Începe procesul prin care fosta șefă a NN Pensii cere anularea sancțiunii istorice aplicate de ASF în scandalul posibilei naționalizări a pilonului II de pensii

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 2 mai 2018, 17:08 Economie | Asigurari


Raluca Tintoiu, fost director general NN Pensii
Foto: NN Asigurari de Viata
Curtea de Apel București a afișat, pentru data de 8 mai, primul termen al procesului prin care Raluca Țintoiu, fosta șefă a NN Pensii cere anularea sancțiunii istorice aplicate de ASF în primăvara anului trecut în scandalul posibilei naționalizări a pilonului II de pensii. În aprilie 2017, ASF a sancționat NN Pensii cu o amendă istorică de 750.000 lei, iar Ralucăi Țintoiu i-a retras autorizația de director general și i-a aplicat o amendă de 100.000 lei, după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus că ASF ar trebui sa acționeze foarte dur.

Dacă NN Pensii nu a atacat decizia ASF, Raluca Țintoiu a decis să apeleze la justiție pentru a anula decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), care îi face practic imposibilă angajarea pe o pozitie de vârf în sectorul financiar pe o perioadă de 10 ani nu doar în România, ci în toate țările membre UE.

HotNews.ro a semnalat în luna ianuarie 2018 că fosta șefă a NN Pensii a demarat acest proces, moment la care surse din industrie au explicat pentru HotNews.ro cât de gravă este sancțiunea pe care aceasta a primit-o de la ASF:
 • "Retragerea autorizației de director general este o sancțiune care îi face practic imposibilă angajarea pe o poziție de vârf în sectorul financiar, unde toate aceste poziții sunt autorizate fie de ASF, fie de BNR, fie de alte autorități în alte țări. O sancțiune de acest tip, care are o durată de 10 ani reprezintă o bilă neagră, este ca și cum ar fi un paria pentru industria financiară și nu doar în România, ci în toate celelalte țări UE. Cariera ei este complet încheiata din cauza acestei sancțiuni'.

În luna septembrie a anului trecut, NN Pensii a anunțat că Raluca Țintoiu își va continua cariera pe plan internațional în cadrul NN Group, în locul acesteia fiind numită în funcția de director general Andreea Pipernea.

Profit.ro a scris în luna februarie din acest an
, că ASF va fi apărată în procesul cu Raluca Țintoiu de avocatul Raluca-Andreea Niculescu-Gorpin. Estimat la cel mult 5.000 de euro, contractual a fost atribuit pentru suma de 8.875 lei, fără TVA, potrivit datelor ASF remise la solicitarea Profit.ro.

Publicația mai scria că "Raluca Țintoiu cere instanței anularea deciziei de sancționare, cu obligarea ASF de a-i restitui contravaloarea amenzii deja achitate, de 100.000 lei. De asemenea, fosta șefă NN Pensii solicită înlocuirea sancțiunii aplicate cu o sancțiune mai ușoară, respectiv cu un avertisment scris sau amendă mai mică, dar fără retragerea autorizației de director general al administratorului de pensii. În plus, Țintoiu vrea ca instanța să oblige ASF să-i plătească 1.000 euro ca daune morale".

 • Istoricul sancțiunilor istorice aplicate de ASF către NN Pensii și conducerea acestei companii în scandalul posibilei naționalizări a pilonului II de pensii

Raluca Tintoiu, fost director general NN Pensii
Foto: NN Asigurari de Viata
Amintim faptul că ASF a decis în data de 13 aprilie 2017 sancționarea NN Pensii cu 750.000 de lei, respectiv 1% din capitalul social al societății, pe motiv că societatea ar fi transmis către clienți 'informații inșelătoare neprobate de nici un fel de document public cu privire la o posibilă naționalizare a activelor fondurilor de pensii și acest lucru este de natură să prejudicieze stabilitatea și sustenabilitatea sistemului de pensii în România'.

Conducerea ASF a decis de asemenea si amendarea cu 100.000 de lei si retragerea autorizatiei de director general pentru Raluca Tintoiu, sefa NN Pensii.

