​Fondurile de pensii din Pilonul II aveau la sfârșitul anului trecut investiții în valoare de peste 6,95 miliarde de lei în acțiunile companiilor listate la Bursa de Valori București, iar fondurile din pilonul III aveau dețineri de peste 337,9 milioane lei, potrivit datelor Asociației de Pensii Administrate Privat (APAPR) furnizate la solicitarea HotNews.ro. Cumulat investițiile reprezentau practic 4,4% din capitalizarea bursei. Fondurile din Pilonul II dețineau acțiuni de peste 1,06 miliarde lei la Banca Transilvania, de peste 1,02 miliarde lei la Fondul Proprietatea, de peste 906,6 milioane lei la Romgaz și de peste 872 milioane lei la OMV Petrom.

Investitiile fondurilor de pensii la Bursa din BucurestiFoto: APAPR

Structura investitiilor fondurilor

Structura investitiilor fondurilor

Foto: ASF

Conform datelor ASF, la 31 decembrie 2017, ponderea cea mai mare în structura portofoliilor fondurilor de pensii private era deținută de titlurile de stat cu 61,27% (vezi graficul alăturat). Celelalte instrumente au înregistrat următoarele ponderi: acțiuni 19,83%, depozite bancare 8,66%, obligațiuni corporative 3,17%, titluri de participare 3,63% și alte instrumente financiare 3,45%.

La 31 decembrie 2017, fondurile de pensii private dețineau 90,71% din active în instrumente financiare românești, de natura titlurilor de stat, a depozitelor, obligațiunilor, acțiunilor și organismelor de plasament colectiv (vezi grafic). 6,95% din activele fondurilor de pensii private au fost investite în active străine, majoritatea acestor instrumente financiare fiind emise în Germania (2,45%), Franța (0,94%), Austria (0,83%) și Irlanda (0,66%). În obligațiuni supranaționale erau investite 2,33% din active.

  • Radu Crăciun, președintele APAPR: Deficitul actual al bugetului de asigurări sociale nu este cauzat de Pilonul II, ci de politicile de majorare a punctului de pensie şi de acordarea de pensii speciale

Structura investitiilor pe tari

Structura investitiilor pe tari

Foto: ASF

Prezent săptămâna trecută în cadrul unei conferințe organizate de Coaliția pentru Dezvoltarea României pe tema pilonului II de pensii, Radu Crăciun, directorul general al fondului BCR Pensii şi preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a subliniat că fondurile de pensii nu investesc în titluri de stat din comoditate, iar deficitul actual al bugetului de asigurări sociale nu este cauzat de Pilonul II, ci de politicile de majorare a punctului de pensie şi de acordarea de pensii speciale.

"Noi nu investim în titluri de stat din comoditate, nu pentru că suntem leneşi. Noi, prin lege suntem obligaţi să avem un portofoliu de investiţii cu risc mediu spre scăzut. Nu putem avea un portofoliul cu risc mediu spre scăzut decât prin investirea în aceste instrumente cu risc scăzut, iar titlurile de stat reprezintă astfel de instrumente. Pe de altă parte, nici măcar nu suntem obligaţi să cumpărăm titluri de stat româneşti. Cel puţin teoretic, fondurile de pensii ar putea să cumpere titluri de stat poloneze, ungureşti, germane etc. Noi cumpărăm titluri de stat româneşti ca o virtute, nicidecum ca o problemă", a spus Radu Crăciun, potrivit Agerpres.

Potrivit preşedintelui BCR Pensii, apariţia sistemului de pensii multi-pilon a avut ca scop atenuarea şocului referitor la deficit asupra bugetului de asigurări sociale.

Oficialii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei

Oficialii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei

Foto: Hotnews

"Deficitul bugetului de asigurări sociale nu este cauzat de Pilonul II, ci din cauza politicii majorării punctelor de pensie şi acordării de pensii speciale. Apariţia sistemului multi-pilon a fost pentru a rezolva problema şocului pe care pensionarea generaţiei de decreţei o va crea asupra bugetului de asigurări sociale peste 12 ani. În acel moment, deficitul ar fi imens şi ar crea o criză pentru că el va trebui finanţat. În momentul în care generaţie de decreţei se transformă din plătitori de impozite în recipienţi de bani, dintr-o dată hăul care se cască în bugetul de asigurări sociale este imens. Şi atunci s-a considerat, cu un consens politic, fără opoziţie politică la acel moment (anul 2008 n.,r,), că este mult mai bine să ne asumăm un mic deficit de-a lungul unei perioade de 15-20 de ani pentru a evita un deficit imens care ar putea să apară peste o perioadă. Deci, filosofia a fost să ne asumăm o amortizare a deficitului imens la acel moment pe care îl eşalonăm pe parcursul a 20 de an. Noi nu suntem mandataţi de către contributori să negociem pensiile private ale românilor. În cel mai fericit caz, putem să negociem ca pensiile să crească", a subliniat Radu Crăciun, citat de Agerpres.

Acesta a ținut să asigure public faptul ca administratorii de fonduri de pensii private vor lua în considerare orice căi de atac pentru a apăra banii celor 7 milioane de participanți la Pilonul II de pensii.

"Ceea ce pot să îi asigur pe cei 7 milioane de participanți este faptul că nu vom rămâne nepăsători și nemișcati.", a declarat joi Radu Crăciun, președintele APAPR (asociația care reprezintă cei șapte administratori de pensii private), întrebat care sunt căile juridice prin care ar putea acționa în diversele scenarii ale Guvernului, precum cel al suspendării contribuțiilor. "Noi deja beneficiem de asistența juridică a unor profesioniști și ne pregătim să luăm în considerare orice căi de atac ne vor sta la dispoziție pentru a apăra banii celor care în momentul de față participă la Pilonul II.', a mai spus Radu Crăciun.