- Reacția DIGI/RCS&RDS: Politicianul aruncă o serie de afirmații care induc în eroare și care trădează fie o totală necunoaștere a domeniului pieței de capital, fie o strategie de manipulare a informațiilor pentru a crea confuzie și neîncredere într-un sector investițional. Este cel puțin nepotrivit ca un politician care se asociază cu Guvernul României să atace una dintre cele mai mari companii locale, aflate în topul firmelor antreprenoriale românești.
Cum anunță ASF că a demarat o investigație ca urmare a unor informații apărute în spațiul public, fără să menționeze numele lui Darius Vâlcov, cel care a lansat aceste informații:
- "Ca urmare a apariției în spațiul public a unor informații privind investițiile fondurilor de pensii administrate privat (Pilon II) în acțiunile unei companii listate la Bursa de Valori București, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) transmite următoarele precizări:
- Având în vedere principiul liberei circulații a capitalului la nivel european, orice emitent dintr-un stat membru al Uniunii Europene (UE) se poate lista în alt stat membru UE, prin procedura de pașaportare (passporting). În astfel de situații, prospectul de emisiune trebuie aprobat de către autoritatea de supraveghere din statul de origine.
- În cazul listării la Bursa de Valori București a companiei Digi Communications N.V., prospectul de emisiune a fost aprobat de autoritatea din Olanda, Autoritatea de Supraveghere Financiară fiind doar notificată cu privire la acest demers. Prospectul, făcut public în vederea listării, pune la dispoziția investitorilor toate informațiile relevante despre situația companiei și menționează inclusiv riscurile asociate, precum: riscuri referitoare la activitatea și industria în cadrul căreia societatea își desfășoară activitatea, riscuri legate de aspecte legale, de reglementare și de litigii, riscuri legate de investițiile în țările în care societatea își desfășoară activitatea, riscuri legate de poziția financiară și riscuri legate de ofertă și de acțiuni.
- Autoritatea de Supraveghere Financiară a demarat o investigație a tuturor aspectelor rezultate în urma informațiilor apărute în spațiul public. Asigurarea stabilității piețelor financiare non-bancare, precum și verificarea respectării prevederilor legale incidente acestor piețe, reprezintă obiective fundamentale ale ASF.
- În situația în care, în urma analizelor efectuate, Autoritatea constată nerespectări ale legislației care guvernează activitatea entităților supravegheate, adoptă măsurile care se impun conform legii sau sesizează, după caz, organele abilitate."
După comunicatul ASF, grupul DIGI a reacționat și a transmis presei următorul comunicat:
Cu privire la atacurile publice formulate recent de un politician român la adresa grupului Digi|RCS & RDS, vă transmitem poziția de mai jos:
Respingem afirmațiile denigratoare exprimate în mod repetat de acest politician român și constatăm că am devenit ținta unei adevărate campanii de defăimare.
- Ce a semnalat recent Darius Vâlcov pe Facebook și în media și ce a solicitat către ASF
Anunțul făcut astăzi de ASF vine după mai multe ieșiri publice ale lui Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, în care a criticat scăderea prețurilor acțiunilor DIGI și a cerut socoteală ASF-ului dacă fondurile de pensii aveau voie să cumpere acțiunile unei companii urmărite penal.
Iată ce a scris Darius Vâlcov pe Facebook în data de 19 august:
"Acum doua saptamani am atras atentia asupra neregulilor de la data listarii Digi. Ieri am revenit si am intrebat ASF-ul daca este adevarat ca valoarea contabila a actiunilor digi este de 1 leu si 8 bani. Inca astept raspunsul la aceasta intrebare!
Dupa cum se vede, la data listarii, actiunile digi erau cotate la 40 lei \uD83E\uDD2C. Astazi ele sunt la 28 lei (cu 30% mai putin) si continua sa scada.
Pentru corecta informare a romanilor continui sa intreb ASF :
1) Este adevarat ca peste 3 milioane romani au actiuni la digi, prin intermediul fondurilor de pensii (pilonul II)?
2) Este adevarat ca o mare parte a banilor incasati pe actiunile digi s-au dus in contul unei firme offshore din Cipru?
3) Este adevarat ca datoriile digi depasesc 1,3 miliarde euro, cu mult peste valoarea activelor?
4) Aveau voie fondurile de pensii sa achizitioneze actiuni la o companie urmarita penal?"
- Darius Vâlcov a cerut intervenția ASF încă de la sfârșitul lunii iulie, într-o apariție la Romania TV, potrivit Mediafax.
