​Watford Insurance Company Europe, jucător global pe piața de reasigurări și asigurări, împreună cu Intaro Insurance Services, vor lansa oficial miercuri, 17 octombrie, operațiunile pe piața asigurărilor RCA din România, se arată într-un comunicat al companiei, prin care invită presa la evenimentul de lansare. Watford Insurance, cu sediul în Gibraltar, este deținută in totalitate de Watford Re Ltd., reasigurator cu sediul în Bermuda, având un capital de 1,2 miliarde dolari la data de 30 septembrie 2017. ASF a discutat în luna iunie notificarea intenției acestei companii de a desfășura activitate de asigurare, în baza dreptului de stabilire pe teritoriul României.

Un nou jucator RCAFoto: Watford Insurance
  • "Conferința de presă va fi susținută de Valandis Elpidorou, Reprezentant Legal al companiei. Subiectele de discuție vor viza piața RCA, tendințele în materie de asigurări și planurile companiei. La recepția oficială vor participa reprezentanții Watford Europe (CEO), un reprezentant al Ministerului Mediului de Afaceri, Comerțului și Antreprenoriatului, reprezentanți ai Autorității de Supraveghere Financiară și brokeri de asigurări.", se arată în invitația de presă a companiei privind lansarea oficială a operațiunilor pe piața asigurărilor RCA din România.

Watford Insurance Europe Europe Limited (Watford Insurance) a anunțat în data de 6 decembrie 2017că a depus la Comisia de Servicii Financiare din Gibraltar o cerere de aprobare pentru înființarea unei sucursale în vederea lansării operațiunilor de asigurare în România:

  • "Watford Insurance, cu sediul în Gibraltar, are un rating “A-” (excelent) acordat de catre A.M. BEST si functionează in Uniunea Europeana și în Marea Britanie din anul 2015. Watford Insurance este o subsidiara deținuta in totalitate de Watford Re Ltd., reasigurator cu sediul in Bermuda, avand un capital de 1.2 miliarde USD la data de 30 septembrie 2017.
  • Watford Insurance si filialele sale au contract strategic de management al subscrierilor cu subsidiarele companiei Arch Capital Group Ltd. (Arch). Arch ofera asigurari și reasigurari la nivel mondial prin intermediul subsidiarelor pe care le detine.
  • Watford Insurance se va angaja împreună cu compania locală de servicii INTARO Insurance Services S.A., să furnizeze toate serviciile de management pentru operatiunile desfasurate in Romania ale Watford Insurance.", se arăta în comunicatul transmis în luna decembrie 2017.

În data de 6 iunie 2018, Consiliul ASF a dezbătut notificarea intenției societății Watford Insurance Company Limited de a desfășura activitate de asigurare, în baza dreptului de stabilire pe teritoriul României.

  • Evoluția pieței de asigurări de răspundere civilă auto RCA în semestrul I 2018

Click pentru a deschide

La 30 iunie 2018, pe piața asigurărilor își desfășurau activitatea următorii asigurători autorizați de A.S.F. pentru activități de asigurări RCA: Allianz-Ţiriac Asigurări SA, Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group SA, Societatea de Asigurare - Reasigurare City Insurance SA, Euroins România Asigurare - Reasigurare SA, Generali Romania Asigurare Reasigurare SA, Grawe Romania Asigurare SA, Groupama Asigurări SA, Omniasig Vienna Insurance Group SA și Uniqa SA

  • Cum a evoluat topul RCA în perioada 2014-2018

În primul semestru al anului 2018, se observă o concentrare semnificativă către primii asigurători din top, astfel că primii 2 asigurători cumulau aproximativ 55,37% (comparativ cu 58% în semestrul I 2017) din portofoliul de asigurări RCA din România.

Click pentru a deschide

ASF subliniază că în mod tradițional piața RCA din România a fost dominată de 3-4 asigurători, în timp ce ponderile celorlalți jucători au fost mult mai reduse sau chiar nesemnificative.

Companiile cu cea mai mare pondere în piața de asigurări RCA erau City Insurance, Euroins și Asirom care dețineau împreună peste jumătate din piață (71% la 30.06.2017 și 72% la 30.06.2018).