​​"Sunt extrem de fericită fiindcă mi s-a făcut dreptate. Sunt foarte impresionată de mesajele de felicitare pe care le tot primesc de la oameni pe care nu-i cunosc și de la participanți la Pilonul II de pensii și evident sunt recunoscătoare echipei de apărători ai ZRP.", a declarat pentru HotNews.ro Raluca Țintoiu, fosta șefă a NN Pensii. Curtea de Apel a anulat marți sancțiunea aplicată acesteia de ASF, după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a solicitat public să fie sancționată foarte dur NN Pensii pentru scrisoarea în care-și atenționa clienții privind discuțiile publice legate de o posibilă naționalizare a fondurilor de pensii. ASF va ataca această decizie.

Raluca Tintoiu, fosta sefa NN PensiiFoto: NN Pensii
  • "Sunt extrem de fericită fiindcă mi s-a făcut dreptate. Sunt foarte impresionată de mesajele de felicitare pe care le tot primesc de la oameni pe care nu-i cunosc și de la participanți la Pilonul II de pensii și evident sunt recunoscătoare echipei de apărători ai ZRP, conduse de avocatul Cosmin Vasile.
  • Trebuie să vedem care sunt căile de a recupera cei 100.000 de lei plătiți pentru amenda primită. Înțelegerea mea este că, o sancțiune care a fost ridicată, este ridicată în totalitate.
  • Sancțiunea pur și simplu mă oprea să ocup o poziție de top sau middle management în domeniul financiar nu numai în România ci și în alte țări, pentru că respectarea legii este o condiție în toate țările europene, iar această sancțiune ar fi implicat imposibilitatea de a ocupa o asemenea poziție. Acum mi-a fost curățată reputația.", a declarat în premieră pentru HotNews.ro Raluca Țintoiu, fostă director general al NN Pensii.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a precizat marți pentru HotNews.ro că va ataca decizia Curții de Apel București. ASF poate face recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție după ce va primi motivarea deciziei Curții de Apel.

Istoricul celei mai mari amenzi din istoria ASF

Consiliul ASF a decis in data de 13 aprilie 2017 sancționarea NN Pensii cu 750.000 de lei, respectiv 1% din capitalul social al societății, pe motiv că societatea ar fi transmis către clienți 'informații înșelătoare neprobate de nici un fel de document public cu privire la o posibila naționalizare a activelor fondurilor de pensii și acest lucru este de natură să prejudicieze stabilitatea și sustenabilitatea sistemului de pensii în România'. Conducerea ASF a decis de asemenea și amendarea cu 100.000 de lei și retragerea autorizației de director general pentru Raluca Țintoiu, șefa NN Pensii.

Cum a luat ASF decizia sanctiunilor istorice aplicate NN Pensii

Ion Giurescu, vicepresedinte ASF

Ion Giurescu, vicepresedinte ASF

Foto: Hotnews

Ion Giurescu, vicepresedintele ASF, a declarat in conferinta de presa din 13 aprilie 2017, in care a anuntat amenda istorica de 750.000 de lei aplicata NN, ca 'nu comenteaza declaratiile politice ale nimanui', intrebat fiind cum comenteaza faptul ca amenda vine dupa ce Liviu Dragnea, seful PSD, a solicitat ASF, miercuri seara la Antena 3, sa sanctioneze foarte dur NN Pensii.

  • "Nu am treabă cu declarațiile politice ale nimănui. Rolul meu nu este să comentez asemenea lucruri. Vreau să vă spun că, de ieri (n.a miercuri, 12 aprilie), înainte să apară aceste declarații, eu convocasem Consiliul de Administrație pentru a avea discuții pe acest subiect. L-am convocat în jurul pranzului", a declarat joi, 13 aprilie, Ion Giurescu.