Intrebati daca vor contesta aceasta sanctiune, oficialii NN Pensii au transmis marti, 16 mai, urmatoarele precizari catre HotNews.ro:

 • "Dupa ce am analizat si am pus in balanta obiectivele pe termen lung ale tuturor partilor implicate, consideram ca este cel mai potrivit sa ne concentram asupra serviciilor oferite clientilor nostri si sa nu contestam decizia ASF. NN regreta intreaga situatie cauzata de comunicarea cu clientii nostri.
 • Angajamentul nostru fata de economia romaneasca si sistemul de pensii din Romania este la fel de puternic. In linie cu valorile de baza ale companiei, vom continua sa respectam legislatia Romaniei si regulile pietei.
 • NN este prezenta pe piata romaneasca de 20 de ani. In aceasta perioada, ne-am propus intotdeauna sa imbunatatim si sa diversificam serviciile noastre, raspunzand astfel nevoilor in dezvoltare ale clientilor si ale pietei. Prioritatile noastre sunt cei 1,9 milioane de clienti si echipa de peste 2000 de profesionisti dedicati", a declarat Silviu Novac, director general adjunct la NN Pensii.

Intrebati daca decizia de a nu contesta sanctiunile ASF este valabila si in cazul Ralucai Tintoiu, fosta sefa a NN Pensii, conducerea societatii a precizat:


 • "Demersul Ralucai Tintoiu de a contesta decizia ASF este individual si presupune exercitarea optiunilor legale disponibile in asemenea situatii", a declarat Silviu Novac director general adjunct la NN Pensii.


Cum a luat ASF decizia sanctiunilor istorice aplicate NN Pensii

Ion Giurescu, vicepresedinte ASF
Foto: Hotnews
Ion Giurescu, vicepresedintele ASF, a declarat in conferinta de presa din 13 aprilie, in care a anuntat amenda istorica de 750.000 de lei aplicata NN, ca 'nu comenteaza declaratiile politice ale nimanui', intrebat fiind cum comenteaza faptul ca amenda vine dupa ce Liviu Dragnea, seful PSD, a solicitat ASF, miercuri seara la Antena 3, sa sanctioneze foarte dur NN Pensii.

 • "Nu am treaba cu declaratiile politice ale nimanui. Rolul meu nu este sa comentez asemenea lucruri. Vreau sa va spun ca, de ieri (n.a miercuri, 12 aprilie), inainte sa apara aceste declaratii, eu convocasem Consiliul de Administratie pentru a avea discutii pe acest subiect. L-am convocat in jurul pranzului", a declarat joi, 13 aprilie, Ion Giurescu.

In replica, dupa anuntul sanctiunilor aplicate de ASF, oficialii NN Pensii au precizat:

 • "Consiliul de administratie al NN Pensii a avut astazi (n.a joi, 13 aprilie) o intalnire cu reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), ulterior careia a luat la cunostinta din media despre masurile stabilite de autoritate in legatura cu mesajul de informare transmis de companie in data de 11 aprilie 2017 catre clientii care au declarat adresa de e-mail. Asteptam decizia oficiala a ASF si ne aratam toata deschiderea si colaborarea in demersurile ulterioare acesteia, urmand sa stabilim si sa le comunicam in cel mai scurt timp directiile de actiune ale NN Pensii".

