51% dintre români nu reușesc să pună deloc bani deoparte, în general, și cu atât mai puțin pentru momentul pensionării și pe fondul unui nivel precar al economisirii, majoritatea românilor (71%) consideră că este necesară menținerea Pilonului II de pensii private obligatorii, arată primul studiu sociologic național care a evaluat atitudinile și percepțiile cu privire la Pilonul II de pensii, realizat la solicitarea Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România, de către compania de cercetare ISRA Center. Studiul a arătat că aproape 1 milion de români au 10.000 de lei în conturi și nu știu acest lucru, a spus marți Radu Crăciun, președintele APAPR.

Perceptii despre pensieFoto: APAPR
  • Oficiali ai APAPR si ISRA Center
    Foto: Hotnews
    "Reducerea cotei de la 5,1% în 2017 la 3,75% în 2018 echivalează cu o scădere a contribuțiilor individuale cu 12% pentru participanții care nu au beneficiat de creșteri salariale în 2018. Totuși, datorită creșterilor salariale din economie (mai ales în sectorul bugetar) și a numărului noilor-intrați, contribuțiile totale virate în 2018 la Pilonul II sunt cu cca. 8,5% peste nivelul din 2017.
  • Din cauza nerespectării L411/2004, românii au sume cu 17,8% mai mici în contul lor personal de Pilon II de cât ar fi avut dacă legea ar fi fost respectată (2008-2018). Impactul la nivelul Pilonului II (contribuțiinevirate) este de 1,9 miliarde de euro.", a declarat marți, Radu Crăciun, președintele APAPR.

Rezultatele sondajul național privind atitudinile și percepțiile cu privire la Pilonul II de pensii:

  • 7 din 10 români știu că banii din Pilonul II sunt proprietatea lor

Ce stiu romanii despre pensia lor privata

Ce stiu romanii despre pensia lor privata

Foto: ISRA Center

86% dintre români știu de existența Pilonului II – arată studiul citat – și cunosc în mare măsură drepturile lor de participanți la Pilonul II. Dintre aceștia, 7 din 10 sunt conștienți de faptul că fondurile acumulate în conturile individuale de Pilon II sunt proprietatea lor și că acestea sunt garantate prin lege. De asemenea, 5 din 10 înțeleg că toate contribuțiile la Pilonul II contează pentru dezvoltarea economiei românești, dar și că acești bani pot fi lăsați moștenire în eventualitatea unui eveniment nefericit apărut înainte de vârsta legală de pensionare.

  • Românii au încredere în administratorii fondurilor de pensii private

Pilonul II este perceput drept un instrument de economisire transparent și se bucură de încredere în rândul populației. 55% dintre participanții la studiu au declarat că au încredere că administratorii fondurilor de pensii investesc optim contribuțiile lor. Participanții la Pilonul II sunt mulțumiți de interacțiunea cu administratorii fondurilor din mai multe motive:

  • înscrierea în Pilonul II a fost un proces simplu
  • administratorii le oferă regulat informații referitoare la situația Pilonului II
  • contribuțiile acumulate sunt permanent reinvestite
  • riscul de faliment este scăzut
  • serviciul de suport clienți este foarte bun

Economisirea, mai mult la nivel aspirațional: 51% dintre români nu reușesc deloc să pună bani deoparte

Cat economisesc romanii

Cat economisesc romanii

Foto: ISRA Center

Cei mai mulți dintre români sunt îngrijorați cu privire la pensia lor. Temerea vine pe un fond precar de economisire. 51% dintre români nu reușesc deloc să pună bani deoparte, strategiile de economisire fiind mai degrabă aspiraționale decât o realitate, ceea ce înseamnă că Pilonul II este singura metodă de economisire pentru ei.

  • "Deși 56% dintre români se bazează în mare parte pe pensia de stat la momentul retragerii din activitate, doar un sfert din populație (26%) are încredere că statul nu va avea probleme să le asigure pensia. 67% dintre români consideră că în lipsa adoptării unor măsuri optime, statul se va confrunta cu dificultăți la plata pensiilor pentru generațiile viitoare. În acest context, 71% din populația activă consideră că este necesară menținerea Pilonului II (pensia privată obligatorie).", a spus Monica Alexandru, sociolog, ISRA Center.

Despre studiu:

Studiul sociologic național a fost realizat de ISRA Center, în perioada 28 august - 13 septembrie 2018, pe un eșantion reprezentativ de 907 persoane cu vârste între 20 și 55 de ani, bărbați și femei, aflați în câmpul muncii, din mediul urban, cu o marjă de eroare de +/- 3,25%. Cercetarea a inclus, pentru profunzime, o componentă calitativă (focus-grupuri). Vezi atasat studiul precum si situatia la zi a activelor din Pilonul II de pensii.