În replică, dupa anunțul sancțiunilor aplicate de ASF, oficialii NN Pensii au precizat:

  • "Consiliul de administrație al NN Pensii a avut astăzi (n.a joi, 13 aprilie) o întâlnire cu reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiaraă(ASF), ulterior căreia a luat la cunoștință din media despre măsurile stabilite de autoritate în legatură cu mesajul de informare transmis de companie în data de 11 aprilie 2017 către clienții care au declarat adresa de e-mail. Așteptăm decizia oficială a ASF și ne arătăm toataădeschiderea și colaborarea în demersurile ulterioare acesteia, urmând să stabilim și să le comunicăm în cel mai scurt timp direcțiile de acțiune ale NN Pensii".

  • Istoricul scandalului posibilei naționalizări a fondurilor de pensii private

Radu Craciun, Viorel Stefan si Catalin Predoiu

Radu Craciun, Viorel Stefan si Catalin Predoiu

Foto: Colaj foto

Dupa ce prim-vicepreședintele PNL, Catalin Predoiu, a atenționat la începutul acestei luni, că 'în culisele Guvernului Grindeanu-Dragnea se discută din ce în ce mai apăsat de naționalizarea pensiilor private pentru a acoperi derapajele deficitului bugetar', ministrul Finanțelor, Viorel Stefan, a reacționat: 'Aberație!'. Sub presiunea mesajelor venite de la clienți, NN Pensii, cel mai mare fond de pensii private obligatorii din România, a transmis pe e-mail către 300.000 de clienți o scrisoare în care-i îndeamna sa urmărească permanent ce se întâmplă cu pensia lor. Întrebat de HotNews.ro cum s-a ajuns aici, Cătălin Predoiu a spus că plecând de la ce a scris pe blogul sau Radu Craciun, director general al BCR Pensii, a început să întrebe și o sursă din PSD i-a confirmat că se discută naționalizarea pilonului II.

  • Ion Giurescu, vicepreședinte ASF responsabil de sectorul pensiilor private: "Discuțiile mele informale și cu Ministerul Finanțelor și cu BNR și în ASF, discuții care au avut loc după declarațiile făcute de Cătălin Predoiu, nu duc la concluzia că este posibil să se naționalizeze pensiile. Am avut discuții astăzi și cu cei din pensiile private, inclusiv cu șefa NN, Raluca Țintoiu, i-am lămurit și nu cred că vor mai urma alte nemulțumiri sau discuții legate de acest subiect. Mesajul pentru oameni este să stea liniștiți că nu se va întampla nimic din ce se spune acum de pilonul II de pensii".

Mesajul NN Pensii catre 300.000 de clienți pe fondul discuțiilor privind o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private

NN Pensii, cel mai mare fond de pensii private obligatorii din Romania, care la sfarsitul anului trecut administra economiile a peste 1,92 de milioane de clienti, respectiv active in valoare de 11,5 miliarde de lei, a transmis in aceasta saptamana, pe fondul discutiilor publice privind posibila nationalizare a fondurilor de pensii private, o scrisoare de informare avand, printre altele, urmatoarele mesaje:

  • "In ultimele saptamani, au existat discutii in spatiul public, cu privire la o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private.
  • Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influentate de decizii politice precum inghetarea valorii procentului din venitul brut aferent contributiei la fondul de pensii, blocarea partiala sau integrala a virarii acestei contributii sau nationalizarea sumelor acumulate pana acum in conturile viitorilor pensionari. De aceea, este important sa urmaresti permanent ce se intampla cu pensia ta si sa te implici activ in demersurile de economisire suplimentara pentru un trai decent la batranete.
  • Speram ca aceste detalii sa contribuie la o mai buna informare despre pensia ta viitoare.
  • In eventualitatea unor masuri care ar afecta pensia administrata privat, vom face toate demersurile posibile pentru a apara dreptul tau la proprietate asupra acestor bani.
  • De asemenea, prin canalele pe care le avem la dispozitie (site, mass-media, e-mail), te vom tine la curent cu informatiile ce pot avea impact asupra viitoarei tale pensii" se arata in scrisoarea NN Pensii.