 • Istoricul scandalului posibilei nationalizari a fondurilor de pensii private

Radu Craciun, Viorel Stefan si Catalin Predoiu
Foto: Colaj foto
Dupa ce prim-vicepresedintele PNL, Catalin Predoiu, a atentionat la inceputul lunii aprilie ca, 'in culisele Guvernului Grindeanu-Dragnea se discuta din ce in ce mai apasat de nationalizarea pensiilor private pentru a acoperi derapajele deficitului bugetar', ministrul Finantelor, Viorel Stefan, a reactionat: 'Aberatie!'. Sub presiunea mesajelor venite de la clienti, NN Pensii, cel mai mare fond de pensii private obligatorii din Romania, a transmis pe e-mail catre 300.000 de clienti o scrisoare in care-i indeamna sa urmareasca permanent ce se intampla cu pensia lor. Intrebat de HotNews.ro cum s-a ajuns aici, Catalin Predoiu a spus ca plecand de la ce a scris pe blogul sau Radu Craciun, director general al BCR Pensii, a inceput sa intrebe si o sursa din PSD i-a confirmat ca se discuta nationalizarea pilonului II.
 • Ion Giurescu, vicepresedinte ASF responsabil de sectorul pensiilor private: "Discutiile mele informale si cu Ministerul Finantelor si cu BNR si in ASF, discutii care au avut loc dupa declaratiile facute de Catalin Predoiu, nu duc la concluzia ca este posibil sa se nationalizeze pensiile. Am avut discutii astazi si cu cei din pensiile private, inclusiv cu sefa NN, Raluca Tintoiu, i-am lamurit si nu cred ca vor mai urma alte nemultumiri sau discutii legate de acest subiect. Mesajul pentru oameni este sa stea linistiti ca nu se va intampla nimic din ce se spune acum de pilonul II de pensii".


Mesajul NN Pensii catre 300.000 de clienti pe fondul discutiilor privind o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private


NN Pensii, cel mai mare fond de pensii private obligatorii din Romania, care la sfarsitul anului trecut administra economiile a peste 1,92 de milioane de clienti, respectiv active in valoare de 11,5 miliarde de lei, a transmis in aceasta saptamana, pe fondul discutiilor publice privind posibila nationalizare a fondurilor de pensii private, o scrisoare de informare avand, printre altele, urmatoarele mesaje:

 • "In ultimele saptamani, au existat discutii in spatiul public, cu privire la o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private.
 • Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influentate de decizii politice precum inghetarea valorii procentului din venitul brut aferent contributiei la fondul de pensii, blocarea partiala sau integrala a virarii acestei contributii sau nationalizarea sumelor acumulate pana acum in conturile viitorilor pensionari. De aceea, este important sa urmaresti permanent ce se intampla cu pensia ta si sa te implici activ in demersurile de economisire suplimentara pentru un trai decent la batranete.
 • Speram ca aceste detalii sa contribuie la o mai buna informare despre pensia ta viitoare.
 • In eventualitatea unor masuri care ar afecta pensia administrata privat, vom face toate demersurile posibile pentru a apara dreptul tau la proprietate asupra acestor bani.
 • De asemenea, prin canalele pe care le avem la dispozitie (site, mass-media, e-mail), te vom tine la curent cu informatiile ce pot avea impact asupra viitoarei tale pensii" se arata in scrisoarea NN Pensii.

Pentru detalii citeste: UPDATE Compania NN, amendata de arbitrul pietei financiare cu 750.000 de lei, cea mai mare amenda din istoria ASF. Un control ASF va fi demarat si la BCR Pensii/NN Pensii spune ca a aflat din media despre sanctiuni


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5702 vizualizari

 • +15 (21 voturi)    
  si pe noi cu ce ne ajuta!?? (Miercuri, 2 mai 2018, 17:19)

  Sunt_nimic! [utilizator]

  Sa zicem ca am fi incredibil de optimisti si mai speram ca Justitia sa triumfe, iar amenda istorica va fi anulata.
  O sa fie bine si frumos pentru NN si pentru Raluca, dar noua nu o sa ne dea pedesereul inapoi banii din Pilonul II, pe care ii nationalizeaza!
  • +18 (22 voturi)    
   cel putin (Miercuri, 2 mai 2018, 17:36)

   loveparade [utilizator] i-a raspuns lui Sunt_nimic!

   stii cine vorbeste adevarul si cine e pe campii(hint...PSD)
  • +9 (11 voturi)    
   anularea (Miercuri, 2 mai 2018, 19:58)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Sunt_nimic!

   amenzii ar fi inca o palma peste obrazul mirobolantului dragnea pablito. Nu ca n-ar avea tovalul gros.
 • +39 (43 voturi)    
  huh (Miercuri, 2 mai 2018, 17:21)

  transpenibilus [utilizator]

  Perfect, sa se anuleze amenda SI SA FIE TRASI ASPRU LA RASPUNDERE CEI CARE AU SEMNAT DOCUMENTELE ANCHETEI ASF prin care a fost amendata. Nu au avut nici o dovada ca femeia MINTE si au amendat-o PENTRU RASPANDIRE DE INFORMATII FALSE.