Vâlcov a spus atunci că şase din şapte fonduri de pensii private au cumpărat acţiuni la RCS-RDS, în condiţiile în care compania a înregistrat, într-un an scăderi pe bursă de 25%, iar trendul se menţine şi în anul următor.
„RCS-RDS anul trecut - această companie care nimeni nu ştia cât valorează - s-a gândit hai să ieşim, deşi aveau 153 de milioane de euro capital, atât aveau ei bunurile lor, să ieşim pe piaţă să ne evaluăm. La cât s-au evaluat? La patru miliarde de lei, adică de patru ori mai mult. Au ieşit pe piaţă în condiţiile în care cei care trebuiau să cumpere ştiau- această companie are dosar penal, chiar atunci au ieşit. Administratorii ei, în dosar penal. Între 30 şi 50% dintre reţele nu au avize, adică s-au legat prin localităţi, a sunat cineva de la DNA au mai sunat din altă parte şi s-au rezolvat lucrurile în sensul că au trecut cu firul. Fondul de pensii au zis hai să cumpărărm acţiuni la RDS. Cu cât? 4 miliarde. Patru valorează? Cu atât cumpărăm şi noi. Ce s-a întâmplat într-un an? Şase din cele şapte fonduri - minim cinci - au acţiuni la RDS în condiţiile în care într-un an de zile acţiunile au scăzut cu 25%, adică azi compania nu mai valorează patru miliarde, valorează trei. Într-un an, trendul este să se ducă cu încă 25% în cap, în condiţiile în care astăzi compania are 1,2 miliarde de euro datorii”, a declarat Darius Vâlcov, la România TV, citat de Mediafax.
- Administratorii fondurilor de pensii și-au exprimat îngrijorarea deja față de afirmațiile lui Darius Vâlcov:
În data de 30 iulie, APAPR (Asociația de Pensii Administrate Privat din România) și-a exprimat îngrijorarea legată de aceste afirmații făcute la România TV de Darius Vâlcov:
- "Portofoliile fondurilor private de pensii sunt diversificate pentru a acoperi eventualele riscuri ca anumite investiții să subperformeze într-o anumită perioadă. Faptul că un anumit emitent poate avea un risc reputational într-o anumită etapă a dezvoltării lui nu înseamnă automat că perspectivele companiei pe termen lung sunt nule. Riscul reputational este unul din riscurile cu care orice companie listată se poate confruntă în mod curent. De asemenea, prezența tuturor emitenților la Bursa de Valori de la București este autorizată tot de către ASF, care de altfel controlează și activitatea tuturor emitenților de pe piața de capital.
- Astfel, ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu afirmațiile negative făcute de domnia sa referitoare la performanța viitoare a unei companii listate, fapt ce poate influența în mod nemeritat evoluția acesteia doar prin emoția creată în spațiul public. O astfel de abordare nu contribuie la un dialog profesionist despre piața de capital sau despre rezultatele sistemului de pensii private din România.", a subliniat atunci APAPR.
Asociația a dat detalii atunci și despre comisioanele percepute pentru administrarea activelor din Pilonul II.
- "Comisioanele percepute de administratorii Pilonului II din România sunt semnificativ mai mici decât cele percepute de sistemele similare din alte state, precum și de alte sisteme de economisire. Studiul "Update of IOPS Work on Fees and Charges" realizat de IOPS (organizația ce grupează toate instituțiile de supraveghere a sistemelor de pensii private și asigurări din statele lumii) în 2014 a arătat că valoarea totală a comisioanelor percepute de administratorii fondurilor de pensii este cu 25% (un sfert) mai mică decât media celorlalte 42 de sisteme similare de economisire din statele membre IOPS.
- Valoarea comisioanelor percepute (1,5 miliarde de lei, nu euro) reprezintă totalul încasat de cei 7 administratori de la începutul sistemul și până în prezent. Acestea sunt venituri, nu profituri, din care se scad numeroasele costuri, majoritatea derivate din reglementarea strictă a sistemului. Mai mult, administratorii Pilonului II au realizat investiții semnificative în 2006-2008 pentru setarea sistemului, care ajung la 500 de milioane de euro și care nu au fost niciodată recuperate din business-ul de administrare. Acționarii administratorilor înregistrează și astăzi pierderi totale pe ultimii 10 ani, care ajung la aproape 150 de milioane de euro nerecuperate (sume nominale, neactualizate cu inflația sau alte prime de risc).", se mai arăta în comunicatul Asociației.
