"Companiile pe care le reprezentăm și care angajează câteva sute de mii de persoane consideră că sistemul de pensii actual, construit pe cei trei piloni de economisire, este unul care va putea să susțină responsabilitatea asigurării unui venit la sfârșitul carierei angajaților.", a transmis miercuri Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România), reprezentanța oficială a economiei germane și totodată cea mai mare Cameră de comerț bilaterală din România cu peste 600 de firme membre.

Conducerea AHK RomaniaFoto: Captura site AHK Romania

AHK Romania a transmis miercuri public un comunicat în care susține sistemul de pensii administrate privat (așa numitul Pilon II) din România și punctează avantajele acestuia, precum și riscurile pe termen lung pe care le implică modificarea cadrului actual de funcționare.

Iată mai jos detalii din comunicatul AHK România:

  • "Un sistem de pensii bazat pe economisire cum este Pilonul II reprezintă o necesitate, dacă avem în vedere evoluția demografică a României, confirmată de prognozele realizate de organisme internaționale. Acesta va contribui, alături de Pilonul I, la îmbunătățirea calității vieții viitorilor pensionari.
  • Companiile pe care le reprezentăm și care angajează câteva sute de mii de persoane consideră că sistemul de pensii actual, construit pe cei trei piloni de economisire, este unul care va putea să susțină responsabilitatea asigurării unui venit la sfârșitul carierei angajaților.
  • Pilonul II de pensii din România a generat rezultate foarte bune de la înființare până în prezent, în condiții de costuri reduse și de maximă siguranță pentru participanți, românilor care economisesc prin Pilonul II fiindu-le garantată valoarea contribuțiilor nete virate pe parcursul perioadei de economisire, indiferent de evoluțiile piețelor financiare. În sistemul de pensii Pilon II din România economisesc în prezent peste 7 milioane de persoane, în numele cărora sunt administrate peste 8,9 miliarde de euro.
  • Fondurile de pensii și banii pe care îi administrează în sistem privat au, de asemenea, o importanță deosebită pentru piețele financiare locale. O economie modernă și avansată care să ajungă la o convergență reală cu țările din vestul Europei are nevoie de piețe financiare sofisticate, lichide și stabile. Acest deziderat ar fi foarte greu de realizat în absența fondurilor de pensii administrate privat și a investițiilor pe termen lung pe care acestea le fac.
  • Aceste fonduri sunt și unii dintre cei mai importanți deținători de titluri de stat românești, având un rol extrem de important în finanțarea activității curente a statului și fiind un furnizor esențial de lichiditate pe termen scurt. România este o țară cu o piață financiară slab dezvoltată și niveluri reduse de economisire. Doar existența unor investitori instituționali cum sunt fondurile private de pensii poate aduce stabilitatea de care piața financiară locală va avea nevoie pentru a se dezvolta în viitor."

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) este reprezentanța oficială a economiei germane și totodată cea mai mare Cameră de comerț bilaterală din România. AHK România aparține, alături de Camerele de comerț și industrie germane (IHK), rețelei globale a Camerelor de comerț germane bilaterale, reunite sub umbrela Uniunii Camerelor de Comerț și Industrie din Germania (DIHK).