  Informatiile s-au diovedit REALE asa ca cei care au amendat+o au incerca sa propage sentimente si INFORMATII FALSE in piata denaturand ADEVARUL.

  Dupa ce platesc cu varf si indesat astia de la ASF care au marsat la COMANDA POLITICA TREBUIE MERS DUPA CEI CARE AU DAT COMANDA POLITICA! Daca nu ma inseala MEMORIA s-au aratat deranjati de faptul ca FEMEIA a spus ADEVARUL numitii Grindeanu si Dragnea --->>>> "după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus că ASF ar trebui sa acționeze foarte dur", CHESTIE PENTRU CARE TREBUIE SA FIE TRAS LA RASPUNDERE. Nu ai voie ca politician sa iti amesteci mustata in treburile unor INSTITUTII INDEPENDENTE precum: Justitia, ANRE, CSM, CCR, Avocatul Poporului, TVR, ASF, BNR, etc.

  Destul! Vinovatii sa plateasca ACUM!!!
  • +2 (4 voturi)    
   Li se falfaie (Joi, 3 mai 2018, 0:24)

   Dodel540 [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

   Sigur, i se rupe lui grindeanu de trasul tau la raspundere. Omul sta pe minim 10 000 de euro pe luna la sefia ANCOM facand probabil nimic (ca oricum habar nu are cu ce se mananca domeniul). Apropo poate il lamureste pe dragnea de ce nu a mers plata la pod cu seme-es de 1 mai (ha..)
 • +31 (35 voturi)    
  Foarte bine! Mult succes in batalia cu ticalosii! (Miercuri, 2 mai 2018, 17:23)

  emil bobu [utilizator]

  Mult succes!
 • +26 (30 voturi)    
  Sa plateasca Dragnea daunele !!! (Miercuri, 2 mai 2018, 17:23)

  cartofil [utilizator]

  Pana cand p_o_r_c_i_i astia de politicieni nu vor simti in propriul buzunar efectul tampeniilor si magariilor pe care le fac, o sa continue sa-si bata joc de noi ca si pana acum !!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • +17 (21 voturi)    
   pai cred ca (Miercuri, 2 mai 2018, 17:31)

   CVL [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

   ar trebui pe de o parte ASF, si pe de alta parte pe persoana fizica pe cei ce au decis amenda, respectiv retragerea autorizatiei de director
 • -43 (45 voturi)    
  Titlul n-are legatura cu realitatea! (Miercuri, 2 mai 2018, 17:36)

  holinessdani [utilizator]

  Procesul nu are nici o legatura cu "posibila nationalizare" a pensiilor pentru nu a fost nciodata vorba de asa ceva.
  Procesul este despre o smechera care a incercat sa manipuleze piata financiara si sa creeze panica in randul unei categorii sociale deosebit de sensibile.
  De asemenea "fosta sefa" stie foarte bine ca in orice tara europeana sactiunea ar fi fost mult mai severa si ar fi reflectat cu adevarat justa masura a gravitatii faptei.
  E atat de evident incat pana si firma la care era angajata "fosta sefa" si-a recunoscut vina si acceptat sactiunea.
  • +14 (16 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 2 mai 2018, 18:08)

   [anonim] i-a raspuns lui holinessdani

  • +5 (5 voturi)    
   Iata marturia unui postac psd (Miercuri, 2 mai 2018, 18:18)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   Oricum, meriti o prima, ai fost primul postac la acest articol.
   Despre logica spuselor tale... lipseste.
   • 0 (0 voturi)    
    Buna dimineata!!! (Vineri, 18 mai 2018, 8:09)

    Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui midufi

    Acum ter-ai prins ca votantii pedesere sunt total paraleli cu Logica?!
    Nu degeaba vorbesc ei de Statul paralel!