- Fondurile de pensii private din Pilonul II aveau investiții de 6,95 miliarde lei în acțiunile companiilor listate la Bursa de Valori București, la finele anului trecut / Din această suma, 166,6 milioane lei reprezenta investiții în DIGI, respectiv 2,4% din totalul portofoliului de acțiuni
Fondurile de pensii din Pilonul II aveau la sfârșitul anului trecut investiții în valoare de peste 6,95 miliarde de lei în acțiunile companiilor listate la Bursa de Valori București, iar fondurile din pilonul III aveau dețineri de peste 337,9 milioane lei, potrivit datelor Asociației de Pensii Administrate Privat (APAPR) furnizate la solicitarea HotNews.ro. Cumulat investițiile reprezentau practic 4,4% din capitalizarea bursei.
Fondurile din Pilonul II dețineau acțiuni în valoare de peste 6,95 miliarde lei în acțiunile companiilor listate la Bursa de Valori București, la finele anului trecut. Din această suma, 166,6 milioane lei reprezenta investiții în DIGI, respectiv 2,4% din totalul portofoliului de acțiuni.
Fondurile din Pilonul II dețineau acțiuni de peste 1,06 miliarde lei la Banca Transilvania, de peste 1,02 miliarde lei la Fondul Proprietatea, de peste 906,6 milioane lei la Romgaz și de peste 872 milioane lei la OMV Petrom.
Pana la urma, vorbim despre o "valuare" care nu are habar de diferenta dintre valoarea nominala si valoarea de piata a unei actiuni, erijat in eminenta economica_cacanie a unei guvernari asisderea.
Acum e ”Un penal acuză” iar organili se execută, că doar e și vâlcov un cetățean al României, chiar dacă e deja condamnat în primă instanță și a mai și recunoscut că avea pinacotecă și aur și te mai miri ce, prin cimitir.
Mai răbdați un un pic DIGI că scăpăm de năpârcile astea cât de curând.
Orice opinie ar emite condamnatul asta, e nula.
Marele strateg al programului de guvernare, bun de sters la f..., consilierul altui condamnat dragnea, si al analfabetei veorica.
Ce a ajuns Romania, viitorii puscariasi sa faca legile, si sa administreze o tara. Ne meritam directia spre Rusia pe care o dau comunistii astia, la ce pulifrici am ales.
1. Exista ceva ilegal in procesul de emitere de actiuni al RCS-RDS ? Daca exista, au fost la putere si anul trecut, de ce nu au zis nimic cand s-au emis actiunile ?
2. Aveau vreo interdictie fondurile de pensii sa investeasca in RCS-RDS ? ASF e controlata de guvern deci daca au incalcat vreo lege, trebuiau sanctionati acum un an.
3. RCS-RDS are datorii dar si le plateste la timp , da ? Altfel ce banci i-ar fi finantat cu sute de milioane de euro pentru achizitii ?
4. Pana una alta RCS-RDS are venituri consistente, sunt cel mai mare furnizor de cablu, voce si date din Romania ca numar de abonati.
5. Valoarea actiunii e irelevanta pe termen scurt. E ca si cum ai zice ca daca Apple maine scade cu 40%, e o mare ecsrocherie, Facebook a cazut fara probleme. Warren Buffet spunea ca el nu se uita niciodata la o actiune acum ci isi imagineaza unde va fi peste 10 ani.
6. Tunelurile pentru ursi - cica nu ar fi necesare in opinia luI Valcov si ca de vina sunt ONG-urile straine. O tampenie sau interes , nu stiu exact. Un inginer constructor din CNAIR spunea clar ca tunelurile sun necesare nu pentru ursi, ci pentru autoturisme, in primul rand ca nu poti sa tai muntele ca o patesti ca pe Sibiu -Orastie unde cade dealul pe sosea, apoi, ce faci in zona aia muntoasa unde ninge 3-4 luni pe an, inchizi autostrada ca pe Transfagarasan ?
Omul are interesele lui sa scape de parnaie si sa puna mana pe Pilonul II.
Este o chestie logica, el este aproape intrat la bulau, tu te uiti in gura puscariasilor ce zic ei dupa gratii? Li se ia interviu la vre-unul inchis? Sunt doar niste anonimi, asa trebuie si asta tratat, este un anonim care a incalcat legea la greu. Nu se poate sa dea lectii de economie un asemenea specimen.
2) Atat timp cat inca nu sunt interzise platile valutare externe, nu cred ca e o problema. Cu atat mai mult cu cat majoritatea oamenilor cu bani folosesc aceasta varianta, indiferent de tara de provenienta. Este, sa spunem, varianta financiara a inmatricularii unui autoturism in Bulgaria (sic!). Este legal? Da. Este moral? Discutabil.
