bani ii acorda din impozitul datorat statului.Firma nu ar avea nimic de pierdut,nu?Firmele de administrare a fondurilor private ar putea face o campanie pentru constientizarea patronilor in acest sens.
  • 17 (Joi, 26 aprilie 2018, 10:52)

   Radu Craciun [hotnews.ro] i-a raspuns lui cristian

   Pentru firme, o pensie privata facultativa reprezinta un cost suplimentar ca orice alt beneficiu. Avantajul pentru angajator este ca suma suportata de el ca beneficiu la un fond de pensii facultative este deductibila, la calculul profitului impozabil, in limita unei sume, reprezentand, pentru fiecare participant, echivalentul in lei a 400 de euro pe an fiscal.

   La un cost similar pentru angajator, angajatul beneficiaza mai mult de pe urma unei plati la pensia facultativa decat de pe urma platii sumei in cash.

   Vedem in un interes in crestere din partea angajatorilor pentru oferirea acestui beneficiu, in conditiile in care ei se pot diferentia din ce in ce mai putin prin oferirea unor beneficii de tip bonuri de masa sau asigurari/abonamente de sanatate.
 • Pensia de la stat (Joi, 26 aprilie 2018, 10:42)

  Andrei [anonim]

  Buna ziua,
  Aveti idee cam cat este deficitul Romaniei pentru bugetul de pensii pentru pilonul I? Si care sunt previziunile evolutiei acestuia in viitor? Si din ce ce acopera acest deficit? Banuiesc ca din alti bani destinati poate pentru autostrazi, spitale, scoli?
  In aceste conditii considerati ca noi cei care muncim acum, ne vom putea baza pe stat pentru plata unei pensii decente peste 20-30-40 de ani?
  Multumesc!
  • 17 (Joi, 26 aprilie 2018, 10:58)

   Radu Craciun [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei

   Deficitul bugetului de asigurari sociale pe care l-am vazut vehiculat in spatiul public este de 3% din PIB. Intr-adevar, deficitul este acoperit prin realocari din alte categorii bugetare.

   In conditiile natalitatii scazute, a emigratiei populatiei tinere si deci ale tendintelor demografice negative, in lipsa platitorilor la buget, presiunea pe deficit nu va face decat sa creasca.

   Acesta este motivul pentru care cred ca este imperios necesar ca veniturile la pensie sa fie asigurate atat de sistemul public, cat si de cel privat. O reteta folosita cu succes de zeci de ani in toate tarile dezvoltate.
 • intrebare (Joi, 26 aprilie 2018, 10:48)

  Andrei [anonim]

  Buna ziua,

  Inteleg ca aceasta investitie in Pilon II de pensii are un randament, insa intrebarea mea este urmatoarea:

  Poate acest randament, sa imi asigure un in mod realistic nivelul meu de pensie ? Inteleg faptul ca o sa ies la pensie cu 30% poate din nivelul salarial in momentul pensionarii.. insa acei 30% din momentul pensionarii, oare mai reprezinta aceeasi putere de cumparare ca in momentul depunerii banilor ?

  Altfel, la un randament nerealistic, pot trage concluzia ca la final daca primesc pensie cei 200 de lei investiti de mine.. sunt cam degeaba, din moment ce inflatia creste si o paine poate o sa coste 10 lei.

  Vorbim totusi de o durata de 30-35-40 de ani, in care acumularea are un trend crescator, insa nu stiu daca e in acelasi raport si cu inflatia.

  Multumesc frumos de raspuns,
  Andrei.
  • 19 (Joi, 26 aprilie 2018, 11:04)

   Radu Craciun [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei

   Procentul de 30% mentionat imi da de inteles ca va referiti la pensia publica. Aceasta nu are randament deoarece banii nu se acumuleaza si nu se investesc.

   In ce priveste rata de rentabilitate a fondurilor private acasta a depasit cu mult rata inflatiei in ultimii zece ani.
 • procente (Joi, 26 aprilie 2018, 10:49)

  tearoftime [utilizator]

  cat reprezinta procentual raportul pilonul 2 vs. pilonul 1 inainte de 1 ianuarie 2018 si dupa 1 ianuarie 2018.
  Cu noile modificari legislative, respectiv micsorarea procentului (din brut) care merge catre pilonul 2, cu toate ca suma este mai mult sau mai putin similara, am senzatia ca per anamblu, contributiile mele la pensie (pilon 1 + 2) au crescut si in acest context mi se pare relevant, cat (%) din pensia mea mergea la pilonul 1 si cat (%) la pilonul 2, inainte si dupa modificarile legislative?
  • 20 (Joi, 26 aprilie 2018, 11:08)

   Radu Craciun [hotnews.ro] i-a raspuns lui tearoftime

   Nu putem face aceasta comparatie din cauza diferentei fundamentale dintre cele doua sisteme.

   Pilonul 2 are fonduri care se strang si se investesc. Pana acum pilonul 2 a beneficiat de contributii in valoare de aproximativ 35 de miliarde la care a mai adaugat prin investire inca 7 miliarde. Deci total de aproximativ 42 de miliarde.