    Ar fi fost de mirare sa EXISTE ceva logica la postac!
  • +15 (19 voturi)    
   auzi... am si eu o nelamurire... (Miercuri, 2 mai 2018, 18:53)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   si sunt convins ca ma poti ajuta...
   te rog sa-mi zici si mie..
   cum se spune "sunt un sclav infect al psd" in rusa?!
   • -8 (8 voturi)    
    Ce rost mai are? (Miercuri, 2 mai 2018, 21:10)

    holinessdani [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    N-are nici un rost sa te mai apuci de invatat rusa acuma dupa ce ai muncit atatia ani in fermele lor.
    Sau vrei sa te avanseze si sa te mute de la sectia din Chisinau la sectia din Sankt Petersburg?
  • +1 (7 voturi)    
   Ok, e clar (Miercuri, 2 mai 2018, 20:46)

   Eu123 [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   Esti pe "langa" subiect
  • +9 (11 voturi)    
   holinessia Ta (Miercuri, 2 mai 2018, 22:13)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   In orice tara european nu s-ar fi dat o astfel de sanctiune.
   In orice tara europeana Holinessia sefa a ASF-ul ar zbura la sfarsitul unui astfel de proces catre Raiul Holinessian Socialisto-Cleptocrat.
   Iti pica pe invers faptul ca buletinul informativ al NN avea dreptate si ca a avut loc o nationalizare partiala a Pilonului 2? Aia e tot ce conteaza in fata judecatorilor.
 • +8 (12 voturi)    
  felicitari! (Miercuri, 2 mai 2018, 18:52)

  liviu_ [utilizator]

  ar trebui apoi sa urmeze un proces prin care statul sa fie obligat sa dea daune morale si sa-si ceara public scuze pentru ca si0-a indus in eroare cetatenii!

  de asemenea ar trebui data afara TOTI de la ASF ... de la portar, pana la director!
 • -24 (28 voturi)    
  NN a creat panica pe zvonuri (Miercuri, 2 mai 2018, 20:02)

  marian_ulise [utilizator]

  Atat timp cat nu ai nimic oficial si tu dai scrisori la toti clientii in care folosesti expresii alese ca sa ceeze panica, cu siguranta meriti sa fi amendat drastic. M-as fi mutat de la NN la un alt fond imediat dupa acest scandal, insa am inteles ca pierd 5% din contributie daca fac aceasta mutare asa ca ma consider legat de ei pe tot restul vietii.
  • +7 (9 voturi)    
   nu-ti fa griji (Miercuri, 2 mai 2018, 21:45)

   ras-putin [utilizator] i-a raspuns lui marian_ulise

   o sa aiba grija pezedeul sa te "dezlege" cit de curind. si stiu ca te-ai fi mutat la pilonul I, nu trebuia sa fii asa discret si sa spui "alt fond".
  • +10 (12 voturi)    
   Ce ai fi vrut? (Miercuri, 2 mai 2018, 21:53)

   TheFreeOne [utilizator] i-a raspuns lui marian_ulise

   Sa asiste impasibili cum fura psd-ul toti banii? Au actionat pe baza unor zvonuri, dar nu a fost panica, au spus ca noi, contribuabilii, trebuie sa fim cu ochii in patru: "paza buna trece primejdia rea". Se pare ca acum, la cateva luni distanta, se cam adeveresc acele zvonuri.
  • +8 (10 voturi)    
   Bai idiotule (Miercuri, 2 mai 2018, 21:56)