3) La 30 iunie 2018, conform situatiilor financiare disponibile public, DIGI NV are datorii totale de 1,37 mld euro. Mentiune: atat timp cat activele totale sunt de 1,51 mld euro, este dificil ca datoriile sa fie cu mult peste valoarea activelor. Probabil dl.Valcov a dorit sa se refere la activele nete (active totale - datorii totale). Altfel, e o entorsa logica destul de serioasa. Ca sa nu mai spun ca daca datoriile ar fi mai mari decat activele, nu ar mai exista clamata valoare contabila de 1,08 lei/actiune.
4) Raspuns lung: Cred ca majoritatea fondurilor de pensii au subscris in oferta initiala, anterioara listarii la Bursa. Din cate imi amintesc, prospectul a fost completat in acest sens si investitorii au avut posibilitatea retragerii subscrierii. Ramanerea in continuare in actionariat a reprezentat probabil efectul unui due dilligence intern al fiecarui fond.
Raspuns scurt: in masura in care urmaritii penal pot fi arhitectii programelor de guvernare:)
In incheiere, sa punem lucrurile in perspectiva:
- sunt si alte actiuni care au scazut, chiar dramatic, si nu au facut obiectul atacurilor in presa: BRD recent din 15 lei in 12 lei, Petrom 2014-2017 din 0,5 sub 0,2 lei, Electrica din 15 lei in 9 lei etc.
- Amazon, de ex, are un pret de 1894$ si o valoare contabila de 71,75$. E bine, e rau?
1. Se apropie sentinta finala.
2. Nu mai au bani si atunci pilonul 2 e o solutie dar le e frica inca sa o faca pentru ca nu stiu cum va reactiona oamenii si incearca tot felul de diversiuni.
Daca nu, te org comenteaza, cu argumente, ceea ce consideri ca nu este adevarat, sau "discutabil" din punctul tau de vedere.
Daca nici uina, nici alta, stai in banca ta acolo, voteaza PSD si du-te nene, lasa-ne.
Deci, in opinia lui, nu ar avea voie sa investeasca intr-o companie URMARITA penal, insa el si Dragnea, CONDAMNATI penal, pot linistiti sa ocupe functii publice si sa se joace cu vietile cetatenilor cum vor.
pușcarie nu are nici urma de moralitate ,nici un fel de simț al ridicolului.Așa o fi toți bolșevicii de rit stalinist subordonați Dictatorului repetent
Liv Jong Unu!?
A modificat legile ca sa ii iasa.
Asemenea gunoaie miros urat de tot.
Referitor la datoriile acestei companii, pentru cei care au cateva notiuni elementare, este clar ca datoriile pot reprezenta credite pentru investitii (este doar un exemplu), investitii care vor ajuta compania sa creasca in viitor.
Referitor la ASF, da, cata vreme cat este sub control politic va latra mereu dupa cum canta cate un infractor PSDist (vedeti episodul de anul trecut, cu amenda), similar si Inspectiei Judiciare (parca tot astazi s-au "autosesizat").
In alta ordine de idei, de ce dracu ascultam niste infractori si condamnati penal? Cel mai bine ar fi sa-i ignoram total, sa nu-i mai mediatizam atat... Aceasta este cea mai buna varianta de a scapa de cea mai mare grupare infractionala organizata din Romania, PSD... Doar asa ii putem trimite acolo unde le este locul, la cosul de gunoi al istoriei.
Mintea lui refuza orice critica prin urmare loveste in 2 chestii simultan - scade credibilitatea fondurilor de pensii (pe care nu stiu cum sa le nationalizeze) si a DIGI TV care e singura televiziune ce mai are o abordare obiectiva si nu pupa mana stapanului.
Fondul de pensii investește in DIGI, nu invers. Ți-e necaz că e profitabilă investiția și o să crească pensia oamenilor? volguța ar trebui să fie mulțumită.
Și ce treabă ai tu cu pilonul II de pensii???
Aaaa, vrei să pui labele pe el și nu știi cum?
Voi bolșevicii sunteți atât de străvezii,
Sincer, m-am saturat de PSDragnea si de acolitii lui.
mai pot intoarce să ne amarască zilele.
Cand am trecut si la energie electrica la ei "furnizorul traditional" a venit cu oferta mai buna. Am ales- digi energy-uite asa sa le faca concurenta. Si i-am si laudat la toata lumea. Uite asa!
Felicitari lor!Cel mai bun sistem de comunicare cu clientul. Onesti. Cele mai bune oferte!......
RCS RDS!
El e suparat ca mai exista cateva posturi tv care indraznesc sa fie independente, restul e doar mizerie comunista reciclata, marca psd.