   In pilonul 1 nu se strange niciun ban. Ei sunt cheltuiti in ziua 2 pentru plata pensiilor actuale.
 • deducere fiscala (Joi, 26 aprilie 2018, 10:51)

  Ciprian Ali [anonim]

  Sunt participant la un fond de pensii facultative (pilonul 3) din 2017. Am văzut recent ca "suma cu care contribui individual se deduce din baza de calcul pentru impozitul pe venit (în limita maxima a 400 EUR pe an fiscal)."
  Nu cred ca am beneficiat pana în prezent de aceasta facilitate. Puteți sa-mi spuneți pașii practici (adică ce trebuie sa fac eu, ce trebuie sa facă angajatorul si ce trebuie sa facă fondul) care trebuie urmați pentru a beneficia?
  Va mulțumesc!
  • 21 (Joi, 26 aprilie 2018, 11:10)

   Radu Craciun [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ciprian Ali

   Cel mai simplu este platiti prin intermediul angajatorului si el va va aplica deducerea.
 • caz concret pilonul II (Joi, 26 aprilie 2018, 11:05)

  Ciprian [anonim]

  Eu contribui la pilonul 2 din 2017. Suma totala a contribuției brute e de 3321 RON. Suma activului net azi e de ... 3283 RON. As prefera sa-mi administrez singur banii (cum se face in SUA - 401(k)) decat sa mai beneficiez de "serviciile" colegilor Dvs.! :(
  P.S. In conditiile acestor cifre seci, chiar mai mir ca Guvernul a pierdut cu brio bătălia comunicării pe acest subiect - e o "performanta" remarcabila!
  • 24 (Joi, 26 aprilie 2018, 11:21)

   Radu Craciun [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ciprian

   Un an de zile este o perioada prea scurta pentru a judeca performanta unui fond de pensii. Performanta ultimilor zece ani vorbeste de la sine. E adevarat insa, ca ne aflam intr-o perioada a randamentelor scazute astfel ca randamentele viitoare nu vor replica neaparat performanta trecuta. Adica nivelul performantelor trecute nu reprezinta o garantie a performantelor viitoare.

   Va rog sa tineti cont si de faptul ca dupa doar 1 an impactul comisionul de administrare pe contributie se repartizeaza doar pe 1 an pe cand dupa o perioada mai lunga impactul lui se repartizeaza implicit pe aceasta durata mai lunga.
 • update (Joi, 26 aprilie 2018, 11:16)

  tearoftime [utilizator]

  in asteptarea raspunsului Dvs. am facut si eu cateva calcule luand un cost al angajatorului de aprox. 5100 lei.
  Mi-au rezultat urmatoarele: CAS dupa 1 ianuarie 2018 a crescut (in valoare absoluta - lei) cu putin peste 13%.
  Inainte de 1 ianuarie, pilonul 2 reprezenta peste 19% din CAS.
  Dupa 1 ianuarie pilonul 2 reprezinta fix 15% din CAS.
  Suma care merge la pilonul 2 "a ramas aceasi" desi in realitate a scazut, prin cumularea cresterii de 13% a CAS-ului cu scaderea la 15% a contributiei la pilonul 2. Facand o echivalenta, 113% * 15% = aprox. 17%, aproape "vechiul" 19%, dar mai putin, asa cum majoritatea dintre noi au constatat.
  Cu alte cuvinte dupa 1 ianuarie statul ne ia mai multi bani pentru pensie si nu numai ca tot surplusul merge in pilonul 1, dar ia si din sumele pentru pilonul 2.
  Ce parere aveti despre acest lucru?
  • 25 (Joi, 26 aprilie 2018, 11:22)

   Radu Craciun [hotnews.ro] i-a raspuns lui tearoftime

   O sa va rog sa ma contactati personal pentru a discuta speta. Nu pot valida acum calculele facute de dvs.
 • update2 (Joi, 26 aprilie 2018, 11:40)

  tearoftime [utilizator]

  Va multumesc pentru raspuns, nu este nevoie sa validam impreuna speta, pentru mine este suficient faptul ca ati privit lucurile si din acest punct de vedere pentru ca nu am vazut niciunde in presa o astfel de analiza. Numai ping-pong-ul dintre guvern ("contributia a ramas aceasi in valoare absoluta") si cateva articole razlete cum ca de fapt contributia a scazut. Eu am incercat sa va dau cifrele + explicatia matematica din spatele acestor lucruri.

  Sunt convins ca aveti persoane care le pot valida, pentru ca aceste valori sunt valabile indiferent de valoarea brutului, nu doar pentru o speta.
  Posibil cu exceptia salariilor apropiate de minimul pe economie, unde apar niste deduceri desi parca acele deduceri se aplica impozitului pe venit, nu CAS-ului.
 • deducere fiscala (Joi, 26 aprilie 2018, 11:45)

  Alex [anonim]

  In situatia in care angajatorul nu doreste sa se implice in plata contributiei si a calculului deducerii de 400EUR, care este solutia pe care o pot urma pentru ca totusi sa beneficiez de aceasta deducere?
 • Nationalizare Pilon 2 (Joi, 26 aprilie 2018, 12:26)

  Angela [anonim]

  Asa cum s-a raspuns mai sus contributia la pilonul 2 este proprietatea fiecarui participant fiind protejata de lege.In cazul in care se va lua decizia nationalizarii pilonului 2 fiecare participant are dreptul de a da in judecata statul roman pt incalcarea drepturilor de proprietate individuala?
  Multumesc,
 • Plata pensiilor (Joi, 26 aprilie 2018, 13:13)

  jorj_bv [anonim]

  E ciudat ca la 10 ani de la aparitia sistemului cu piloane nu s-a facut legea platii. Deja sunt o gramada de cazuri de boala, mosteniri, poate chiar si vreo cativa pensionati cu special pe la 45 ani.
  De ce e nevoie de o firma specializata in plata pensiilor?
  O metoda simpla ar fi ca sa se imparta numarul de unitati de fond intr-o cota lunara si investitia sa continue cu sumele in scadere.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by