   mbuican [utilizator] i-a raspuns lui marian_ulise

   Bai idiotule (ia-o ca o formula eleganta de adresare),
   "Nu ai nimic oficial... etc", dar in realitate te-ai trezit cu fondurile ciuntite, ce dracu tot comentezi??? Te-ai fi mutat, tu? Pun pariu ca n-ai nimic la NN. Esti doar un BOU care comenteaza aiurea. S-a dovedit a fi adevarata temerea NN, doar ca "piata" a contrat efectul.. n-a fot 5%, a fost mai putin! Taci in ma-ta de dobitoc! Du-te la CEC, sau la CAP! Acolo-i locul tau.
   Nu te considera legat de ei, renunta acum si te va recompensa idioata de teapa ta, Olguta, si maimutoiul de Dragnea, idolii tai. Bine ca ti-ai ales un pseudonim adevarat! (auzi, Marian_Ulise, hal de nume...). Muta-te la alt fond, esti in stare? Nu? LOOSER!!!
  • +8 (10 voturi)    
   tu esti pierdut din start, asa ca +/- 5% (Miercuri, 2 mai 2018, 22:18)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui marian_ulise

   Pentru tine este egal cu zero.
   Eu unul lucrez si voi lucra cu NN fiindca prefer pe unii care sa imi spuna cu 6-8 luni inainte ca ceva se pregateste, nu niste intelepti care sa ma anunte a doua zi ca tocmai ce ti-au fost micsorata deductibilitatea.
   PS - vezi ca tocmai ce ai pierdut cam 5% la pensie , dar nu din cauza ca ai plecat de la NN, ci fiindca te-a operat dragnea/valcov/teodorovici la buzunar. Sper ca te simti mai bine acum.
  • -10 (10 voturi)    
   postaci agresivi si fata argumente (Joi, 3 mai 2018, 0:24)

   marian_ulise [utilizator] i-a raspuns lui marian_ulise

   Atat ati putut debita. In primul rand nu am vrut ca sa fiu la NN, am ales ING unde aveam si cardul de munca, insa ulterior pensiile s-au rupt din ING catre NN.
   P.S. rusine HotNews pentru manevra la sistemul de votate. Am dat - postacilor, iar dupa reftesh la pagina am observat ca votul meu a disparut.
 • -7 (11 voturi)    
  FONDURILE DE PENSII PRIVATE=TZEAPA (Joi, 3 mai 2018, 6:51)

  cristianfagadar [utilizator]

  banuiesc ca stiti deja ca aceste fonduri produc bani de buzunar doar pentru sefii acestora.nu se plateste nicio pensie e doar o tzeapa cu concursul ASF care nu control;eaza nimic decat la ordin politic
  • +6 (6 voturi)    
   esti un geniu ce sa mai discutam (Joi, 3 mai 2018, 9:43)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui cristianfagadar

   Ia compara numarul de sefi in fondurile private si salariile lor cu numarul de pensionari speciali care sug de la schema Ponzi numita Sistem de pensii de stat.
   Hai incearca, e aritmetica simpla.
 • +6 (6 voturi)    
  PSD + ASF = grup infractional (Joi, 3 mai 2018, 12:28)

  adriane1985 [utilizator]

  Seful ASF trebuia zburat in secunda 2 dupa ce s-au anuntat masuri similare (sau sub o alta denumire) nationalizarii pilonului II.
  Apoi cercetat (penal daca se poate) de ce a sanctionat la comanda politica(este evident acest lucru . numai un batut in cap nu poate vedea legatura dintre declaratiile lui Dragnea si sanctiuniile ASF catre NN) cand ASF este o institutie independenta.
  Dragnea apoi cercetat ( penal daca e posibil) de trafic de influenta pentru folos propriu si anume acela de capital politic si electoral.
  Defapt toti responsabilii din guvern , ASF si Dragnea au format un grup ce seamana foarte mult cu un grup infractional ce vor sa devalizeze practic pilonul II de pensii.
  Da spun devalizat pentru ca sunt absolut sigur ca banii nu se vor duce in pilonul I ci se vor risipi/redirectiona catre orice altceva decat pensia celor care contribuie acum sau pentru acoperirea gaurilor din bugetul de pensii date tot de PSD cu pensiile speciale.

  Dar pentru ca la noi nu exista nici o farama de responsabilitate pentru orice post la stat nu se va face nimic impotriva nimanui si cel mai probabil nici macar amenda nu va fi anulata.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by